Hur man hanterar en sociopatisk vän

Känner det ofta som din "bästa vän" är bara snäll och omtänksam på ytan, och djupt är självbetjäning, manipulerande och saknar empati? Om så är fallet är det möjligt att din vän kan vara en sociopat. Att förstå egenskaperna hos en sociopat hjälper dig att räkna ut hur man hanterar din vän och bestämmer om du vill fortsätta vänskapen. I vissa fall kan du bryta upp med din vän vara den bästa lösningen för ditt emotionella välbefinnande.

Steg

Metod 1 av 3:
Identifiera en sociopat
  1. Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 1
1. Skriv ner villkor som beskriver personen. Ord som "cunning", "manipulativ" och "remorseless" kommer förmodligen att vara på listan om de är en sociopat. Förstå personens egenskaper är avgörande för att omvärdera ditt förhållande. Trots deras individuella variationer kommer sociopaths sannolikt att manipulera, patologiska lögnare som kommer nära människor för att skada dem.
  • I motsats till några populära övertygelser, inte alla - och faktiskt, mycket, väldigt få - sociopaths hamnar som seriemördare. Många är inte våldsamma alls.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 2
    2. Leta efter tecken på att ditt förhållande är en ruse. En sociopat kanske inte är intresserad av vänskap i det sätt du förstår det. I stället för vänskap med dig, kan de söker en lojal följare. De kan behandla dig som en vän bara för att få tillgång till ditt kamratskap. I dessa fall, så länge du ger lite värde för dem, kommer de att hålla dig runt. Men när de tröttnar på dig, kommer du sannolikt att överges.
  • Inga två sociopater är lika, och deras motivationer, perspektiv och handlingar kan variera mycket. Du måste lita på din bästa bedömning när det gäller din väns sociopati.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 3
    3. Märke inte omedelbart en självisk vän en sociopat. Att identifiera en legitim sociopat är alltid svårt, eftersom de är mycket skickliga att gömma sin sanna natur. Tecken på sociopati kan blandas med tecken på någon som helt enkelt är en dålig vän, eller någon som har liten erfarenhet av social interaktion. Eller din vän kan bara vara otroligt självabsorberad utan att vara en sociopat.
  • Naturligtvis, i slutet av dagen, är en dålig vän en dålig vän, faktisk sociopat eller inte. Någon som inte bryr sig om dina känslor och / eller försöker manipulera dig hela tiden är svår att överväga en vän. Om vänskapen inte gynnar dig och gör dig lycklig, är det förmodligen dags att omvärdera relationen.
  • Tänk också på att personer med undvikande bilagor visar ofta drag av en antisocial personlighet. Detta kan bero på deras oförmåga att bilda relationer. Dessa människor kanske vill bilda relationer, men de kan vara rädda eller inte veta hur man gör det.
  • Metod 2 av 3:
    Att höja problemet med din vän
    1. Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 4
    1. Lista de tider när din vän har använt eller felaktigt dig. Tänk tillbaka över ditt förhållande och försök att identifiera om det har varit brist på samvete eller skuld på din väns del. För att rensa dina tankar, skriv ner fakta och dina känslor för varje ögonblick när du kände dig felaktig. Det kan finnas trender eller korrelationer.
    • Till exempel, notera den tid din vän fick dig både en misslyckad betyg genom att kopiera av din examen, skyllde du på dig för att inte göra ditt test enklare för dem att se.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 5
    2. Se den sanna naturen av din vänskap för vad det är. Låt inte sorgen eller pinsamt moln vad dina samlade bevis säger till dig. Det är naturligt att vara i förnekelse, eftersom din väns uppenbara sociopati kommer att vara svårt att svälja. Men ju tidigare accepterar du situationen, ju tidigare du kan ta itu med det ärligt.
  • Du kan med rätta att känna sig upprörd om du har missbrukats och manipulerats. Men inte skämmas - många sociopater är expertmissbrukare och manipulatorer och det har inget att göra med dig. Du är / var ett medel till ett slut för dem.
  • Din vän kanske inte är en "vän" i normal mening. Det är inte helt klart om en sann sociopat någonsin verkligen kan vara en vän - vissa experter säger att de inte verkligen kan uppleva känslor som omtänksamt, medan andra är oense. Du måste träna de unika omständigheterna i din vän och din vänskap.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 6
    3. Avsluta förhållandet. Någon som är en sann sociopat kommer inte att tillåta sitt rykte att diskrediteras och de kommer att göra vad som är möjligt att skydda sitt rykte. Därför är det bäst att undvika att anklaga dem av saker eller försöker att motivera din anledning att slutföra förhållandet. Istället, sluta det.
  • Sociopater kan bli verbalt aggressiv när deras integritet ifrågasätts, så det är bäst att undvika konfrontation.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 7
    4. Vägrar att känna sig skyldig för att sluta relationen. En sociopat kan försöka göra du Jag är ledsen för dem som ett sätt att återfå makten och behålla sin bild. Om du är ledsen för att ifrågasätta dem, anser de det här en seger istället för att bry sig om orsakerna till ditt tvivel.
  • Metod 3 av 3:
    Prioritering av ditt eget välbefinnande
    1. Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 8
    1. Bearbeta dina känslor med friska egenvård tekniker. Oavsett om du har blivit utsatt för en sociopatisk vän eller helt enkelt känner sig generad att du inte såg sanningen, är det normalt att uppleva frustration eller till och med ilska. Att inse att din vän kanske inte bryr sig om att du kan skada din självkänsla och öka stressnivåerna. Men kom ihåg att din väns känslor och beteende mot dig handlar inte om dig. Du kan hjälpa till att bekämpa negativa känslomässiga och fysiska symptom genom att dedikera dig själv till en självhushållsregim.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 9
    2. Dela dina bekymmer med andra som känner din vän. Speciellt om du är orolig för din väns välbefinnande, överväga att prata med sina medarbetare eller andra människor som interagerar med dem regelbundet. Tala inte negativt om din sociopatiska vän. Istället, lugnt förklara exempel på deras sociopatiska beteende och fråga om andra människor har märkt samma saker. Försök inte berätta för andra vad du ska göra med den här informationen - men se om de tycker att din vän kan dra nytta av terapi eller andra former av hjälp.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 10
    3. Sök professionell hjälp för dig själv om du behöver det. Om du inte kan skaka känslan av att du har blivit duped, används eller kränks, överväga starkt att du söker hjälp av en licensierad terapeut. De kan hjälpa dig att utforska karaktären av ditt förhållande med din sociopatiska vän, utveckla hanteringstekniker och ge dig råd om huruvida du ska fortsätta eller avsluta vänskapen.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 11
    4. Klipp av kontakt med din vän om du behöver. När du väl inser och accepterar din väns sanna natur, kan det vara nödvändigt för ditt välbefinnande att dra tillbaka på din vänskap genom att undvika telefonsamtal, avbryta nätter ut, och så vidare.
  • Din vän kan använda manipulering för att försöka hålla dig under deras kontroll, eller bara förlora intresse för dig. I båda fallen håll fast vid dina behov och dina val. Att upprätthålla dina gränser är mycket viktigt.
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 12
    5. Bryta av vänskapen helt om det behövs. Berätta för sociopaten att lämna dig ensam. Vara assertiv, fast, direkt och konsekvent. Din snart-till-tidigare vän kan försöka manipulera dig till förändrad kurs via skuld, lögner eller andra medel.
  • Din bästa räknare till dessa ansträngningar är att aldrig väcka i ditt beslut: "Jag är ledsen, Ben, jag har bestämt att vi inte kan vara vänner längre. Det är inte friskt för mig att vara runt dig. Ingenting du säger kan förändra mitt sinne."
  • Bild med titeln Deal med en sociopatisk vän Steg 13
    6. Acceptera verkligheten. Vänskap med en sociopat är möjligt i många fall. Du behöver inte sluta hänga med dem bara för att de inte kan vara den perfekta vän hela tiden, såvida de inte skadar dig. Även om vänskapen inte går djupare än mildt trevligt chattar för att passera tiden betyder det inte att de är nödvändigtvis att få dig.
  • En sociopat har fortfarande känslor - även om de saknar några - och det finns fall där en sociopat kommer att ansluta sig till en person. När det händer är det vanligtvis att främja sina egna ambitioner och det har lite att göra med dig. Bara se till att du inte manipuleras.
  • Om de är oförskämda eller på annat sätt obetydliga, låt dem veta. Om du gillar att spendera tid med dem och värdera sitt företag, låt dem veta. Sociopater är individer med känslomässiga problem, och de behöver extremt tydliga riktningar angående känslomässiga problem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Sociopati är en psykisk störning, officiellt känd som antisocial personlighetsstörning (APD). Sociopaten känner inte någon skuld eller ånger för de saker de har gjort för andra, och de känner inte heller normal medkänsla eller kärlek. Deras förhållande till dig, tillsammans med eventuella utåtiska aspekter av karisma, charm, omtänksam eller tillgivenhet, utgör en del av deras offentliga persona, och för deras fördel, inte din.
  • Vara fast i dina gränser när du bestämmer dig för att inte längre vara deras vän.
  • Varningar

    Det bör noteras att inte alla sociopater är desamma. De ovan angivna egenskaperna är inte alltid närvarande i alla fall.
  • Du kan inte ändra den här personen. Försök inte ens. Sociopati anses vara en permanent psykisk sjukdom.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande