Hur man klarar av förlust och smärta

När du slarva bort någon eller något väldigt dyrbart för dig, det är intensivt. Smärta, ledsen minnen, och obesvarade frågor kan hemsöka dig. Du kan till och med känna att du aldrig kommer att vara densamma - det kommer du aldrig skratt eller vara helt igen. Ta hjärtat - även om det inte finns något sätt att lura utan smärta, det finns det hälsosam sätt att lura som låter dig konstruktivt gå vidare. Bosätta sig inte för ett liv dränerat av glädje - arbeta genom din förlust och långsamt men säkert, du kommer bli bättre.

Steg

Del 1 av 2:
Vädrande sorg
  1. Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 1
1. Möta förlusten. Efter en allvarlig förlust vill vi ibland göra något - något - att tråkiga smärtan. Inlämning till en skadlig vana som narkotikamissbruk, alkoholmissbruk, övergripande, Internet överanvändning, eller viljekostnad hotar ditt välbefinnande och lämnar dig sårbara för missbruk och ytterligare smärta. Du kommer aldrig verkligen att läka tills du konfronterar förlusten. Att ignorera smärtan som orsakas av förlusten eller sedande dig själv med distraktioner kommer bara att fungera så länge - oavsett hur snabbt du går från det, så småningom kommer din sorg att övervinna dig. Konfrontera din förlust. Låt dig gråta eller lura på ett annat sätt som känns naturligt. Bara genom att först erkänna din sorg kan du börja besegra det.
  • När en förlust är färsk i ditt minne, förtjänar din sorg din fulla uppmärksamhet. Men du borde rita en linje på långvarig sorg. Ge dig en tidsperiod - kanske några dagar till en vecka - att vara djupt ledsen. Prediterad wallowing håller dig slutligen fast i din känsla av förlust, förlamad av självmedlidande och oförmögen att gå vidare.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 2
    2. Låt din smärta ut. Låt tårar flöde. Var aldrig rädd för gråta, Även om det inte är något du brukar göra. Inse att det inte finns något rätt eller fel sätt att känna smärta eller att uttrycka det. Det som är viktigt är att du känner igen smärtan och försöker arbeta genom det. Hur du gör det är helt upp till dig och kommer att variera från person till person.
  • Hitta ett utlopp för din smärta. Om du är tvungen att göra en viss aktivitet när du sorgar, gör det (förutsatt att det inte involverar att skada dig själv eller andra.) Gråta, pummeling kudden, går länge, kastar ut saker, skriker på toppen av dina lungor i en skog eller annan ensam plats, och skissar dina minnen är bara några av de sätt som olika människor hittar försäljningsställen för deras smärta. Alla är lika giltiga.
  • Undvik att göra något som kan leda till skada på dig själv eller andra. Förlust handlar inte om att skada eller göra saker värre. Förlust är en tid för att lära sig att dra på dina inre känslomässiga reserver och lära sig att klara av smärta.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 3
    3. Dela din känslor med andra. Det är friskt att söka efter människor som ska ta hand om dig när du lider. Om du inte hittar en vän, luta sig på en medkännande främling eller präst, rådgivare eller terapeut. Även om du känner att du är rambling, förvirrad och osäker, pratar du med någon du litar på är en form av att du kan börja dumpa ut lite smärtan du upplever. Se prata som en form av "sortering" dina känslor - dina tankar behöver inte vara sammanhängande eller motiverade. De behöver bara vara uttrycksfulla.
  • Om du är orolig lyssnande För dig kan du vara förvirrad eller upprörd av det du säger, en enkel varning på framsidan kan lindra denna oro. Låt dem bara veta att du känner dig ledsen, upprörd, förvirrad, etc., Och det, även om några av de ord du säger inte kommer att vara meningsfull, uppskattar du att någon lyssnar. En omtänksam vän eller supporter kommer inte att tänka på.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 4
    4. Avståndet själv från människor som inte är medkänsla. Tyvärr, inte alla du pratar med medan du sorgar kommer att vara till hjälp för dig. Ignorera människor som säger saker som "släpp det", "sluta vara så känslig", "Jag fick över det snabbt när det hände mig", etc. De vet inte hur du känner, så ge inte sina avvisande kommentarer någon uppmärksamhet. Säg till dem "Du behöver inte vara omkring mig medan jag är goi`ng genom det här om det är för mycket för dig att bära. Men jag måste gå igenom det, oavsett hur du känner, så snälla ge mig lite utrymme."
  • Några av de människor som är avvisande av din sorg kan till och med vara vänner med bra (men missgynnade) avsikter. Återanslut med dessa människor när du känner dig starkare. Fram till dess, avstånd från deras otålighet - du kan inte skynda på en känslomässig återhämtning.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 5
    5. Hamn ingen ånger. När du har förlorat någon kan du känna dig skyldig. Du kan vara upptagen av tankar som, "Jag önskar att jag hade sagt adjö en sista gången," eller "Jag önskar att jag skulle behandla den här personen bättre." Låt inte dig förbrukas av din skuldkänsla. Du kan inte ändra det förflutna genom att mulla över det igen och igen. Det är inte ditt fel att du förlorade någon du älskade. Snarare än att bo på vad du skulle kunna har gjort eller skall har gjort, fokusera på vad du burk Gör - bearbeta dina känslor och gå vidare.
  • Om du känner dig skyldig efter en förlust, prata med andra människor som kände personen eller husdjuret. De kommer nästan alltid att kunna hjälpa dig att övertyga dig om att förlusten inte är ditt fel.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 6
    6. Spara saker som påminner dig om din älskade. Bara för att en person eller ett husdjur är borta betyder inte att du inte alltid ska komma ihåg dem. Det kan vara tröstande att veta att även om personen eller husdjuret inte längre är här, finns vänskap, kärlek och personliga band med dem fortfarande. Ingen kommer någonsin att kunna ta bort det, och det förhållande du har med dem kommer alltid att vara en del av dig. Vissa Mementos kommer alltid att vara värda att påminna dig om ditt eget mod, fasthet och förmåga att föreställa sig en bättre framtid.
  • Hålla mementos som påminner dig om personen eller husdjuret i en låda någonstans ur vägen. Ta ut dem när du behöver en konkret påminnelse om dina minnen. Det är vanligtvis inte en bra idé att lämna mementos som ligger i det öppna. En konstant påminnelse om att någon är borta kan göra det svårt att gå vidare.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 7
    7. Få hjälp. I vårt samhälle har vi en oerhört skadlig stigma mot människor som söker hjälp med känslomässiga problem. Att se en terapeut eller rådgivare gör det inte gör dig svag eller patetisk. Det är snarare ett tecken på styrka. Genom att söka den hjälp du behöver, visar du en beundransvärd önskan att gå vidare och övervinna din sorg. Tveka inte att planera ett möte med en professionell - 2004 hade mer än en fjärdedel av amerikanska vuxna sett en terapeut inom de föregående två åren.
  • Del 2 av 2:
    Arbetar mot lycka
    1. Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 8
    1. Flytta fokusen bort från sorg. Försök att komma ihåg de goda tiderna och de bästa minnena du delade med den person eller husdjur du har förlorat. Fokusera på negativa tankar eller ånger kommer inte att förändra det som har hänt. Det kommer bara att få dig att känna dig värre. Var säker på att ingen som har fört dig lycka någonsin skulle vilja att du ska vända i sorg. Försök att komma ihåg saker som det sätt som den här personen pratade, de små quirky-sättarna, de tider som du spenderade skrattade tillsammans och de saker som den här personen har lärt dig om livet och dig själv.
    • Om du har förlorat ett husdjur, kom ihåg de vackra tiderna du spenderade tillsammans, det lyckliga livet du gav ditt husdjur, och de speciella egenskaperna ditt husdjur hade.
    • Varje gång du känner dig frestad att bli ännu mer ledsen, arg eller självmedlidande, ta en dagbok och skriva ner de goda sakerna du kan komma ihåg om den person eller husdjur som har gått vilse. I stunder av sorg kan du konsultera den här journalen för en påminnelse om den lycka du hade.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 9
    2
    Distrahera dig själv. Genom att hålla upptagen och ockupera dig i uppgifter som kräver ett dedikerat fokus, ger du dig en paus från ständigt rysning över förlusten. Detta ger dig också utrymme att inse att det fortfarande finns bra saker om din värld.
  • Medan arbete eller studier kan ge lite lättnad från de ständiga tankarna om förlust, förlita sig inte bara på din rutin för att distrahera dig själv eller riskera att det bara är arbete och sorg och ingenting däremellan. Hjälp reacquaint dig med lyckligare sysslor genom att göra något som ger dig fred. Det finns alla möjliga möjligheter, som trädgårdsarbete, Matlagning, Fiske, Lyssna på din favoritmusik, gående, teckning, målning, skrivning, etc. Välj vad som helst lugnande och ger dig en känsla av glad prestation (inte något vardagligt arbete eller studier kan alltid lova).
  • Överväga att bli involverad i socialt arbete. Skift ditt fokus från dina egna problem till andras. Överväga frivillig som en möjlighet. Om du gillar barn, hjälper till med små barn som visar massor av spontanitet och skratt kan lindra ditt sinne.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 10
    3. Hitta glädje i vackra dagar. Ett vanligt symptom på sorg är att stanna hemma, försumma ditt externa liv. När du har flyttat förbi din första sorg, ta chansen att omfamna soliga dagar. Spendera lite tid på att gå, överväga och helt enkelt märka den naturliga skönheten runt dig. Försök inte att jaga specifika känslor - bara låta värmen av solen tvätta över dig och världens ljud flöde genom dig. Förundran på skönheten i träden och arkitekturen ser du. Låt livets liv och rörelse påminna dig om att världen är vacker. Livet går på - du förtjänar att vara en del av det och så småningom återuppta den dagliga rutinen.
  • Det finns några vetenskapliga bevis som föreslår att solljus har naturliga antidepressiva egenskaper. Att komma ut ur huset kan hjälpa dig ut ur en känslomässig funk.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 11
    4. Återkräva aning av vad du har förlorat. När du förlorar någon är det ett olyckligt faktum att du aldrig kommer att njuta av hans eller hennes fysiska närvaro igen. Men det betyder inte att den person eller husdjur du förlorat inte finns fortfarande i världen som en idé eller en symbol. Vet att den person eller husdjur du har förlorat liv i dina tankar, ord och handlingar. När vi säger, gör eller tror något som påverkas av minnet av någon som är borta, han / hon bor på.
  • Många religioner lär att själen eller väsen av en person kvarstår efter att hans eller hennes fysiska kropp dör. Andra religioner lär att en persons essens omvandlas till en annan form eller omfördelas till jorden. Om du är religiös, ta tröst i det faktum att den person du har förlorat fortfarande finns i en andlig mening.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 12
    5. Tillbringa tid med bra människor. Det kan vara svårt att motivera dig själv att komma ut och spendera tid med dina vänner efter en förlust. Men det kan orsaka en noterad förbättring i ditt humör. Det är bra att söka företag av vänner som kommer att förstå ditt emotionella tillstånd, även om du inte har återställt 100%. Hitta vänner eller bekanta som är roliga, men ändå snälla och känsliga. De hjälper dig att lätta tillbaka till din normala sociala roll, vilket i sin tur hjälper dig att hålla dig upptagen när du går vidare från din sorg.
  • Den första Hangout-sessionen efter en stor förlust kan vara lite dämpad eller besvärligt helt enkelt för att dina vänner är oroliga över hur man närmar sig ämnet. Låt inte detta få dig ner-du hade För att göra din återing till ditt normala sociala liv vid någon tidpunkt. Vara ihållande - även om det kan ta veckor eller månader för saker att verka helt "vanligt," Spendera tid med vänliga vänner är nästan alltid en bra idé.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 13
    6. Inte falsk lycka. När du skriver in din normala rutin kan du känna att vissa karriär och sociala situationer kräver att du är lyckligare än du faktiskt är. Medan du ska försöka undvika att väcka i sorg, bör du också försöka undvika "forcering" din egen lycka. "Tvingade" Lycka känns hemskt - det är en absolut börda att bära ett leende när du inte vill. Gör inte en chore! Det är okej att dyka upp och agera allvarligt i ditt sociala liv och i ditt arbete, förutsatt att du inte gör någonting för att hindra andras lycka. Spara ditt leende för när din lycka är äkta - det blir så mycket sötare.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 14
    7
    Tillåt tid att läka. Tiden läker alla sår. Din känslomässiga återhämtning kan ta månader eller år - det här är ok. I god tid kan du så småningom börja hedra den person du förlorat genom en förnyad beslutsamhet att njuta av ditt liv fullt ut.
  • Oroa dig inte - du kommer aldrig någonsin att glömma de du har älskat. Inte heller kommer du att missa den interna styrkan som körde dig för att söka förlorade mål eller prestationer. Vad kan förändras är hur du närmar dig ditt liv från denna punkt - det kan finnas ett skärpat fokus, en ny känsla av värde eller ett helt förändrat perspektiv om vissa aspekter av ditt liv. Denna framsteg kommer emellertid inte vara möjligt, om du inte ger dig tid att läka.
  • Medan du ska ge dig tillräcklig tid att läka, samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ditt liv är dyrbart och att du är ansvarig för att få ut det mesta av din tid här. Syftet med ditt liv är att vara glad, inte ledsen. Rusa inte bort från sorg, men var inte nöjd med en partiell återhämtning. Gör din resa till återhämtning en av gradvis förbättring. Du är skyldig det för dig själv - Fortsätt att röra dig framåt, Oavsett hur lång tid det tar.
  • Bild med titeln Kope med förlust och smärta Steg 15
    8. Gissa inte din lycka. Känn inte dåligt för att må bra! Det finns ingen viss tid för att återhämta sig från en förlust. Om du återfår din lycka snarare än senare, känner dig inte skyldig för "inte sorgande nog." Om du känner att du har återhämtat dig från en förlust, du förmodligen ha. Ange inte deadlines på sorg, men skjut inte upp din lycka heller. Tvinga dig aldrig att vara ledsenare än du behöver vara.
  • Tips

    Skyll inte dig själv. Det hjälper inte att förklara någonting och det kommer inte att få dig att må bättre.
  • Om du behöver gråta. Låt dina känslor ut. Det är inte bra att hålla dem inuti dig.
  • Om du befinner dig fast med ånger och vad-om, efter förlusten av en älskad, överväga att skriva dem ett brev. Inkludera alla dina känslor mot deras död - ilska, sorg, sorg, ånger. Bara skriva ner dina känslor kan vara terapeutiska.
  • Låt inte "om bara" känslor tar över."Om jag bara hade varit trevligare.""Om jag bara hade gjort tid att besöka oftare."
  • Du är fri att tänka på andra saker. Det finns inget som säger dig ha För att hålla sig uppe på förlusten för att bevisa din sorg eller att visa andra hur mycket förlusten betyder för dig. Människor vet redan att du är förödad - du behöver inte bevisa eller förklara någonting.
  • Musik kan vara ett mycket lugnande sätt att klara när du känner förlust och smärta. Försök att flytta från ledsen till mer optimistisk låtar, eller du kan få dig att känna dig ledsen bara genom att lyssna på ledsen musik under lång tid.
  • Om någon berättar för dig "släpp det," Argumentera inte med dem. Detta kommer bara att få dig att känna dig ännu värre, för det kommer att få dig att känna som om du bär en svagare tolerans för känslor än någon annan. Med andra ord börjar du att tro att det faktiskt är ett problem med det sätt du hanterar sorg, när det verkligen inte är det. Det här är bara hur du känner. Lyssna inte på dem, för att de inte vet vilken typ av relation du hade med den älskade. Du kommer att läka på din egen väg på din egen tid.
  • Kom ihåg att varje person känner sig annorlunda. Var inte orolig om du tycker att du har en hårdare tidsheling än en annan, även över samma förlust. Detta visar vanligtvis hur nära dig och den älskade verkligen var. Vissa människor kommer inte att gråta, medan det kan ta andra månader att sluta.
  • Försök spela med dina husdjur, de kan berätta när du är ledsen, och leker med dem kan hjälpa till.
  • Tålamod är nyckeln. Tryck inte på dig själv när det kan komma naturligt.
  • Grief arbetar i sina egna unika cykler, och det varierar från person till person. Inte alla kommer att läka genast, och då igen, inte alla kommer att vara morbid upprörd, heller.
  • Var inte rädd för att ångra några saker eftersom ånger kommer att komma och du kan inte stoppa det. Låt det inte styra över dig. Jag vet att det inte är samma ordstäv "jag älskar dig," eller "Jag är ledsen," till någon som har gått på men säga det tills du tror att de har hört det. Skulden kommer alltid att vara där. Försök att skrika vad du vill säga på toppen av dina lungor på en ensam plats.
  • Ångra inte någonting. Lägg inte dig själv eftersom du inte hade chansen att säga att du var ledsen eller "jag älskar dig" eller "adjö". Du kan fortfarande säga det.
  • Liv är vacker - det har många underbara överraskningar i butiken för dig. Så fortsätt och leende, Besök nya platser och träffa nya människor.
  • Älska dig själv. Om du faller (och du kommer att falla), skratta åt dig själv, sparka dig i rumpan och fortsätt.
  • Varningar

    Om du överväger självmord, få hjälp omedelbart. Kolla in hur du Klara av självmordstankar och Övertyga dig om att inte begå självmord.

    Saker du behöver

    • Mementos (foton, tidskrifter, filmer, etc.)
    • Journal eller dagbok för dig själv, för att hålla reda på känslor, dikter, etc.
    • Påminnelser att fortsätta att äta bra, träna och komma dit för att njuta av världen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande