Hur man klarar av ett husdjurs död

För husdjursägare är förlusten av ett husdjur mer än bara förlusten av ett djur, det är också förlusten av en vän och följeslagare. Det kan vara svårt att klara av en kattens död, hund eller något annat husdjur som du ägde och brydde sig om. Du kommer sannolikt att uppleva skeden av sorg och behöver luta sig på stöd av familj och vänner för att hjälpa dig att gå vidare. Du kanske också vill hylla minnet av ditt husdjur som ett sätt att bearbeta dina känslor och hedra ditt dyrt avgångsdjur.

Steg

Metod 1 av 3:
Upplever skeden av sorg
  1. Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 1
1. Var medveten om att alla upplever sorg på olika sätt. Sorg är en intensiv process och händer ofta gradvis. Alla behandlar sorg annorlunda och det finns ingen "normal" tidsram från sorg, så du kan må bättre efter flera veckor, månader eller till och med efter ett år. Vara tålmodig och låta dig uppleva sorg för ditt husdjur, eftersom det här är ett viktigt sätt att behandla ditt husdjurs död.
  • Även om du kan försöka ignorera smärtan, kommer det troligen bara att göra det värre. I stället för att flaska upp dina känslor och känslor kan det vara mer användbart att låta dig gå igenom skeden av sorg och läka över tiden. Du kan uppleva flera av skeden eller bara några av dem, men oavsett din sorgprocess är det viktigt att du låter det inträffa och inte hålla dina känslor dolda eller undertrycka dina känslor av sorg och ensamhet.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur Steg 2
    2. Försök att undvika att känna sig skyldig till ditt husdjurs död. En av de första stadierna av sorg känner skuld och ansvar för ditt husdjurs död. Försök att undvika att fråga "vad IFS" och tänker på "om bara". Detta kommer bara att få dig att känna dig värre och göra det svårare att flytta förbi din sorg.
  • Ta dig tid att påminna dig om att du inte är ansvarig för ditt husdjurs död och att ditt husdjurs död var ute av din kontroll. Om du tror på en högre makt, kan du be på ditt husdjurs död och prata med den högre makten som ett sätt att arbeta genom dina skuldkänslor.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur Steg 3
    3. Konfrontera dina känslor av förnekelse. Ett annat inledande stadium av sorg är förnekande, där du kanske känner att ditt husdjur fortfarande är levande. Du kan ha svårt att komma hem för att inte hitta ditt husdjur som väntar på dig eller inte behöva lägga ut middag varje natt, som du brukar göra, för ditt husdjur. Snarare än att berätta för dig själv kan ditt husdjur fortfarande leva någonstans, det är viktigt att du är förhand och ärlig om situationen. Förnekelse av ditt husdjurs död kommer att göra det svårare för dig att flytta förbi ditt husdjurs död och klara sig.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 4
    4. Släpp din ilska på hälsosamma sätt. En viktig känsla i den sorgprocessen är ilska, som kan riktas mot bilens förare som dödade ditt husdjur, den sjukdom som dödade det, eller veterinären som "misslyckades" för att rädda ditt husdjurs liv. Även om din ilska kan känna sig motiverad, kan det leda till känslor av vrede och raseri, vilket bara får dig att känna dig sämre på lång sikt. Ilska kan också distrahera dig från att lösa dina känslor av sorg och få dig att hålla fast på din sorg, istället för att släppa den och börja läka.
  • Att släppa din ilska på ett hälsosamt sätt kan innebära att du lutar på stöd av din familj och vänner, eller fokuserar på självomsorg, där du gör aktiviteter som gör att du känner dig bra som vandring utomhus, gör ett kreativt projekt eller socialisering med goda vänner. Tänk på aktiviteter som kan hjälpa dig att släppa din ilska på ett sätt som känns användbart och friskt, snarare än destruktivt och smärtsamt.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur Steg 5
    5. Låt dig känna dig ledsen men bekämpa depression. Ett naturligt symptom på sorg är känslor av depression, som kan låta dig känna dig maktlös för att klara dina känslor. Medan det är friskt och viktigt att du låter dig själv vara ledsen om ditt husdjurs död, känner dig deprimerad kan få dig att känna sig sliten, ensam och isolerad.
  • Bekämpa känslor av depression genom att luta sig på vänner och familj, upptar din tid med aktiviteter du tycker om att göra, och spendera tid att skapa en hyllning för ditt husdjur. Fokusera på att försöka arbeta genom dina känslor av sorg så att de inte utvecklas till depressions känslor.
  • Metod 2 av 3:
    Lutar på andra för support
    1. Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 6
    1. Dela dina känslor och känslor med familj och vänner. Snarare än att hålla din sorg till dig själv, var inte rädd för att dela dina känslor med nära familj och vänner. Om en vän erbjuder att sluta med ett besök, säg "Ja", även om du inte känner för att prata med någon. Att bara sitta med en sympatisk vän och prata om triviala saker kan få dig att känna sig mindre ensam och isolerad. Nå ut till din familj och försök att se dem oftare, eftersom de kan erbjuda komfort och snälla tankar som kan hjälpa dig att komma ihåg ditt husdjur fondly och bearbeta din sorg.
    • Tänk på att vissa människor kanske inte förstår hur djupt din förlust är över ditt husdjur. De kan fråga, "Vad är den stora affären? Det är bara ett husdjur!"Familj eller vänner kanske inte kan förstå hur förlusten av ett djur kan jämföra med förlusten av en person, och de kanske inte är lika sympatiska som du kan förvänta dig. Försök att inte ta det här personligen, eftersom de kanske inte har ett eget husdjur och så kan inte förstå din förbindelse med ditt avlidna husdjur.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur Steg 7
    2. Nå ut till vänner som också har förlorat husdjur. Söka efter familj och vänner som kommer att vara sympatiska mot din sorg och förstå hur det känns att förlora ett husdjur. Spendera tid tillsammans med att prata om dina husdjur och dela minnen av dina husdjur. Du bör hitta ömsesidig förståelse och anslutning till andra husägare som också har upplevt förlust och sorg.
  • Du kan också nå ut till andra som kan förstå djurförlust genom online-förluststödsgrupper och online-meddelanden. Stöd från andra husägare kan vara nyckeln till att hjälpa dig att bearbeta din sorg.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 8
    3. Öva självvård genom att umgås och hålla sig upptagen. Självvård är mycket viktigt när du känner dig låg och kan hjälpa dig att må bättre fysiskt och mentalt. Ta hand om dina känslomässiga behov genom att umgås med andra och göra aktiviteter med andra du tycker om att vara upptagen och inte bo på din sorg. Detta kan utforska en ny hobby som målning, ritning eller igång genom att gå med i en klass eller grupp. Eller du kan gå med i en träningsgrupp för att du ska kunna träna regelbundet för att öka ditt humör och bekämpa känslor av depression.
  • Du kan också träna självomsorg på egen hand genom att göra en soloaktivitet du tycker om att skämma bort dig själv med en massage eller ett långt bad, och ta tid att läsa eller göra något lugnande och avkopplande. Försök att inte spendera för mycket tid ensam när du klarar av förlusten av ditt husdjur, eftersom det kan leda till isolering och ensamhet. Upprätthålla en tidsbalans med andra och tid med dig själv för att du ska ta hand om dina fysiska och känslomässiga behov under den här hårda tiden.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur Steg 9
    4. Prata med en sorgterapeut, om det behövs. Ibland kan sorg vara överväldigande och du kan hitta att du fortfarande känner dig deprimerad och upprörd även efter att du pratar med familj och vänner. Om din sorg får dig att känna dig maktlös och oförmögen att fungera, kanske du vill fråga din läkare för en hänvisning till en sorgterapeut. Du kan också fråga familj och vänner för en hänvisning till en sorgsterapeut som de kan ha gått till sig, med positiva resultat.
  • Metod 3 av 3:
    Betala hyllning till ditt husdjur
    1. Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 10
    1. Ordna en begravning eller en minnesmärke för ditt husdjur. Ritualen av en begravning eller en minnesstjänst kan vara ett hälsosamt sätt att lura och bearbeta dina känslor. Detta kan vara en liten tjänst som hedrar ditt husdjurs liv eller en mer utarbetad affär. Även om vissa människor kan överväga det olämpligt att ha en begravning för ett husdjur, borde du göra det som känns bra för dig som husdjursägare och vidta nödvändiga åtgärder för att frigöra din sorg.
    Expertips
    Adam Dorsay, PSYD

    Adam Dorsay, PSYD

    Licensierad psykolog och TEDX SpeakerDR. Adam Dorsay är en licensierad psykolog i privatpraxis i San Jose, CA, och medarbetaren av projektets ömsesidighet, ett internationellt program på Facebooks huvudkontor och en konsult med digitala havs säkerhetslag. Han är specialiserat på att hjälpa till med högupplösta vuxna med relationer, stressreduktion, ångest och uppnå mer lycka i sina liv. År 2016 gav han en välskötta TEDX-prat om män och känslor. Droppe. Dorsay har en m.A. I rådgivning från Santa Clara University och fick doktorsexamen i klinisk psykologi 2008.
    Adam Dorsay, PSYD
    Adam Dorsay, PSYD
    Licensierad psykolog och TEDX-högtalare

    Husdjur är ofta våra lärare. Adam Dorsay, en licensierad psykolog, säger: "I Förenta staterna vet vi inte hur man ska lura väldigt bra - vi pratar inte riktigt om döden, eftersom det i många sociala kretsar inte anses vara artig konversation. Våra husdjur lär oss direkt om döden och hur man ska lura. Ibland är vi där för döden eller begravningen. I slutändan lär våra husdjur oss hur man sörjer och hur man uppskattar livets dyrbarhet."

  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur Steg 11
    2. Skapa en fysisk påminnelse om ditt husdjur. Detta kan plantera ett träd i minnet av ditt husdjur, vilket skapar ett fotoalbum i ditt husdjur, eller idrifttagning av en fysisk gravsten för ditt husdjur. Att ha ett fysiskt arv av ditt husdjur kan hjälpa dig att fira ditt husdjur och gå vidare i din sorg.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 12
    3. Donera till en djur välgörenhet i minnet av ditt husdjur. Du kanske vill hylla din djurkompis genom att donera dina pengar eller tid till en djur välgörenhet i hans namn. Detta gör att du kan ge tillbaka till samhället och hjälpa andra husägare att ta hand om sina husdjur. Det skapar också ett hyllning till ditt husdjur som fokuserar på att ta hand om andra och stödja andra, ett positivt arv du kan känna dig stolt över.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 13
    4. Ta hand om några andra husdjur i ditt hushåll. Även om det kan vara svårt att fokusera på behoven hos dina andra husdjur efter ett husdjurs död, bör du försöka ägna dig åt att ge välbärgat till några andra djur i ditt hem. Dina andra husdjur kommer sannolikt också att söka förlusten av ett medföljande husdjur, särskilt om de alla bodde tillsammans i nära håll. Fokusera på dina andra husdjur kan hjälpa dig att gå vidare och klara av din förlust. Det kan också bea sätt att hedra ditt avlidna husdjur genom att säkerställa att alla dina andra husdjur får kärlek och vård.
  • Bild med titeln Kope efter döden av ett husdjur steg 14
    5. Överväg att få ett nytt husdjur. Ett annat sätt att klara och hylla ditt husdjur är att kanske få ett nytt husdjur. Snarare än att se det nya husdjuret som ersättning för ditt avlidna husdjur, tänk på det nya husdjuret som ett nytt kapitel i husdjursägande. Ett nytt husdjur tillåter dig att älska och ta hand om ett djur och att gå vidare från ett husdjurs död.
  • Vissa husägare kan känna att de inte kan få ett nytt husdjur eftersom det skulle vara disloyal mot deras avlidna husdjur. Det kan ta tid efter ditt husdjur att överväga att få ett nytt husdjur, men ett nytt husdjur kan vara ett hälsosamt sätt att flytta genom dina känslor av sorg och må bättre om att komma hem till ett husdjur fyllt hus igen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande