Hur klättrar du ett berg

Bergsklättring ses av vissa som en extrem sport, medan för andra är det helt enkelt en spännande tidsfördriv som erbjuder den ultimata utmaningen av styrka, uthållighet och offer. Det kan vara mycket farligt, även dödligt, särskilt när klättraren är ute av djupt, eller helt enkelt blir överväldigad av väder, terräng, is eller andra faror av berget. Oerfarenhet, dålig planering och otillräcklig utrustning kan alla bidra till skada eller död, så att veta vad man ska göra rätt saker.

Trots alla negativ, när den är färdig, är bergsklättring en spännande, spännande och givande upplevelse.Denna artikel är en översikt nybörjarhandbok och beskriver de ursprungliga grunderna för att lära sig - i verkligheten, varje steg är förtjänt av en artikel i sin egen rätt, och hela tomes har skrivits på klättringsfjällen, så du rekommenderar att du spenderar en hel del av din nybörjare inlärning nedsänkt i läsning allmänt. Denna grundläggande översikt ger dig en uppfattning om vad som är inblandat i en klättring.

Steg

Bild med titeln 568864 1
1. Gör din forskning. Innan du ens ställde ut för att klättra bergen, gör så mycket läsning som du kan om de färdigheter som behövs och om andras erfarenheter. Det är lika viktigt att förstå den mentala ansträngning som krävs för att klättra upp ett berg eftersom det är lämpligt och vet hur man använder utrustningen ordentligt, och ett av de bästa sätten att förstå detta är att läsa berättelserna om bergsklättrare som har klättrat utmanande , intressant, eller många berg. Många bokhandlar bär nu sektioner som är speciellt ägnat åt bergsklättring, så det blir inte svårt att hitta bra böcker.
  • En bra startbok är den av Steve M Cox och Kris Fulaas, Bergsklättring: Bergets frihet.
  • Titta på DVD-skivor om bergsklättringsupplevelser. Det finns många bra dokumentärer och filmer som är inriktade på bergsklättring tillgänglig.Bild med titeln Klättra ett berg på Landmannalaugar
  • Lär dig om de bästa tiderna att klättra i bergen i olika regioner i världen. Om du kan och intresserade att resa till bergen utöver ditt eget land, kan detta öppna fler möjligheter med olika alpina årstider runt om i världen. Till exempel är den bästa klättringen i Europa juni till september, i Nya Zeeland, det är december till mars, och i Alaska är det juni och juli. Inom dessa generaliserade klättringssäsonger är det markerade variationer av lämplighet beroende av mängden människor som klättrar, de vädervariationer som inte kan förutsägas tills de uppstår och verkligheten att vissa årstider är bra och några är dåliga.
  • Lär dig allt du kan om väderförhållanden och bergen. Berg Skapa egna vädersystem (mikroklimat). Lär dig hur du läser portents av dåligt väder, Hur man läser molnen, hur man testar vindriktning och förstår vad väder förändras under hela dagen för din klättring. Lär dig hur du svarar på blixtnedslag.
  • Bild med titeln 568864 2
    2. Bedöma din mental styrka. En hel del bergsklättring handlar om din mentala inställning eftersom du måste göra ljud, snabba bedömningar om villkor, riktningar och säkerhet. För många bergsklättrare är den mentala utmaningen en stor del av Allure eftersom du är helt ur din vanliga rutin av luftkonditionerade kontor och lätt livsstilar i en värld där beslutsfattande har stora konsekvenser och du är grundligt testad. Några saker att fråga dig är:
  • Gör du lätt eller tillgripa att göra utslagsbeslut? Denna typ av temperament är farlig när man klättrar ett berg, vilket behöver ett stadigt huvud, lugnt och tydligt tänkande, och en förmåga att utarbeta den bästa lösningen snabbt.
  • Kan du driva tidigare smärthinder eller föredra att ge upp och hitta något annat mindre ansträngande att göra?
  • Är du positiv av naturen men också realistisk och ärlig med dig själv? Överkänsla är inte önskvärt eftersom det kan leda dig till allvarliga problem när du klättrar.
  • Är du en bra problemlösare?
  • Bild med titeln 568864 3
    3
    Komma i form. Bergsklättring kräver goda fitness- och uthållighetskunskaper eftersom det är en intensivt krävande fysisk aktivitet. Du kan inte bara dyka upp för en stor klättring efter en relativt stillastående skrivbordslivsstil. Tåg för fitness och styrka på sätt som gynnar dig bäst.De typer av fitnessregimer som kan hjälpa dig att inkludera:
  • Löpning och jogging, inklusive uthållighet som körs.
  • Gå och vandring, med vandring blir alltmer hårda, kanske inklusive scrambling.
  • Tyngdlyftning, eller gå och springa med vikter i en ryggsäck eller hålls i dina händer när du går uppförsbacke.
  • Klättrande Öva - Lokala väggar, isklättringslektioner och glaciärvandring kan alla vara användbar träning.
  • Skidåkning och snowboard (speciellt om du tänker använda dessa som medel för att återvända efter en klättring, vilket är verkligen extremt men möjligt på vissa berg).
  • Allt som förbättrar styrka och uthållighet, de två väsentliga för topp fysisk kondition när bergsklättring.
  • Bild med titeln 568864 4
    4. Förvärva redskapet. Bergsklättringsutrustning är mycket specifikt och absolut nödvändigt. Du har två alternativ - Köpa din Ownor Hiring IT. Om du bestämmer dig för att köpa din egen, kommer det att vara initialt dyrt, men om det görs gradvis är det ett bra alternativ som du kan vara säker på att allt är monterat på dig exakt, och om du planerar att klättra mer än ett berg är det en bra investering. Om du anställer redskap, kommer du inte att garanteras perfekt passform och föremålen kommer självklart att användas, men om du använder en välrenommerad outfitter, kommer de att kunna erbjuda kvalitet, testade föremål. Det är nog en bra idé att anställa för den första upplevelsen att se om du ens njuter av bergsklättring och bestämmer sedan om du ska börja montera ditt eget redskap eller inte. Även med anställning kommer det fortfarande att finnas saker du behöver köpa för dig själv, till exempel dina wick-away klädlager, och kanske dina stövlar, som kläder är mycket viktigare att monteras ordentligt än isen eller kramperna, etc.
  • Se listan under "Saker du behöver" För en bra startlista av utrustning.
  • Var medveten om att bergsklättrare är besatta av vikt, och med god anledning. Du måste bära allt med dig hela vägen upp det berget. Laddas ner av oessentiellt redskap är inte ett alternativ för en bergsklättrare och bergsklättrare letar alltid efter sätt att skära i vikt utan att skära hörn på säkerhet. Detta kan öka kostnaderna som lätta material som titan kommer att kosta mer än deras tyngre motsvarigheter.
  • Bild med titeln 568864 5
    5. Lär dig om bergsklättringsetik. Att veta hur man klättrar ett berg handlar inte bara om de fysiska och mentala aspekterna. Många berg ligger i fjärrområden i världen och din klättring kan påverka den lokala miljön. Det är ett privilegium att kunna klättra orörda berg och de flesta bergsklättrare är mycket oroliga för att hålla bergen i sitt ursprungliga skick, samt att inte missbruka lokala bekvämligheter eller köra roughhod över lokala kulturer.
  • Lär dig inte ledig uppsättning principer.
  • Trampa mjukt, var en förespråkare för vildmarksskydd, och få alla nödvändiga tillstånd.
  • Läs klättringskoden. Denna kod utvecklades för säkerhetsändamål och är väsentlig läsning för nybörjare.
  • Ingen bergsklättring bör någonsin försökas ensam - åtminstone klättra med vänner som redan har klättrat bergen.
  • Bild med titeln 568864 6
    6. Få utbildning. Om du tänker göra din första klättring som en kurs för nybörjare, kommer kursen att fungera som din första träning. Å andra sidan, om du planerar att klättra med en följeslagare, kan du behöva göra en grundläggande träning innan du stänger av om du inte är beredd att "Lär dig när du går" med din guide. En bergsklubb kan erbjuda dig specialiserade kurser i sådana färdigheter som (och du behöver känna till dem alla):
  • Isklättring, skärande issteg, med hjälp av isen.
  • Självstoppstekniker.
  • Glissading (en nedstigande teknik) där du glider ner, med din isöxa för att kontrollera din hastighet.
  • Korsning av crevasses och crevasse räddningstekniker och korsa snöbroar.
  • Använda dina kramper, inklusive att lägga dem på, gå i dem och specifika tekniker, etc.
  • glaciär gående.
  • Olika klättringstekniker och färdigheter, inklusive ruttfel, kartläsning, med pitons, kilar och bultar, knutbindning, rephantering och användning (belaying mm.)
  • Avalanche säkerhetsutbildning. Detta är vanligtvis en distinkt kurs och du kan gå med i kurser som erbjuds på många ställen runt om i världen, vanligtvis för skidåkare och snowboardåkare, men också några skräddarsydda för bergsklättrare och räddningspersonal. Kursen är användbar även om du inte håller upp ditt bergsklättring men fortsätter att delta i vintersport.
  • Grundläggande första hjälpen Tekniker och räddningssignaler bör också läras som en del av din träning.
  • Bild med titeln 568864 7
    7. Planera din första klättring. Din första uppstigning ska vara en anpassad till en nybörjare och helst med en erfaren guide. Svårighetsgraden hos ett berg påverkas av både sin höjd och dess terräng. Berg är graderade från lätt till extremt svårt, med många graderingar däremellan.En nybörjare bergsklättrare bör alltid stiga upp en "lätt" berg till att börja med, samtidigt som det fortfarande tar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder eftersom ett berg fortfarande är ett berg, oavsett hur "lätt" det anses. Olika länder tilldelar olika betygssystem, så du måste göra lite forskning först.Du måste också förstå rockplatser (från mycket svårt för hårt, mycket allvarligt) och isplatser om rock och isplatser (alpin och vattenfall) är ett problem på berget som försökt klättra.
  • Prova icke-teknisk "gå upp" Berg till att börja med, som Mount Elbert och Mount Kilimanjaro. Dessa hjälper dig att lära dig vad det känns som att klättra högre, för att lära dig om väderförändringar, och att få en känsla för den energi som används.
  • De "var" kommer att vara upp till var du bor och hur mycket din budget sträcker sig, men det rekommenderas att du sikter på lågt för din första klättring eller klättrar. På det sättet börjar du få känslan för klättring, mindre höjdsändringar, och du kommer att kunna spendera mer tid på att koncentrera sig på tekniken istället för att oroa sig för exponering, syrebrist och brist på färdigheter att klara sig. Kom ihåg att varje klättring kan vara så lite hårdare och högre, så försök inte att överdriva det till att börja med.
  • Forskning den avsedda klättringen väl. Kolla in regionen, vädermönstren för tid på året du tänker klättra, de kända farorna och varje möjligt sätt att stiga på berget. För en nybörjare, välj alltid de rutter som är mest rekommenderade för den enklaste klättringen, och fråga guider eller lokalbefolkningen om det inte är klart.
  • Ta reda på vilka servicehyddor och andra bekvämligheter som finns tillgängliga på basen och längs vägen. Ta reda på vilka regler det handlar om att använda anläggningar och betalningar som krävs.
  • Hitta kartor över klättringen och lära dig allt du kan om rutterna. Kartor ska alltid följa med dig på en klättring. Kanterna om du är orolig för ökad vikt.
  • Bild med titeln 568864 8
    8. Fortsätt förbättra dina färdigheter och försöka hårdare bergsklättrar. Därefter, försök glaciated peak mountains som kräver redskap och grundläggande bergs tekniska färdigheter. Vulkaner tenderar att bilda stora nybörjare bergen av denna typ och med grundläggande träning, bör du enkelt kunna åstadkomma dem. Exempel är mt. Blanc, mt. Rainier, MT. Baker, och vulkaner i Ecuador och Mexiko, liksom vandringsledningar i Nepal. Grand Teton och MT. Stuart kan klättra i detta skede om du har bra bergsklättringsförmåga.
  • Gå vidare till expeditionstoppar som kräver långa walk-ins, bra tekniska klättringsförmåga och allround bergsklättringskunskap. Härifrån är himlen gränsen.
  • Bild med titeln 568864 9
    9. Hitta en bra guide. En av de bästa sakerna du kan göra är att gå med i en bergsklubb nära dig. Från den här klubben kommer du snart att ansluta till andra klubbar genom ett gemensamt nätverk och du kommer att kunna hitta bra, betrodda och välrenommerade guider genom klubbar. Det stora med klubbarna är att de kommer att ordna gruppklättrar, som ofta är riktade till nybörjare till mellanliggande klättrare, så du kan lära dig färdigheterna medan du har kul att träffa andra likasinnade klättrare.
  • Spendera tid att prata med erfarna klättrare i klubbmöten. De kan säga en hel del mer än du någonsin kommer att lära dig bara från att läsa, och de kan till och med sluta erbjuda att mentorera dig eller åtminstone sätta dig på rätt personer som kan hjälpa dig på väg.
  • Klättringsklubbar tenderar att ta itu med mer tekniskt svåra berg än kommersiella outfitters. När din klättringsförmåga förbättras, kom ihåg det när du vill förlänga dina förmågor.
  • Bild med titeln 568864 10
    10. Förbered dig på resan. Om ditt berg ligger i närheten, kommer det att vara mindre att ordna än om det kräver att resor att nå. Om du inte bor nära bergen, måste du resa och boka boende, och om den här resan innehåller flygande utomlands måste du också ta hänsyn till bagagebidrag och viseringskrav, etc. I båda fallen, överväga att du har försäkring för förlust av utrustning och för medicinsk evakuering, skada och dödsfall.
  • Packa ditt redskap med omsorg. Om din isöxa, kramper, stövlar och annat redskap måste flyga, packa med stor omsorg. Några av dessa objekt kan riva genom påsar enkelt och rippa andra människors saker eller faller ut och går vilse. Vid körning, var noga med att placera ditt redskap på ett säkert ställe för att förhindra att det flyger framåt om du måste bromsa.
  • Kontrollera om du behöver tillstånd. Många populära berg kräver nu tillstånd för säkerhet, kontroll och miljöskäl.
  • Även om ett tillstånd inte är nödvändigt, bör du alltid ta reda på var du ska lämna detaljer om din avsedda resa och se till att lämna dina avgång och förväntade returstider med lokala tjänstemän som har ansvar för bergsområdet, liksom med familj och vänner.
  • Bild med titeln 568864 11
    11. Förstå vad som är inblandat vid ankomsten till berget. Före klättringen är det vanligt att skapa ett basläger. Om du klättrar med en kurs kan de ha en permanent hut på baslägret, så fråga när du bokar din kurs. Baslägret fungerar som avgångspunkten och du kan ibland spendera lång tid här bara väntar på väderförbättringar, beroende på berget och klättringens svårighet. För mindre förrädiska berg kan baslägret vara bara den första nattens stopp innan du går ut för att klättra med din följeslagare eller grupp.
  • Använd den här tiden till dubbel och trippel Kontrollera ditt redskap. Kontrollera att du har allt du behöver (ta en lista är hjälpsam) och kontrollera att allt är i gott skick.
  • Kontrollera alla andra varor som krävs, till exempel mat, vatten, kläder, etc.
  • Spendera tid att prata med din guide eller följeslagare om rutten och vad som kan förväntas genom faror, väderförhållanden, sannolikt problemområden och andra frågor som behöver täckas. Titta över din karta över området och känna vägen bra i ditt sinne.Leta efter andra möjliga rutter som kan behövas som säkerhetsutgångar ska något gå fel.
  • Utöva stretching, gå, springa, etc. - Vad du vanligtvis gör för att fortsätta hålla sig i form.
  • Ät en god måltid och lägg dig tidigt.
  • Bild med titeln 568864 12
    12. Börja klättra.Detta steg är helt enkelt en översikt, för den faktiska klättringen kräver många olika tekniker och är kontextuella för berget. Det är här att läsa detaljerade böcker om din avsedda bergsklättring är ovärderligt, tillsammans med att prata med klättrare som redan har klättrat den. De flesta klättringar börjar mycket tidigt på morgonen för att säkerställa att du har tid att komma tillbaka före mörkret, eller om du sover på berget, för att du ska nå en lämplig plats för att sova varje natt. Efter att ha kontrollerat har du allt du behöver (som du borde ha packat natten innan), och ha en stor frukost, satt på din klättring med din guide eller erfaren följeslagare. Sätta i åtgärd alla de färdigheter som du har utbildat för innan du når detta berg.
  • Hålla fast vid din rutt om det inte finns stora belopp som hindrar dig från att göra det.
  • Följ vad din guide ber dig att göra. Som nybörjare följde den erfarna visdomen medan den fortfarande använde din egen bedömning och ansvarig.
  • Ta regelbundna korta pauser för att äta energikläder, vila kort och bedöma din riktning. Men, stanna inte för länge där du svalnar för mycket.
  • Ha kvar hydratiserad. Det är lätt att dehydrera i kylan eftersom din kropp inte verkar törstig, så var noga med att hålla dricksvätskor regelbundet.
  • Bo med andra klättrare hela tiden.
  • Njut av toppmötet. Ta bilder och känner dig stolt.
  • Bild med titeln 568864 13
    13. Gå ner med gott om tid för att komma tillbaka säkert. Var medveten om att nedstigningen är svår och farlig. Medan det kan tyckas lättare än att gå upp, är det dags att olyckor sannolikt kommer att inträffa, och när koncentrationen tenderar att förfalla.
  • Håll dig fokuserad på att hitta goda fotfäste när du krypterar och klättrar ner.
  • Scramble där det är säkert att göra det. Det är snabbare och lättare att scramble vänd ut.
  • Var mycket försiktig när Abseiling-of-of-Day Abseiling tenderar att ha högolyckor eftersom människor blir trötta, missförstärkare, har slingbrott, och håller vanligtvis inte som varning som behövs.
  • Håll fallande stenar, laviner och försvagade snö och snöbroar i åtanke när du kommer ner.
  • Hålla roped. Det kan känna att du är nästan vid basen när du korsar den sista glaciären, men om du är ogrundad och faller ner en creve, det är det.
  • Tips

    Håll hydratiserad. Kallt väder tenderar att lura människor att tänka att de inte är törstiga men förkylningen plus den höga aktiviteten innebär att det alltid är viktigt att behålla dina vätskor.
  • Klättra i grupper och med erfarna klättrare. Aldrig klättra ensam - om du tycker att den här punkten är rammat hem, finns det bra skäl för det!
  • Lägg alltid försiktighet före bravado. Det är bättre att komma hem och försöka igen än att gå för långt och aldrig återvända.
  • Det här är en sport "för livet". Du kan njuta av bergsklättring i många åldrar, förutsatt att du är passform och har rätt tankegång.
  • Känn tecknen på syrebrist, utmattning och hypotermi-det här är inte bara för dig själv, men också för andra, som du behöver veta om någon har blivit ömtålig och driver på trots den verklighet som de ska vända och få hjälp eller Sjukvård.
  • Om det inte finns toaletter på klättringen, utför allt personligt avfall.
  • Akta dig alltid för vad som är framför dig.
  • Varningar

    Bergsklättring är en extrem och farlig sport.Träna med en erfaren klättrare innan du försöker din första klättring. Klättra inte ensam.
  • Försök inte någon utmanande bergsklättring tills du har bra solid erfarenhet av mindre berg och deras utmaningar. Och vara fullt medveten om hur farligt hög bergsklättring är. De farligaste klättringarna är (2008 siffror): Annapurna (8,091 m), där 130 klättrare har lämnat Annapurna, medan 53 har dött. Den övergripande dödligheten är således 41 procent-Nanga PARBAT (8 125 M) där 216 klättrare har lämnat Nanga PARBAT och 61 har dött. Den totala dödligheten sålunda 28.24 procent- och K2 (8,611 m), där 198 klättrare har summerat världens näst högsta topp och 53 har dött. K2: s övergripande dödlighet är 26.77%.
  • Saker du behöver

    • Varmt kläder (ingen bomull) - använd lager som vek bort fukt, extra strumpor, handskar, balaclava eller ansiktsmask, extra strumpor (du kan inte ha för många strumpor)
    • Klättring stövlar med kramper - var medveten om att det kan månader och till och med år för att hitta "rätt" känga. Titta på nätet och utomlands Om dina lokala butiker inte är nära bekväma stövlar. Gör din forskning om att klättra stövlar, eftersom de måste vara rätt eller du kommer att lida
    • Isöxa, ishammare
    • Hjälm
    • Gaiters
    • Sele, belay paus
    • Huvudlampa
    • Ryggsäck - Välj en som är lätt men stark, stor nog att bära alla dina behov men inte skrymmande, och med krokar för isen och kramper att hänga igenom
    • Rep och karabinrar (karabiners) - gör inte Köp flimsy karabinrar som används som leksaker eller dekorativa slitage - det måste vara de starka som gjorts för bergsklättring - de är dyra och brukar hållas bakom räknare
    • Tape för abseil loops
    • Isskruvar, nötter, slingar, etc. - Observera att dessa föremål är beroende av typen av bergsklättring, var noga med att veta det i förväg
    • Liten första hjälpen kit
    • Solskyddsmedel och läppsalva, solglasögon, skyddsglasögon
    • Tält (det måste vara en som klarar hög vind och snö - dessa typer tält tenderar att vara högspecialiserade och den dyraste eller en bivouac
    • Sovsäck - bergskvalitet
    • Matlagningsmaterial (var noga med att få en matlagningsapparat som är lätt och kommer att tända under fruktansvärda förhållanden av kyla och vind) och lätta redskap och mugg, tallrik
    • Mat - Hög energifoder är ett måste. Läs upp på typerna av matleveranser, vanligtvis hög i fett (choklad, nötter, godis, kakor (kex), kondenserad mjölk, ost, torkad frukt, sockerklumpar, olivolja, energistänger, etc.)
    • Vatten, rekonstituerad fruktdryck (pulver)
    • Halm så att du kan suga trickles av vatten från stenar eller pooler längs vägen som ytterligare hydratisering
    • Liten fickkniv
    • Feces och urinborttagningskit & Loo Paper (Ja, det finns obehagliga men nödvändiga aspekter för att vara en människa)
    • Klättringstillstånd
    • Karta
    • Kompass, GPS kanske
    • Kamera (valfritt men det finns bra lätta tillgängliga nu) - Var medveten om att kalla batterier inte fungerar. Du kan behöva hålla batterierna varma i en ficka och sedan fumla dem i kameran när det behövs
    • Pass om korsning av gränser (till exempel i Europa)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande