Hur man ändrar din livsstil

Förbättra din livsstil kan verka som ett omöjligt högt mål. Ändra allt om ditt liv är allt på en gång troligen inte realistiskt, men det finns många små förändringar du kan göra för att förbättra ditt fysiska, känslomässiga och mentala välbefinnande, och att njuta av ditt liv mer. Börja små genom att göra en eller två förändringar i taget. Innan du vet det, har du den livsstil du alltid har velat ha!

Steg

Metod 1 av 3:
Förbättra ditt fysiska välbefinnande
  1. Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 1
1. Äta hälsosamt. Du kan vara överväldigad av alla de senaste FAD-dieterna, men att äta hälsosamt är verkligen inte allt som komplicerat! Försök med att integrera en mängd olika frukter, grönsaker, hela korn, fetthaltiga mejeriprodukter, magert proteiner (inklusive fisk, kyckling, baljväxter och nötter) och friska fetter (inklusive olivolja, lax och avokado) i din kost. Undvik bearbetade livsmedel, saltmat, tillsatt socker och feta livsmedel så mycket som möjligt.
  • Prata med din läkare om specifika dietförändringar Du bör göra baserat på din personliga och familjehistoria.
  • Din kost kan också påverka din mentala hälsa. Frukt och grönsaker antas öka känslor av positivitet, medan fetter och sockerarter är kopplade till känslor av depression.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 2
    2. Övning. Regelbunden motion är en avgörande del av en hälsosam livsstil. Försök att inkludera minst 150 minuters måttlig aerob träning (som livlig promenad) eller 75 minuters intensiv aerob träning (som att springa eller dansa) i ditt veckoplan. Du bör också innehålla periodisk styrketräning för att hjälpa tona dina muskler.
  • Förutom att förbättra din fysiska hälsa kan regelbunden motion också minska symtomen på depression.
  • Att vara aktiv är mycket lättare om du hittar en aktivitet som du verkligen tycker om. Prova flera nya sporter eller träningsklasser tills du hittar något du verkligen vill göra.
  • Att ha en träningskompis kan också hjälpa dig att hålla dig på spår.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 3
    3. Ta enkla steg för att gå ner i vikt. Om du är överviktig, det finns några väldigt lätta saker du kan göra för att förlora några pund, vilket kan lägga till stora hälsofördelar. Försök hålla friska tilltugg som frukter och grönsaker i ditt hus för de tiderna när du får uppmaningen att munch mellan måltiderna. Du bör också försöka vara medveten om dina motivationer för att äta. Om du äter för att du är uttråkad eller ledsen, försök att hitta andra sätt att hantera dessa känslor, som att gå på en promenad.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 4
    4
    Minska ditt alkoholintag. Alkohol är bra i måttlig, men för mycket kan orsaka allvarliga hälsoproblem som högt blodtryck, högt kolesterol, stroke och hjärtsvikt. Hålla dig till inte mer än en servering per dag om du är en kvinna eller två om du är en man.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 5
    5
    Få tillräckligt med sömn. Brist på sömn kan orsaka att du känner dig trött och oproduktiv under hela dagen, vilket kan hindra dig från att känna sig bra och från att uppnå dina mål. Försök att gå och lägga mig lite tidigare så att du kan möta dagen vilade och energiserade.
  • Om du har problem med att somna, försök att sova och vakna på samma gång varje dag, även på helgerna. Undvika koffein och tv innan sängen också kan hjälpa till.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 6
    6
    Sluta röka. Om du är en rökare kan du dramatiskt minska risken för att utveckla flera allvarliga sjukdomar bara genom att sluta. Ett år efter att du slutat, kommer din risk att utveckla hjärtsjukdom att ha skurits i hälften.
  • Oavsett hur du planerar att sluta röka, stöd är avgörande. Hitta en vän att luta dig på under processen eller gå med i en supportgrupp.
  • Det kommer att vara till stor hjälp att undvika platser där andra röker och spenderar så mycket tid som möjligt på platser där rökning inte är tillåten. Att vara borta från frestelsen kan hjälpa dig att komma igenom cravings.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 7
    7. Få en massage. Hjälpa dig att varva ner och bli av med muskelsmärta genom att behandla dig själv till en massage då och då. Musklerna i nacken tenderar att bli speciellt styv!
  • Applicera försiktigt tryck till det tredje ögat och tryckpunkterna på fötterna kan också göra underverk för din övergripande hälsa och välbefinnande.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 8
    8. Få kontrollerad för näringsbrist. Om du ständigt känner sig trött och dimmig trots förändringar i din livsstil, kanske din kropp inte har tillräckligt med ett viktigt näringsämne, som D-vitamin. Att bli testad innebär ett enkelt blodprov. Om du befinner dig att ha en vitamin D-brist kan du förbättra dina symtom genom att öka din solexponering eller ta kosttillskott.
  • Det finns inte mycket tydliga eller bekräftade studier om fördelarna med utbyte av näringsämnen, så det kanske inte fungerar för dig.
  • Andra vanliga brister som kan leda till trötthet inkluderar B-vitaminer, magnesium och antioxidanter.
  • Prata med din läkare om hur du ökar ditt intag av eventuella näringsämnen du saknar. Behandling kan innehålla kosttillskott eller kostförändringar.
  • Metod 2 av 3:
    Förbättra ditt mentala och emotionella välbefinnande
    1. Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 9
    1
    Minska stress. Stress är otroligt dåligt för din mentala hälsa, så förbinda dig att minska stressen men du kan.
    • Det första steget att minska stressen är att uppmärksamma de saker som utlöser det. När du förstår vad som orsakar dig, kan du bestämma hur du ska reagera på det. I vissa fall kan du undvika dina triggers genom att hålla sig borta från vissa människor eller inte överkomma dig själv.
    • Om du inte kan undvika dina triggers, överväga att hantera din stress genom att integrera yoga, Tai Chi, massage, eller Djupa andningsövningar in i din dagliga rutin. Övning, även något så enkelt som promenader, kan också bidra till att minska stressen.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 10
    2
    Släpp av det förflutna. Oavsett vad som hände i ditt förflutna, att bo på det kommer bara att minska din livskvalitet i nutiden. Om du har problem med att leva i ögonblicket, försök djupa andningsövningar eller meditation för att hjälpa till med att markera dig.
  • Det betyder inte att du ska blockera det förflutna. Det är viktigt att erkänna och lära av det, men du måste gå vidare.
  • Var noga med att acceptera något personligt ansvar du kanske har för vad som helst som hänt i ditt förflutna. Fortsätter att skylla på andra kommer inte att låta dig verkligen släppa.
  • Om någon skadar dig tidigare, är det viktigt att förlåta, Även om du aldrig återställer ett förhållande med den personen. Om du gjorde något dåligt i det förflutna måste du förlåt dig själv också.
  • Håll dig fokuserad på nutiden. Om negativa tankar om ditt förflutna skriver in ditt sinne, försök att påminna dig om att det förflutna är det förflutna och nu fokuserar du på framtiden. Att säga detta högt kan vara till hjälp.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 11
    3
    Uppsatta mål för dig själv. Om det finns något du vill uppnå är det en bra idé att ställa in mål för dig själv. Se bara till att de är uppnåliga mål. Du kommer att vara mycket mer motiverad och fokuserad på den stora bilden om du belönar dig själv för att göra små prestationer längs vägen.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 12
    4. Kom upp med en motivational mantra. I stället för att fokusera på de negativa aspekterna av ditt liv, försök att hålla dig fokuserad på alla de positiva sakerna du vill uppnå. För att stanna på spår, upprepa en mantra till dig själv, som, "Jag jobbar för att förbättra mitt liv" När du börjar känna dig överväldigad med negativitet.
  • Var noga med att erkänna alla de små förbättringar du gör. De behöver inte alla vara drastiska förändringar!
  • Du kan också använda en mantra när du står inför situationer där du inte har någon kontroll. Prova något som, "Det finns inget jag kan göra men gör det bästa av detta."
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 13
    5
    Var tacksam. När livet har dig, försök att tänka på allt du måste vara tacksam för. Det kan vara en kärleksfull familj, ett bra jobb, eller världens bästa hund. Påminner dig om dessa stora saker i ditt liv hjälper dig att hålla dig positiv i det värsta av tiderna.
  • Överväg att göra en lista som du kan titta på när du känner dig nere. Du kan utmana dig själv att lägga till ett nytt objekt i listan varje dag. Du kan bli förvånad över hur mycket du måste vara tacksam för!
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 14
    6. Uppskatta världens underverk. Oavsett om du kan resa för att se världens mest spektakulära webbplatser, eller du kan bara lyckas se de lokala underverk, ta lite tid att beundra världen!Titta på AWE-inspirerande landskap är ett bevisat sätt att öka ditt humör.
  • Om du inte kan komma ut för att se några naturliga underverk, se åtminstone på några bilder. Detta kan ha en liknande effekt.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 15
    7
    Bond med ditt husdjur. Ett annat bevisat sätt att minska stress och förbättra ditt humör är att älska din hund! Detta kan till och med förbättra din fysiska hälsa.
  • Om du inte har ett husdjur, kan även petting ett fyllt djur ge dig ett allvarligt humörförstärkning. Eller försök volontärarbete på ett djurskydd eller fråga en vän om du kan komma över och leka med sitt husdjur.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 16
    8
    Le mer. Den enkla handlingen av leende kan förbättra ditt eget humör och alla av alla runt dig. Prova det även när du inte känner dig särskilt glad, och du kanske bara tycker att alla dina problem verkar mindre viktiga.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 17
    9. Se en professionell. Om du kämpar med en psykisk sjukdom som depression är det viktigt att få den hjälp du behöver. Diet och motion kan förbättra dina symtom dramatiskt, men du kan också behöva se en mentalvårdspersonal eller gå med i en supportgrupp för att verkligen förbättra din livsstil.
  • Metod 3 av 3:
    Njuter av livet
    1. Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 18
    1
    Skapa och hålla fast vid en budget. Det kanske inte är mycket roligt, men lär dig hur man ska hantera dina pengar kan göra ditt liv så mycket lättare! Ta dig tid att bedöma dina intäkter och kostnader. Leta efter sätt att du kan trimma fettet och lägga lite pengar så att du inte behöver oroa dig om en nödsituation kommer upp.
    • Starta ett sparkonto om du inte redan har en. Att ställa in automatiska överföringar från ditt checkkonto till ditt sparkonto gör det mycket lättare att hålla sig till vana att sätta pengar bort.
    • Beröva inte dig själv av allt du tycker om att bara spara pengar. Istället, leta efter små saker som du inte kommer att sakna så mycket som slutar kosta dig mycket pengar över tiden. Premium-tv-kanaler som du sällan tittar är ett bra exempel.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 19
    2. Håll kontakten med vänner och familj. När livet blir upptagen är det lätt att falla av kontakt med vänner och kära. Att ha starka sociala förbindelser ökar din känsla av lycka, så det är viktigt att inte låta dessa förbindelser försämras.
  • Nå ut till gamla vänner och låt dem veta att du skulle vilja spendera tid tillsammans.
  • Prova att ange bitar av tid för socialt engagemang, oavsett om det går till en fest eller att äta lunch med en nära vän.
  • Överväg att gå med i klubbar eller grupper som gör det möjligt för dig att regelbundet delta i en social verksamhet. Om det är införlivat i ditt vanliga schema kan det vara lättare att hålla fast vid.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 20
    3. Vårdar dina romantiska relationer. Om du har en romantisk partner är det viktigt att investera tid att upprätthålla relationen. Ett hälsosamt förhållande kan göra underverk för ditt emotionella välbefinnande, men en ohälsosam man kan ha motsatt effekt.
  • Öppenhet är avgörande för framgångsrika relationer. Om du har svårt att öppna med din partner, börja små genom att göra en punkt att berätta för honom eller henne om de saker du gjorde idag och varför du gjorde dem, eller alternativt om hur du känner och varför. Ju mer du övar desto mer öppnar du naturligtvis i ditt förhållande.
  • Bild med titeln Förbättra ditt livsstil Steg 21
    4
    Hitta en hobby. Försök att utveckla ett intresse för minst en hobby, och sedan begå dig själv för att driva det regelbundet. Att integrera något du älskar i din dagliga rutin är ett bra sätt att öka din övergripande lycka.
  • Bild med titeln Förbättra din livsstil Steg 22
    5. Stimulera ditt sinne. Håll dig själv skarp och förlovad av regelbundet utmanande din hjärna. Du kan göra det genom att läsa böcker, göra pussel eller till och med engagera sig i stimulerande konversationer.
  • Tips

    Försök inte ändra allt om ditt liv på en gång. Att introducera små förändringar en i taget kommer att bli mycket mer genomförbara.
  • Det är alltid lättare att göra ändringar i ditt liv när du har ett supportsystem. Se om du kan hitta en vän eller älskad som är intresserad av att göra samma förändringar. Du kan både uppmuntra varandra att hålla fast vid det.
  • Låt dig inte tro att du inte har tid att leva en hälsosam livsstil! Du kan alltid hitta tid för något som är viktigt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande