Hur man hanterar smärtan av en dörr som stannar på ditt finger

Aj! Slamming en dörr på ditt finger är inget skämt! Den goda nyheten är att den stora majoriteten av tiden, ditt finger kommer att läka upp bara bra på egen hand. Men hur kan du hantera smärtan just nu? Oroa dig inte. Det finns faktiskt gott om du kan göra för att hjälpa till med smärtan och behandla skadan. För att göra det enkelt för dig, har vi sammanställt en praktisk (ingen pun-avsedd) lista över användbara saker du kan göra för att hjälpa till med smärtan efter att ha stängt en dörr på ditt finger.

Steg

Metod 1 av 13:
Ta några djupa andetag.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt fingersteg 1
1. Det kan hjälpa till att sticka ut ur den ursprungliga smärtan. Det finns inget sätt runt det - stänger en dörr på ditt finger gör ont! Innan du reagerar med ilska eller börja skrika, ta ett snabbt ögonblick att bara andas. Inhale djupt genom näsan, håll andan i några sekunder och släpp sedan långsamt det. Ta några fler andetag för att lugna dig själv innan du tar upp skadan.
  • Om det hjälper, försök fokusera på ett ord eller en fras medan du andas. Till exempel kan du bilda ordet "lugn" eller "avslappnad" i ditt sinne medan du tar dina stora andetag.
Metod 2 av 13:
Försök att distrahera ditt sinne från smärtan.
  1. Bilden med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt fingersteg 2
1. Ta en promenad, tänk på något annat, eller gör vad du kan. Om du är verkligen frustrerad efter att ha skadat ditt finger, kan du minska smärtan genom att tänka dig av det för lite. Gör vad som helst för dig. Du kan ta en kort promenad runt kvarteret, fokusera på något du behöver göra senare, eller vad du än kan använda för att distrahera dig själv. Det kan hjälpa till att lösa ditt sinne.
Metod 3 av 13:
Ta bort alla ringar som du har på dig.
  1. Bilden med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt fingersteg 3
1. Ditt finger kan börja svälla. Även om det kanske inte börjar svälla först, om du slår ditt finger hårt, är det mycket troligt att det kommer senare. Om det sväller för mycket, kan det vara svårt att ta bort alla ringar du har på dig, så det är bäst att ta bort dem så snart du kan.
  • Att inte vara dramatisk, men det är möjligt att ditt finger kunde svälla upp så mycket att dina ringar kunde skära av cirkulationen. Det är bättre att ta bort dem för att vara säkra.
Metod 4 av 13:
Blöt ett bruiserat finger i kallt vatten.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt finger steg 4
1. Donerge ditt finger i upp till 20 minuter för smärtlindring. Ett bruiserat finger kan vara super smärtsamt, men du kan få lite lättnad helt enkelt genom att kyla ner det. Fyll en skål med kallt vatten och håll din hand i det i upp till 20 minuter i taget. Du kan njuta av ditt skadade finger så många gånger som du vill, men försök att inte göra det i mer än 20 minuter i taget för att undvika att trotta ditt blodflöde för mycket.
  • Om du har ett öppet sår, dra inte fingret i vatten eller det kan påverka hur bra det läkert.
Metod 5 av 13:
Ta OTC smärtstillande medel.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stannar på ditt fingersteg 5
1. Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan hjälpa till. Acetaminofen (Tylenol), Naproxen (ALEVE), och ibuprofen (Advil) är alla en del av NSAID-familjen och kan verkligen hjälpa till med smärta och inflammation. Välj upp några av ditt lokala apotek och ta dem enligt anvisningarna på förpackningen för att underlätta dina symtom.
  • Om du har svår smärta, kontakta din läkare. De kan kunna ordinera dig starkare smärtstillande läkemedel.
Metod 6 av 13:
Applicera ett ispaket i 15 minuter i taget.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stannar på ditt fingersteg 6
1. Ising ditt finger kan hjälpa till att minska smärtan och svullnaden. Vik ispaketet i en ren trasa så det är inte i direkt kontakt med din hud, vilket kan skada det. Håll ispaketet försiktigt mot det skadade området för att hjälpa till att lindra din smärta och minska svullnad, vilket kan påskynda läkningsprocessen.
  • Undvik att använda ett ispaket i mer än 15-20 minuter åt gången så att du inte orsakar en kall skada på din hud.
Metod 7 av 13:
Höj din hand över nivån på ditt hjärta.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stannar på ditt fingersteg 7
1. Elevation kan hjälpa till att minska trycket och svullnad i fingret. Försök att vila ditt skadade finger så mycket du kan för att undvika att ytterligare skada det. Håll det upp ovanför höjden på ditt hjärta, vilket kan begränsa mängden blod som strömmar till regionen för att hålla svullnaden från att bli värre.
  • Till exempel kan du stoppa din hand på en kudde när du ligger.
Metod 8 av 13:
Applicera fast tryck i 10 minuter över några blödningsskärningar.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt finger steg 8
1. Tryck steril gasbind över några skär för att stoppa blödningen. Om du slog fingret så hårt att det faktiskt delade huden och började blöda, måste du adressera blödningen först. Ta lite steril gasbind och applicera den direkt på blödningsområdet. Fortsätt applicera fast tryck i minst 10 minuter eller tills blödningen stannar.
Metod 9 av 13:
Rengör eventuella nedskärningar med tvål och vatten.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt finger steg 9
1. Tillbringa en bra 5 minuters borttagning av smutsen från såret. När blödningen stannar måste du rengöra det öppna såret för att förhindra en potentiell infektion. Tvätta det sårade området med gott, varmt vatten och tvål för att rengöra det bra.
  • Det kan sticka för att tvätta några nedskärningar på fingrarna först, men det är verkligen värt det på lång sikt.
Metod 10 av 13:
Applicera antibiotisk salva och wrapskärningar i ett bandage.
  1. Bilden med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt finger steg 10
1. Det kan hjälpa till att förhindra infektioner och skydda det sårade området. Använd en enkel, över-the-counter (OTC) antibiotikumsalva och applicera det generöst till det öppna såret. Ta sedan ett bandage (som ett bandhjälp) och linda det säkert, men inte för hårt över området för att hålla det skyddat och för att hjälpa det att läka.
  • Du behöver inte använda en antibiotisk salva eller ett bandage om du inte har några nedskärningar eller skrapor.
  • Om huden är öppen och inte sluta blöda måste du se en läkare.
Metod 11 av 13:
Försök inte att tömma blod under din fingernagel.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stannar på ditt fingersteg 11
1. Kontakta din läkare först för att se vad de rekommenderar. Om blod börjar poola under din fingernagel efter att en dörr är stängd, nå ut till din läkare. De kan säga att du lämnar det ensam och tillåter din kropp att läka sig själv. Men om trycket och smärtan är för mycket, kan de be dig att komma in på deras kontor så att de säkert kan tömma det.
Metod 12 av 13:
Se din läkare om du tror att ditt finger är trasigt.
  1. Bilden med titeln Deal med smärtan av en dörr som stängs på ditt finger steg 12
1. Få ditt finger undersökt om smärtan är svår eller du kan inte räta ut det. Ett bentfinger som du inte helt kan förlänga är ett tecken på en fraktur. Din läkare kommer att kunna undersöka ditt finger för att se hur allvarlig skada är. De kan splittra fingret och förskriva smärtstillande medel. Det är viktigt att du adresserar problemet så fort du kan så skadan är inte permanent.
  • Fråga alltid din läkare innan du använder en splint. Splinter är medicinska anordningar som håller ett ben från att flytta, och de kan vara användbara för mindre frakturer som kan uppstå om du slår fingret i en dörr. Men de kan också orsaka framtida problem om du använder en när det inte behövs.
Metod 13 av 13:
Titta på feber och en ökning av smärta och svullnad.
  1. Bild med titeln Deal med smärtan av en dörr som stannar på ditt finger steg 13
1. Dessa symtom kan vara tecken på en infektion eller en mer allvarlig fraktur. Om ditt finger börjar skada dig mer eller om svullnaden fortsätter att bli värre kan skadan vara allvarligare än vad du ursprungligen trodde. Dessutom, om du utvecklar feber eller om du ser röda streck i huden runt din skada, kan det vara ett tecken på en infektion. Se en läkare för behandling innan problemet blir värre.

Tips

Ta tröst i det faktum att det mesta fingret kommer att läka upp på egen hand, bara bra.

Varningar

Ta aldrig receptbelagda läkemedel om det inte gavs av din läkare.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande