Hur man klarar av din fars död (för ungdomar)

En pappas död är ofta en av de sorgligaste förlusterna som en person någonsin kommer att behöva uthärda. Din pappa kan ha varit din bästa vän, supportsystem och festens liv. Eller kanske du två hade ett tufft förhållande, men du känner dig fortfarande upprörd om hans passering. Du kan behöva tid att lura, vilket innebär att du spenderar lite tid och känner förlusten före läkning. Att luta sig på andra och engagera sig i rutin kan hjälpa dig att starta den helande processen. Även om du aldrig kommer över det här, kom ihåg att lycka är rätt runt hörnet.Din pappa kommer alltid att leva i ditt hjärta.

Steg

Metod 1 av 3:
Grieving förlusten
  1. Bild med titeln Kope med din pappa
1. Sök svar från vuxna.Din fars död kan ha lämnat dig med mycket förvirring eller obesvarade frågor.Även om din mamma eller andra släktingar kan försöka skydda dig, är det förståeligt att du vill veta sanningen.Prata med din familj och berätta för dem vad du vill veta.
  • Du kanske säger, "Hej moster Judy, jag vet att alla säger att pappa kom i ett bilbrott, men ingen säger hur. Jag har många frågor.Kan du svara på dem för mig?"
  • Ju mer du vet om situationen, desto lättare blir det för dig att lätta. Var inte rädd för att ställa frågor som du vill ha eller behöver veta svaret på.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    2. Gråta det om du behöver. Under denna svåra tid, försök att spendera lite tid varje dag bara är ledsen.Gråt kan hjälpa dig att lura genom att få dina känslor ut.Var inte generad att visa hur du känner, även om du måste gråta framför andra.De förstår.
  • Ibland kan du också känna numb eller helt i chock, och det är okej också.Om du inte kan gråta, tvinga inte dig själv.Ta bara tid att vara ensam med dina tankar.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    3. Tillbringa tid som reminiscerar.Ta lite tid att reflektera över alla minnen du har av din pappa.Dra ut några fotoalbum och kom ihåg honom som han var.Detta kommer förmodligen att få dig att känna dig ledsen, och det är normalt. Du kommer också att känna några ögonblick som du reflekterar över goda tider.
  • Reflektera speciellt på de tider du spenderade ensam med din pappa.Kom ihåg att dessa minnen är speciella eftersom de bara är mellan de två.
  • Om du har smärtsamma eller svåra minnen av din pappa, försök att inte känna dig skyldig. Det är normalt för vissa människor att känna sig arg under sorg.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    4. Prata med dina syskon om du har någon.Även om det är trevligt att prata med vuxna under den här tiden, kan ibland konversationer med andra vara mer hjälpsamma.Om din pappa hade andra barn, prata med dem, speciellt om du är i samma ålder.De kommer att kunna förstå din smärta bättre än någon eftersom han också var sin pappa.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    5. Skriv ner dina tankar.Skrivning kan hjälpa dig att släppa alla de uppåtgående känslor du kan ha. I slutet av varje dag eller när du har ett riktigt tufft ögonblick, gör du ner dina känslor på papper.Ibland kan du bara vara den release du behöver känna dig bättre.
  • Du kan till exempel skriva, "Jag hade bara en uppdelning eftersom jag shoppade och såg lite fiskeredskap och pappa älskade alltid fiske.Jag önskar att jag kunde fiska med honom igen."
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    6. Uttrycka dina känslor på kreativa sätt.Kanske känner du dig inte riktigt som att prata om din pappa just nu, eller kanske du känner dig mer arg än ledsen.Du kan hitta andra sätt att få dina känslor ut.Du kan välja att rita, måla, lyssna på musik eller omorganisera ditt rum.Gör bara vad som känns rätt för dig.
  • Försök ritning eller färgminnen som du har med din far. Du kan välja att skapa bilder som skulle ha varit meningsfulla för din pappa. Till exempel, om din far älskade att fiska, kan du dra en sjö.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    7. Välj några saker av hans att behålla. Det finns förmodligen några väldigt viktiga saker i din pappa som du vill ha.Att ha några av dessa saker kan hjälpa dig att känna dig nära honom och kan hålla sitt minne levande.
  • Till exempel kanske du vill hålla din pappas högskole ring, en av hans slipsar, eller en bok som han brukade läsa till dig.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    8. Be om någon ledig tid från skolan om du behöver det.Om du fortfarande är i Grad School, kan du upptäcka att det blir svårt att fokusera medan du klarar av förlusten.Fråga din mamma eller vårdnadshavare om du kan stanna ut ur skolan i en vecka eller så.Även om du fortfarande har att göra med din pappas död, kommer en del av chocken att ha slitit.
  • Du kan säga, "Hej mamma, jag vet att skolan börjar tillbaka på måndag, men jag känner mig inte redo.Jag är fortfarande riktigt ledsen och jag är rädd att jag ska gråta i klassen.Kan jag få några dagar borta?"
  • Om du måste gå tillbaka till skolan, försök att ta det dag för dag.Berätta för dina lärare vad som hände och ta anteckningar så att du kan vara fokuserad.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    9. Hitta sätt att hedra din pappa på viktiga dagar.Efter din pappas död kan hans födelsedag, fars dag eller andra stora helgdagar vara riktigt tufft för dig.Istället för att döda dessa dagar, gör något för din pappa istället.Planera en familjemiddag där du alla kan dela historier om hur roligt han var. Du kan också göra något som han alltid haft det, som att spela baseball eller volontärarbete.
  • Försök att inte vara ensam på dessa dagar eftersom de kan vara riktigt tuffa.
  • Det kan vara svårt att möta viktiga helgdagar, men försök att göra det. Aktivt komma ihåg din pappa på dessa dagar kommer att hjälpa läkningsprocessen att gå snabbare, inte långsammare.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    10. Kom ihåg att det inte är ditt fel.Ibland, när människor nära dig dör, kan du skylla dig själv.Du kanske tänker, "Om jag var bättre för min pappa, kanske skulle han fortfarande vara här."Kom ihåg att det inte finns något du kunde ha gjort för att förhindra detta och det är inte ditt fel!Det är normalt att önska din pappa var fortfarande här, men slå inte dig själv om saker du inte gjorde eller inte kan förändras.
  • Om du hade en kamp med din far i hans sista dagar, kom ihåg att din pappa skulle ha förlåtit dig. Försök att inte skylla dig själv.
  • Metod 2 av 3:
    Söker stöd
    1. Bild med titeln Kope med din pappa
    1. Prata med människor du litar på.Försök att inte isolera dig själv under den här tiden.Att prata om förlusten av din pappa kan verkligen hjälpa dig att klara. Hitta några personer du kan konfigurera om hur du känner och har dem på kortnummer för de särskilt dåliga dagarna. Du kan välja att prata med din mamma, morförälder, syskon, vägledare, eller vän.
    • Till exempel kan du ringa upp en vän som förlorade sin mamma ett tag tillbaka.Du kan säga, "Hej, jag vet att du förlorade din mamma för några år sedan.Jag antar att jag alltid visste att min pappa skulle dö en dag, men det var så plötsligt.Jag fick inte berätta för honom farväl och jag har svårt med det."
    • Om du försöker prata med någon vars förälder nyligen passerade, var medveten om att de kanske inte är redo att prata om det än.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    2. Tillbringa tid med vänner och familj.Även om ensam tid är nödvändig, kan för mycket av det under denna period isolera.Försök att vara ensam i högst tre timmar under dagen.Istället spendera lite tid med din familj och vänner, särskilt de som var nära din far.Du kommer att kunna hjälpa varandra att komma igenom det.
  • Om du behöver lite tid ensam, det är okej också. Försök att balansera ensam tid med social tid. Detta ger dig att ha utrymme att läka utan att isolera dig själv från dina nära och kära.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    3. Fråga din familj för historier om din pappa.Även om du kanske har känt din pappa bra, det finns förmodligen massor av coola historier du inte vet.Ta dig tid att ta reda på några saker du inte visste från människor som kände honom innan du föddes.
  • Till exempel kan hans syskon ha några roliga eller intressanta historier om honom.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    4. Acceptera och be om hjälp när du behöver det.Om dina vänner når ut till att du erbjuder hjälp med något, låt dem hjälpa dig!Det här är en svår tid för någon, så om du behöver lite hjälp, så är det okej. Det är vad vänner och familj är för.
  • Till exempel, om du är hungrig och dina vänner erbjuder att ta med dig lunch, acceptera det!Du kan återvända till en dag när de behöver.
  • Också, om du behöver hjälp, fråga!Du kan säga, "hej sara, skulle du vilja komma över för att studera med mig för matteexamen?Min hjärna har varit överallt sedan min pappa dog och jag kunde använda lite hjälp."
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    5. Hitta en supportgrupp i ditt område. Supportgrupper ger utrymme för dig att dela dina känslor på din dads död och lära av andras perspektiv. Det kan vara till hjälp under den här tiden att vara runt andra som vet exakt hur du känner, så leta efter supportgrupper i området.
  • Till exempel kan du söka "Grief Support Groups" eller "förlust av en förälderstödgrupp" online för att se om det finns några lokala resultat.
  • Om du inte hittar några stödgrupper i ditt område, överväg att hitta en online och chatta med andra människor i liknande situationer.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    6. Få hjälp från en professionell rådgivare om du tror att du är deprimerad.Denna förlust av en far kan vara hjärtskärande, så det är okej om du behöver lite (eller mycket) extra stöd.Om du känner att du inte har någon att prata med eller tror att du kan bli deprimerad, få lite hjälp. Det finns många terapeuter utbildade för att hjälpa dig att komma igenom det här.
  • Om du är i skolan är det förmodligen en socialarbetare, vägledare, eller terapeut på personal som kan hjälpa till att gå igenom det här.
  • Metod 3 av 3:
    Njuter av livet igen
    1. Bild med titeln Kope med din pappa
    1. Ta hand om dig själv fysiskt.Precis som din mentala och emotionella hälsa är viktig, så är din kropp.Du kanske har förlorat din aptit på sistone eller känner att det är omöjligt att sova.Försök att ha tre måltider om dagen, även om de är små.Drick mycket vatten så att du inte blir dehydrerad. Om du inte kan sova, försök ta ett avkopplande bad före sänggåendet och skära ut koffein efter kl. 12.00.
    • Övning är också bra!Det får dina endorfiner och är en naturlig humör booster.Försök att träna minst tre gånger i veckan i trettio minuter.Du kan börja små genom att gå runt ditt block.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    2. Inkorporera roligt tillbaka i ditt liv långsamt.Även om du kanske inte tycker om att göra något roligt just nu, planera minst en sak per dag.Du kan börja små genom att titta på en TV-show du gillar eller har glass. När tiden går vidare, så kommer du så småningom att göra mer, som att gå till stranden eller dansa igen.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    3. Hjälpa andra i nöd.Du har nog behövt lite hjälp och stöd från andra nyligen.När du börjar känna dig lite bättre, börja återvända till favören.Fick en vän som flyttar snart?Hjälpa dem att packa.Eller kanske finns det en klädkörning i ditt grannskap för dem som behöver.Låna ut en hand! Börja hitta ett större syfte genom service till andra.
  • Bild med titeln Kope med din pappa
    4. Ge det tid.Även när du lyckas ha en bra dag kan det följas av två dåliga.Du kan bara göra mycket framsteg för att vakna en natt som gråter dina ögon ut eftersom du saknar din pappa.Du är inte ensam och dina känslor är normala.Att hantera din fars död är en livslång process och det är något som ingen någonsin kan komma över helt. Men du går om det på det mest hälsosamma sättet, så håll huvudet upp!
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande