Hur man organiseras

De flesta tycker inte om att vara oorganiserad. Sann organisation tar tid, men när du hämtar det blir livet mycket lättare. För att vara riktigt organiserad måste du organisera ditt utrymme och organisera din tid, se till att du håller koll på alla dina möten och åtaganden. Du kan också arbeta på ett organiserat sätt så att du är effektivare och får fler saker som gjorts på kortare tid. Att vara organiserad kan minska stress och ångest, vilket gör att du känner kontrollen över din dagliga aktiviteter.

Steg

Metod 1 av 3:
Organisera din tid
1. Sätta viktiga datum i a kalender. Få en kalender och häng den på en plats där du kan titta på det dagligen, t.ex. i ditt kök, med din säng eller i ditt hemkontor. Du kan också lägga en kalender på Din dator skrivbord Eller använd kalenderappen på din smartphone. Sätt alla viktiga datum i kalendern, till exempel förfallodatum, möten och möten. Håll det uppdaterat regelbundet för att hjälpa dig att organisera din tid.
  • Gör det vana att kontrollera kalendern dagligen, till exempel första på morgonen eller innan du går och lägger dig på natten.
  • Färgkodsobjekt i din kalender efter prioritet. Till exempel kan du markera viktiga datum i röda och mindre viktiga datum i gula.
  • Om du använder en kalenderapp på din telefon kan du ställa in påminnelser några dagar eller några timmar i förväg så att du inte glömmer ett viktigt datum. Du kan också använda andra organiserande appar på din telefon som 24me, quip och wanderlust.
  • 2
    Använd en dagsplanerare. En dagsplanerare är ett annat bra sätt att hålla din tid organiserad. Det kommer att bryta ner veckan för dagen, så att du kan sätta i möten eller möten för varje dag. Det är särskilt användbart om du har många åtaganden hela dagen. Skriv ner alla dina åtaganden per timme i dagsplaneraren. Kolla planeraren i början av din dag så du vet vad du har planerat och kan vara organiserat.
  • Till exempel kan du skriva ner ett möte på morgonen, ett telefonsamtal med en klient på eftermiddagen, och en tidsfrist på kvällen.
  • 3. Håll en att göra-lista. För att vara organiserad, gör en att göra-lista. Du kan ha en lista för kortsiktiga saker du måste göra och en lista för långsiktiga saker du måste göra. Skriv den att göra-listan på en whiteboard och hålla den någonstans du kan se den, till exempel i ditt kök eller ditt sovrum. Korsa saker när du fyller dem så att du känner dig produktiv och motiverad att ta itu med fler objekt på listan.
  • Om du föredrar att hålla listan för att göra på din dator, skapa ett kalkylblad och använd det som en att göra-lista. Håll kalkylbladet på skrivbordet så att du kan titta på det och korsa objekt som du fyller i dem.
  • Du kan till exempel ha en lista med kortsiktiga varor som fullständigt uppdrag för imorgon, rena rum och beställningsmaterial för veckan. Du kan sedan hålla en lista över långsiktiga to-do-saker som ansöker om college på 1 månad, lära sig arabiska och planera en resa.
  • 4. Belöna dig själv för att bo organiserad. För att hjälpa dig att motivera dig Håll dig organiserad, Använd ett belöningssystem. Du kan behandla dig själv till en bakad bra eller lunch på din favoritrestaurang när du kolla ett objekt från din att göra-lista. Eller du kan ge dig en 5 minuters paus och gå en promenad om du slutför objekten i din kalender eller dagsplanerare tidigt.
  • Du kan också belöna dig med roliga eller avkopplande aktiviteter, som att spela ditt favoritvideospel eller titta på din favoritutställning. Ge dig själv dessa belöningar när du har slutfört de nödvändiga uppgifterna för dagen.
  • Metod 2 av 3:
    Arbeta på ett organiserat sätt
    1. Göra ett dagligt schema. För att vara organiserad när du arbetar, skapa ett dagligt schema med uppgifter. Lista varje uppgift med betydelse och kolla dem när du slutför dem. Sätta de viktigaste uppgifterna först, följt av det minst viktigt. Att göra detta kan hjälpa dig att känna dig organiserad dagligen, oavsett om du är på jobbet eller i skolan.
    • Till exempel kan du lista uppgifter som att slutföra ett uppdrag eller förbereda lunch för dina barn först. Då kan du schemalägga i tid för att läsa e-postmeddelanden eller komma ikapp på nyheterna, följt av andra uppgifter på eftermiddagen och kvällen.
  • 2. Schema raster under hela arbetsdagen. Även om det är viktigt att du får alla nödvändiga uppgifter, bör du också avsätta tid för korta raster. Du kan schemalägga om 5 minuters paus efter varje få uppgifter så att du kan sträcka dina ben, gå en kort promenad, eller göra några ljusövningar. Du kan också använda pauserna för att få kaffe eller ett mellanmål.
  • Att ha raster kommer att se till att du inte blir alltför sliten eller överarbetad, speciellt om du har många uppgifter att slutföra för dagen. Om du är verkligen upptagen, försök att schemalägga minst en paus på dagen så du jobbar inte för många timmar rakt.
  • 3
    Multi aktivitet. Ett annat sätt du kan arbeta på ett mer organiserat sätt är att multitask, där du växlar mellan flera uppgifter på en gång. Multitasking kan låta dig få flera saker som gjorts inom en kort tid. Det kan också hjälpa dig att vara mer organiserad, eftersom du kommer att känna dig mindre överväldigad eller stressad om de saker du behöver göra om du slutför dem på en gång.
  • Till exempel kan du sätta vattenkokaren på ditt te och vika handdukar, skicka e-post och ladda tvättmaskinen medan vattnet kokar. Eller du kan ställa in en nedladdning på din dator på jobbet och göra pappersarbete eller andra uppgifter på kontoret medan du väntar på att nedladdningen ska slutföras.
  • Tänk bara på att vissa studier har visat att multitasking kan minska sin förmåga att fokusera på en sak i taget.
  • 4. Delegera uppgifter till andra, när det behövs. Om du har mycket att bli gjort, försök att delegera uppgifter till andra när du kan. Du kan delegera uppgifter till arbetstagare på ditt kontor eller till andra familjemedlemmar i ditt hem. Delegering av uppgifter kan göra din dag att springa mer effektivt och låta dig vara organiserad.
  • Till exempel kan du delegera sysslor i ditt hem till dina barn eller dina familjemedlemmar så att du inte är den enda städningen och upprätthåller huset. Eller du kan delegera uppgifter till medarbetare som har ledig tid eller en timme att spara så att du kan se till att alla dina uppgifter görs för dagen.
  • Metod 3 av 3:
    Organisera ditt utrymme
    1. Bild med titeln ordnas steg 1
    1. Organisera din sovrum. För att hålla ditt utrymme organiserat, börja med att fokusera på ditt sovrum. Gå igenom varje objekt i ditt sovrum och bestämma om du kan bli av med några föremål som du inte längre använder eller behöver. Minska rodnad i ditt sovrum och rengör det så att du känner dig mer organiserad och håller bara saker du använder i ditt sovrum.
    • Till exempel kan du ha en bokhylla i ditt sovrum som är fyllt fullt av böcker. Gå igenom dina böcker och sätt de som du inte längre läser eller behöver i en låda. Försök att bli av med några böcker som du ärligt talar inte att du kommer att läsa igen. Du kan då donera böckerna i lådan till välgörenhet så att de är ute av ditt rum.
  • 2. Behåll din hemmakontor och din skrivbord organiserad. Om du har ett arbetsutrymme i ditt hem, tackla det här området och hålla det organiserat. Gå igenom alla papper och räkningar på ditt skrivbord. Sätt dessa objekt i mappar eller i ett arkivskåp. Bli av med några papper du behöver inte hålla så hårda kopior. Sätt kontorsmaterial i lådor eller skåp. Placera pennor och pennor i en pennahållare.
  • Du bör också placera objekt som du använder ofta närmare din arbetsyta så att de är inom räckhåll. Till exempel, om du ofta använder en häftapparat på ditt kontor, behåll det i början av ditt skrivbord så det är inom räckhåll och du vet var det hela tiden är.
  • Organisera elektriska ledningar på ditt kontor med hjälp av Zip Slipsar för att hålla ledningar. Detta kommer att förhindra att de blir trassiga och röriga.
  • 3. Organisera din kök. Ditt kök kommer sannolikt att vara ett av de mest använda områdena i ditt hem. Håll det organiserat genom att gå igenom varje objekt och donera alla objekt som du inte längre använder. Kasta bort brutna köksredskap eller gamla redskap. Rensa dessa objekt och sedan utvärdera hur du organiserar de objekt du håller.
  • Placera relaterade föremål i lådor eller skåp. Förvara till exempel alla kaffe muggar tillsammans eller alla redskap tillsammans.
  • Håll ditt köksräknare gratis från föremål när det är möjligt och bara lämna ut saker du använder ofta, till exempel ett stort skärbräda eller en vattenkokare.
  • Vissa objekt behöver layout eller beställning istället för att bara gruppera. Används ofta unika föremål, som kryddor, bör hållas praktiskt och tillgängligt, t.ex. på ett kryddställ på disken.
  • Förgängliga föremål, som mat, bör konsumeras på en först-in, först ut. Ladda staplar av lättfördärvliga föremål, som konserverad mat, som börjar med den äldsta först i ett skåp eller ett skafferi.
  • 4. Behåll din garderob organiserad. En annan plats som tenderar att bli rörig är din garderob, speciellt om du har många kläder. Organisera din garderob genom att gå igenom dina kläder och bli av med några saker du inte längre bär. Ofta, om du inte har slitit föremålet på ett år, kan du bli av med det. Grupptycklingar tillsammans, som alla jeans på en hylla eller alla jackor hängde på samma plats i din garderob.
  • Rotera objekt som är inom räckhåll i din garderob så du har olika saker och få ut det mesta av varje objekt.
  • Håll alla skor tillsammans, helst på ett skohållare eller i märkta behållare. På så sätt kan du se varje par och veta exakt vad du har i din garderob.
  • Om du har problem med att hålla din garderob städa, få en garderobs arrangör för att hjälpa dig att hålla dina saker sorterade.
  • 5. Rengör ditt utrymme regelbundet. För att behålla din organisation, gör regelbundna rengöring av ditt sovrum, ditt hemkontor, ditt skrivbord, ditt kök och din garderob. Beteckna en dag i veckan som städdagen och gör en bra ren av dessa fläckar. Detta kommer att se till att du minskar någon rodnad som ackumuleras i varje område av ditt hem. Det kommer också att underlätta för dig att behålla det system du har på plats i varje område för att hålla dem organiserade.
  • Du kan också rengöra varje utrymme regelbundet under hela veckan för att behålla dem. Gör en lätt dammning av ditt hem en gång om dagen. Kasta ut några papper eller räkningar som du inte behöver genast, snarare än att låta dem röra upp ditt utrymme.
  • Det är bra att rengöra din plats varje vecka. Om din plats blir orörlig mycket snabbt, kan du rengöra oftare.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Att organisera ditt utrymme kan bidra till att minska känslor av stress och ångest. Om du känner dig överväldigad, tar några ögonblick att städa upp kan hjälpa.
  • För att minska känslorna av att vara överväldigade slappna av och ta reda på vad som är det verkliga problemet och skriv ner istället för att tänka eller oroa sig för det.
  • Ett annat utrymme som ofta behöver organisation är din garage.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande