Hur man fixar en nypa nerv i axeln

Om du har en knäppt nerv i axeln är smärtan förmodligen det första du kommer att malent. Lyckligtvis finns det gott om sätt att lindra smärtan, även om det inte finns något riktigt sätt att "fixera" problemet omedelbart. Försök att koppla av så gott du kan och vila din axel-Din klämda nerv brukar ta hand om sig själv och börja känna sig bättre om några dagar. Om smärtan blir outhärdlig eller inte verkar bli bättre, se din läkare för medicinsk behandling.

Steg

Metod 1 av 12:
Använd is för att minska inflammation.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 6
1. Placera ett inslaget ispaket på axeln i 10-15 minuter. Inflammation är sannolikt vid början av din klämda nerv och för de närmaste 36-48 timmarna. Använd en handduk för att slå ispaketet så att isen inte direkt rör din hud. Upprepa var 2 till 3 timmar efter behov.
  • Du kan också växla mellan kallt och värme och se om du får mer fördel på det sättet.
  • Efter de första 36-48 timmarna kommer du sannolikt inte att få någon nytta av isen.
Metod 2 av 12:
Ta en antiinflammatorisk medicinering.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 4
1. Använd over-the-counter NSAID, som Tylenol, för att minska inflammation. Om du inte redan har någon, köp en flaska på ditt lokala apotek, livsmedelsbutik eller rabattbutik. Följ anvisningarna på paketet om dosering för att tillfälligt lindra smärta och inflammation i axeln.
  • Kontrollera med din läkare i förväg för att se till att det är okej för dig att ta dessa läkemedel, speciellt om du tar något annat.
Metod 3 av 12:
Försök sträcker sig för att skapa utrymme för nerverna.
1. Sträcker bidrar med att minska trycket på nerven. Sträcker fungerar bäst om smärtan i din axel utstrålar från nacken i axeln. Om en viss rörelse orsakar smärtan att utstråla från din axel nerför din arm eller tillbaka, hjälper den rörelsen inte dig och kan göra ditt tillstånd värre. Sluta den träna och gå vidare till något annat. Här är några sträckor du kan försöka:
  • Chin Tucks: Sitta upp rakt med ryggen platt mot en stol och tryck tillbaka hakan i nacken utan att sänka huvudet. Håll tuck i 3-5 sekunder, andas djupt. Upprepa 10-20 gånger.
  • Chin tucks med förlängning: När du gör chin tuck-träningen, sträcka dig tillbaka så långt du bekvämt kan, böja din rygg. Håll förlängningen i 3-5 sekunder, andas djupt. Upprepa 10-20 gånger.
  • Scapular Pinches: När du står eller sitter upp rakt, pressa dina axelblad ner och tillbaka bakom dig. Håll i 3 sekunder, slappna av. Gör 3 uppsättningar av 10 reps en eller två gånger om dagen.
Metod 4 av 12:
Undvik ansträngande aktiviteter och tung lyftning.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 1
1. Ta dig tid att vila och använd din axel så lite som möjligt. Med vila kommer din klämda nerv sannolikt att läka på egen hand. I synnerhet vill du undvika den aktivitet som resulterade i den klämda nerven i första hand.
  • Detta kan vara svårt om du klämde ner en nerv på jobbet eller när du gjorde en nödvändig uppgift. Försök bara ta det enkelt för ett par dagar och leta efter alternativ till att använda din axel.
  • Repetitiv rörelse lägger också tryck på axeln och kan komprimera nerverna. Om du måste göra repetitiva aktiviteter, bryta upp repetitionen. Till exempel, om du har 100 lådor att lyfta över huvudet på en hylla, ta en paus varje 10 lådor eller så.
Metod 5 av 12:
Håll dina axlar tillbaka när du sitter eller står.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 2
1. Hänger dina axlar kan komprimera nerverna och orsaka smärta. Sitta och stå med dina axlar ner och tillbaka så att dina axelblad faller även på vardera sidan av din ryggrad. När du sitter eller står, se till att din vikt är jämnt fördelad och du lutar inte på ena sidan eller den andra.
  • Om du är van vid att hänga, kan det ta lite övning för att få vana med bra hållning. Gör ett försök att starta i rätt läge och kontrollera sedan mentalt och justera din position en gång i några minuter tills den blir automatisk.
Metod 6 av 12:
Byt till den andra sidan medan du sover.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 3
1. Försök att somna i en position som inte sätter tryck på axeln. Detta kan vara svårt om du är van att sova på sidan med den klämda nerven, men det hjälper din klämda nerven att läka snabbare. När du lägger på din axel medan du sover, lägger du tryck på det och komprimerar nerven ytterligare.
  • Att lägga kuddar runt dig hjälper dig att rulla över på din axel medan du sover.
  • Om du normalt sover på magen eller tillbaka, borde du vara bra. Om din position sätter otillbörligt tryck på axeln, känner du det och sannolikt inte är bekväm att sova på det sättet.
Metod 7 av 12:
Prova en värmepanna för att slappna av dina muskler.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 5
1. Ställ upp värmekudden på lågt eller medium och använd den i 15-20 minuter. Du kan upprepa det varannan till 3 timmar om du känner att du får nytta av det. En varm dusch kan också hjälpa till att lindra spänningen och lindra smärtan i axeln.
  • Om värme gör din axel känns bättre, kanske du vill köpa värmeomslag på nätet eller på ditt lokala apotek. Du sätter dessa på morgonen och de är utformade för att ge upp till 8 timmars lättnad.
Metod 8 av 12:
Se en läkare efter 3-4 dagar.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 8
1. Om din smärta kvarstår i mer än några dagar, få din läkare att titta på det. Medan det kan ta flera veckor för en nypa nerv att läka helt, bör smärtan sprida efter några dagar. Om du fortfarande har samma mängd smärta efter 3-4 dagar, eller om din smärta förvärras, få din läkare att undersöka din axel.
  • Din läkare kommer att prata med dig om vad du gjorde som ledde upp till början av smärta i axeln och fråga om du någonsin har haft det här problemet.
  • Baserat på din beskrivning av problemet och en fysisk tentamen, kan din läkare beställa avbildningsprov, som en MR, för att bättre identifiera problemet.
Metod 9 av 12:
Bära en cervikal krage för smärta som utstrålar från nacken.
  1. Bild med titeln fixa en nypa nerv i axelsteget 7
1. En nypa nerv i nacken kan utstråla till din axel. Collar rekommenderas ofta av en läkare efter en undersökning, men du kan också köpa en mjuk krage över disken på ditt lokala apotek. Om du tycker att smärtan utstrålar från nacken, se om kragen hjälper din axel att känna sig bättre.
  • Kragen håller dig helt enkelt från att flytta huvudet, så det har mest fördel om du bara känner smärta när du flyttar huvudet på ett visst sätt.
  • En cervikal krage är en kortsiktig lösning - bär inte en i mer än en vecka om inte din läkare säger något annat. Långsiktig användning kommer att få dig att förlora styrka i nackmusklerna, vilket faktiskt kan öka din sannolikhet att ha en nypa nerv igen.
  • Läkare rekommenderar vanligtvis en cervikal krage för smärta som utstrålar från nacken. Till exempel, om du har haft en MR som visar den klämda nerven är i nacken, kan en cervikal krage hjälpa till.
Metod 10 av 12:
Prova oral eller injicerbara kortikosteroider för smärta.
  1. Bild med titeln Fix A Pinched nerv i axelsteget 9
1. Kortikosteroider erbjuder lättnad om din smärta inte svarar på andra behandlingar. Om inget annat hjälper din smärta, kan din läkare ordinera kortikosteroider efter att ha undersökt din axel. Orala kortikosteroider du tar i pillerform efter den rekommenderade dosen. Din läkare kan också ge dig en injektion direkt i din axel.
  • Om du får en injektion kan du finna att din axel känns bättre nästan omedelbart. Låt inte detta lura dig! Skadan är fortfarande där och går tillbaka till normal aktivitet kan förvärra ditt tillstånd.
  • Efter att ha tagit kortikosteroider, fortsätt att vila din axel tills din läkare ger dig allrens. Typiskt börjar du ha ett ökat rörelseområde inom några dagar.
Metod 11 av 12:
Arbeta med en fysioterapeut.
  1. Bild med titeln fixa en nypad nerv i axelsteget 10
1. Lär övningar för att stärka och sträcka din axel. Sträckor och spridningsverktyg kan hjälpa till med smärta och helande och förhindra framtida skador. Din läkare är mest sannolikt att hänvisa till en fysioterapeut om du har begränsad användning av din axel under en längre tid eller om du får knäppta nerver på ett återkommande sätt.
  • Om din klämda nerv resulterade från repetitiv rörelse, kan en fysioterapeut hjälpa dig att stärka axeln såväl som att visa dig olika sätt att flytta som är mindre benägna att få samma problem att hända igen.
Metod 12 av 12:
Prata med din läkare om operation.
  1. Bild med titeln fixa en klämd nerv i axelsteget 11
1. Din läkare kan rekommendera kirurgi om ditt tillstånd inte förbättras. Kirurgi är vanligare när din smärta är relaterad till en hernierad skiva i din ryggrad. Kirurgin tar bort hela eller en del av skivan som trycker på nervroten så att du inte längre har ont.
  • I mer extrema fall kan kirurgen behöva ta bort delar av ryggkotor eller säkringskertebrae tillsammans.
  • Om den klämda nerven är direkt i axeln, kan kirurgi involvera raka av en del av benet som komprimerar nerven.

Tips

En nypa nerv kommer vanligtvis att gå iväg på egen hand inom 4-6 veckor. Under tiden fokuserar behandlingen på att lätta symptomen på smärta och inflammation.

Varningar

Om du upplever en plötslig början av domningar, svaghet eller förlamning som inte går bort, kontakta din läkare omedelbart. Detta kan vara ett tecken på ett allvarligare tillstånd än en nypa nerv.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande