Hur man klättrar mount everest

Trots Mount Everest är det högsta och mest höga berget i Himalaya, är det relativt lätt att klättra, Om du tar rätt väg. Även vistas till den enklare vägen upp den sydöstra kanten kommer du att möta faror som hylande vindar och extrema höjder. Innan jag klättrar på berget är det en bra idé att Förbättra din träning och ha en entusiastisk attityd Mot idén. Den sydöstra vägen hittades först och användes av Nya Zealander Edmund Hillary och Sherpa Tenzing Norgay 1953.

Steg

Del 1 av 3:
Förberedelse
  1. Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 1
1
Få allvarligt passform. Everest utmanar även de fittaste människorna. Inte bara är din fysiska styrka utmanad men så kommer din mentala styrka. Fokusera på övningar som kommer att förbättra kardiovaskulär och styrka. Öva att gå upp flyg till trappor med vikter. Försök att klättra andra bergen först. När du förbättrar din träning, öka din träningslängd och intensitet.
  • Sex månader före: Börja komma in i en träningsrutin fyra gånger i veckan. Dina träningspass ska vara roliga som joggning eller cykling. Presentera dig själv med medelintensitet muskulösa övningar Till exempel armhävningar, upp med hakan och situps.
  • Fem månader före: Öka din träningslängd och intensitet. Du kanske vill öka dina träningspass till 6 dagar i veckan. Öka reps av muskulösa övningar. Introducera klättringselement till dina träningspassar som Gå upp branta kullar Medan du bär en tung ryggsäck.
  • Fyra månader före: Bygg upp din aeroba uthållighet. Du borde nu träna hög intensitet 45 minuters aerob träning sex dagar i veckan. Fortsätt klättra övningar och öka bara din ryggsäcksvikt, om du är säker på att du är klar, annars kan du skada dina knän.
  • Tre månader före: Vid denna tidpunkt måste du vara fysiskt och psykiskt konditionerad. Ta regelbundet multivitamintabletter och små mängder av järntillskott. Järn hjälper dina blodkroppar att bära syre, men för mycket är ohälsosamt. Upprätthålla a hälsosam kost och öka dina aerobiska träningspass till en timme. Fortsatt öva klättring, men gör det svårare som sprint upp branta kullar. Försök få möjlighet att gå camping så att du kan förbättra dina färdigheter.
  • Två månader före: Underhålla dina rutiner. Öka längden på aerob träning. Förbättra din uthållighet. Snarare än att fokusera på hur tung du kan lyfta, tona ner tyngden och se hur många reps du kan göra på en minut. Gå ut i vildmarken och testa ditt redskap. Kom ihåg att upprätthålla en hälsosam kost och drick mycket vatten.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 2
    2
    Lär dig tekniska klättringsförmåga. Att klättra upp Mount Everest måste du förstå bergsklättring, klättring och navigeringsförmåga. Att ta utomhus och navigeringsklasser hjälper dig. Din Everest Expedition Guide kommer också att hjälpa dig att förbereda sig för berget. Ha en god förståelse för bushwhacking, rep hantering, flodkorsningar, belaying och binder knutar, rappelling, navigering, crevasse och rock räddning. Att bara ta hand om urinering och tarmrörelser kräver speciella tekniker och extremt vård i de låga temperaturerna.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 3
    3
    Förbered dig för riskerna och farorna med att klättra Everest. De vanligaste sätten att dö på berget är trötthet, isfall, brist på syre, höga höjder, hårda väderförhållanden och frostskada. Lär dig av de misstag som gjorts av andra klättrare och förstå symtomen på höjdsjuka och dess förebyggande tekniker och akutbehandlingar.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 4
    4
    Förstå dödszonen. Över 8 000 meter (26 000 ft) kommer du att möta betydande utmaningar för överlevnad. Varje exponerad kroppsdel ​​kommer att leda till frostskada. Temperaturen är så låg att isen är en extrem glidfara. Syrehalten är bara 337 mbar, en tredjedel av kravet som normalt behövs för att andas. Villkoren är så hårda det tar de flesta klättrare upp till 12 timmar för att gå avståndet på 1.72 kilometer (1 mil) från South Col till toppmötet. Att bo i dödszonen behöver du cirka 50 dagar höjd acklimatisering för en typisk expedition, annars kommer du att förlora medvetandet på några minuter.
  • Eftersom helikoptrar inte lätt kan nå toppmötet, om du inte kan gå, kommer du att bli kvar för att dö. Det är inte ovanligt att komma över döda kroppar i berget.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 5
    5
    Bygga upp erfarenhet. Även om du tror att du vet allt, gör du förmodligen inte. Har minst 3 års bergsklättringserfarenhet. Öva klättring andra berg som har höga höjder och extrema temperaturer.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 6
    6
    Boka ett expeditionsföretag. De flesta expeditionsföretag tar grupper om cirka 10 personer med många sherpas och flera reseguider. Tourbolaget tar hand om dina klättringstillstånd och syreförsörjning. Sherpas är infödda till Himalayan-bergen i Nepal som kommer att bära din mat, last och utrustning. De kan också erbjuda dig support och hjälpa till att klättra på berget. Förvänta dig att betala minst $ 60.000 för expeditionen.
  • Betala för en budgetresa eller inte använda ett företag alls sätter ditt liv mer i fara. Generellt är ju mer du betalar, den säkrare din klättring kommer att vara. Hundratals klättrare som betalade minimala priser har dött.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 7
    7
    Organisera din utrustning.Du måste fråga ditt expeditionsföretag för en lista med utrustning du behöver ta med. Du behöver bergsklättringsutrustning som isaxlar och kramper, kläder som handskar och huvudbonader och tillbehör som mat, en spis till tina vatten och mat och första hjälpmaterial.
  • Del 2 av 3:
    Southast Ridge Route
    1. Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 8
    1
    Vandring från Kathmandu Base Camp i Nepal till basläger på Khumbu-glaciären. Tillåt 6 till 8 dagar för att slutföra promenad. Den tidskrävande promenad är fördelaktig eftersom det hjälper dig att bli van vid de höga höjderna. Detta läger är 5 380 m (17 700 ft). Det är typiskt att spendera några dagar på baslägret för att vänja sig vid de låga syrenivåerna så att du ska Undvik höjdsjukdom. Under din vistelse kommer Sherpas att laga rep och stegar för nästa del av din resa.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 9
    2. Korsa Khumbu Icefall. Icefall är en rörlig glaciärmassa av tumbled is med djupa sprickor. Det är bäst att börja före gryningen så att frysningstemperaturerna kommer att svetsa isen tätt ihop. Fortsätt till lägret I som ligger i en höjd av 6 065 m (19 900 ft).
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 10
    3
    Gå upp i glaciären av västra CWM. Den mest direkta vägen är gashed av djupa is och massiva sprickor. Den västra CWM är en platt, försiktigt stigande glacial dal. Du kommer fram till basen av LHOTSE-ansikte vid Camp II eller Advanced Base Camp (ABC) som ligger i en höjd av 6.500 m (21.000 ft).
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 11
    4
    Stig upp LHOTSE ansikte till Camp III. Detta ansikte är isigt - så måste du använda de fasta rep som är permanent på plats. De kopplar samman så att du ständigt är ansluten till ett rep. De branta sluttningarna på upp till 50 grader och hård is gör det enkelt för din kramponger att halka. Camp III ligger i en höjd av 7 470 m (24 500 ft).
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 12
    5
    Klättra över Genève Spur till Camp IV. Spur är en stor, svart revben eller sten följt av hård gul sten som kallas det gula bandet. Det namngavs av den 1952 Schweiziska expeditionen. Det finns fasta rep för att vägleda dig på plats. Camp IV (High Camp) är på South Col som har en höjd av 7,920 m (26 000 ft).
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 13
    6
    Klättra till toppmötet. Du måste vänta på klart väder och låga vindar, annars måste du gå ner, många meter tillbaka till baslägret. Den sista delen av klättring till toppen inkluderar att gå upp en serie eller steg gjorda av sten och gå längs en knivkantig ås till en 12 m (40 ft) vägg som heter Hillary Step. Klättra upp snöhöjden och du kommer att nå toppen av toppmötet som är högst på jorden på 8,848 m (29 029 ft).
  • Del 3 av 3:
    North Ridge Route
    1. Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 14
    1
    Vandra till det avancerade baslägret från norra sidan av Mount Everest i Tibet. Rutten till det avancerade baslägret (ABC) är 22 km (12 miles) är robust och har massor av stenblock, is och snö. Banan följer Rongbuk-glaciären och slänger sedan in i östra Rongbuk-glaciären. ABC-lägret är 6 400m (21 300 ft).
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 15
    2
    Klättra till North Col Via East Rongbuk Glacier. När du når East Rongbuk-glaciären måste du använda Crampons för första gången. Efter en kort promenad kan du fästa dig i ett fast rep. Denna del får betydande höjd och vissa delar kommer att känna sig vertikala. Det tar ungefär 5 timmar att nå North Col (Camp I) som ligger i en höjd av 7 000 m (23 000 ft).
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 16
    3
    Gå till Camp II. Det här avsnittet är känt som de höga lägrena. Banan är mestadels snö med några stenar. Det här avsnittet är känt för starka vindar som råder i området. Det tar ungefär 4 timmar att nå Camp II som ligger i en höjd av 7.500 m (24 750 ft). Många klättrare använder detta läger för acklimatiseringsändamål.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 17
    4
    Fortsätt att campa III längs vindswept snön. Många klättrare hoppar över det här lägret och går direkt till lägret IV. Camp III är i en höjd av 7.900 m (25 600 ft). De flesta klättrare måste sova med kompletterande syre. Rutten till lägret är extremt blåsigt vilket innebär att det kan ta dig upp till 6 timmar att slutföra, men när du når lägret är du skyddad av norra ansiktet på berget. Lägret är byggt på små stenlager eftersom det inte finns många öppna utrymmen på den här delen av berget.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 18
    5
    Fortsätt till Camp IV med hjälp av repen. Följ det fasta repet genom snön fyllt gully. Ta sedan den lilla rampen till nordöstra åsen som ligger bara under lägret. Du vill inte spendera mycket tid på lägret, det är i grunden bara en vilstopp. Camp IV är på en höjd av 8 300 m (27 390 ft).
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 19
    6
    Komma över de tre stegen. För att komma till toppmötet måste du passera tre rockfunktioner, kallade tre steg. Det första steget kräver Hårddragning på fasta rep att komma över svampformad rock. Det är fullt av lös sten som är svårt att gå över. Det andra steget, Kinesisk stege är mest intensiv. Du måste klättra över en tjock isplatta för att klättra på en vertikal stege med en droppe 3000 m (10 000 ft). Det tredje steget är en enkel bergsklättring, men under de extrema förhållandena är det mycket utmanande.
  • Bild med titeln Climb Mount Everest Steg 20
    7
    Fortsätt till toppmötet. Längs den sista sträckan är det extremt kallt, brant och blåsig. Mot toppen av pyramiden finns det mer små stenar som är utmanande att komma över. Summit Ridge är mycket utsatt och har branta sluttningsvinklar upp till 60 grader. Den har drop-offs på båda sidor om 3000 m (10 000 ft). I slutet av åsen når du den högsta punkten på jorden på 8 848 m (29 029 ft).
  • Tips

    Från toppmötet kan du se för mer än 160 km (100 miles). Du kan till och med ta ut krökningen av jordens yta.
  • Dåligt väder är det största problemet och resulterar ofta i klättrare som måste återvända. För bästa väderplan i maj mellan vintern och sommarmonsunerna.
  • Varningar

    Villkor över 8 000 m (26 000 ft) är kända som dödszonen. Hundratals människor har dött på grund av den extrema kalla och bristen på syre.
  • Mount Everest är också en av de kallaste platserna på jorden. Den har blivit så låg som -60 ° C (-76 ° F) som är till och med kallare än norra polen.
  • Saker du behöver

    • Kramponger
    • Klättringshjälm
    • Alpin klättringselness
    • Isöxa med koppel
    • Karabinrar
    • Rappel eller belay-enhet
    • Ascender
    • Prusiks med trekking poler
    • Lämpliga skor
    • Teknisk kläder
    • Hand och huvudslitage
    • Första hjälpen leveranser
    • Tält
    • Sovsäck
    • Spis
    • Mat
    • Vatten
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande