Hur man diagnostiserar och behandlar renstörning

Om du inte kan sluta tänka på din vikt och du brukar kräka eller använda laxermedel, är det viktigt att få hjälp. Även om du kanske inte är underviktig, vilket är ett tecken på anorexi, eller binge eat, som är karakteristisk för bulimi, kan rensningsstörning (PD) vara lika skadlig för din hälsa. Rengöringsstörningen klassificeras som en annan specificerad matnings- eller ätstörning (OSFED) och du kan arbeta med en ätstörningsspecialist för att hantera tillståndet. Med hjälp och support kan du må bättre om din kroppsbild och återställa din hälsa.

Steg

Metod 1 av 3:
Erkänna symptomen på renstörning
  1. Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 01
1. Leta efter fysiska tecken på renstörning, som skrapade knogar eller färgade tänder. Om du har kräkningar ofta kan dina tänder bli färgade och du kan uppleva tandproblem. Dessutom kan du märka brutna blodkärl i dina ögon, ansikte och nacke. Dina kinder och hals kan också svälla och du kan se lesioner eller calluses på dina knogar.
  • Om du rensar med laxermedel, diuretika eller enemas, kommer du inte att se förändringar i dina kinder, ögon eller knogar, men du kan uppleva frekvent diarré.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla renstörning Steg 02
    2. Övervaka om du regelbundet rensar efter att ha ätit. Människor med reningsstörning binge inte äta, men du kan ha störningen om du känner behovet av att rensa efter att ha ätit en standardmjöl.
  • Du kan till och med snabbt om du har rensa störning eftersom du försöker gå ner i vikt.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 03
    3. Känna igen humörsvängningar eller irritabilitet som kan indikera spolningsstörning. Tänk om du har bekymrat eller orolig över din kropp och om denna oro har stört ditt arbete, socialt eller personligt liv. Du kanske känner dig mer irriterad eller deprimerad om du upplever reningsstörning.
  • Tänk på att du kanske inte alltid känner sig orolig eller irriterad. Humörsvängningar är ett tecken på renstörning så att du kan känna innehåll eller glada ibland.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 04
    4. Erkänna negativa kroppsfrågor som du har. För att avgöra om du har PD, tänk på din kroppsbild. Var ärlig om hur du ser dig själv. Människor med PD är rädda för att få vikt eller är besatt av sin kroppsform.
  • Människor med PD tenderar att träna för mycket i ett försök att styra sin vikt eller kroppsform.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 05
    5. Titta på tecken på uttorkning eller låga elektrolyter. Frekvent rening kan leda till uttorkning och elektrolytobalanser, som kommer att dyka upp på laboratoriens rapporter på din läkares kontor. Kontrollera efter tecken på uttorkning som sällsynt urinering, mörk urin, extremt törst, trötthet, yrsel och förvirring. Dessutom leta efter tecken på elektrolytbalans, som kramper, oregelbunden hjärtslag, yrsel och förvirring.
  • Om du går till din läkare för labbarbete, be dem att kontrollera om du är uttorkad eller har en elektrolytbalans.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 06
    6. Lär dig skillnaden mellan reningsstörning och bulimi. Även om PD delar likheter med Bulimia, är den största skillnaden att du inte känner att trängseln att binge äta om du upplever PD.
  • Vissa människor med PD har inte så många eller lika intensiva symptom som människor som diagnostiseras med bulimi.
  • Visste du? Många med rensningsstörning är en normal vikt eller något övervikt, vilket liknar människor med bulimi. Å andra sidan är det underviktigt ett tecken på anorexi.

    Metod 2 av 3:
    Få en medicinsk diagnos
    1. Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 07
    1. Planera ett möte med din läkare. Om du är osäker på om du har rensa störning men misstänker att du kanske, kontakta din läkare omedelbart. Eftersom reningsstörning inte är ett villkor som kommer att gå iväg på egen hand är det viktigt att få en diagnos så att du kan förstå hur man hanterar störningen.
    • Om den lämnas obehandlad kan rensningsstörning leda till komplikationer, såsom uttorkning, muskelförlust, magsår och dödsfall.
  • Bild med titeln Diagnose och Behandla Purging Disorder Steg 08
    2. Skriv ner en lista med frågor eller oro för att ta med dig till utnämningen. Det är förståeligt om du känner dig nervös om utnämningen. För att ta ett av trycket, förbered dig för besöket genom att skriva ner dina symtom, frågor som du vill fråga läkaren, och eventuella problem du vill diskutera.
  • Till exempel kanske du säger, "Jag gillar inte att äta ute i allmänhet eller använda offentliga toaletter. Jag är orolig att jag äter för mycket vid varje måltid, men alla andra äter samma mängd."
  • Dricks: Håll en journal eller skriv ner dina exakta renvanor, till exempel hur du rensar, när du rensar och hur du känner under dessa tider. All denna information kan hjälpa din läkare att göra en noggrann diagnos.

  • Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 09
    3. Ta med en vän eller familjemedlem om du vill känna dig stödd. Det är naturligt att känna sig orolig eller överväldigad om mötet, så fråga någon att komma med dig för support. Din vän eller familjemedlem kan köra dig till mötet och sitta in på provet om du vill.
  • Det kan vara till hjälp att ha en annan person som du litar på och vem bryr sig om dig vid mötet. De kan ställa frågor som du kanske inte tänker på och kan hjälpa dig att komma ihåg allt som läkaren berättar för dig.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla renstörning Steg 10
    4. Få en fysisk undersökning och ge din fullständiga medicinska historia. Vid tidpunkten kommer din läkare att göra en grundlig fysisk tentamen där de kommer att väga dig, ta blod och titta inuti din mun, till exempel. De kommer att fråga dig om din fysiska och psykiska hälsovård och nära familjemedlemmars historier.
  • Om du är angelägen om att vägas vid mötet, fråga om du kan stå bakåt på skalan så att du inte ser numret.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla renstörning Steg 11
    5. Möt med en ätstörningsspecialist. Om din primärvårdsläkare tycker att du har rensa störning, hänvisar de dig till en specialist. Du kommer fortfarande att träffas med din läkare tills du träffas med specialisten, så var god att nå ut till dem om du har frågor eller problem.
  • Om din läkare inte hänvisar till en specialist och du tror att du har rensa störning, skapa ett möte med en annan läkare. Det är viktigt att få den hjälp du behöver.
  • Metod 3 av 3:
    Hantera renstörning
    1. Bild med titeln Diagnose och behandla renstörning Steg 12
    1. Prata med din läkare eller specialist om en individualiserad behandlingsplan. Eftersom reningsjukdomar är unika för varje person med villkoret, gör en specialiserad behandlingsplan som kommer att ta itu med dina behov. De flesta behandlingsplaner kombinerar terapi, speciellt om du också tar itu med psykiska problem, näringsrådgivning och anslutning av supportgrupper.
    • Du kommer att vara i nära kommunikation med specialisten för att bestämma vilka behandlingsmetoder som fungerar och som inte är.

    Dricks: Om öppenvårdsbehandling inte fungerar för dig, fråga din läkare om intensiv inpatientbehandling. Detta är särskilt viktigt om du redan arbetar med hälsoproblem som orsakas av rening, till exempel en elektrolytbalans. Inpatient behandling kan hjälpa din återhämtning.

  • Bild med titeln Diagnose och behandla renstörning Steg 13
    2. Arbeta med en terapeut för att ta itu med orsakerna till din reningsstörning. Det finns en mängd olika terapier som du kan försöka, beroende på ditt specifika villkor. Din terapeut kommer troligen att rekommendera kognitiv beteendeterapi (CBT) För att hjälpa dig att justera din tankeprocess om mat och din kroppsbild.
  • Förutom att ändra hur du tänker eller känner kan du försöka acceptans och engagemangsterapi för att ändra ditt beteende kring mat.
  • Dricks: Du kanske frågar om Dialektisk beteendeterapi, vilket hjälper dig att utveckla positiva vanor och lära dig att acceptera dig själv.

  • Bild med titeln Diagnose och behandla renstörning Steg 14
    3. Prata med en nutritionist för att skapa hälsosamma matplaner. De har erfarenhet av att göra planer baserade på kaloriens behov som möter dina näringsbehov också. Att arbeta med nutritionist kan hjälpa dig att utveckla en positiv attityd om mat och äta.
  • Du kan också arbeta med registrerade dietister.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla rensningsstörning Steg 15
    4. Möt med en supportgrupp som du klarar av reningsstörning. Du är inte ensam i hanteringen av ditt tillstånd. Leta efter ätstörningsgrupper i ditt samhälle och gå till möten för att prata med andra du har upplevt vad du går igenom.
  • Om du inte hittar lokala supportgrupper, kolla online för en rensningsstörningsgrupp du kan gå med.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringssteg Steg 16
    5. Be din läkare om medicinering för att behandla underliggande förhållanden. Om din läkare också diagnoser dig med depression eller ångest, kan de förskriva anti-depressiva medel eller anti-ångestmedicin. Att ta mediciner för att hantera andra psykiska problem kan minska dina stressnivåer så att du bättre kan hantera din rensningsstörning.
  • Det finns inga mediciner som botar ätstörningar men att behandla andra psykiska problem kan förbättra ditt välbefinnande.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla rengöringsstörning Steg 17
    6. Starta en hobby eller träna för att hantera din ångest. Hantering av renstörning kan känna sig ansträngande ibland, så gör aktiviteter som låter stress och hjälpa dig att slappna av. Att vara aktiv eller lära sig nya färdigheter kan förbättra din självkänsla och tänka på att rensa. Överväg att försöka:
  • Meditation eller mindfulness instruktion
  • Yoga
  • Dansa eller pilates
  • Konstklasser
  • Varningar

    Även om du diagnostiserats med renstörning behöver du fortfarande samma behandlingsnivå som om du hade diagnostiserats med anorexi eller bulimi. Om du inte får rätt behandling kan reningsordern utvecklas till en annan ätstörning.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande