Hur man hanterar tonårsdepression

Hantera meddepression som tonåring kan vara mycket skrämmande och förvirrande. Du kanske tror att du är ensam i ditt lidande, men det finns många resurser för hjälp. Depression är en allvarlig sjukdom, så förbise inte dina symtom. Även om det finns många saker du kan göra på egen hand för att förbättra ditt humör, är det viktigt att se en läkare för att behandla depression effektivt. Förutom att få behandling kan du prova några strategier som kan förbättra ditt humör samt vårda ditt sinne och kropp.

Steg

Del 1 av 5:
Få behandling för depression
  1. Bild med titeln Cure Illamea Steg 9
1. Erkänna att du inte kan slå depression ensam. Att se en expert är avgörande för att övervinna tonårsdepression. Detta är en mycket allvarlig psykisk störning som kan vara livshotande om den lämnas obehandlad. Tänk på någon som du litar på och förtroende i den här personen om hur du har känt. Att prata med någon tillåter dig att dela med sig av depression. Medgav att du behöver hjälp är också ett mycket viktigt steg mot återhämtning.
  • Du kanske vill närma dig din bästa vän, familjemedlem, din primära läkare, en lärare, coach eller en förälder och förklara vad som händer med dig. Om du inte vet vad du ska säga, kanske du kan säga något som: "Hej, jag har varit väldigt låg för en tid nu och jag har att göra med många negativa tankar. Jag kan inte äta, sova eller koncentrera dig på saker framför mig. Jag måste söka hjälp / se en läkare."Var enkel men klar på vad du känner och behöver säga. Ta upp hur du tror att ditt tillstånd är allvarligt och kräver expertuppmärksamhet.
  • Bild med titeln Boost din energinivå på eftermiddagen steg 15
    2. Se en mentalvårdspersonal. När du har identifierat ditt behov av att se en expert kan du antingen gå direkt till en mentalvårdspersonal eller begära ett hänskjutande från din primärvårdspersonal. Att få behandling för depression kräver att man bekräftar diagnosen först. En terapeut ställer frågor om dina symtom, din medicinska / psykiatriska historia, din familjhistoria, och kanske dina tidigare traumatiska händelser för att bättre förstå din situation.
  • Se till att begära en terapeut som har erfarenhet av att arbeta med tonåringar.
  • Du kan också överväga huruvida terapeuten har erfarenhet av familjeterapi eller är en familje terapeut om du väljer att involvera dem någon gång.
  • Fråga din terapeut eller mentalvårdspersonal att ta reda på deras sekretesspolitik också.
  • Bild med titeln Rengör lymfsystemet Steg 15
    3. Tänk på dina alternativ för behandling. När din läkare har uteslutit andra hälsovillkor, till exempel en sköldkörtelproblem och bekräftat att du har depression, kan du sitta och diskutera dina alternativ för behandling. Det finns ingen enstor-passar-all metod för att behandla depression-du kan försöka flera tillvägagångssätt innan du hittar den behandling som passar dig bäst. I allmänhet finner människor framgång när de kombinerar följande behandlingar:
  • Psykoterapi eller rådgivning - det finns många former av terapi som används för att behandla depression. Forskning visar emellertid att kognitiv beteendeterapi (CBT) är extremt effektiv vid utmanande negativa tankemönster och uppmuntrande positivt tänkande. Du kanske måste delta i flera veckor eller månader av terapi för att noggrant ta itu med tonårsdepression.
  • Läkemedel - Antidepressiva medel kan ordineras av din läkare för att förbättra dina depressiva symptom, men medicinen är inte en lösning. Medicin som kan vara effektiva vid behandling av tonårsdepression innefattar serotoninåterupptagningsinhibitorer eller SSRIS. Dessa läkemedel kan bidra till att öka en hjärnkemikalie som kallas serotonin för att förbättra symtomen på depression. Men kom ihåg att SSRI har en svart låda varning (den mest allvarliga sorten) eftersom de kan öka självmordstendenser för tonåringar. Också, var medveten om att mediciner kanske inte fungerar alls för tonåringar. Vissa studier har också visat att att ta antidepressiva medel under tonåren kan ha varaktiga effekter på hjärnan.
  • Bilden med titeln frågar någon steg 5
    4. Delta i en supportgrupp. Olika studier visar att när människor träffas för att diskutera sina symptom och dela tips för att övervinna depression, dra nytta av det. Om du är en tonåring med depression kan det vara till hjälp att gå med i en lokal eller online supportgrupp där du kan dela dina erfarenheter med andra som också kämpar för detta villkor.
  • Fråga din läkare eller terapeut om lokala supportgrupper eller söka efter en i ditt område eller online genom att besöka Agriature and Depression Association of America.
  • Nationell allians på psykisk sjukdom är en annan bra resurs för informations- och supportgrupper: https: // nami.org /
  • Du kan också kolla in stammen: https: // stöd.TherapeTribe.com / teen-support-group /.
  • Del 2 av 5:
    Utveckla en positiv tankegång
    1. Bild med titeln Sova när du inte är trött Steg 20
    1. Gör saker som gör dig lycklig. När känner du dig lycklig? Medan du lyssnar på musik? Skrivning? Läsning? Tittar på tv? Börja skapa en depressionskämpande verktygslåda genom att tänka på aktiviteter som får dig att må bättre. Engagera sig i dessa aktiviteter regelbundet för att heja upp och avvärja negativa tankemönster.
    • Var säker på att du fyller din verktygslåda med friska aktiviteter. Tonåringar kan ha en tendens att använda skräpmat, alkohol eller droger för att erbjuda ett humörstärke medan de känner sig deprimerade. Men självmedicinering på detta sätt kommer bara att förvärra dina depressiva symptom på lång sikt.
    • Det är normalt med depression att inte längre ha ett intresse för att göra saker du en gång haft. Men det enda sättet du kan komma tillbaka för att må bättre är att flytta runt och spendera tid på att göra saker som kan lyfta ditt humör. Utmana dig själv att delta i en eller två aktiviteter som du brukade vilja och sedan skriva ner hur du kände att göra dem.
    • Försök att göra kreativ eller konstnärliga aktiviteter, som målning, skrivande poesi, spelar musik eller stickning för att hjälpa dig att uttrycka dig själv och känna dig lyckligare. Om du är mer av en författare att uttrycka dig känslor med ord, försök skriva i en journal att ventilera.
  • Bilden med titeln Tjäna dina föräldrar
    2. Ha en vän att gå med i. Du kan ytterligare maximera på fördelarna med att göra det du tycker om att fråga en vän att komma med. När du är deprimerad kan du bli frestad att dra tillbaka. Men deltagande i sociala aktiviteter kan faktiskt förbättra ditt humör. Så, bjuda en vän att delta i en rolig aktivitet med dig för att fördubbla de positiva fördelarna.
  • Försök att ansluta sig till en grupp för att delta i en aktivitet du tycker om, till exempel en stickcirkel, förbättrar grupp eller en dansklass.
  • Bild med titeln Live Life Steg 9
    3. Få lite frisk luft för att förbättra ditt humör. Gå till en vandring i naturen. Sitta på en bänk och bara få lite solljus. Ta din hund för en promenad runt ditt samhälle. Gå på en cykeltur med en vän. Forskning har visat att personer som tillbringade 90 minuter i en naturlig miljö i motsats till en urban, stadsliknande inställning upplevde en minskning av depressiva symptom.
  • Bild med titeln Känn bra om dig själv Steg 13
    4. Skriv en hinklista för att ge dig något att se fram emot. Deprimerade människor känner sig ofta hopplösa att deras liv blir bättre. Men när du har en tydlig lista över vad du vill ha ur livet, kan du vara mer entusiastisk över att vakna och nå dina mål. Börja med ett litet dagligt mål eller två och sedan bygga upp därifrån. Om du har svårt att komma med idéer, fråga en vän eller familjemedlem för att hjälpa dig. De kan göra förslag baserade på vad de har hört att du säger att du skulle vilja göra.
  • Gör en lista över stora och mindre saker som du vill åstadkomma i ditt liv. Skriv ner vad som händer - Du kan alltid redigera din lista som dina omständigheter förändras. Sedan ställer du in några konkreta mål för att realisera de hinklista.
  • Till exempel kan du skriva ner "resa till Afrika" På din hinklista. Om så är fallet, kom med några saker du kan utföra idag för att hjälpa dig att nå det målet. Kanske kan du starta ett sparkonto, läs en bok om Afrika, eller ansöka om en studie utomlands erfarenhet.
  • Bild med titeln Vänd ditt liv efter depression Steg 15
    5. Var medveten om dina tankar. Känna dina tankar. Lära sig att skilja mellan goda och dåliga tankar, positiva och negativa tankar, Och även om de saker du tänker på är sanning eller lögner. När du blir mer medveten om vad du tänker kan du vidta åtgärder för att flytta dina tankemönster till en mer positiv riktning.
  • När du väl har börjat övervaka dina tankar och identifiera vilka som gör att du känner dig dålig, försök att utmana negativa tankar och ersätta dem med positiv de.
  • Till exempel kan du säga till dig själv, "Jag är ett totalt misslyckande."Försök att översätta detta uttalande med frågor och sedan skriva om varje tanke till något positivt. Några frågor att fråga dig är:
  • "Vilka bevis har jag det här är sant? Inte sant?"
  • "Hur kan jag se den här situationen annorlunda om jag inte var deprimerad?"
  • "Vad skulle jag säga till en vän som sa något så här?"
  • Bildbeteckningen är bra om dig själv Steg 28
    6. Starta en tidskrift för negativt tänkande. Försök att få en bättre förståelse för dina tankar och känslor genom att skriva i en tidskrift. Skriv om eventuella smärtsamma känslor som du upplever. I stället för att hålla upp tankar eller känslor i, lossa dem på papper eller använda en av de många appar som är tillgängliga för journal in. Att skriva i en tidskrift är faktiskt en positiv aktivitet som kan leda till bättre mental hälsa.
  • Ta det ett steg längre och komma med strategier för problemlösning de negativa tankar och känslor du har. Hur kan du förbättra din situation? Om du märker mönster i vad du klagar på dagligen eller veckovis, brainstorm sätt du kan vidta åtgärder för att minimera dessa problem.
  • Du kan också testa negativt tänkande genom att leta efter bevis för att motverka dina negativa tankar. Till exempel, om du befinner dig själv, "kommer jag alltid att misslyckas. Jag kommer aldrig att lyckas med någonting, "försök sedan tänka på bevis som diskuterar den som trodde (fråga en vän eller familjemedlem för att hjälpa dig om du har problem med att komma med bevis). Detta kan vara tidigare framgångar du har haft, oavsett om de är små eller stora. Du kanske tänker tillbaka till en tid när du har en bra betyg på ett test, eller när du hade en riktigt rolig natt med dina vänner. Du kan även tänka tillbaka till något från en riktigt länge sedan för att motverka din tanke, som att lära sig att gå.
  • Del 3 av 5:
    Reducerande stress
    1. Bild med titeln lindra stress steg 4
    1
    Hantera din stress. Att vara överväldigad av situationer hemma, i skolan, eller i dina relationer kan förvärra dina depressiva symptom. Hitta praktiska sätt att minska stressen och ta det lugnt på dig själv som du kämpar för depression.
    • Många tonåringar har massor av ansvar som att slutföra skoluppgifter, göra sysslor, delta i extrautbildningsaktivitet och till och med hantera deltidsjobb. Om dina nuvarande skyldigheter blir för mycket för att hantera, försök att säga "nej" oftare när någon frågar dig att göra något extra och skära tillbaka på ditt ansvarsområde om möjligt. Till exempel kanske du kan skära tillbaka på dina timmar på ditt deltidsjobb, eller bara vara en del av en efterskola i stället för tre.
    • Försök hitta lite tid att koppla av varje dag, till exempel av mediterande, gör yoga, eller gör djupandning övningar.
    • Andra sätt att minska stressen inkluderar hanteringen av din tid att göra läxor och sysslor effektivt, bryta stora projekt eller uppgifter i mindre, mer hanterbara delar och vara medveten om när du tar på för mycket. Söka stöd när du blir överväldigad snarare än att dra tillbaka från kära.
  • Bilden med titeln gör dig själv bättre (när du
    2. Få tillräcklig sömn. Som en tonåring är det naturligt att vilja stanna senare, prata i telefon eller surfa på webben. Överraskande nog, men tonåringar behöver vanligtvis mer sömn än vuxna att stödja utveckling av sinnen och kroppar. Sömnbrist kan bidra till och förvärra symptomen på depression.
  • Försök att få minst 8 timmar eller mer sömn varje natt. Håll också ett konsekvent sömnschema, gå och lägga sig i samma tid varje dag. Dessutom, var noga med att skära av tekniken ett par timmar före sängen för att förbättra dina chanser att få god sömn.
  • Bild med titeln Gör dig sömnig steg 11
    3. Ät bra. Njut av näringsrika, välbalanserade måltider istället för att konsumera bekvämlighetsmat som dränerar dig av energi och förvärrar ditt humör. Konsumera en diet som består av frukter, grönsaker, magert protein, helkorn och lågfettmjölk. Drick mycket vatten för att hålla sig hydratiserad. Om du bränner din kropp med rätt näringsämnen, kan du stödja ditt sinne och kropp som det läker från depression.
  • Bild med titeln Motivera dig själv att träna steg 18
    4. Träna regelbundet för att förhindra stress och spänning från montering. Det sista du kanske vill göra när du känner dig deprimerad är motion. Emellertid kan fysisk aktivitet vara en kraftfull motgift för depression. När du engagerar dig i träning, producerar din kropp humörstärkande kemikalier som kallas endorfiner. Övning förbättrar också självkänsla och lindrar stress.
  • Utföra minst 30 minuters fysisk aktivitet dagligen. Detta kan springa, dansa, simma, vandring eller viktträning. Hitta en aktivitet du gillar och förbinder dig.
  • Bild med titeln Deal med konfliktsteg 15
    5. Spendera mindre tid runt svåra människor. Du kan vara omgiven av människor som är bossiga, som är menliga, eller som använder droger och alkohol. Hitta sätt att minska din exponering för personer som får dig att känna dig dålig eller som trycker på dig för att göra negativa val. Istället spendera tid med positiva människor som är optimala och stödjande.
  • Anslut med människor som inte dömer dig. Aktivt söka vänner och familjemedlemmar som inte lägger förutsättningar för att älska dig och som accepterar den person du är nu och den person du blir.
  • Del 4 av 5:
    Adressering av gemensamma tonårsdepression triggers
    1. Bild med titeln Lindra stress Steg 5
    1. Har modet att stå upp till mobbningar. Forskning visar att tonåringar som mobbar har större sannolikhet för att utveckla depression och problem med missbruk. Därför är det viktigt för tonåringar att veta hur man svarar på mobbningsbeteende och sätter det till ett stopp innan det tar en vägtull på känslomässig och mental hälsa. Följ dessa tips för hantering av mobbningar i skolan:
    • Hävda dig själv för att låta mobbningen veta att du inte accepterar att bli misshandlad. Säg något som, "Lägg av" eller "Sluta!"
    • Ignorera mobbningen genom att inte visa någon form av reaktion och gå bort.
    • Bo i grupper mellan klasser, vid urtagning och efter skolan för att avskräcka mobbningsbeteende.
    • Rapportera beteendet till en vuxen du kan lita på, som en lärare, tränare, skolrådgivare eller förälder.
  • Bild med titeln Tala om din bästa vän Du är deprimerad Steg 2
    2. Identifiera och Övervinna peer-tryck. Peer-tryck händer när klasskamrater eller vänner påverkar ditt beteende eller beslut. När kamrater försöker övertyga dig om att uppträda negativt, kan du försöka vägra vilket kan leda till att reta, sprida rykten eller social isolering. Dessa konsekvenser utförs för att försöka tvinga dig att ge in på kraven på ömsesidigt. Du kan lära dig att motstå ömsesidigt tryck och de negativa konsekvenserna i samband med det av:
  • Uppmärksamma hur du känner för vad som är rätt och fel
  • Att ha förtroendet att inte följa publiken
  • Ordspråk "Nej" När du blir ombedd att göra något som du tror är inte rätt
  • Förfäras i någon du litar på som en förälder eller äldre syskon
  • Stanna borta från vänner som trycker dig
  • Bild med titeln vara en smart student Steg 11
    3. Vet när du behöver begära hjälp med skolarbete. Tonåringar har en mängd ansvarsområden med skolan i allmänhet på toppen av listan. Plus, ju äldre du får, du står inför fler utmaningar, som komplex läroplan, jongleringskola och jobb och fattar beslut om college och framtiden. Om du känner att du når en utbrändpunkt eller överväldigande, behöver du veta att det är okej att be om hjälp.
  • Det finns många sätt att hantera känslan överväldigad av ditt skolarbete. Om du till exempel har problem med att fokusera i klassen eftersom du är sent att arbeta ett deltidsjobb, kanske du vill minska dina arbetstimmar eller bara arbeta på helgerna. Om ett svårt ämne gör alla dina betyg droppe, be om hjälp från läraren eller en handledare.
  • Teen stress är väldigt riktig, men du kan begära hjälp. Förbättra i dina föräldrar, lärare eller skolrådgivare om du lider av att känna sig överväldigad. Dessa människor kan hjälpa dig att lära dig att bättre hantera ditt ansvar.
  • Del 5 av 5:
    Hjälper en tonåring med depression
    1. Bild med titeln lösa in dig själv 8
    1
    Titta på tecken på depression i tonårsvänner och familj. Om du är en älskad som är oroad över att en tonåring i ditt liv kan lida av depression, är det viktigt att kunna upptäcka varningsskyltarna. Om du märker något av dessa symtom på en tonåring, uppmanar han eller henne att få hjälp. Om personen är i förnekelse om depression, varna en förälder eller annan vuxen som kan se till att din älskade får professionell uppmärksamhet. Vanliga symptom på tonårsdepression kan innefatta:
    • Ha låg självkänsla
    • Att vara irriterad
    • Har svårt att koncentrera sig
    • Upplever förändringar i sömnvanor eller aptit
    • Känner sig hopplös
    • Att ha lite intresse för tidigare behagliga aktiviteter
    • Dra tillbaka från vänner och familj
    • Förlora eller få vikt
    • Ha tankar om självmord
    • Självskada utan avsikt att ta sitt liv.
  • Bild med titeln Tala om din bästa vän Du är deprimerad Steg 5
    2. Hjälpa en vän eller älskad i nöd. Du kan hjälpa en vän, syskon eller barn som har depression känns bättre genom att vara stödjande och visa medkänsla. Tänk på hur han eller hon kan känna och försöka empati. Säg något för att uppmuntra din vän som, "Jag vet att gå till skolan kan vara svårt, men det kan få dig att må bättre. Att komma ut ur ditt rum och socialisering kan hjälpa dig att känna dig som dig själv igen." Att låta din tonåring veta att du kan se vad han eller hon går igenom och visar stöd kan få personen att känna sig mindre ensam när du kämpar för depression.
  • Du kan också hjälpa till med att ansluta till din tonåring vid läkarmottagningar, erbjuda att delta i familjeterapi eller delta i supportgrupper. Att lära sig så mycket du kan om tonårsdepression kan hjälpa dig att få bättre insikt om hur man är stödjande och medkänsla.
  • Bild med titeln Tala om din bästa vän Du är deprimerad Steg 13
    3. Föreslå att tonåringen bygger en coping verktygslåda. Alla tonåringar kommer att stöta på svåra personliga situationer när saker inte går så bra hemma. Föräldrar som skiljer eller skiljer sig, ekonomiska svårigheter, död i familjen, och en äldre syskon som går bort till college kan alla vara upprörande prövningar för tonåringar. Dessutom klarar tonåringar också svårigheter i vänskap och romantiska relationer. Genom att bygga en verktygslåda av stressavlastare kan du hjälpa din tonåring att förhindra att personliga problem vänder sig till depression. Du kan rekommendera att han eller hon:
  • Identifiera människor i ditt liv som du litar på och känner dig bekväm att prata med. Omgiv dig med positiva, upplyftande vänner och familj som värdesätter dig och vad du tar med till bordet. Dessa människor kan vara en del av din supportverktygslåda. Prata med någon som vanligtvis är stödjande och omtänksam när du känner dig nere. Håll inte saker inuti.
  • Utveckla friska vanor för att ha en wellness-komponent i din verktygslåda. Var noga med att träna, äta bra och få tillräckligt med sömn. Att ta hand om din kropp och sinne är nyckeln till att komma igenom tuffa personliga omständigheter.
  • Delta i aktiviteter du tycker ofta om att läsa, lyssna på musik eller spela sport. Dessa kan vara go-to-aktiviteter i din verktygslåda som du gör när du känner dig nere.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande