7 Livsmedel du tycker är friska men aren`t

Tack vare Clever Marketing finns det många livsmedel som vi tänker på som "friska", även när bevisen och ingredienserna säger något annat. Med buzz ord som "helt naturligt", "låg fetthalt", "glutenfri" och "organisk" poppar upp överallt i mataffären, kan det vara svårt att berätta vad som är bra för dig och vad som inte är. Därför har vi sammanställt en lista över några av de vanligaste "Health Halo" -mat som faktiskt inte förtjänar en plats i din kundvagn. Kolla in listan nedan för att lära dig vilka livsmedel som inte är så friska som du kanske har tänkt (och vad du ska äta istället).

Steg

Metod 1 av 7:
Granola barer
  1. Bild med titeln 7 livsmedel du tycker är friska men aren
1. Många granola barer innehåller höga mängder tillsatta sockerarter. Vi tenderar att tänka på granola barer som enkla, hälsosamma mellanmål som är stora när du är på språng. När allt kommer omkring innehåller de ofta nötter, korn och torkad frukt, vilket gör att de verkar som en hälsosam källa till protein och fiber. Men många granola barer är packade med tillsatta sockerarter. Att äta för mycket tillsatt socker kan öka risken för diabetes, fetma och kardiovaskulär sjukdom, och många människors dieter innehåller redan för mycket.
  • När du handlar för granolabarer, leta efter de som är låga i tillsatt socker, som 5 gram eller mindre per portion. Leta efter granola barer som innehåller minst 5 gram fiber, 5 gram omättat (friskt) fett och 5 gram protein så att de fyller och näringsrika.
Metod 2 av 7:
Smaksatt yoghurt
  1. Bild med titeln 7 livsmedel du tycker är friska men aren
1. De flesta smaksatta yoghurt är fyllda med tillsatta sockerarter. Många kommersiella smaksatta yoghurt har långt över 10 gram tillsatt sockerarter per portion, och ofta socker utgör majoriteten av de kalorier du äter när du har en enda servering av smaksatt yoghurt. Yoghurt är en stor källa till probiotika, kalcium, protein och andra viktiga näringsämnen, men mängden socker tillsatt till smaksatta yoghurt ruiner ett annars hälsosamt mellanmål.
  • Byt ut sötad yoghurt med vanlig, osötad yoghurt eller grekisk yoghurt. Du får alla hälsofördelar med yoghurt utan de höga mängderna av tillsats socker.
Metod 3 av 7:
Delikött
  1. Bild med titeln 7 livsmedel du tycker är friska men aren
1. Att äta bearbetade kött ökar regelbundet din risk för hjärtsjukdom. Deli kött kan verka som en hälsosam proteinkälla, men de är höga i natrium, mättat fett och kolesterol. En 2020-studie fann att äta bara 2 portioner av röda eller bearbetade kött (som deli kött) per vecka kan öka risken för kardiovaskulär sjukdom med 3-7 procent!
  • I stället för att lägga till deli kött till dina smörgåsar eller omslag, prova hälsosammare alternativ. Kyckling, tonfisk eller äggsallad gjord med vanlig grekisk yoghurt är ett utmärkt val. Du kan också prova hummus, rostade grönsaker, tempeh, tofu eller en veggie burger.
Metod 4 av 7:
Glutenfri mat
  1. Bild med titeln 7 livsmedel du tycker är friska men aren
1. "Glutenfri" betyder inte alltid hälsosam. Glutenfria förpackade livsmedel är ofta gjorda med raffinerade korn istället för hela korn. Raffinerade korn är korn som har tagits bort av deras fiber och näringsämnen, vilket innebär att många glutenfria livsmedel hamnar med lite näringsvärde. Att äta dessa livsmedel kan också öka risken för att vara bristfällig i viktiga näringsämnen. I allmänhet, hoppa över de glutenfria förpackade matarna i mataffären om du inte behöver dem, som om du har celiaki eller en glutenallergi.
  • Om du behöver följa en glutenfri diet, arbeta med din läkare för att komma med en hälsosam kostplan för att se till att du inte är bristfällig i några viktiga näringsämnen.
Metod 5 av 7:
Multigrainbröd
  1. Bild med titeln 7 livsmedel du tycker är friska men aren
1. Etiketten "multigrain" är vilseledande. Villkoren "multigrain" och "helkorn" är faktiskt inte utbytbara. Något märkt "multigrain" (vilket betyder att det är gjord med flera typer av korn) är sannolikt delvis eller mestadels gjord med raffinerade korn, och det får inte innehålla några hälsosamma hela korn alls.
  • När du handlar för bröd, luras inte av en "multigrain" -etikett-alltid med bröd som har "100% helkorn" eller "100% helvete" På paketet.
Metod 6 av 7:
Frukostflingor
  1. Bild med titeln 7 livsmedel du tycker är friska men aren
1. De flesta frukostflingor är gjorda med raffinerade korn och tillsatt sockerarter. Dessa raffinerade korn och tillsatt sockerarter lägger till kalorier utan att ge någon näringsförmån. Även om en frukostflingor hävdar att de är fulla av vitaminer och mineraler betyder det inte nödvändigtvis att det är bra för dig.
  • Inte alla spannmål är dåliga. Leta efter helkorn, högfiberfjädrar som har mindre än 10 gram socker per portion. Friska spannmål som detta är en bra källa till fiber och viktiga vitaminer och mineraler.
Metod 7 av 7:
Sportdrycker
  1. Bild med titeln 7 livsmedel du tycker är friska men aren
1. Sportdrycker är höga i socker och onödiga kalorier. Om du inte har jobbat intensivt längre än en timme, är sportdrycker vanligtvis inte nödvändiga, och de kan faktiskt vara dåliga för din hälsa. De lägger till tomma kalorier till din kost och dricker dem när du inte tränar kan faktiskt öka risken för typ 2-diabetes, kardiovaskulär sjukdom och gikt.
  • Om du inte är engagerande i kraftig träning (som träning för ett maraton) dricker vatten för att rehydrera, inte sportdrycker. Vatten är kalorifritt och sockerfritt.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande