Hur man skiljer mellan njursmärta och ryggsmärta

När du har smärta i ryggen, kanske du inte automatiskt vet vad det orsakar det. Det kan vara mycket svårt att känna igen skillnaderna mellan smärta med ursprung i din rygg och smärta som kommer från dina njurar. Men skillnaden är allt i detaljerna. För att skilja mellan njure och ryggsmärta måste du koncentrera dig på att identifiera exakt var smärtan är belägen, hur konstant det är, och om det finns några andra symtom som du upplever. Om du kan identifiera detaljerna, bör du kunna skilja mellan njure och ryggsmärta.

Steg

Del 1 av 3:
Bedömning av din smärta
  1. Bild med titeln skilja mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 1
1. Identifiera utbredd smärta över nedre delen och skinkorna. Om du har smärta över dessa områden, är det troligen orsakat av en skada på ryggmusklerna, inte njurarna. Dessa är vanliga områden av ryggsmärta och det är vanligare att ryggsmärta sprids över hela denna region än för njursmärta att sprida sig på detta sätt.
  • En skada på bakmusklerna kan påverka funktions- och smärtnivåerna i en mängd muskler ner på kroppens baksida, inklusive gluteusmusklerna.
  • Om du har utbredd smärta, svaghet eller domningar, särskilt nere i benen, är det viktigt att omedelbart få vård.
  • Bilden med titeln skiljer mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 2
    2. Känn för smärta specifikt mellan revbenen och höfterna. Njursmärta ligger oftast på sidan eller baksidan i området som kallas flanken. Detta är området på baksidan av kroppen där njurarna är belägna.
  • Smärta i andra delar av baksidan, som övre delen, orsakas inte av njurarna.
  • Bild med titeln skilja mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 3
    3. Identifiera buksmärta. Om smärtan i din nedre rygg åtföljs av smärta i buken, är det mer troligt att din smärta är relaterad till dina njurar. Ryggsmärta tenderar att stanna kvar på baksidan av kroppen. Förstorade eller smittade njurar kan orsaka inflammation mot framsidan av kroppen utöver ryggen.
  • Om du bara har buksmärta utan ryggsmärta, är det inte troligt att det är relaterat till njurarna.
  • Bild med titeln skilja mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 4
    4. Bedöma om smärtan är konstant. I många fall är njursmärta konstant. Det kan minska eller öka lite hela dagen, men det går aldrig helt borta. Å andra sidan kommer ryggsmärta ofta att gå helt och kom tillbaka vid en senare tidpunkt.
  • De flesta orsaker till njursmärta, inklusive urinvägsinfektioner och njursten, kommer inte att sluta skada på egen hand utan behandling. Ryggmusklerna kan å andra sidan läka sig och smärtan kan gå bort.
  • Vissa njursten kan passera genom din kropp på egen hand utan behandling. Det är dock fortfarande viktigt att få orsaken till din njure smärta som utvärderas av en läkare.
  • Bild med titeln skiljer mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 5
    5. Känn för smärta på bara ena sidan av din nedre rygg. Om du har smärta på bara en sida av din flank, är det troligt att det är orsakat av din njure. Njurarna ligger precis längs flanken och en njursten kan bara orsaka smärta i en av dina njurar.
  • Del 2 av 3:
    Identifiera olika symtom
    1. Bild med titeln skilja mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 6
    1. Tänk på sannolika orsaker till ryggsmärta. Ett sätt att skilja mellan rygg- och njursmärta är att tänka på om du har gjort någonting nyligen som sannolikt kommer att orsaka ryggsmärta. Om du har gjort mycket tung lyftning eller böjd över under en lång tid, är din smärta sannolikt att vara ryggsmärta än njursmärta.
    • Om du stod eller satt för en ovanligt lång tid nyligen kan det orsaka ryggsmärta.
    • Om du har en befintlig skada på din rygg är det också troligt att ny smärta är relaterad till den tidigare skada.
  • Bild med titeln skiljer mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 7
    2. Var uppmärksam på problem med urinering. Eftersom njurarna är en integrerad del av urinvägarna, infektioner och andra problem med njurarna dyker upp under urinering. Leta efter blod i din urin och uppmärksamma ökningar av smärta när du urinerar.
  • Din urin kan också vara molnig eller mörk om smärtan kommer från dina njurar.
  • Du kan också känna ett intensivt behov av att urinera När du har njureproblem, som njurstenar.
  • Bild med titeln skiljer mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 8
    3. Känna för domningar under ryggen. I vissa fall av ryggsmärta kan du uppleva domningar på grund av problem med nervkompression och blod strömmar ner i skinkorna och benen. Detta är ett vanligt symptom för de som lider av ryggsmärta relaterat till den sciatiska nerven.
  • Denna domningar kan till och med gå hela vägen ner till tårna i extrema fall.
  • Del 3 av 3:
    Få en medicinsk diagnos
    1. Bild med titeln skiljer mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 9
    1. Kontakta din läkare om du har smärta som inte kommer att gå iväg. Det är viktigt att få medicinska problem som orsakar smärta som behandlas av en medicinsk professionell. Om du inte får dem behandlas omedelbart, kan de skapa större problem som kommer att orsaka dig ännu mer smärta i framtiden.
    • Ring din läkares kontor och beskriv dina symptom på kontorspersonalen. De kommer då att föreslå en tidpunkt för dig att ses.
    • Behandling av smärta med en smärtstillande läkemedel är en bra temporär lösning om du är i mycket nöd. Men du borde få vård för långsiktig smärta så att det finns en chans att problemet kan lösas istället för att enkelt maskeras med medicinering.
  • Bild med titeln skiljer mellan njursmärta och ryggsmärta steg 10
    2. Ha en undersökning och testning gjort. När du ser doktorn kommer de att fråga dig om dina symtom, inklusive när de började och hur starka de är. De kommer då att göra en fysisk tentamen som innefattar känslomässiga områden. Vid denna tidpunkt kan de kunna ge dig en allmän uppfattning om vad som orsakar smärtan, men de kommer också troligen att göra en mängd olika test på dig för att ge dig en specifik diagnos.
  • Om läkaren misstänker ett allvarligt problem i ryggen, till exempel en glidad skiva eller ett problem med njurarna, kommer de att beställa bildbehandling att göra. Detta kan vara i form av en röntgen, ultraljud, spinalmagnetisk resonansbildning (MRI) eller en beräknad tomografi (CT) -skanning.
  • Om läkaren misstänker ett problem med dina njurar, kommer de att beställa en mängd olika blod- och urinprov för att leta efter abnormiteter i dina blodkroppsantal och ditt protein räknas bland annat.
  • Bild med titeln skilja mellan njursmärta och ryggsmärta Steg 11
    3. Behandla orsaken till din smärta. När orsaken till din smärta har identifierats kommer din läkare att föreslå en behandlingsplan. Denna plan ska adressera både smärtan du upplever och orsaken till smärtan. Det innebär att du sannolikt kommer att ordineras en smärtstillande och ett läkemedel för att behandla eventuella infektioner eller skador som du har hållit.
  • Om du har njursmärta på grund av njurstenar, en vanlig orsak till njursmärta, kommer din läkare att förskriva mediciner för smärta och diskutera kirurgiska alternativ med dig om stenarna är stora och kommer inte att passera.
  • Om du har en drog tillbaka muskeln, En vanlig orsak till ryggsmärta, din läkare kommer sannolikt att prata med dig om smärtlindring, ta hand om musklerna och fysioterapialternativen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande