Hur man förmedlar sorg om din kroniska sjukdom till andra

Det är naturligt att lura för förlusten av din hälsa och ditt gamla liv när du kommer till villkor med en kronisk sjukdom. Det kan vara svårt att veta hur man uttrycker din sorg till andra människor. Men att dela dina känslor är en viktig del av att få det emotionella stödet du behöver gå vidare med ditt liv. Det första steget är att acceptera och äga dina känslor, även om de är svåra att hantera. Efter det, nå ut till andra för stöd och hitta sätt att hjälpa dem att förstå vad du går igenom.

Steg

Del 1 av 3:
Kommer till villkor med dina känslor
  1. Bild med titeln Kope med förolämpningar Steg 12
1. Bekräfta dina känslor. Domningar, sorg, ilska, rädsla - det är normalt att uppleva alla dessa känslor när du har en kronisk sjukdom. Kämpa inte dina känslor eller försök att täcka dem. Istället, låt dig känna dem, även om de är smärtsamma.
  • Att erkänna dina känslor är det första steget mot att arbeta genom dem.
  • Bild med titeln Kope med döden av ett morförälde steg 2
    2. Förstå skeden av sorg. De flesta människor går igenom fem känslomässiga stadier under den sorgande processen. När du hanterar förlusten av ditt gamla liv kan du känna förnekelse, ilska, rädsla, sorg och slutligen acceptans.
  • Vissa människor passerar genom skeden av sorg i ordning, men många andra gör det inte. Till exempel kan du gå igenom rädslan för rädsla innan du når scenen av ilska, eller du kan känna dig arg och rädd på samma gång.
  • Upprepande steg är vanligt. Till exempel, om du har flyttat förbi sorg till acceptans, kan din sorg fortfarande flamma igen från tid till annan.
  • Godkännandet betyder inte nödvändigtvis att känna OK om din kroniska sjukdom. Det betyder snarare att bestämma sig för att göra det bästa av ditt liv och förmågor utan att låta din sjukdom definiera dig.
  • Bild med titeln Deal med att ha PTSD (posttraumatisk stressstörning) Steg 6
    3. Leta efter hälsosamma hanteringsstrategier. Goda hanteringsstrategier hjälper dig att hantera dina känslor och din stress på ett positivt sätt. Försök meditera, skriva i en tidskrift eller träna när du känner dig tillräckligt bra för att göra det.
  • Du kan känna dig frestad att begrava dina känslor med ohälsosamma hanteringsstrategier som att dricka alkohol eller överskridande. Motstå uppmaningen att göra detta - det kommer att göra att de ska hantera dina känslor svårare, och det kan skada din hälsa ytterligare.
  • Bild med titeln Deal med HPPD-steg 7
    4. Var uppmärksam på tecken på depression. Det är normalt att spendera lite tid att hantera negativa känslor efter en diagnos. Om du tycker att du känner dig ständigt blå eller ointresserad i aktiviteter du en gång njöt, men du kan vara lidande av depression.
  • Om du tror att du är deprimerad, låt det inte bli värre - gör ett möte med en terapeut. Depression går vanligtvis inte bort på egen hand, men det kan behandlas med pratsterapi och medicinering.
  • Depression går ofta hand i hand med kronisk sjukdom.
  • Del 2 av 3:
    Nå ut för support
    1. Bild med titeln Kope med döden av ett morförälde steg 4
    1. Tänk noga på vilka personer du vill ansluta till. Kronisk sjukdom kan vara ett tufft konversationsämne. Inte alla kommer att vara beredda att prata om det, och du kanske inte vill öppna upp till människor du inte vet bra. Tänk på vilken av dina familjemedlemmar och nära vänner kommer att vara mest mottagliga och stödjande när du når ut till dem.
  • Bild med titeln Deal med PTSD (posttraumatisk stressstörning) Steg 8
    2. Ha modet att be om hjälp. När du lider av en kronisk sjukdom kan du känna att du alltid behöver hjälp. På grund av dessa känslor kan du begränsa dig från att nå ut till vänner och familj eftersom du tror att du är en börda. Socialt stöd är viktigt för att leda en hälsosam, uppfylld livsstil så det är viktigt att lära sig att komma förbi dessa känslor.
  • Du kanske säger, "Jag är orolig att jag stör dig, men jag behöver verkligen någon att följa med mig till doktorn på nästa vecka. Kan du göra det?" Om de inte kan, se om de kan hjälpa dig att hitta någon annan som kan.
  • Påminna dig om att om de kära som inte uttryckligen har sagt att du är en börda, borde du inte tro att du är. Bara för att vara säker, försök att vara till hjälp för dem och betala det så mycket du kan för att balansera vågorna. Erbjuda till babysit, kör en vän för att köra ärenden, eller hjälpa en familjemedlem att förbereda sig för en fest. Gör din del för dem du älskar - när du är fysiskt kapabel - och du kommer inte att känna dig så skyldig att be om hjälp.
  • Bild med titeln Deal med PTSD (posttraumatisk stressstörning) Steg 4
    3. Gå med i en supportgrupp. Det kan hända att det är lättare att uttrycka dig själv när du är med andra som förstår vad du går igenom. Leta efter en supportgrupp i ditt område, eller sök efter ett stödjande samhälle online.
  • Bild med titeln Kope med döden av ett morförälde steg 10
    4. Prata med en terapeut. En terapeut kan hjälpa dig att arbeta genom din sorg och anpassa dig till ditt nya livsstil. De kan också hjälpa dig att komma med sätt att prata med din familj och vänner om din sjukdom.
  • Fråga din primärvårdsleverantör för en hänvisning till en terapeut som anpassar dina behov. Vissa terapeuter specialiserar sig på att behandla människor med sorgsfrågor och klara av kronisk sjukdom. Forskningspersonal i ditt lokala samhälle och intervjua flera innan du väljer en du känner dig mest bekväma att prata med.
  • Del 3 av 3:
    Att hjälpa kära förstår
    1. Bild med titeln Cover Terapy Steg 13
    1. Avslöja bara vad du är bekväm med. Du behöver inte berätta för dina kära allt om din kroniska sjukdom eller de känslor du har att göra med. Det är din rätt att hålla några saker privata om du vill.
    • Om någon frågar dig en fråga om något du inte är bekväm att diskutera, säg, "Jag är ledsen, men jag känner mig inte redo att prata om det än."
  • Bild med titeln Heal från Rape och Sexual Assault (Rape Trauma syndrom) Steg 19
    2. Var ärlig om dina känslor. Om du inte känner chipper om din sjukdom, agera inte som om du är. Någon som verkligen bryr sig om dig och vill stödja dig kommer att kunna hantera hörsel om din sorg, ilska och rädsla.
  • Till exempel, om någon frågar "hur mår du idag?"Känn inte pressad att svara med en standard" bra."Om du är i smärta, upprörd eller avskräckt, säg det. En enkel, "faktiskt idag har varit typ av svårt" räcker för att starta en äkta konversation om vad du verkligen känner.
  • Bild med titeln Kope med förolämpningar Steg 5
    3. Undvik att styra ilska på nära och kära. Det är okej att uttrycka din ilska, men misde inte det mot folket nära dig. Om du slår ut på andra i din frustration, kan du oavsiktligt driva dem bort. Gör det klart för dina kära att du känner dig arg på din sjukdom, inte om någonting de har gjort.
  • Fysisk aktivitet, muskelavslappningsteknik och humor är några hälsosamma sätt att hantera din ilska.
  • Bild med titeln Kope med att ha
    4. Berätta nära och kära vad du behöver från dem. Dina nära och kära vill troligen hjälpa dig, men de kanske inte vet hur. Göra det lättare för dem genom att låta dem veta vilken typ av känslomässigt stöd eller praktisk hjälp du behöver.
  • Till exempel, om din partner alltid försöker fixa dina problem när du verkligen letar efter ett sympatiskt öra, berätta för honom, "Jag uppskattar verkligen hur du alltid försöker hjälpa mig att fixa saker, men just nu skulle det hjälpa mig mest Om du bara lyssnat på mig."
  • Bild med titeln vara excentrisk steg 5
    5. Hitta alternativa sätt att uttrycka dig själv. Om du har svårt att uttrycka dig i ett ansikte mot ansikte konversation, bli kreativ. Skriv ett brev till en älskad eller rita en bild för att förmedla dina känslor.
  • Friska människor kan ha svårt att förstå vad en kroniskt sjuk person går igenom varje dag. Med hjälp av ett medium som konst eller skrivning för att uttrycka dig själv kan hjälpa dina nära och kära att förstå vad du känner på en känslomässig nivå.
  • Bild med titeln Hjälp lindra gas i spädbarn Steg 9
    6. Be om utrymme utan att vara hård. Precis som du kanske är länge att ha företag när du hanterar en kronisk sjukdom, kan det finnas andra gånger när du känner dig kvävd av vänner och familj. En annan del av att använda din röst kan innebära att det begärs personligt utrymme. Du vill tråka försiktigt när du gör det här. Naturligtvis vill du ha lite lugn och ro, men du vill inte pressa andra borta.
  • Du kanske säger, "Georgien, du har varit så älskling som hjälper mig de senaste dagarna, men jag kunde använda lite vila och jag är säker på att du kanske behöver komma tillbaka till din familj. Varför går du inte hem ett tag och jag ringer dig om jag behöver något?"
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande