Hur man utvecklar känslomässig intelligens

Emotionell intelligens (EQ) är möjligheten att knacka på dina känslor och använda dem för att göra ditt liv bättre. Att vara i kontakt med dina känslor gör att du kan hantera stressnivåer och kommunicera effektivt med andra människor, två färdigheter som förbättrar ditt liv både personligt och professionellt. Till skillnad från IQ, som är konstant under hela ditt liv, kan EQ utvecklas och honas över tiden. Se steg 1 för att lära dig hur du utvecklar din känslomässiga intelligens med hjälp av tekniker du kan försöka genast.

Steg

Del 1 av 3:
Tappa in i dina känslor
  1. Bild med titeln Utveckla emotionell intelligens Steg 1
1. Notera dina känslomässiga reaktioner på händelser under hela dagen. Det är lätt att sätta dina känslor om vad du upplever under hela dagen på bakre brännaren. Men ta tid att erkänna hur du känner för erfarenheter är viktigt för att förbättra din ekv. Om du ignorerar dina känslor, ignorerar du viktig information som har en stor effekt på din tankegång och det sätt du beter sig. Börja betala mer uppmärksamhet åt dina känslor och koppla dem till erfarenheter.
  • Till exempel, säg att du är på jobbet och du blir avskuren under ett möte. Vilka känslor uppstår när det händer? Å andra sidan, hur känner du dig när du blir berömd för gott arbete? Att komma in i praktiken att namnge dina känslor som sorg, förlägenhet, glädje, nöjd eller något annat antal känslor kommer att börja höja din EQ genast.
  • Få vana att tappa in i dina känslor vid vissa tillfällen varje dag. Vilka är dina första känslor vid vakning? Din sista innan du somnar?
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 2
    2. Var uppmärksam på din kropp. I stället för att ignorera de fysiska manifestationerna av dina känslor, börja lyssna på dem. Våra sinnen och kroppar är inte separata - de påverkar varandra ganska djupt. Du kan höja din ekv genom att lära dig hur du läser fysiska ledtrådar som leder till vilka känslor du känner. Till exempel:
  • Stress kan känna sig som en knut i magen, tätt bröstkorg eller snabb andning.
  • Sorg kan känna sig som att vakna med långsamma, tunga lemmar.
  • Glädje, nöje eller nervositet kan känna sig som fjärilar i magen, ett racinghjärta eller ökad energi.
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 3
    3. Observera hur dina känslor och beteende är anslutna. När du känner starka känslor, hur reagerar du? Ställ in i dina tarmsvarar till situationer du möter varje dag, istället för att bara reagera utan någon reflektion. Ju mer du förstår vad som sporer dina beteendemässiga impulser, desto högre är din ekvilja, och du kommer att kunna använda vad du vet för att faktiskt ändra ditt beteende i framtiden. Här är några exempel på beteenden och vad som ligger bakom dem:
  • Känsla generad eller osäker kan få dig att dra tillbaka från konversation och koppla bort.
  • Att känna sig arg kan få dig att höja din röst eller strängt stampa.
  • Känsla överväldigad kan orsaka att du kan panikera och förlora reda på vad du gjorde, eller gråta.
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 4
    4. Undvik att döma dina egna känslor. Alla de känslor du har är giltiga, även de negativa. Om du bedömer dina känslor, hämmar du din förmåga att fullt känna, vilket gör det svårare att använda dina känslor på positiva sätt. Tänk på det på det här sättet: varje känsla du har är en ny bit användbar information som är kopplad till något som händer i din värld. Utan denna information skulle du vara kvar i mörkret om hur man ska reagera tillräckligt. Det är därför förmågan att känna dina känslor är en form av intelligens.
  • Det är svårt först, men träna att låta negativa känslor yta och koppla dem till vad som händer. Till exempel, om du känner dig bittert avundsjuk, vad är den känslan som berättar om din situation?
  • Upplev också positiva känslor. Anslut din glädje eller tillfredsställelse till vad som händer runt dig, så du kan lära dig att känna dem oftare.
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 5
    5. ANMÄRKNING Mönster i din känslomässiga historia. Det är ett annat sätt att lära dig så mycket du kan om dina egna känslor och hur de är kopplade till dina erfarenheter. När du har en stark känsla, fråga dig själv när du senast kände så här. Vad hände förut, under och efter?
  • När du ser mönster kan du utöva mer kontroll över ditt beteende. Observera hur du hanterade en viss situation innan, och hur du vill hantera det nästa gång.
  • Håll en journal av dina emotionella reaktioner, eller hur du känner dig från dag till dag, så du kan tydligt se hur du tenderar att reagera.
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 6
    6. Öva bestämmer hur man beter sig. Du kan inte hjälpa vilka känslor du känner, men du kan bestämma hur du vill reagera på dem. Om du har ett problem med att lashing ut i ilska eller stänga av när du är skadad, tänk på hur du hellre skulle reagera. I stället för att låta dina känslor överväldiga dig, bestämma hur du ska uppträda nästa gång dina känslor blir starka.
  • När något negativt händer i ditt liv, ta ett ögonblick att känna dina känslor. Vissa människor beskriver det som en våg av sorg eller ilska tvättar över dem. När den ursprungliga vågan har gått, fatta ett beslut om hur du vill uppträda. Besluta att kommunicera dina känslor istället för att undertrycka dem, eller gå upp och försöka igen istället för att kasta i handduken.
  • Vänd inte till escapistvanor. Det är inte lätt att låta dåliga känslor helt stiga till ytan, och många stämpar dem ner genom att dricka för mycket, titta på mycket tv, eller vända sig till andra vanor som numrar smärtan. Gör det ofta nog, och din ekvilja börjar lida.
  • Upplev också positiva känslor. Anslut din glädje eller tillfredsställelse till vad som händer runt dig, så du kan lära dig att känna det oftare.
  • Del 2 av 3:
    Anslutning med andra personer
    1. Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 7
    1. Var öppen och behaglig. Öppenhet och är behaglig att gå hand i hand när det gäller emotionell intelligens. Ett smalt sinne är i allmänhet en indikation på en lägre ekv. När ditt sinne är öppet genom förståelse och intern reflektion blir det lättare att hantera konflikter i en lugn och självsäker sätt. Du kommer att hitta dig själv socialt medveten och nya möjligheter kommer att vara öppna för dig. För att stärka detta element i din ekv, överväga:
    • Lyssnar på debatter på tv eller radio. Tänk på båda sidor av argumentet och leta efter de subtiliteter som kräver närmare inspektion.
    • När någon inte reagerar emotionellt på samma sätt som du skulle, överväga varför det här är och försök att se det ur deras synvinkel.
  • Bild med titeln Utveckla emotionell intelligens Steg 8
    2. Förbättra din empati färdigheter. Empati betyder att kunna känna igen hur andra människor känner och delar känslor med dem. Att vara en mer aktiv lyssnare och verkligen uppmärksamma vad folk säger kan hjälpa dig att få en bättre känsla av hur de känner. När du kan använda den informationen för att informera dina beslut och förbättra dina relationer, är det ett tecken på känslomässig intelligens.
  • För att förbättra empati, sätt dig i andras skor. Tänk på hur du skulle känna om du var i deras situation. Föreställ dig aktivt hur det måste vara att gå igenom de erfarenheter de har och vad som kan lindra några av deras svårigheter när det gäller stöd och vård.
  • När du ser någon uppleva en stark känsla, fråga dig själv, "Hur skulle jag reagera i samma situation?"
  • Var verkligen intresserad av vad folk säger, så du kan reagera på ett känsligt sätt. I stället för att låta dina tankar drifta, fråga frågor och sammanfatta vad de säger så det är klart att du är i konversationen.
  • Bild med titeln Utveckla emotionell intelligens Steg 9
    3. Läs människors kroppsspråk. Göra en punkt att försöka läsa mellan linjerna och hämta på människors sanna känslor genom att observera sina ansiktsuttryck och annat kroppsspråk. Ofta säger folk en sak när utseendet på deras ansikte avslöjar att det är en djupare sanning. Öva att vara mer uppmärksam och plocka upp på de mindre uppenbara sätt som människor kommunicerar sina känslor.
  • Om du inte är säker på att du är skicklig att tolka ansiktsuttryck, försök att ta en quiz totaling. En högre ton av röst indikerar att någon är stressad.
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 10
    4. Se effekten du har på andra. Att förstå andras känslor är bara hälften av slaget när det gäller EQ-du behöver också förstå den effekt du har på andra människor. Tenderar du att få folk att känna sig nervösa, glada eller arg? Vad händer med konversation när du går i rummet?
  • Tänk på vilka mönster du kan behöva ändra. Om du tenderar att plocka kämpar med dina nära och kära, skriker din flickvän lätt under konversationer, eller folk tenderar att stänga lite när du kommer runt, du kanske behöver ändra din attityd så att du har en bättre känslomässig effekt på människor.
  • Fråga betrodda vänner eller kära vad de tycker om din känslor där du har utrymme för förbättring.
  • En persons ton av röst kan också vara av inverkan. Du kan ha problem med att känna igen den effekt du har på andra, och de kan hjälpa till.
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 11
    5. Öva att vara känslomässigt ärlig. Om du säger att du är "bra" och har en scowl på ditt ansikte, kommunicerar du inte ärligt. Öva att vara mer fysiskt öppen med dina känslor, så att människor kan läsa dig bättre. Berätta för folk när du är upprörd och dela glädje och glädje också.
  • Varelse "själv" hjälper andra att lära känna dig, och de kommer att lita på dig mer om de ser var du kommer ifrån.
  • Men förstår att det finns en linje: kontrollera dina känslor för att inte skada andra med dem.
  • Del 3 av 3:
    Sätta EQ till praktisk användning
    1. Bild med titeln Utveckla emotionell intelligens Steg 12
    1. Se var du har utrymme för förbättring. Att vara intellektuellt kapabel är viktigt i livet, men att vara emotionellt intelligent är lika viktigt. Att ha hög känslomässig intelligens kan leda till bättre relationer och arbetstillfällen. Det finns fyra kärnelement till känslomässig intelligens som hjälper dig att leda ett balanserat liv. Läs detta om och bestämmer var du kan ha utrymme för förbättring, ta sedan åtgärder för att träna dina färdigheter i det området:
    • Självmedvetenhet: Förmågan att känna igen dina egna känslor för vad de är och förstår deras ursprung. Självmedvetenhet innebär att du vet dina styrkor och begränsningar.
    • Självhantering: Möjligheten att fördröja tillfredsställelse, balansera dina behov med andras, ta initiativ och dra tillbaka på impulsivitet. Självhantering innebär att kunna klara av förändring och att hålla sig engagerad.
    • Social medvetenhet: Förmågan att bli anpassad till andras känslor och bekymmer, liksom att kunna märka och anpassa sig till sociala signaler. Att vara socialt medveten innebär att man kan se kraftdynamiken på spel inom någon grupp eller i ett organisatoriskt sammanhang.
    • Förhållandehantering: Möjligheten att komma med bra med andra, hantera konflikter, inspirera och påverka människor och kommunicera tydligt.
  • Bild med titeln utveckla emotionell intelligens Steg 13
    2. Sänka din stressnivå genom att höja din ekv. Stress är ett catchall-ord för att känna sig överväldigad av en mängd olika känslor. Livet är fyllt med svåra situationer från förhållningsavbrott till arbetsförlust. Däremellan finns det myriad stress triggers som kan göra varje daglig fråga verkar mycket mer utmanande än det förmodligen är. Om du är stressad mycket, är det svårt att uppträda på det sätt du vill. Att ha en bra plan för att lindra stress förbättrar alla aspekter av din ekv.
  • Ta reda på vad som utlöser din stress, och vad som hjälper lindra det. Gör en lista med effektiva former av stressavlastning, som att hänga med en vän eller ta en promenad i skogen och lägga den till god användning.
  • Få hjälp om du behöver det. Om din stress känner för överväldigande för att hantera ensam, söka hjälp av en terapeut eller psykolog som kan ge dig verktyg för att klara (och hjälpa dig att höja din EQ i processen).
  • Bild med titeln Utveckla emotionell intelligens Steg 14
    3. Var mer ljushjärtad hemma och på jobbet. När du är optimistisk är det lättare att se skönheten i livet och vardagliga föremål och sprida den som känner sig till dem omkring dig. Optimism resulterar i känslomässigt välbefinnande och större möjligheter - människor vill vara runt en optimistisk person och detta drar dem till dig, med alla möjligheter som fler anslutningar ger dig.
  • Negativitet uppmuntrar människor att bara fokusera på vad som kan gå fel i stället för att bygga elasticitet.
  • Människor med hög eq tenderar att veta hur man använder roligt och humor för att göra sig och andra känner sig säkrare och lyckligare. Använd skratt för att komma igenom tuffa tider.
  • Lägg till ny fråga

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vara eftertrycklig och försök att förstå vad andra känner.
  • Emotionell intelligens är mer än bara att kontrollera dina känslor. Det kontrollerar också dig själv.
  • Förtvivlan inte - kom alltid ihåg att känslomässig intelligens kan förbättras, oavsett hur låg eller hög det är, genom samordnad ansträngning och en vilja att vara öppen och ändra dina vägar.
  • Vissa saker måste analyseras mer detaljerat än andra.
  • Om du har en hög ekv, överväga jobb som kräver interaktion med personer regelbundet, såväl som jobb som involverar beröring och anslutning till andra.
  • Varningar

    Att ha en hög IQ garanterar inte en hög ekv.
  • Öppet sinne betyder inte att det är lika med idéer som bigotry, förföljelse eller folkmord över hälsosammare idéer. Det betyder att förstå varför någon annan är så rädd för en kategori av människor som de känner ett behov av att försöka stämpla dem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande