Hur man hanterar en känslomässigt avlägsen förälder

Ditt förhållande till en förälder kommer alltid att vara en viktig del av ditt liv. Vid vilken ålder som helst, har en känslomässigt avlägsen förälder skadat. Om ditt förhållande till dina föräldrar är ansträngt, arbeta med att erkänna och hantera dina egna känslor. Hantera det förhållande du har genom att ställa gränser med dina föräldrar. Söka behandling för att hantera effekterna av känslomässigt avlägsna föräldrar.

Steg

Metod 1 av 3:
Hantera dina känslor
  1. Bild med titeln Deal med äldre alkoholhaltiga föräldrar som vuxen Steg 9
1. Ta dig tid att förstå dina känslor. Lägg märke till hur din kropp svarar på de känslor som kommer upp om din avlägsna förälder. Det kan hjälpa till att kontakta en professionell rådgivare att diskutera dina känslor och utveckla hanteringsstrategier för svåra känslor. Om det finns en annan familjemedlem kan du luta dig, tveka inte att nå ut.
  • Försök att hålla upp sunda vanliga rutiner, som att äta bra, träna och sova, även när du känner dig ledsen eller besviken.
  • Bild med titeln Deal med ett känslomässigt avlägset förälder steg 1
    2. Skyll inte dig själv. Det är inte ditt fel att din förälder är emotionellt otillgänglig. Emotionellt avlägsna föräldrar har sina egna problem och kan inte ge sina barn emotionellt stöd. När du känner dig frustrerad eller skyldig, påminna dig själv att du inte ska skylla på dina föräldrars avstånd.
  • I stället för att ignorera negativa tankar, ersätt dem med positiva. Om du har en tanke som "Det är mitt fel min förälder agerar på det här sättet," erkänna den känslan. Sedan, byt ut det med något positivt, som, "Jag försöker mitt bästa med ett svårt förhållande och jag förtjänar kredit."
  • Bild med titeln Deal med en känslomässigt avlägsen förälder Steg 2
    3. Känna igen dina övertygelser är inte verkligheten. En känslomässigt otillgänglig förälder kan påverka hur du känner för dig själv och världen. Om du kämpar med negativa känslor, påminna dig om att det finns en skillnad mellan tro och verklighet. Känslor är kraftfulla, men de är inte objektiva fakta.
  • Många människor med känslomässigt avlägsna föräldrar känner att de inte förtjänar kärlek. Om du känner det här sättet, påminna dig om att du tror på detta på grund av ditt förhållande till dina föräldrar. Det är inte en reflektion av verkligheten.
  • Tänk dig att någon annan upplever dina känslor. Om en älskad berättade att de inte förtjänar kärlek, skulle du troligen lugna dem som inte är sanna. Ge dig samma stödnivå.
  • Bild med titeln Deal med en känslomässigt avlägsen förälder Steg 3
    4. Skapa dina egna anslutningar med andra. Om du inte kan få emotionellt stöd från dina föräldrar, sök det från andra. Ett ansträngt förhållande med dina föräldrar kan orsaka känslor av osäkerhet. För att få dig att känna sig säkrare och stödjande, arbeta med att bygga och behålla dina befintliga vänskap.
  • Sök ut nya vänskap genom att gå med i en klubb, bli involverad i en välgörenhet, eller hitta andra sätt att avgrena sig och träffa människor.
  • Kom ihåg att det finns många olika typer av relationer som kan uppfyllas. Medan det kan sticka att ha ett ansträngt förhållande med dina föräldrar, har du sannolikt många andra människor i ditt liv som älskar och stöder dig.
  • Bild med titeln Deal med en känslomässigt avlägsen förälder steg 4
    5. Öva grundläggande självvård. Det är svårt att kontrollera dina känslor om du inte gör grundläggande saker, som att äta rätt och få tillräckligt med sömn. Under tider när ditt förhållande till dina föräldrar är särskilt ansträngda, se till att du håller på med bundna av självvård.
  • Under grova fläckar med dina föräldrar, var extra medveten om ditt dagliga schema. Fråga dig själv om du äter nog, sover tillräckligt, och ger dig tillräckligt med tiden.
  • Om du finner att du har försummat självvård, gör ett medvetet försök att ta hand om dig själv. Kom ihåg att du förtjänar att bli omhändertagen, även om ditt förhållande till dina föräldrar får dig att känna dig annorlunda.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera det nuvarande förhållandet
    1. Bild med titeln Deal med ett känslomässigt avlägset förälder steg 5
    1. Gränssnitt. Gränser är viktiga för att hjälpa dig att bygga ett förhållande med dina föräldrar som är hanterbara för dig. Emotionellt avlägsna föräldrar kan spela sinne spel eller anka in och ut ur ditt liv. Låt dina föräldrar veta vilka beteenden som inte är acceptabla.
    • Ange gränser i det ögonblick då dina föräldrar gör något som gör att du känner dig obekväma. Till exempel, om dina föräldrar bjuder in dig till en semesterevenemang i sista minuten, låt dem veta att du inte kan göra det och de sena inbjudningarna fungerar inte för dig.
    • Säg något som, "Jag uppskattar att du bjuder in mig till jul, men jag behöver dig att skicka mig dessa inbjudningar tidigare. Jag är ledsen, men jag har redan gjort andra planer."
  • Bild med titeln Deal med en känslomässigt avlägsen förälder Steg 6
    2. Känna igen spel och manipulation. Emotionellt avlägsna människor är benägna att manipulera andra. Försök att fånga stunder när dina föräldrar är manipulerande. Om du fånga dina föräldrar som spelar spel med dig, koppla ur omedelbart.
  • Dina föräldrar kan skylla dig, gör anklagelser, jämför dig med andra, eller engagera sig i andra beteenden för att få dig att känna att deras avstånd är ditt fel. Se upp för dessa typer av beteenden.
  • Till exempel, säg att din förälder plötsligt börjar ringa dig varje dag efter att ha ignorerat dig i månader. När du inte kan ta alla sina samtal anklagar de dig för att inte värdera relationen. Vägra att svara på dessa anklagelser som de är en form av manipulation.
  • Bild med titeln Deal med en känslomässigt avlägsen förälder Steg 7
    3. Stanna närvarande i ditt eget liv. Det kan vara lätt att bli involverad i drama som orsakats av känslomässigt avlägsna föräldrar. Om du befinner dig utmattad av dina föräldrar, fokusera på vad du har på gång. Spendera tid med dina vänner, fortsätt dina hobbyer och fokusera på din karriär och andra relationer. Dina föräldrar behöver inte definiera din lycka.
  • Bild med titeln Deal med en känslomässigt avlägsen förälder Steg 8
    4. Ignorera inte dina känslor. Medan det är viktigt att försöka koppla från känslomässigt avlägsna föräldrar, kom ihåg att det är okej att känna sig ledsen, frustrerad eller arg. Försök inte alltid att trycka bort känslor. Om dina föräldrar skadar dina känslor, gör det något som vent till en vän, journal om hur du känner, eller ta en lång promenad för att hjälpa dig själv.
  • Medan man erkänner känslor är viktigt, behöver du inte dröja på dem. Låt dig känna vad du känner, men försök att fokusera på andra saker efter att ha sett ut dina känslor.
  • Bild med titeln Deal med en känslomässigt avlägsen förälder Steg 9
    5. Ta steg för att bry sig mindre. Du kommer aldrig helt sluta bry sig om ditt förhållande med dina föräldrar. Men du kan lära dig att gradvis bryr sig mindre över tiden. Fokusera på att bygga relationer med personer som stöder dig i gengäld snarare än att söka dina föräldrars godkännande.
  • Metod 3 av 3:
    Övervinna effekterna av känslomässigt avlägsna föräldrar
    1. Bild med titeln Deal med ett känslomässigt avlägset förälder steg 10
    1. Erkänna eventuella problem du har från din barndom. Att vara medveten om dina problem kan hjälpa dig att konfrontera dem. Tillbringa lite tid att undersöka dig själv, dina känslor och dina relationer med andra. Notera eventuella problem som kan härröra från dina föräldrar.
    • Många människor med känslomässigt avlägsna föräldrar stänger av eller ignorerar sina egna känslor. Tänk på om du kan erkänna och bearbeta dina egna känslor.
    • Du kan ha en känsla av otillräcklighet eller låg självkänsla. Om så är fallet, om det här kan relateras till ditt förhållande till dina föräldrar.
    • Du kan känna dig tom och inte säker på varför, eller ha en rädsla för avslag eller skadas.
  • Bild med titeln Deal med ett känslomässigt avlägset förälder steg 11
    2. Börja med små steg. Reparera skadan av känslomässig försummelse tar tid, så börja små. Ta lite steg för att behandla dig med mer medkänsla och kärlek.
  • Till exempel, om du skruvar något på jobbet, sluta om du börjar slå dig själv. Påminn dig själv du gjorde ditt bästa och alla gör misstag.
  • Var inte svår på dig själv om det tar dig ett tag att ta hand om dig själv och lita på andra. Effekterna av en känslomässigt avlägsen förälder tar lång tid att ångra. Små steg över tiden är nyckeln till läkning.
  • Bild med titeln Deal med ett känslomässigt avlägset förälder steg 12
    3. Identifiera och möta dina egna behov. Många med känslomässigt avlägsna föräldrar har problem med att identifiera sina egna behov och uttrycka vad de vill ha från andra. När du upplever stress eller negativa känslor, ta ett steg tillbaka. Tänk på vad du behöver och hur du kan träffa det behovet.
  • Till exempel, om du känner dig irriterad efter en lång dag, paus och erkänna att du behöver en paus. Det är okej att ligga och varva ner om det är vad du behöver.
  • Bild med titeln Deal med ett känslomässigt avlägset förälder steg 13
    4. Sök professionell hjälp. Terapi är nyckeln till att ångra effekterna av en svår barndom. Leta efter en professionell terapeut som specialiserar sig på att hjälpa människor med en historia av familjen trauma eller försummelse. En på en sessioner med en kvalificerad professionell kan hjälpa dig att lära dig hanteringsmekanismer för att hjälpa dig att övervinna effekterna av känslomässigt avlägsna föräldrar.
  • Du kan hitta en terapeut genom att få rekommendationer med vänner, pratar med din allmänläkare, eller tittar online för terapeuter i ditt område.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande