Hur man väljer en humörstabilisator

Att välja en humörstabilisator beror på många faktorer som du bör diskutera djupt med din psykiater eller leverantör. Moodstabilisatorer är ofta ordinerade för personer som diagnostiserats med bipolär sjukdom och syftar till att minska symtom och svårighetsgrad i samband med mani och fluktuerande humör. Ofta behöver individer ytterligare läkemedel för att behandla depression, ångest eller psykos. Medan mediciner kan hjälpa till att underlätta symptom, kommer de ofta med biverkningar eller kan interagera med andra läkemedel, så det är viktigt att prata med din psykiater innan du väljer en medicinering.

Steg

Del 1 av 3:
Med tanke på tillgängliga humörstabilisatorer
  1. Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 1
1. Prata om att ta litium. De flesta som diagnostiseras med bipolär sjukdom kommer att ta litium vid en punkt eller under hela behandlingen. Fördelarna med litium inkluderar kväll ut humörsvängningar, behandla depression och mani och förhindra mani. Litium verkar ha starka anti-självmordsegenskaper, vilket kan vara fördelaktigt vid behandling. Litium tar cirka 10-14 dagar att träda i kraft och cirka 50% av de som märker förbättringar när de tar litium. Ytterligare 40-50% erfarenhet förbättringar när andra läkemedel läggs till litium.
  • Att inte ta litium regelbundet eller plötsligt stoppa användningen kan öka dina chanser att känna sig sjuk eller behöver sjukhusvistelse.
  • Vanliga biverkningar inkluderar viktökning, törst, torr mun och liten skakning.
  • Litium är tillgängligt som en tablett, kapsel och vätska och bör tas två till fyra gånger per dag.
  • Var medveten om att litiumtoxicitet är en risk. Symtom inkluderar illamående, kräkningar och diarré. Oregelbunden hjärtslag, tröghet, svårighet med samordning, förvirring och agitation.
  • Ta inte litium om du är gravid, eftersom det sätter fostret i riskzonen för hjärtfel.
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 2
    2. Titta på valproate. Även känd som valproinsyra eller depakote, fungerar Valproate bäst för dem som är snabba cyklister och personer med en historia av depression med blandad mani. Människor med bipolär som dra nytta av valproate inkluderar de med en historia av huvudtrauma, missbruk av substanser, eller har intellektuella funktionshinder. Valproate kan behandla maniska episoder som inkluderar psykos och används mestadels för att behandla maniska episoder. I allmänhet tar det sju till 14 dagar för att medicinen ska börja ha effekter, och psykiatriker kommer inte att justera dosen före tre veckor.
  • Vanliga biverkningar inkluderar viktökning, håravfall, eller känner sig sjuk. Om du utvecklar blåmärken eller blödning, meddela din psykiater direkt.
  • Valproate är tillgänglig som en kapsel, tablett och flytande, levereras en gång till två gånger varje dag.
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 3
    3. Tänk på karbamazepin. Karbamazepin (även kallad tegretol) är ibland ordinerad för personer som inte svarar positivt till litium. Det verkar fungera positivt för personer som upplever snabb cykling bipolär. Det behandlar främst maniska episoder och blandade episoder. Vissa människor tar karbamazepin tillsammans med litium. Detta läkemedel tar i allmänhet sju till 14 dagar att träda i kraft, och om ingen effekt märks inom tre veckor, kan din förskrivare prova en annan medicinering. Carbamazepin kan interagera med andra droger eller har en mindre effekt över tiden, varför det inte är föreskrivet lika lätt som andra läkemedel.
  • Karbamazepin tenderar att ha färre biverkningar än litium, men kan inkludera illamående, yrsel, sömnighet och känna sig sjuk.
  • Denna medicinering är tillgänglig som p-piller, tuggbar, kapsel eller vätska, tagen två till fyra gånger per dag.
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 4
    4. Tänk på lamotrigin. Lamotrigin (Lamictal) föreskrivs främst för att behandla allvarlig depression och ges ofta för behandling av bipolär II-störning. Doser måste ökas långsamt och kan inte öka plötsligt. Mer forskning behövs för att utvärdera effektiviteten av att behandla bipolär sjukdom, men det verkar effektivt behandla depression och maniska episoder. Det används främst för att behandla anfall och epilepsi.
  • Biverkningar av lamotrigin innefattar dåsighet, huvudvärk, diarré, sömnlöshet, utslag och känner sig sjuk.
  • Medicin är tillgänglig som en tablett, upplöslig tablett och tuggbar, tagen en eller två gånger varje dag.
  • Del 2 av 3:
    Rådgivning med en psykiater
    1. Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 5
    1. Gör ett möte med din förskrivare. Du kan inte nå en humörstabilisator utan recept. De flesta väljer att se en psykiater för att hantera psykiska recept, biverkningar och symtom. En psykiater är utbildad för att övervaka och behandla psykiska symptom och har mer erfarenhet av att behandla psykiska problem än en allmänläkare.
    • Hitta en psykiater genom att ringa din försäkringsleverantör eller lokal psykisk klinik. Du kan också få en hänvisning från din allmänläkare eller be om en rekommendation från en vän.
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 6
    2. Kontrollera regelbundet tillbaka med din psykiater. Tidigt i behandling, prata med din psykiater regelbundet om din medicinering.Låt din förskrivare veta om eventuella biverkningar eller biverkningar som du kan uppleva. Håll reda på dina humör, sömn, matvanor och övergripande välbefinnande och relä eventuella ändringar tillbaka till din leverantör. Håll regelbundna möten med din psykiater för att övervaka effektiviteten av din medicinering.
  • När du ser din förskrivare, låt dem veta hur du gör på medicinen och om du behöver justera den eller göra ändringar.
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 7
    3. Justera mediciner om du är familjeplanering. Om du vill bli gravid, är gravid, eller ammar, är det viktigt att diskutera dina behandlingsalternativ med din förskrivare. Vissa läkemedel kan associeras med fosterskador och kan vidarebefordras till ditt barn genom din bröstmjölk.
  • Om du behöver göra ändringar i läkemedlet, tala alltid med din förskrivare.
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 8
    4. Var öppen för andra alternativ. Medan humörstabilisatorer brukar användas för att behandla bipolär, är de inte det enda alternativet. Vissa förskrivare kan välja att behandla din bipolär med antipsykotisk medicinering, som inkluderar risperidon, olanzapin eller clozapin. De används mestadels för att behandla maniska faser av bipolär sjukdom, men kan också behandla allvarlig depression och andra mentalvårdsdiagnoser. Du kan också ta antidepressiva läkemedel.
  • Om din förskrivare rekommenderar en antipsykotisk, är det inte för att du är "galen."Det är en av många alternativ om de inte tror att humörstabilisatorer är en bra passform för dig.
  • Del 3 av 3:
    Övervaka dina symtom och läkemedel
    1. Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 9
    1. Spåra dina humör och symtom. Ett sätt att övervaka dina framsteg på mediciner är att hålla reda på dina humör och symtom dagligen. Överväga att hålla en Bipolära symtom och humörjournal som du uppdaterar regelbundet för att inkludera din sömn, känslor och mediciner. Be dina vänner och familj att försiktigt påpeka eventuella fluktuerande stämningar eller förändringar i ditt beteende.
    • Anlita hjälp av familj och vänner genom att fråga, "Jag gör mitt bästa för att hantera mina humör och symtom och jag började använda medicinering. Kommer du snälla låt mig veta om du märker några stora förändringar i mitt beteende eller humör?"
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator steg 10
    2. Träna tålamod. Vissa mediciner tar månader att ta full effekt. Om du har biverkningar, kommer din förskrivare sannolikt att ändra en medicin i taget. Du kan behöva justera din dosering eller justera dina läkemedel baserat på dina biverkningar och symtom. Du kan upptäcka att en medicin fungerar bra men orsakar obekväma biverkningar som kan behöva ytterligare läkemedel. Håll patienten och beskriv alltid dina symtom på din förskrivare.
  • Det kan vara frustrerande hantering av biverkningar och symtom. Håll dig positiv att du hittar en bra passform för din kropp.
  • Det kan ta månader för att få rätt kombination av medicinering för din behandling.Överensstämma med din medicin, och alltid ta det som föreskrivet.
  • Bild med titeln Välj ett humörstabilisator Steg 11
    3. Få regelbundna blodprov. Många humörstabilisatorer kan påverka din lever- och njurfunktion, och det är viktigt att övervaka sin hälsa under hela behandlingen. Detta utförs typiskt genom ett enkelt blodprov. I början av behandlingen kan du behöva frekventa blodprov (veckovis eller två gånger i veckan), vilket kan bli mindre frekvent över tiden (en gång per år).
  • Fråga din förskrivare om eventuella hälsorisker i samband med medicinering. Du kanske vill inkludera dina blodprov under din årliga fysiska undersökning.
  • Tips

    Stor riskfaktor för antipsykotika inkluderar utvecklingen av fostrets missbildningar medan de är gravida.Läkemedlet från största till minst riskfaktor inkluderar valproat, karbamazepin, litium och lamotrigin.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande