Hur man hanterar en morförälders död

Hantera döden av morförälder kan vara en av de svåraste sakerna du någonsin har att göra. Det kan vara dubbelt hårt eftersom det kan vara din första erfarenhet av att förlora en älskad. Även om värk i ditt hjärta inte kommer att gå iväg, kan du vidta åtgärder för att acceptera dina känslor och att lära dig att klara en person som är nära och kära för dig genom att prata om det, med din familj för support och återvända till ditt liv. Dina minnen av din kära morförälder kommer att stanna hos dig länge efter att han eller hon har gått, och du kommer alltid att kunna hedra minnet av den person du älskar. Om du vill veta hur man hanterar en morförälders död, se steg 1 för att komma igång.

Steg

Del 1 av 3:
Acceptera dina känslor
  1. Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 1
1. Ta så mycket tid som du behöver. Lyssna inte på de människor som säger att det finns en tidslinje när det gäller sorg. Vissa människor tar mycket mindre tid än andra när det gäller att gå vidare efter att en älskad, och du borde inte känna dig på dig själv om du känner att du har varit i sorg under lång tid. Det viktiga är att du tar dig tid att fullt ut bearbeta dina känslor istället för att gå igenom rörelserna att flytta på direkt och undertrycka hur du verkligen känner.
  • Vet att det inte finns någon fast linje du korsar från att lura till "gå vidare," Och det som rör sig betyder inte att du har glömt din morförälder och är inte längre ledsna om förlusten. Varje person borde ta så mycket tid som han eller hon behöver.
  • Självklart, om många, många månader har gått, eller till och med ett år eller två, och du känner att du fortfarande är så djupt i sorg som du tycker att det är svårt att fungera, så får du professionell hjälp vara ett sätt att gå framåt.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 2
    2. Låt dina känslor ut. Ett annat sätt att acceptera dina känslor är att gråta, skrika, vara arg, eller bara för att göra vad du behöver göra för att få dina känslor ut. Du vill inte hålla tillbaka dina tårar eller förtrycka dina känslor eftersom det kommer att leda dig att få en hårdare tid att klara av linjen. Du kan vara försiktig med att visa dina känslor, speciellt om en sorglig förälder eller din andra morförälder behöver dig för stöd, men du borde låta dessa känslor ut någon tid, oavsett om det är med en vän, en förståelse familjemedlem eller själv.
  • Att ta tid bara för att gråta kan vara mycket terapeutiskt. Det sagt, känns inte skyldig eller förvirrad om du inte är den gråtande typen och du kan inte hitta tårar trots att du är djupt ledsen.
  • Det här kan också vara en bra tid att skriva i din tidskrift om hur du känner. Det kan hjälpa dig att kanalisera dina känslor på ett mer organiserat och lugnt sätt.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 3
    3. Håll din älskade morförälder i ditt hjärta och minnen. Tänk inte att det kommer att komma en punkt när du slutar tänka på din älskade morförälder helt. Du kan alltid hålla honom eller henne i ditt hjärta och minne. Låt dig tänka på de goda tiderna du delade, de samtal du hade, och de resor du tog tillsammans. Och om du hade några meningsskiljaktigheter eller dåliga tider tillsammans, kan du också tänka på det. Det handlar inte bara om att bara skatta de goda tiderna och glömma det dåliga, men om att hedra hela personen.
  • Skriv ner allt du kommer ihåg om din morförälder. Detta kan hjälpa dig för alltid att hålla honom eller henne i ditt hjärta.
  • Titta på fotografier av dig med din morföräldrar att känna sig i fred.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 4
    4. Var medveten om dina triggers. Naturligtvis kommer några gånger på året eller några platser att göra det svårare för dig att klara av förlusten av en morförälder. Kanske bör du undvika sjön där du brukade fiska med din farfar, eller diner där din mormor alltid tog dig för att få glass, för ett tag tills du känner dig redo att möta dina favoritplatser. Kanske Thanksgiving eller jul kommer att vara särskilt svårt eftersom du associerar de här semestern med att spendera tid med dina morföräldrar. Att veta vad de här utlösarna är kan hjälpa dig att undvika dem, eller hitta extra support om du inte kan.
  • Det betyder inte att du borde sluta göra alla de saker du älskade att göra med din morförälder för alltid. Det betyder bara att du kan behöva lite tid bort från de sakerna tills du känner dig stabilare och i fred.
  • Tyvärr kan vissa saker som helgdagar alltid vara lite svårare. Men med tiden, liksom stöd från din familj, kommer du att kunna njuta av dem igen när du tänker på din morförälder samtidigt.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 5
    5. Stöd och få stöd från dina andra familjemedlemmar. En av de bästa sakerna du kan göra för att acceptera dina känslor är att prata med dina andra familjemedlemmar om förlusten. Dina föräldrar kan verkligen behöva ditt stöd, och du borde vara där för dem. Om du har en annan levande morförälder, bör du också vara där för honom eller henne genom den här svåra tiden. Du kan båda dela dina egna känslor när du stöder dina nära och kära, och du borde inte känna trycket för att vara stark hela tiden. Det viktigaste är att du borde vara närvarande.
  • Var inte rädd för att dela dina känslor. Spendera mer tid runt dina familjemedlemmar än vanligt istället för att hålla upp i ditt rum med din sorg. Även om de kanske inte ber om ditt företag, uppskattar de det.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 6
    6. Kom ihåg att ta hand om dig själv. En viktig sak att komma ihåg när du hanterar förlusten av din morförälder är att du inte ska glömma att ta hand om dig själv. Se till att du får tillräckligt med vila - utan att spendera hela dagen i sängen - äta tre hälsosamma måltider om dagen och ta dig tid att gå ut och att umgås. Att ta hand om andra familjemedlemmar kan vara viktiga, men du borde inte helt offra ditt eget välbefinnande i processerna. Dusch regelbundet och upprätthålla din hygien kan också hjälpa dig att känna dig mer i kontroll över ditt liv. Även om du fortfarande känner dig oupplöslig, kan du klibba till en hälsosam rutin göra en stor skillnad.
  • Även om du känner dig helt hemskt, kan bara duscha och lägga på rena kläder få dig att må bättre än att spendera hela dagen i sängen utan att grova dig själv.
  • Att få tillräckligt med vila kan hjälpa dig att känna dig mer kontroll över dina känslor. Om du är uttömd från att inte få tillräckligt med sömn eller känner sig Wonky från att sova för mycket, så blir det svårare för dig att klara.
  • Del 2 av 3:
    Hedra minnet av din älskade morförälder
    1. Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 7
    1. Läs mer om din morförälder. När dina föräldrar eller andra familjemedlemmar är redo, var inte blyg om att fråga dem om vad du inte visste om din morförälder. Prata med dem om var han eller hon växte upp, vad hans eller hennes jobb var, vilka historier du kanske inte har hört talas om honom eller henne, eller bara några andra detaljer som våren i åtanke när din älskade morförälder kommer upp. Många barnbarn tenderar att tänka på sina farföräldrar som snälla gamla människor istället för människor med en rik historia och bakgrund, speciellt om de förlorar dem på en ung ålder - med en känsla av hela personen du förlorat kan hjälpa dig att känna att du är mer med kontroll av situationen.
    • Om din förälder är redo att prata om det, fråga vad det var för honom eller henne att växa upp i ett hus med din morförälder, och vilka minnen han eller hon kan dela från barndomen.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 8
    2. Skriv ner de historier som din morförälder brukade berätta. Även om inte alla morföräldrar älskar att påminna om sina liv, älskar många av dem att dela historier om sin barndom, deras arbete, deras hemstad eller land, eller vad världen var, tillbaka på dagen. Samlas med dina nära och kära och se hur många historier du kommer ihåg att höra från din älskade morförälder. Skriva dem alla ner kan hjälpa dig att få en känsla av hela personen, och kan ge dig något att skatta för evigt.
  • Du kan till och med passera anteckningsboken runt, så att alla skriver berättelsen han eller hon kommer ihåg. Även om det är omöjligt att få en full känsla av den person du förlorat, kan du hitta tröst i att komma ihåg dessa berättelser.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 9
    3. Titta på bilder av ditt morförälders liv. Även om din älskade morförälder kanske inte har haft ett Facebook-konto som chjonled hans eller hennes liv från födsel till hans eller hennes sista år, tittar genom ett familjealbum kan hjälpa dig att hitta fred och för att få en bättre förståelse för den person som din morförälder var. Det kan inte finnas en miljon fotografier tillgängliga, så du borde verkligen sova över varje foto och minne som görs av din morförälder. Gå igenom albumet med en familjemedlem, som kan hjälpa till att ge något sammanhang och ta tröst i det faktum att din morförälder bodde ett fullt och rikt liv.
  • Om bilderna inte är organiserade i ett fotoalbum men sitter i en låda, kan du även göra ett projekt ut ur det och skapa ett fotoalbum som hedrar ditt morföräldrars minne kronologiskt.
  • Naturligtvis kommer denna aktivitet att leda till några fler tårar. Se till att du är redo innan du gör det.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 10
    4. Skatte de minnessaker som din morförälder gav dig. Ta en titt på presenterna, bilder, tröjor, böcker, smycken eller andra värdefulla minnessaker som din morförälder gav dig. Om det är något du kan bära, bära det ett tag. Om inte, visa det framträdande. Tänk inte att du måste bli av med dessa saker eller lägga dem ur sikte "komma över" Förlusten av din morförälder. Du kan hålla dem nära och kära till ditt hjärta och hedra minnet av den person du älskar.
  • Om det är något speciellt som din morförälder gav dig, som ett hängsmycke, en figur eller ett skriftligt brev, kan du till och med bära den på din person ett tag och vända sig till det för komfort. Även om det kan tyckas dumt och symboliskt kan det hjälpa dig att lura.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 11
    5. Besök din morföräldrars grav om du är redo. Om du tror att du besöker din morförälders grav hjälper dig att lura och ha ett lugnt samtal med den du förlorade, då borde du göra en resa där när du känner dig redo, antingen ensam eller med familjemedlemmar. Om du är väldigt ung och har inte varit i en grav tidigare, bör du prata med dina föräldrar om det och se om du är redo. Om du är äldre och tror att det här hjälper dig att hedra minnet av den person du förlorat, då ska du ta det här steget om du kan.
  • Att föra blommor eller vad som är lämpligt i din kultur kan hjälpa dig att hylla den person du förlorade.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 12
    6. Prata med andra människor som förlorade sin morförälder. Du kan också kunna hedra minnet av din morförälder genom att prata med andra människor som upplevde en liknande förlust. Om du känner att dina familjemedlemmar kan vara för emotionellt dränerade för att prata om det, kan du prata med vänner som har upplevt en liknande smärta och vem som kan hjälpa dig att komma igenom den här hårda tiden. Även om inga två sorgprocesser är exakt samma, som har någon att prata med kan få dig att känna sig mindre ensam.
  • Del 3 av 3:
    Går vidare
    1. Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 13
    1. Vet att du aldrig helt "gå vidare." Du borde inte tro att det finns en negativ konnotation i samband med termen "gå vidare," eller att det betyder att du kommer att kunna kasta tankar på din älskade morförälder åt sidan och lyckligtvis gå vidare om ditt liv. Det betyder bara att medan du alltid har en speciell plats för din morförälder i ditt hjärta, kommer du inte att känna att smärtan helt håller dig tillbaka från att leva ditt liv.
    • Titta inte på att gå vidare som på något sätt är disloyal mot din älskade morförälder. Titta på det som en positiv utveckling som hjälper dig att leva ett hälsosamt liv.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 14
    2. Ändra din rutin. En sak du kan göra om du känner att du är i en ruta är att byta saker lite. Om du gör alla samma saker som du alltid gjorde när din morförälder levde, så kan du hitta den lite svårare att gå vidare än om du bytte upp saker lite. Du kan spendera mer tid med dina vänner och familj, ta upp en ny hobby, eller upptäck en kärlek till volontärarbete eller läsning som du aldrig visste att du hade.
  • Även om du bör undvika att göra drastiska förändringar eller stora livsbeslut i en sorglig tid, gör små förändringar här och det kan hjälpa dig att känna att du kommer in i en ny och positiv rytm.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 15
    3. Tillbringa mer tid med dina familjemedlemmar. Ett annat sätt att känna sig mer tröstade och att gå vidare är att spendera mer tid med dina nära familjemedlemmar. Det är inte en kliché som en död i familjen verkligen kan ta med sig kära närmare varandra, och du bör ta detta som ett tillfälle att spendera mer tid med de du bryr dig om och att göra mer familjeorienterade planer. Detta kan hjälpa dig i den sorgande processen och kan också ta med dig komfort och stabilitet.
  • Kanske kommer du inte normalt hem för semestern eller du är inte den typ att prata med dina föräldrar på telefonen flera gånger i veckan. Försök att öka den tid du spenderar kommunicera med din familj och du får se att det ger dig styrka i den svåra tiden.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 16
    4. Återvända till att göra saker du och din morföräldrar brukade älska att göra tillsammans. Även om det är naturligt att du kanske vill undvika några av de aktiviteter du brukade göra med din älskade morförälder, som vandring i ditt favorit skogsområde, gör efterrätt, eller bara tittar på baseball, efter ett tag, att återvända till dessa aktiviteter bör känna sig naturliga och borde till och med göra dig lycklig. Undvik inte att göra de saker du brukade älska för alltid, eller du kanske aldrig känner att du går vidare med din sorg. När du känner dig redo, vågar du ut för att göra de saker du älskade att göra på egen hand eller med en annan familjemedlem eller en vän.
  • Även om det inte kommer att vara detsamma som att göra aktiviteten med din morförälder, är det ett sätt att kanalisera det förtjusta minnet du har om att vara med den du älskar.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 17
    5. Få mer hjälp om du behöver det. Om du känner att du fortfarande är sorg och känner dig lika illa som du gjorde när du först fick de ledsna nyheterna efter många månader har gått, så kan du behöva söka ytterligare hjälp. Du kan se en sorgsrådgivare, gå till gruppterapi, eller till och med prata med en läkare om du känner att ingenting fungerar. Det är ingen skam i att erkänna att du behöver mer hjälp med att komma igenom den svåra tiden, och det kommer bara att göra dig bra att ta så många åtgärder som du kan för att gå vidare.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett morförälde steg 18
    6. Kom ihåg att din morförälder skulle vilja att du kan njuta av resten av ditt liv. Även om det här kan låta som en corny-bit av råd när du är i sorgens tråkighet, i slutet av dagen, finns det inget mer sant. Din morförälder älskar dig dyrt och vill att du ska fortsätta leva ett gott och meningsfullt liv medan du kommer ihåg alla fantastiska tider du delade. Du kanske känner att du är i en Rut, eller du kan känna dig skyldig att uppleva glädje, men det bästa du kan göra är att fortsätta njuta av ditt liv medan du tänker på fond tankar på din morförälder.
  • Din morföräldrars inflytande på ditt liv kommer att fortsätta länge efter att han eller hon har gått bort. Det bästa du kan göra för dig själv och för alla om du är att fortsätta att njuta av ditt dagliga liv samtidigt som du håller din morförälder nära dig i ditt hjärta och minne.
  • Tips

    Dina föräldrar kommer att förstå om du slumpmässigt bryter ut, eftersom du saknar dem, men de kan gå med i dig.
  • På deras födelsedag kanske sjunga en tyst grattis på födelsedagen eller gör din ikon / bakgrund på din dator deras favorit sak.
  • Berätta för din mormor / pappa eller dina föräldrar du älskar dem ofta så att de vet det! Var noga med att visa dem, genom att hjälpa ut när de inte är frågade, etc. Handlingar säger mer än ord.
  • Gråta en flod om du behöver, så du kan passera ledsen men glöm aldrig dem.
  • Känn inte dåligt om alla andra har flyttat och du är fortfarande upprörd. Det är annorlunda för olika människor. Bara vet att de älskade dig och att din återstående familj fortfarande gör.
  • Om din morförälder är gamla, och du vet att de kunde dö, berätta för dem godnatt och att du älskar dem varje natt före sängen eller när så är du vet att de dog med dig i hans / hennes hjärta och att du älskar dem.
  • Om de är i ett vårdhem, se dem så ofta som möjligt före döden.
  • Om du gråter i skolan / jobbet, fråga din lärare / chef om du kan ha en minut ensam för att räta ut dig själv.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande