Hur man diagnostiserar en kort psykotisk störning

Ibland kan symtom på en psykotisk störning komma på plötsligt och bero på en stressig händelse. Det kan vara läskigt att se dig själv eller någon du älskar att gå igenom en kort psykotisk störning, men att få rätt hjälp kan göra det enklare. För att få en korrekt diagnos, gör ett möte med en psykolog eller terapeut. Du kan dock också kontrollera efter symptom, överväga några senaste stressorer och försöka utesluta andra potentiella orsaker till dina symtom.

Steg

Del 1 av 3:
Kontrollera efter symptom
  1. Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 1
1. Lägg märke till närvaron av avvikelser. Delusioner hänvisar till konstiga idéer eller övertygelser som en person uttrycker. De är ofta orealistiska och ologiska. Andra människor kan hitta idéerna eller troen vara konstiga och otroliga.
  • Typer av vanusioner kan innefatta att det inte händer något som någonting händer när det inte händer, som att din signifikanta andra är otrogen när han eller hon inte är. Delusioner kan också vara mer bisarra, som att tro att någon har tagit ut alla dina inre organ och ersatte dem med robotiska delar utan att lämna några ärr.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 2
    2. Erkänna hallucinationer. Hallucinationer avser att uppleva saker som andra människor inte upplever. Detta kan innehålla hörlurar eller se saker som andra inte ser. Några exempel på hallucinationer inkluderar känslor i eller på kroppen, som något som kryper eller rörelse i de inre organen. En person kan också höra ljud som fotspår, röster eller musik. Om hörande röster kan de vara kritiska, positiva eller neutrala.
  • Ibland rapporterar folk att höra röster som kommenderar dem att skada människor. Om du hör röster som säger att du skadar dig själv eller någon annan, söka hjälp omedelbart.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 3
    3. Känna igen oorganiserat beteende. Oorganiserat beteende kan innehålla konstiga eller out-of-character-åtgärder. Detta kan innefatta omrördes eller överdriven rörelse, konstig eller bisarrering, repetitiva beteenden eller en fullständig brist på rörelse. Denna typ av beteende skiljer sig mycket från normalt beteende.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 4
    4. Meddela ändringar i talmönster. Ändringar kan uppstå i tal eller språk. Dessa ändringar kan innehålla inkonsekvens eller spårning. Med inkoherens kan det vara svårt att förstå vad personen pratar om. Med spårning kan personen hoppa från en idé till nästa, till exempel att säga, "Jag hittade ett övergiven hus i skogen...Jag såg min syster i köpcentret."
  • Innehållet i talet kan också vara irrationellt eller nonsensiskt, och det kan vara svårt att hålla sig. Denna typ av tal gör det svårt att kommunicera.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 5
    5. Uppsägning plötslig start. Tillsammans med att vara kort, kan denna psykotiska störning komma på plötsligt. Erfarenheten av extrem stress kan orsaka en snabb inbrott av symtom och minskas i funktion. Några exempel på de typer av extrem stress som kan medföra en kort psykotisk sjukdom är:
  • Förlora en älskad.
  • Lider av en traumatisk händelse, som en bilolycka eller fysisk attack.
  • Förlora sitt jobb.
  • En familjekonflikt, som att få en skilsmässa eller slutar ett långsiktigt förhållande.
  • Svår sjukdom.
  • Del 2 av 3:
    Undersöker senaste stressorer
    1. Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 6
    1. Lägg märke till närvaron av en stor stressor. Korta psykotiska episoder beror på en traumatisk händelse eller stressor som uppstår. Detta kan innefatta döden av en älskad eller annan stor livsförändrande händelse. Det kan också uppstå under graviditeten eller inom fyra veckor efter förlossning.
    • Om du eller en älskad kan uppleva en kort psykotisk episod, fråga dig själv vad som kan ha utlöst episoden. Vilka händelser som hände i förväg som kan ha bidragit stress?
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 7
    2. Känna igen vem som är oftast påverkad. Korta psykotiska episoder är oftast diagnostiserade hos personer i 20-talet, 30-talet och 40-talet. Om en person har diagnostiserats med en personlighetsstörning, kan detta öka chansen att ha en kort psykos.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 8
    3. Notera varaktigheten av symtomen. Typiskt är symtom på ett till 30 dagar. Människor gör i allmänhet en fullständig återhämtning efter episoden. Om symptomen kvarstår över 30 dagar kan ytterligare behandling behövas. Du kanske också vill överväga medicinering eller ytterligare tjänster.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 9
    4. Se upp för självmordstankar. En riskfaktor att se upp om kortfattad psykotisk störning är en ökning av självmordstankar eller beteenden. Vara särskilt medveten om denna risk om det finns en tidigare historia av självmordstankar, en familjehistoria av självmord eller tidigare självmordsförsök.
  • Om du är orolig, behåll de dödliga vapen och andra medel, till exempel knivar, piller eller pistoler. Undvik också alkohol och andra ämnen som kan ändra sin förmåga att fatta beslut.
  • Om symptom är våldsamma eller hotande på något sätt, sök omedelbar hjälp. Gå till akutavdelningen eller Ring nödtjänster.
  • Del 3 av 3:
    Utesluter andra orsaker
    1. Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 10
    1. Notera någon närvaro av droger, alkohol eller andra ämnen. Episoden anses inte vara en kort psykotisk störning om personen har tagit några droger eller ämnen. Symtomen kan inte vara ett direkt resultat av droger, alkohol eller några ämnen.
    • Om personen har haft ämnen är det viktigt att diskutera när ämnet togs, hur mycket togs, och när symtomen började inträffa.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 11
    2. Fråga om symptomen är relaterade till en humörstörning. Både depression och bipolär sjukdom kan innebära psykotiska symptom. Om det utesluter depression eller bipolär sjukdom är det viktigt att undersöka tidigare psykiska problem med depression och att också lära sig om någon familjehistoria av depression eller bipolär sjukdom.
  • Delusioner i samband med depression skiljer sig också. Till exempel kan en person uttrycka illusioner i överensstämmelse med humör, som att känna sig döda. Bipolära avvikelser som ofta är överst, som att tro att du är oövervinnerlig, har speciella förmågor (som att flyga), eller tro att du är en mycket andlig figur eller Gud.
  • Bild med titeln Diagnose en kort psykotisk störning Steg 12
    3. Undersök varaktigt symptom. Om symptom kvarstår utöver en månad kan en psykolog eller psykiater diagnostisera personen med schizofreni eller schizoaffektiv störning. Dessa störningar innefattar kroniska symtom på psykos. Övervaka symptom och se om de förbättras. Om inte, kan en form av schizofreni vara ansvarig för symptomen.
  • För att korrekt behandla schizofreni är en kombination av terapi och medicin bäst. Söka psykisk hälsa, så snart som möjligt för att minska sannolikheten för förvärrande symtom.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande