Hur man är lycklig efter en uppbrytning

Breakups är otroligt svåra. Om du bara har brutit upp med någon du bryr dig om, kan du känna dig ledsen, arg, förlorad eller rädd. Den goda nyheten är att dessa känslor inte kommer att vara för evigt. Efter uppbrytningen, ge dig själv lite tid och utrymme för att behandla din sorg. När du är redo, använd den visdom och erfarenhet du fått från förhållandet att gå vidare med ditt liv. Ta dig tid att återansluta med saker som tog dig glädje före upplösningen och leta efter nya former av uppfyllelse också.

Steg

Metod 1 av 2:
Hantera negativa känslor
  1. Bild med titeln vara glad efter ett breakup steg 1
1. Ge dig tid att lura. Försök inte tvinga dig att gå vidare eller "komma över det" innan du är redo. Oavsett vad omständigheterna i upplösningen var, har du upplevt en förlust, och det är naturligt att ha många känslor att arbeta igenom.
  • Du kommer förmodligen att uppleva upp och ner under den sorgande och helande processen. Du kan känna dig mycket bättre en dag, och sedan deprimerad eller arg igen nästa. Denna känslomässiga berg-och dalbana kan vara frustrerande eller till och med skrämmande, men det är helt normalt.
  • Bild med titeln vara glad efter ett breakup steg 2
    2. Erkänna hur du känner utan dom. När du känner dig väldigt överväldigad eller ner, hitta ett lugnt ställe att sitta och bara låta dig känna. Blunda, andas djupt, och medvetet notera tankarna, känslorna och fysiska känslor du upplever. Kritisera eller analysera inte vad du tänker och känner - bara erkänna det.
  • Till exempel kanske du tror på dig själv, "Jag tänker på Madeline igen. Det finns en knut i min övre rygg. jag känner mig så ledsen."
  • Släpp dina känslor på ett hälsosamt sätt, till exempel genom att gråta eller prata med en vän. Du kanske också tycker det är bra att skriva ner vad du känner eller uttrycka det genom konst eller musik. Du kan även skriva ett brev till din ex hälla ut alla dina känslor (men förstör det när du är klar så att du inte kommer att bli frestad att skicka den).
  • Att vara uppmärksam på dina känslor och att kunna identifiera dem kan hjälpa dem att känna sig mindre överväldigande.
  • Bild med titeln Var glad efter ett breakup steg 3
    3. Berätta för dig själv att det du känner är tillfälligt. Det kan vara svårt att föreställa sig just nu, men du kommer inte att känna det här sättet för alltid. Tänk på din sorg om uppbrytningen som en skada som är helande. Det kommer att skada ett tag och smärtan kan vara värre några dagar än andra, men ont kommer så småningom att blekna.
  • Mängden tid det tar att röra sig bortom en uppbrytning varierar från en person (och uppbrytning) till en annan. Ta bara det en dag i taget.
  • Bild med titeln Var glad efter ett breakup steg 4
    4. Ersätt negativa tankar med mer realistiska. När du hör den negativa eller självkritiska rösten i ditt huvud, sluta och fråga dig själv, "är det tänkte realistiskt? Är det till hjälp? Är det något jag skulle säga till en bra vän?"Om svaret på någon av dessa frågor är" nej ", ersätta tanken med något mer realistiskt och konstruktivt. På det här sättet kan du hjälpa din olyckliga hjärna att göra övergången till positivt tänkande.
  • Till exempel, om du befinner dig själv, "ingen kommer någonsin att älska mig som Bert gjorde. Jag är ensam för evigt, "Byt ut den tanken med något som," Vad jag hade med Bert var stor på många sätt, men vi bröt upp av en anledning. Jag ska försöka få det mesta av att vara singel för nu och se vad som händer nästa."
  • Bild med titeln vara glad efter ett breakup steg 5
    5. Undvik att skylla dig själv för vad som hände. Självkänsla är vanligt efter en uppbrytning, men du hade förmodligen båda en roll att spela i vad som hände. Det är okej (och i själva verket hälsosamt) att erkänna de misstag du gjorde i förhållandet, men försök att tänka på dessa misstag som ett tillfälle att växa och göra bättre i framtiden.
  • Du kan också skylla på din partner för vad som hände, speciellt om de bröt upp med dig. Påminn dig om att det är förmodligen för det bästa att de låter dig gå, eftersom du nu är fri att hitta någon som är en bättre match för dig (om det är vad du vill).
  • Bild med titeln Var glad efter ett breakup steg 6
    6. Nå ut till familj och vänner för support. När du känner dig överväldigad och ensam, hämta din telefon och ringa eller skriva en nära vän eller släkting. Att prata med någon kan distrahera dig, hjälpa dig att arbeta genom dina känslor, eller bara påminna dig om att du inte är ensam.
  • Chansen är att du känner någon som har varit genom en uppbrytning. De kan låna dig ett sympatiskt öra och erbjuda råd för att hantera dina känslor.
  • Om du inte har någon att prata med, överväga att ringa en krislinje eller gå med i en online-diskussionsgrupp för människor som går igenom breakups.
  • Om du går med i en online-grupp, leta efter en som modereras, som forumet på Psychcentral. Modererade forum har administratörer som övervakar diskussionen för att säkerställa att det inte finns några mobbning eller andra former av missbruk i gemenskapen.
  • Bild med titeln Var glad efter ett breakup steg 7
    7. Använd positivt självtal för att bekämpa negativa övertygelser om dig själv. En uppbrytning är personlig, så det är normalt för dig att undra vad du gjorde fel. Breakupen ska dock inte ändra hur du känner för dig själv. Alla går igenom breakups, och många relationer är inte avsedda att vara. Låt inte tankar som "Jag är inte tillräckligt bra," "Ingen vill gå ut med mig," eller "Jag är inte tillräckligt attraktiv" Ta rot i ditt sinne.
  • Låt inte dessa typer av tankar följa dig i ditt nästa förhållande. De är inte sanna, så låt dem inte negativt påverka din framtid.
  • Om du märker någon av dessa negativa tankar, utmana dem och ersätta dem med positivt självtalande. Först, leta efter 3 bevis mot det negativa uttalandet. Sedan ersätt det med ett positivt uttalande om dig själv. Du kan hitta kalkylblad online för att hjälpa dig att göra det här!
  • Till exempel, låt oss säga att du tänker "Jag är olovlig." Dina 3 bevis för att detta inte är sant kan vara att dina föräldrar, bästa vän och husdjur alla älskar dig. Du kanske berätta för dig själv, "Jag är djupt älskad av folket i mitt liv, plus jag älskar mig själv."
  • Metod 2 av 2:
    Framåt med ditt liv
    1. Bild med titeln var glad efter ett uppbrott steg 8
    1. Göra fred med anledningarna till att ditt förhållande inte fungerade. Först kan det vara svårt att se sprickorna i ditt förhållande, men det är troligtvis en anledning att det inte fungerade. Att erkänna denna anledning kan hjälpa dig att gå vidare. Tänk på varför ditt förhållande slutade, till exempel på grund av inkompatibilitet, olika mål, dålig timing eller obestämda förväntningar. Skriv ner varför du tror att förhållandet slutade hjälpa dig att hitta stängning.
    • När du börjar känna känslomässig igen, använd den här övningen för att hjälpa dig att rationalisera varför förhållandet var tänkt att sluta. Säg till dig själv, "Jag känner mig ledsen om uppbrytningen igen, men vi hade olika mål för framtiden. Jag vill ha en partner som vill ha samma saker jag gör."
  • Bild med titeln Var glad efter ett breakup Steg 9
    2. Fokusera på att ta hand om dig själv. Hjälp dig att läka efter din uppbrott av Öva självomsorg. Det är svårt att vara glad om du inte tar hand om dina grundläggande fysiska, känslomässiga och praktiska behov. Självvård kan betyda många saker, men några av grunderna inkluderar:
  • Får gott om Godkvalitets sömn.
  • Äta friska, näringsrika livsmedel.
  • övning.
  • Spendera kvalitetstid med vänner och familj.
  • Gör aktiviteter du tycker om.
  • Ta hand om praktiska frågor, som betalningsräkningar och arbeta eller skolprojekt.
  • Bild med titeln vara glad efter ett uppbrott steg 10
    3. Arbeta med att uppnå några personliga mål. Tänk på saker du alltid har velat utföra, eller Ställ in några nya mål för dig själv och skapa en realistisk plan att arbeta med dem. Det är lätt att sätta dina personliga mål och ambitioner åt sidan medan du är upptagen i ett förhållande, så nu är den perfekta tiden att börja arbeta med dem.
  • Att arbeta med dina mål kan hjälpa till att öka ditt självförtroende, ge dig något att fokusera på bortsett från uppbrytningen och påminna dig om vem du är som individ.
  • Dina mål behöver inte vara något stort eller grandiöst. Du kan börja med enkla saker som omorganisation av ditt skrivbord eller ta 15 minuters promenad varje dag.
  • Håll en lista över dina dagliga prestationer, och kom ihåg att belöna dig själv när du träffar ett mål!
  • Bild med titeln var glad efter ett uppbrott steg 11
    4. Gör saker du hittar roligt och uppfyller. Nu är den perfekta tiden att hämta en ny hobby eller återuppta ditt intresse för en gammal! Om du vill prova något nytt, överväga att anmäla sig till en klass eller gå med i en lokal grupp som delar dina intressen.
  • Om du är den kreativa typen kan du försöka måla, göra hantverk eller lära sig ett musikinstrument. Om du är mer atletisk eller utomhus, försök att ta upp en ny sport eller gå på vandringar.
  • Att göra gruppaktiviteter är också ett bra sätt att skapa nya vänner och odla ditt supportnätverk.
  • Om det finns några aktiviteter som du särskilt associerar med din ex, kanske du vill ta en paus från dem ett tag.
  • Bild med titeln Var glad efter ett uppbrott steg 12
    5. Motstå uppmaningen att checka in på vad din ex gör. Om du själv är agonizing om hur din ex känner och vad de är upp till, leta efter sätt att distrahera dig själv eller kanal de känslor någon annanstans. Till exempel, om du kämpar mot frestelsen att titta på din exs Facebook-sida, kan du kanske ringa en vän eller skriva om det i en journal.
  • Om du och din ex är anslutna på sociala medier kan det vara en bra idé att unfriend eller ens blockera dem. Det kommer att bidra till att minska frestelsen att tortera dig själv genom att kontrollera sin profil.
  • Bild med titeln vara glad efter ett breakup steg 13
    6. Titta på förhållandet som en lärande erfarenhet. När du har haft lite tid och avstånd från förhållandet, ta tid att tänka på det från en klokare och mer objektiv synvinkel. Tänk på hur du använder dina erfarenheter, både bra och dåliga, för att hjälpa dig i framtida relationer eller till och med i ditt liv som en enda person.
  • Till exempel, kanske du har tagit upp några röda flaggor för att undvika i framtida potentiella partners. Du kanske också tänker på hur du kan förbättra ditt eget beteende i relationer framåt.
  • Det kan hjälpa till att göra en lista över vilka saker som var bra och dåliga om förhållandet. Tänk på specifika ändringar som du kan göra baserat på dina insikter. Till exempel, "Lucy var rolig och spännande att umgås med, men hon delar inte riktigt många av mina intressen. I framtida relationer prioriterar jag att hitta någon som har mer gemensamt med mig."
  • Efter en viss reflektion kan du till och med bestämma att du föredrar att vara singel för nu, och det är helt giltigt! Låt inte någon trycka dig på att leta efter ett nytt förhållande om du inte vill ha en.
  • Bild med titeln vara glad efter ett uppbrott steg 14
    7. Se en rådgivare om du känner att du behöver extra hjälp. Be din läkare att rekommendera en terapeut, eller göra en online-sökning efter en rådgivare som har erfarenhet av relationsfrågor. En rådgivare kan hjälpa dig att arbeta genom dina känslor och rekommendera goda strategier för att hantera dem.
  • Du kan behöva se en rådgivare om din sorg stämmer med din förmåga att fungera i ditt dagliga liv, arbete eller relationer, eller om du känner att du inte gör tillräckligt med framsteg på egen hand.
  • Tips

    Rusa inte in i några nya relationer som du behöver lite tid att sortera ut ditt liv. En uppbrytning kan låta dig känna förvirrad och känslomässigt sårbar. Du kanske fortfarande har att göra med känslor för din ex, vilket kan ha en negativ inverkan på andra relationer.
  • Även om du är den som initierade uppbrytningen är det fortfarande naturligt att känna en känsla av sorg och förlust.
  • Är det möjligt att stanna vänner med någon Efter att ha brutit upp med dem. Försök inte tvinga det, dock. Du och din ex kommer förmodligen båda att behöva mycket tid och utrymme efter uppbrytningen, och det är möjligt att du aldrig kommer att kunna ansluta sig som vänner.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande