Hur man klarar av sorg

Sorg kan orsakas av en mängd olika faktorer, från förlusten av ett älskat eller ett husdjur till förlust eller misslyckande av en vårdad dröm. Vem som helst kan komma överens om att coping med sorg är en svår och komplicerad process och att det inte finns någon bekväm tidslinje du kan följa för verkligen "komma över" din sorg. Ändå, om du hanterar dina känslor till det bästa av din förmåga, får hjälp och support, och kom ihåg att ta hand om dig själv, du kan långsamt börja känna dig bättre.

Steg

Del 1 av 3:
Mot dina känslor
  1. Bild med titeln Kope med Grief Step 01
1. Ignorera inte din sorg. En myt folk kan ha om att motverka sorg är att om du ignorerar dina känslor eller sopa dem under mattan, kommer de helt enkelt att gå iväg. Visst, du kan fortsätta med ditt liv, gå till jobbet, och agera som ingenting hände, men på lång sikt kommer det bara att fördröja din smärta och få dig att dra ut alla ledsna, bittra, arg eller ont känslor som väljer upp någonstans inuti dig. Så det första du borde göra är att erkänna att du är i fruktansvärd smärta. Erkänna det själv, till dina vänner, och till ditt supportnätverk, och sedan ta det därifrån.
  • Bild med titeln Tänk steg 4
    2. Fråga dig själv. Många gånger ses att orsaken till sorg är ologisk och irrationell. Till exempel vissa människor sorgar på grund av en vana att göra det som efter när de blir över sorg, känner de sig bättre och triumferande. De får även ibland beroende av den här triumferande känslan efter att ha kommit över sin sorg.Så fråga dig själv.
  • Är denna sorg rationell eller logisk? Människor sorgar ibland för något som de inte har någon kontroll över, små saker, falska skäl, ETCFOR exempel om en vän misslyckas med ett test. Logiskt har du ingen kontroll eller inflytande över sin väns misslyckande, men de kommer fortfarande att trivas istället för att stödja sin vän på ett produktivt sätt. Ett annat exempel kan avslag i ett interpersonellt förhållande, vilket är mest av tiden är fullständigt nonsens. Kom ihåg att misslyckande är en del av framgången.
  • Är denna reaktion produktiv? Fråga dig själv, den sorg du känner, är det i alla fall att hjälpa mig att komma över källan till sorg? Skulle det ha en positiv effekt på mitt liv? Om ja, med alla medel, men om nej, är du inte irrationell och svår på dig själv? Du känner dig eländig som inte kommer att få dig någonstans.
  • Kan jag göra något om sorg? Människor sitter där och sorgar i ett hopp att bli räddat och i slutändan gör det dem ännu mer ledsna och grova. Istället för att känna sig olycklig fråga dig själv - vad kan jag göra för att fixa det? Om det finns något som du kan göra åt det, försök att göra det. Men om det inte finns något du kan göra för att åtgärda detta, skulle det vara irrationellt och du skulle göra en stor disservice mot dig själv genom att känna dig ledsen över vilken du inte har någon kontroll över.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 02
    3. Tvinga inte dig att vara stark. En annan sak som människor går igenom en stor förlust berättar att de borde lägga upp en stark framsida. Du kanske tror att ingen vill se dig gråta, ser ledsen, att knappt kunna ta hand om dig själv, och bara gå runt som en sömnväggare, men det är okej att göra det om det verkligen är hur du känner. Om du måste vara stark för andra vänner eller familjemedlemmar, kan det bli knepigt, men du kan fortfarande erkänna att du känner dig svag om du verkligen är förödad.
  • Naturligtvis vill du inte helt falla ifrån varandra, och du kanske inte behöver. Men försök inte att agera "tuff" eller som om du har allt under kontroll när du vet det är inte fallet.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 03
    4. Gråta om du vill. Det finns ingen gräns för hur många tårar som en person kan gråta innan de upphör att vara "produktiv." Om du känner dig som att gråta, bara få allt ur ditt system och gråta igen när du känner det. Självklart är det mer bekvämt om du kan gråta mest när du inte är ensam, och inte bli offer för tårar i allmänhet, men om du gör det är det inte världens ände, och folk kommer att förstå. Tänk inte att dina tårar sakta ner dig eller hålla dig från att gå vidare.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 04
    5. Gråt inte om du inte vill. I motsats till populär tro, inte alla upplever smärta på samma sätt - och inte genom tårar. Du kan känna en djup sorg utan att kasta en tår, även om folket runt dig kanske tror att det är "konstig" att du inte uttrycker dina känslor mer öppet. Alla gråter annorlunda, och tvinga inte dig att gråta om det inte är vad du vill göra.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 05
    6. Sluta tänka på en tidslinje. Kanske har du hört det "Grief varar bara ett år" -- Det låter inte så illa, rätt? Tyvärr har alla sin egen tidslinje när det gäller att hantera sorg, och du borde inte känna dig dålig om du känner dig som månader och månader har gått och du känner att du inte har gjort någon "framsteg." Det handlar inte om framsteg - det handlar om att lära sig att möta dina känslor och se var de tar dig. Människor kan ha vissa förväntningar på hur du ska känna dig på en viss punkt, men dina egna känslor borde inte ha något att göra med vad folk vill ha från dig.
  • Det faktum att saken är, du kommer aldrig att kunna fullt ut "komma över" din sorg. Du kommer att påminnas om din älskade, även många år senare, och det är helt normalt. "Att komma över" betyder verkligen att hitta det bästa sättet att klara av dina känslor så att du kan gå vidare, vilket skiljer sig från "gå vidare."Bild med titeln Kope med Grief Steg 05Bullet01
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 06
    7. Obsessera inte över de fem skeden av sorg. Om du är sorg, så är det troligt att du har hört talas om hur varje person måste gå igenom de fem skeden av sorg - förnekelse, ilska, förhandlingar, depression och acceptans. Men inte alla går igenom alla dessa fem steg innan han eller hon finner fred, och inte alla går igenom dem i samma ordning, heller. Till exempel kan du känna depression först, följt av ilska. Om du går igenom dessa steg kan det hjälpa till att veta att andra människor känner på samma sätt, men tror inte att du inte kan hantera din sorg eftersom du inte har det "nådde" alla stadier.
  • Del 2 av 3:
    Få stöd
    1. Bild med titeln Kope med Grief Steg 07
    1. Luta på din familj och vänner. Det är vad de är där för, är det inte? Dina vänner och familj är inte bara där för de roliga tiderna eller semestern. De är där för att vara en axel att gråta på, och att låna dig ett snällt öra och hjälpa handen när du behöver en. Öppna upp till en nära vän eller familjemedlem om din smärta, och göra en vana att hänga med dina nära och kära i avslappnade / lågtrycksinställningar. Några saker som att gå till höga partier med dina nära och kära kan betona dig och få dig att känna dig sämre, men att titta på en film eller dela en måltid med en nära vän kan få dig att må bättre.
    • Om du behöver mycket ensam tid, det är okej. Tvinga inte dig själv för att vara social om du inte vill vara. Men om du känner att du inte vill vara runt andra människor alls, kan du springa i trubbel.Bild med titeln Kope med Grief Steg 07Bullet01
  • Om du hänger med nära vänner har verkligen en lugnande effekt, gör sedan en plan att spendera ännu mer tid med dem och att göra din sociala kalender lite busier än normalt.Bild med titeln Kope med Grief Steg 07Bullet02
  • Bild med titeln Kope med Grief Step 08
    2. Hitta tröst i din tro. Om du följer en specifik religion, kan det här vara dags att bli ännu mer investerat i din tro och din religiösa samhälle. Prata med din pastor, Rabbi, Imam eller andra religiösa ledare för att hitta tröst och delta i tjänster och evenemang som hålls av din religiösa grupp. Du kan träffa nya människor som erbjuder tröst eller bara spendera mer tid på att fokusera på din tro och din religiösa övertygelse, vilket också kommer att leda dig till komfort.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 09
    3. Gå med i en supportgrupp. Supportgrupper är fyllda med personer som lider av liknande förluster och som kan dela sin smärta och förstå din. Du kanske känner att du inte har många vänner eller familjemedlemmar att vända sig till, eftersom de inte vet vad du verkligen går igenom eftersom de aldrig har lidit en liknande förlust, oavsett hur väl mening de kan vara. Supportgrupper kan ge dig tillgång till personer som lider på liknande sätt (men självklart kan ingen känna exakt samma smärta som någon annan person) och kan hjälpa dig att bygga en ny rutin och få den hjälp du behöver.
  • Supportgrupper är inte för alla. Om du går med i en och inte känner att det påverkar, det är okej att lämna också.Bild med titeln Kope med Grief Steg 09Bullet01
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 10
    4. Få hjälp från en terapeut eller en sorgsrådgivare. Ibland kan det vara en stor hjälp att dela dina känslor med en professionell som inte känner dig på en personlig nivå. Detta kan hjälpa dig att sortera ut dina känslor och få mer råd från en pålitlig källa. Du kanske bara vill prata och kan känna mindre begränsad om du delar dina känslor med en person som inte känner dig utanför hans eller hennes kontor. Tänk inte att få professionell hjälpmedel innebär att du har problem eller att du är svag - det är ett tecken på styrka för att erkänna att du behöver ytterligare hjälp.
  • Oroa dig inte för att få folk att känna sig lite mer besvärliga eller obekväma runt dig - det är bara en liten risk, och det är mycket bättre att uttrycka allt i det öppna istället för att kämpa för att le genom en svår arbetsdag när du knappt kan tvinga själv att öppna din email.Bild med titeln Kope med Grief Step 11Bullet01
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 12
    5. Överväga att få ett husdjur. Detta kan låta löjligt. Hur kan en liten liten kattunge få dig att må bättre om döden av en av dina närmaste vänner? Självklart kan ett nytt husdjur inte ersätta den person som du förlorade, men att ha ett husdjur - om du känner dig stabil nog att ta hand om det, kan naturligtvis få dig att känna dig bättre. Du hittar tröst i att kunna koka med en varelse som älskar dig ovillkorligt och kommer att känna styrka från att kunna ta hand om ett annat väsen. Husdjur visas för att lindra stress, och det kan vara en annan sak du behöver.
  • Del 3 av 3:
    Ta hand om dig själv
    1. Bild med titeln Kope med Grief Steg 13
    1. Vila upp dig. Det kan låta dumt att se till att du får 7-8 timmars sömn om dagen, men det här är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att ta hand om dig själv under den svåra tiden. Chansen är att du bor upp hela natten oroande, eller du kan spendera över 14 timmar om dagen i sängen eftersom du inte kan få dig att komma upp för att möta dagen. Försök hitta en balans, få tillräckligt med sömn men inte för mycket, även om det är en kamp att gå upp.
    • Om du har problem med att sova, ta det lugnt på koffein.Bild med titeln Kope med Grief Step 13Bullet01
  • Om du verkligen inte kan sova kan du få lite medicin om det är vad din läkare tycker du behöver, men beror inte på det för mycket.Bild med titeln Kope med Grief Step 13Bullet02
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 14
    2. Håll dig fysiskt frisk. Människor som klarar av sorg tenderar att sluta ta hand om sin hälsa. Kanske kan du knappt äta en måltid om dagen eftersom du är för ledsen, eller kanske allt du kan göra är att beställa pizza två gånger om dagen eftersom du inte kan ta med dig att gå till matköp eller att laga en vanlig måltid. Tvinga dig att äta tre balanserade måltider om dagen så ofta du kan och för att du äter mat som får dig att må bra och energisk, inte ännu mer trög och trött.
  • Om du verkligen inte kan få dig att laga mat, luta dig på en vän som kan göra några tröstande måltider för dig.Bild med titeln Kope med Grief Step 14Bullet01
  • Försök att träna minst en gång i veckan - helst, varannan dag, om du kan. Även ta en promenad i 30 minuter om dagen får dig att känna dig starkare och kan förbättra ditt humör.Bild med titeln Kope med Grief Step 14Bullet02
  • Detta innebär att hålla sig borta från alkohol tills du känner dig mer stabil.Bild med titeln Kope med Grief Step 14Bullet03
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 15
    3. Titta efter din mentala hälsa. Alla reagerar på sorg annorlunda, och det är bra om du redan ser en rådgivare, men du måste checka in med dig själv för att du inte känner dig överväldigande deprimerad, ängslig eller arg. Prata med din läkare eller mentalvårdspersonal om du inte kan göra nästan vad som helst, kan knappt lämna huset, eller känna ångest eller ilska om alla dina drag. Titta efter att ditt sinne är lika viktigt som att ta hand om din kropp, speciellt under den svåra tiden.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 16
    4. Tillbringa lite tid utomhus. Solen har visat sig få folk att känna sig lyckligare. Gå sitta i en park istället för sulking i ditt rum. Gå som 20 minuter till mataffären istället för att köra. Sitta på din veranda när du läser istället för att stanna i sängen. Dessa små förändringar kan göra en stor skillnad.
  • 5. Gör några aktiviteter i ett försök att komma över din sorg. Sitter där och ständigt tänker på sorgen skulle bara ge mer sorg. Istället göra några produktiva aktiviteter skulle hjälpa till att klara det.
  • Meditera. Ett av syftet med meditation är att hjälpa till att hitta den inre styrkan, som du inte är medveten om. Denna inre styrka kan vara extremt användbar att känna och bli stark från insidan. Mediterar bara ca 10 minuter kan vara mycket fördelaktigt.
  • Spela lite bra musik. Musik har en fantastisk makt att ändra humör omedelbart. Så spela lite bra musik och till och med försöka dansa till det är en bra aktivitet att skaka av din sorg. Kom ihåg att det finns en hög chans att du spelar ledsen musik inte kommer att hjälpa dig eftersom det kan göra dig ännu mer ledsen, så glad och inspirerande musik rekommenderas.
  • Känna sig riktigt tacksam för de saker du har. Titta upp på det fantastiska och oändliga universum, sprida dina armar och säga "tack" för vad du har och försöker känna tacksamhet. Det är en mycket kraftfull aktivitet och motion för att komma över sorg.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 17
    6. Skriv i en tidskrift. Skriva i en tidskrift minst en gång varje dag eller två kan hjälpa dig att ta reda på dina känslor, känna dig mer i kontroll, och känna att du reflekterar över hur du går om ditt vardag. Du kan känna att livet har passerat dig sedan sedan förlusten och att du knappt hade tid att tänka, och skriva i en tidskrift kan hjälpa dig att sakta ner och komma i kontakt med dina känslor.
  • Bild med titeln Kope med Grief Step 18
    7. Förbered dig för att möta dina triggers. Grief rör sig inte på en jämn bana, och ja, du kommer att känna dig värre under några ögonblick som kan ta tillbaka all hjärtat. Dessa stunder tenderar att vara semestern, familjeevenemang eller interaktioner med alla personer som påminner dig om din förlust mer än andra. Om du vet att du kommer att möta en händelse eller en grupp människor som får dig att tänka ännu mer om din älskade, se till att du har extra stöd och en flyktplan om man är nödvändig.
  • Om du är van att spendera Thanksgiving med din älskade, se till att du gör alternativa planer för var du ska gå månader i förväg så att du inte är hemma under den här tiden.Bild med titeln Kope med Grief Step 18Bullet01
  • Bild med titeln Kope med Grief Step 19
    8. Gör inga stora livsbeslut än. Vänta tills du känner dig lugnare och mer rationell innan du gör några stora beslut. Den förlust du känner kan få dig att tro att det är dags att be om skilsmässa, avsluta ditt jobb, flytta över landet, eller att göra något väldigt dramatiskt, men du bör ta lite tid att reflektera innan du bestämmer dig eller inte Det här är verkligen den bästa planen för dig. Även om du har tänkt på dessa förändringar under lång tid, är det bättre att fatta dessa beslut med ett coolt huvud än att göra något du kommer ångra senare.
  • När du har fattat ett beslut i ditt huvud, ge dig åtminstone två månader att agera på det. När tiden rullar runt, fråga dig själv om det var riktigt lika bra med en idé som det verkade.Bild med titeln Kope med Grief Step 19Bullet01
  • Bild med titeln Kope med Grief Step 20
    9. Hitta en ny rutin. Även om du inte kan omorganisera ditt liv helt för att hantera din förlust, desto fler ändringar kan du göra, desto bättre. Hitta en ny kafé annan än den där du och din älskade gick på söndag morgon. Hitta ett nytt arbetsschema som fungerar för dig. Plocka upp en ny hobby eller intresse, och kasta dig in i det några gånger i veckan. Prova en ny form av träning, som yoga eller springa. Även om du inte behöver ändra allt i ditt liv, speciellt om det var allt som fungerade ganska bra innan du borde hitta några nya saker som ger dig nöje som inte får dig att tänka på din älskade.
  • Bild med titeln Kope med Grief Steg 21
    10. Ha tålamod. Det betyder inte att du ska luta dig tillbaka och vänta på den dag då din sorg går magiskt. Tyvärr kommer den dagen inte att komma. Men långsamt kommer du att inse att du kan leva med din sorg och att gå vidare. Den person du förlorade kommer alltid att vara speciell för dig och kommer att vara i åtanke, men det kommer att komma en dag när du inte längre är överväldigad av din förlust. Fortsätt att berätta för dig att det blir bättre, men corny det låter och arbetar med att ta hand om dig själv under tiden.
  • Tips

    Det här är tips som kommer att hålla dig och känna sig starkare på dagen.

    Varningar

    Aldrig ignorera självmordstankar, få hjälp omedelbart. Kontrollera din lokala telefonbok för nummer du kan ringa. Få professionell hjälp ASAP.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande