Hur man hanterar dina känslor

Känslor är kognitiva reaktioner som tilldelar betydelsen av dina känslor. Känslor kan verka för intensiva, ledande människor att engagera sig i att hantera strategier som att titta på TV i timmar i slutet, shopping eller spel. Unchecked, dessa hanteringsstrategier kan leda till ytterligare oönskade resultat som skuld, missbruk och dålig hälsa. Detta leder då till mer intensiva känslor, vilket skapar en ond cykel. Den här artikeln visar dig praktiska steg du kan ta för att hantera dina känslor.

Steg

Del 1 av 4:
Känner känslorna
  1. Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 1
1. Erkänna att känslor är en validering av vår interna värld. De är ett resultat av hur vi tänker på världen runt oss. Positiva känslor är de som "känner sig bra" och negativa känslor är de som "känner sig dåliga" de är inte "rätt" eller "fel". Både negativa och positiva känslor är en vanlig del av den mänskliga erfarenheten. Tillåter dig att känna dem sätter dig i en bättre position att ändra någon situation som är relaterad till dina känslor.
  • Känslor hjälper oss att identifiera våra behov. Till exempel började känslan av rädsla som ett sätt att varna oss för hot mot fara för vår överlevnad. Känsla rädd kan bokstavligen ha varit skillnaden mellan liv och död för våra tidiga förfäder. Erkänna att känslor har användning, även när vi inte nödvändigtvis njuter av dessa känslor, kan hjälpa dig att hantera dem.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 2
    2. Andas djupt. Andningsövningar hjälper dig att lugna ner, rulla i känslor, få kontroll och känna sig mer kopplad till din kropp. Du kan bara bearbeta känslor när du känner dig relativt lugn. Prova följande andningsövning. Placera din hand på magen och andas in genom näsan, räkna till fem. Känna din mage stiger när du andas in. Andas ut genom munnen, räknas till fem. Känna din mage falla när du andas ut.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 3
    3. Märka känslan. Var är det i din kropp? Hur intensiv är det? Hur är din andning? Vad är din hållning som? Vad känns ditt ansikte som? Är det starkare eller svagare? Var uppmärksam på de olika delarna av din kropp som känslan verkar påverkas. Lägg märke till din hjärtfrekvens, din mage, din temperatur, dina extremiteter, dina muskler och eventuella känslor på din hud.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 4
    4. Namnge känslan. Vilket ord beskriver det bäst? Ilska? Skuld? Ångest? Sorg? Rädsla? Till exempel känner ilska heta, pulser genom din kropp och ökar din hjärtfrekvens, bland annat. Ångest kan skapa andfåddhet, ökar hjärtfrekvensen och kan orsaka svettiga palmer och fötter och täthet i bröstet.
  • Det är möjligt att känna sig mer än en känsla på en gång. Försök att erkänna alla och alla känslor som du upplever.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 5
    5. Acceptera känslan. Låt det passera dig utan att döma, motstå, eller kämpa mot det. Låt det vara - det är en naturlig kroppsreaktion. Om du märker någon tanke eller dom om känslan, märker det, fokusera din uppmärksamhet på de fysiska känslorna i din kropp.
  • Ibland är det tillräckligt för att hjälpa dig att hantera dina känslor. Det tar mycket mental ansträngning att ignorera en känsla eller undvika och undertrycka den. Faktum är att det kan göra en starkare och varar längre. Acceptera och inte frukta dina känslor, frigör ditt sinne att hantera situationen till hands som orsakar dina känslor.
  • Del 2 av 4:
    Bearbetar känslorna på egen hand
    1. Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 6
    1. Skriv i upp till 15 minuter om hur du känner dig. Skriv om situationen som har givit upphov till dessa känslor. Vad hände? Vem sa vad? Varför är detta viktigt för dig? Identifiera och namnge dina känslor. Redigera inte eller censurera och oroa dig inte för stavning, grammatik och meningsstruktur. Var ärlig med dig själv. Skriv det ut.
    • Ju mer ärlig du är desto bättre är dina chanser att minska svårighetsgraden av dina känslor.
    • Detta ger dig avstånd från dina tankar och låter dig ta ett mer objektivt utseende på situationen.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 7
    2. Leta efter negativa tankar och mönster. Ofta blir negativa sätt att tänka sig vana och vi tror att våra tankar ska vara sanning. Försök och se hur mycket av det du har skrivit är baserat på faktum och hur mycket av det är din åsikt. Att det sätt du tror skapar hur du känner är en kärnpremie av kognitiv beteendeterapi. Denna övning hjälper dig att hantera dina tankar för att hantera dina känslor.
  • Det är lättare att upptäcka brister i ditt tänkande när alla tankar är fysiskt skrivna för dig att läsa och se.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 8
    3. Skriv ett svar som du skulle för en älskad vän. Vi är ofta dömande och kritiserar oss där vi inte skulle andra. Var snäll och tänka på logiska argument och svar på vad du har skrivit. Närvarande fakta och ge tröstande råd.
  • Om du inte är bekväm skrivning, överväg att spela in dina tankar på en röstinspelare-app (tala upp till tio minuter åt gången). Lyssna på din inspelning när du är klar. När du lyssnar, märk något ohjälpligt tänkande. Upprepa processen upp till tre gånger.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 9
    4. Läs ditt svar. När du är klar skriver du igenom det du har skrivit. Sätt det bort och läs det igen efter en natts sömn eller efter 24 timmar. Under tiden, försök att göra en aktivitet som du finner avkopplande eller en hobby du tycker om. Tiden hjälper dig att ge dig avstånd från känslor och ett nytt perspektiv.
  • Det är bäst att hålla ditt skrivande någonstans ingen annan kommer att hitta den. Att veta dina tankar kommer att vara privata hjälper dig att vara mer ärlig mot dig själv.
  • Del 3 av 4:
    Bearbetar dina känslor med någon du litar på
    1. Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 10
    1. Hitta någon du litar på och älskar att prata med. Berätta för den här personen du vill diskutera något med henne konfidentiellt. Det är lättare att prata med någon du älskar om dina problem. Fråga henne om det är en bra tid att prata. En person som är upptagen eller stressad får inte vara i bästa läge för att hjälpa dig. Om möjligt, välj en betrodd person som du vet har gått igenom en liknande erfarenhet till din. Hon är mer benägna att förstå din nuvarande position och hennes empati kan vara tröst.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 11
    2. Berätta personen om dina känslor. Berätta för din förtroende om vad som hände som gav upphov till dessa känslor. Berätta för henne varför det är viktigt för dig. Röst något som du tänker och behöver ta av bröstet. Helt enkelt uttrycka hur du känner har en katartisk effekt och är fördelaktig för din fysiska hälsa också.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 12
    3. Fråga din förtroende för sin åsikt om ämnet. Som svar på din berättelse kan den andra personen dela sina egna personliga erfarenheter och visa dig att det som helst som hände med dig kan hända med någon. Hon kan ge dig ett nytt perspektiv som du inte hade tänkt på förut.
  • Del 4 av 4:
    Hantera källan till känslan
    1. Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 13
    1
    Hantera negativa tankar. Ta reda på din känsla. Nu när du har behandlat känslorna och tittade på din situation från alla vinklar, finns det ett annat sätt att tolka händelserna som hände? Hur har dina känslor förändrats sedan du började bearbeta dem? Känslor förändras som våra tankar förändras.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 14
    2. Tänk på åtgärder du kan vidta för att ändra situationen. På egen hand, eller med din älskade, gör en lista över möjliga saker du kan göra för att ändra situationen du är i. Tänk på konsekvenserna, den ansträngning som krävs och huruvida du borde fråga någon annan eller inte. Vad du gör kommer att vara annorlunda beroende på de involverade individerna och ditt förhållande med dem (familj, romantisk partner, vän, bekant, kollega, chef) så tänk på vad som är lämpligt för din situation.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 15
    3. Vidta åtgärder. Gör vad du kan för att ändra situationen du är i. Om du var ansvarig på något sätt, var ärlig om det och ta ansvar för dina handlingar. Uppriktigt ber om ursäkt för eventuella misstag du har gjort och försöka göra förändringar. Att veta att du gjorde det bästa du kan är en viktig del av att söka stängning för känslor.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 16
    4. Stäng detta kapitel i ditt liv. Oavsett anledning, om dina försök att lösa situationen är ineffektiva eller om det är bokstavligen omöjligt för dig att komma överens med de personer som är involverade i denna situation (e.g., De är avlidna eller de har avskurna alla kontakt med dig), du måste älska dig själv för att gå vidare. Vet att du har gjort allt du kan och att du har lärt dig av den här situationen. Kom ihåg de lektioner du har lärt dig.
  • Bild med titeln Deal med dina känslor Steg 17
    5. Prata med en terapeut. Ibland kan det vara knepigt att ta reda på var känslor kommer ifrån. En terapeut kan hjälpa dig att avslöja källan till dina känslor och lära sig sätt att hantera dem effektivt.
  • Du kan använda det här Terapeut Locator För att hjälpa dig att hitta en utbildad professionell i ditt område. Du kan också fråga din läkare för ett hänskjutande.
  • Det är en vanlig missuppfattning att du måste ha stora eller omanagliga problem att se en terapeut. Faktum är att en terapeut kan hjälpa dig att identifiera de ohjälpliga sättet att tänka och beter sig i ditt vardag och lära sig bättre sätt att leva ett känslomässigt stabilt och uppfylla livet.
  • Tips

    Om du är fångad i en cykel av missbruk eller skuld, överväga att söka professionell hjälp. En terapeut kan vägleda dig genom processen att hantera dina känslor samtidigt som de är konfidentiella och objektiva där dina nära och kära kanske inte kan.
  • Att hålla en daglig tidskrift kan hjälpa dig att hantera dina känslor regelbundet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande