Hur man är mindre känslomässig

Att vara alltför känslomässigt kan betyda att reagera på känslor som ilska, sorg och rädsla snabbt istället för att låta all din intelligens väga in. Chansen är, om du känner mig alltför känslomässig, är du relaterad till dina känslor på ett sätt som inte alltid är konstruktivt. Det är dock viktigt att lyssna på dina känslor på ett sätt som gynnar dig, inte gör ont.

Steg

Del 1 av 4:
Ändra ditt emotionella tillvägagångssätt
  1. Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 1
1. Öva andningsteknik. Andning kan hjälpa lugna dig när du upplever överväldigande känslor som raseri, oändlig gråt eller djup besvikelse. Om du känner dig överväldigad av känslomässig intensitet, paus att fokusera på din andning. Andningsteknik kan hjälpa dig att hantera dina känslor mer effektivt och hjälpa dig att hantera intensiva känslor bättre. Du kanske märker att när du upplever intensiva känslor, tar de dig vidare från att uppleva dig själv och din kropp. Andning hjälper till med dig tillbaka till din kropp och tillbaka till det nuvarande ögonblicket.
  • Lär dig att mäta dina känslor genom att använda andan. Börja med att förlänga andan, märka att du känner dig mer och mer avslappnad. Andas djupt i dina lungor, och känna din mage stiger och faller. Räkna långsamt när du andas ut, och känna din kropp, sinne och känslor slappna av.
  • För mer andningsövningar, kolla in Hur man andas djupt.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 2
    2. Undvika Bostad på tidigare händelser. Om du spenderar mycket tid på det förflutna eller undrar "vad om...", Du kan börja känna dig låg, negativ eller deprimerad. Medan det är bra att lära av tidigare misstag och reflektera över ditt beteende, kan det bli överväldigande när dina tankar och känslor lever mer i det förflutna än nutiden. När du är orolig, kan du ha en svårare tid att förlåta dig själv eller andra människor eller har negativa känslor.
  • Om du befinner dig, tänk och känslor av situationen. Träna, läs en bok eller ring en vän (men prata inte om vad du är idussulating på!).
  • Använd det förflutna för att lära och växa från, men vet när du ska släppa det. Om reflektioner i det förflutna orsakar nöd eller du befinner dig att återvända över och över till en situation du "messed upp", lära dig att låta det gå och veta att du inte kan ändra det. Istället bestämma för att låta evenemanget ändra ditt framtida beteende.
  • Ruminering är kopplad till depression. Depression kan göra ett svårt förflutet svårt att gå vidare från, och finner ofta lättnad genom terapi.Om du tror att du kan ha depression, kolla in Hur man vet om du har depression och Hur man övervinna depression.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 3
    3. Undvik att hoppa till slutsatser om framtiden. Om du känner dig orolig kan du märka att du bränner mycket emotionell energi som är oroande. Du kan uppleva rädslan som att inte göra uppgifter korrekt eller bli sjuk från bakterieexponering. Du kan till och med veta att dina rädslor är irrationella, men du kan inte låta bli att oroa dig eller frukta dem. Du kan frukta katastrofer förutse det värsta i situationer. Om det här låter som du, lära sig sätt att lugna din ångest, till exempel att använda avkopplingstekniker som visualisering och träna kognitiva tillvägagångssätt, som att acceptera osäkerhet.
  • För mer information, kolla in Hur man kontrollerar ångest.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 4
    4. Ändra din Coping-strategi. Om du försöker hantera obehagliga känslor och upptäcka att du kämpar för att ta bort dig själv, prova en annan strategi. Du kanske inte kan ta bort den emotionella upplevelsen, men du kanske kan klara det bättre. Till exempel, om du försöker klara av raseri och fortfarande känna sig arg även efter att du har tagit bort dig från situationen, försök att rita eller färga eller göra lite motion.
  • Försök distrahera dig själv med musik eller gå på en promenad. Spela med ditt husdjur, läs en bok eller trädgård.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 5
    5. Använd en stress dagbok. Skriv i en dagbok hela dagen om dina stressorer och hur du hanterar dem eller reagerar på dem. Bedöm vilka händelser du svarade bra på och vilka var svårare. Hitta sätt att klara av känslor konsekvent som hjälper dig att flytta förbi dem snabbt.
  • Att använda en dagbok kan hjälpa dig att spåra vilka metoder som fungerar bra, vilka situationer utlöser din känslomässiga reaktivitet och hur du arbetar genom varje situation.
  • Del 2 av 4:
    Övervaka din emotionella hälsa
    1. Bild med titeln vara mindre emotionellt steg 6
    1. Övervaka dina förväntningar. Ibland kan det sätt du känner kan medieras av hur du förväntar dig att känna. Till exempel, om du förväntar dig att titta på en film kan göra dig ledsen, kan du sluta känna dig ledsen. Om du märker att du ställer förväntningar om hur du ska "känna, hålla fast vid att göra den domen tills du har slutfört situationen. Eller kan du överväga vilka situationer du vill komma in i förhand.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 7
    2. Kontrollera vad du kan styra. Tänk på vilka händelser som utlöser dina starka känslor, och problemet löser hur man antingen undviker dem eller krama ditt svar. Till exempel, om du tenderar att bli angelägen eftersom du ofta kör sent för arbete, justera din morgonrutin så att du inte rusar och budget extra tid för trafik eller andra överraskningar. Om det finns en grupp människor som tar ut massor av obehagliga känslor, minskar din tid med dem. När du har kontroll över en situation, ta den.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 8
    3. Ändra situationen. Om du befinner dig ständigt besviken i dig själv eller dina förmågor, ändra dina förväntningar. Du kan vara en perfektionist och känns som om något inte är 100% perfekt, det är inte värt att dela med andra människor. Särskilt om du har en deadline är det okej att ändra situationen för att hantera dina känslor mer effektivt. Till exempel kan du säga, "medan mitt projekt inte är 100% perfekt, är jag stolt över det och jag vet att jag gjorde bra jobb."
  • Om du tenderar att ha höga idéer och förväntningar, börja ändra hur du åstadkommer dem. Du kan till exempel ringa till hjälp från andra människor, eller välja ett mål som är mindre högt, men uppnås.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 9
    4. Påminn dig själv att känslor är giltiga, men inte alltid "sanning." Medan du är absolut tillåtet att känna dina känslor, kom ihåg att en känsla inte motsvarar sanningen. Detta är också sant för tankar. När du känner för att reagera på något, påminna dig om att du kanske inte har all information ännu, och dina tankar och känslor kan förändras.
  • Dina tankar och känslor förändras ständigt och definierar inte dig.
  • Del 3 av 4:
    Interagera med andra
    1. Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 10
    1. Fråga innan du bedömer. Du kan hoppa till slutsatser istället för att få all information först. I stället för att hoppa till slutsatser eller göra en snap dom, vänta tills du har all information. Och medan du är på det, undvik att planera ditt nästa drag om du är i ett argument. Ställer istället frågor och försöker förstå den fulla situationen innan du tilldelar en dom eller emotionellt investera dig själv.
    • Om du är upprörd att din partner är sen, hoppa inte till slutsatser om varför han kan vara sen. Istället, fråga försiktigt vad som hände utan att komma över som dömande eller anklagande.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 11
    2. Undvik att reagera på känslomässiga utbrott. Om någon är emotionellt reaktiv i ett argument, uppfyller inte denna reaktivitet med mer reaktivitet. Istället, träna aktiva lyssningsförmåga. Att reagera på en annan persons starka känslor kommer sannolikt att eskalera situationen och kommer inte att bidra till en lösning.
  • Till exempel, om någon är arg och attackerar dig, gå inte direkt till försvaret. Istället, hör personen ut, gör ett försök att förstå hennes tankar och känslor, fråga frågor och lugnt svar.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 12
    3. Använd "I" uttalanden. Genom att skylla, lägger du automatiskt någon på defensiv, vilket kan leda till konflikt. Den andra personen kan också vara mer sannolikt att skylla på dig för något. Hävda dina känslor som ett sätt att inte skylla på andra och ta ansvar för dina känslor. Genom att hävda dina känslor som din egen, får du kontroll över dem.
  • I stället för att skylla på någon genom att säga, "du visade inte upp och du blåste mig igen - du är en sådan ryck," säger, "Jag kände mig verkligen skadad och övergav att du inte visade den här kvällen, och jag kände mig förvirrad att du inte lät mig veta att du inte kom."
  • Del 4 av 4:
    Relaterade till känslor positivt
    1. Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 13
    1. Identifiera känslor. Det är viktigt att veta vad du känner så att du kan tillfredsställa varje känsla på lämpligt sätt. Börja reflektera över hur din kropp känner när du märker en känsla som kommer igenom. Om du känner ilska, kan du till exempel börja märka din andningsskärning, dina muskler som tensar, eller din hudkänsla spolas. Om du är glad kan du märka leende eller känslor av ljushet i din kropp. Stämma in i din kropps kommunikation.
    • Journal varje känsla. Skriv till exempel en journalinmatning för "sorg" och skriv ner alla saker som får dig att känna dig ledsen. Gör samma sak för "ilska", "glädje", "fred", "raseri" eller någon annan känsla du vill fokusera på.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 14
    2. Avkoda varje emotions meddelande. Ofta känner du känslor som ett kommunikationssystem. Till exempel kan du känna ångest som ett sätt att uttrycka rädsla för något. Känslor kan utlösa känslomässiga eller fysiska uppfattade stressorer som vi väljer att flytta mot eller ifrån. När dina känslor kommer upp, fråga dem vad de kommunicerar med dig.
  • Om du känner dig sorg, fråga dig själv, "Vad har jag förlorat eller vad uppfattar jag att jag kommer att förlora?"
  • När du upplever ilska, fråga, "känner jag mig som att mina värderingar attackeras?"Eller" Finns det någon åtgärd jag borde ta?"
  • När glad, fråga, "Vad känner jag har lagts till mitt liv?"
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 15
    3. Öka din empati. Empati betyder att observera dina känslor mindre och känslorna hos dem omkring dig. Att ha empati är en del av att ha känslomässig intelligens. Om du befinner dig som fokuserar i stor utsträckning på dina egna känslor, ta ett steg tillbaka och märka människornas känslor runt dig. Överväga sin känslomässiga upplevelse och känna igen de känslor de känner. Att öka din empati hjälper dig att relatera till människor mer effektivt, respektera deras känslomässiga upplevelse och ta av dig själv.
  • Fråga dig själv, "Vad känner den här personen och upplever just nu?"
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 16
    4
    Var medveten. Att bo närvarande kan hjälpa dig att mäta dina känslor. Att öva mindfulness betyder att du tillåter dina tankar och känslor att komma och observera dem utan dom. Om du tycker att du känner dig ledsen, försök att vända dig från dömande tankar som, "Jag borde inte vara ledsen om detta. Vad är det för fel på mig?" Istället försök att vara objektiv, kanske bara observera, "Jag har fortfarande starka känslor om den händelsen. Det är intressant." Att öva mindfulness kan ha fördelar för känslomässig, mental och fysisk hälsa. Några mindfulness praxis att försöka inkludera inställning i dina sinnen (beröring, smak, syn, lukt och hörsel) och observera dem. Fokusera på din andning och se hur det modererar hur du känner.
  • För mer information, kolla in Hur man gör medveten meditation.
  • Bild med titeln vara mindre känslomässigt steg 17
    5. Se en terapeut. Om du har svårt att relatera till dina känslor positivt eller inte hittar sätt att styra dina känslor, kan en terapeut hjälpa dig. En terapeut kan hjälpa dig att bearbeta dina svåra känslor samtidigt som du ger ett uttag för dig att släppa dina känslor på ett positivt och konstruktivt sätt. Om du kontrollerar dina känslor känns omöjligt, prata med en terapeut för att hitta sätt att göra detta mer hanterbart.
  • Hitta en terapeut du känner dig bekväm och pratar med och ser regelbundet. Din terapeut borde vara någon du kan lita på och med vilken du är bekväm att dela sårbara eller pinsamt saker. Om du är obekväm med din terapeut eller bara inte känner en anslutning, är det okej att se någon annan.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande