Hur man hanterar en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet

Varje person gillar att vara centrum för uppmärksamheten då och igen. Men hantering av en vän som alltid gräver rampljuset, eller är narcissistisk, kan vara utmanande.Det kan betona ditt förhållande med personen och få dig att känna som om du inte spelar någon roll. Det är viktigt att återställa lite balans till denna vänskap eller det kanske inte är något du kan fortsätta att leva med.

Steg

Del 1 av 3:
Acceptera din vän
  1. Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 1
1. Älska det positiva och det negativa. Ingen person är allt solsken och rosor och varje vänskap har många lager. Att vara någon vän betyder att du accepterar varje fasett av hans eller hennes personlighet. Acceptera att din vän behöver vara centrum för uppmärksamhet, men också att de har andra underbara egenskaper.
  • Fokusera på din väns positiva egenskaper så mycket du kan, även i situationer där personen behöver vara i rampljuset. Tänk på att din vän kanske känner dig hotad av en prestation av din, och det verkar så som en förtroende booster.
  • Kom ihåg att så länge din väns behov av uppmärksamhet inte skadar dig eller en annan person, kan du acceptera hans eller hennes behov av att vara centrum för uppmärksamhet.
  • Undvik att försöka ändra din vän. Om du känner behovet av att ändra någon, kan det vara bäst att inte engagera sig i vänskapen.
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 2
    2. Låt din vän vara sig själva. Om din vän ständigt behöver vara centrum för uppmärksamhet, kan det finnas några underliggande problem som du inte vet. Undvik att personen känner sig obekväma genom att skrika eller prata ner till din vän. Om du påpekar att de aldrig stannar eller försöker konkurrera om uppmärksamhet, kan de känna att du kramper deras stil.
  • Hantera dina förväntningar om din vän. Om du inte tror att de kan sluta ta strålkastaren, håller det i åtanke när du är med personen. Förvänta dig inte att personen helt förändras kan hjälpa dig att njuta av vänskapen mer.
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 3
    3. Återkomma skälen till att du blev vänner. Oavsett hur länge du har varit vänner, det var något som gav din vänskap. Om du har svårt med din väns behov av uppmärksamhet, tänk på vilka obligationer du delar för att påminna dig själv varför du är vänner.
  • Påminn dig om vad du har gemensamt. Gör dina båda kärleksexotiska kök eller går för cykelturer? Rita på dessa intressen såväl som din väns andra egenskaper att flytta fokus bort från deras behov av uppmärksamhet.
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 4
    4. Har empati. I många fall är behovet av att vara centrum för uppmärksamhet relaterad till en djupare svaghet. Tänk på vad som orsakar din väns behov att vara i rampljuset. Detta kan hjälpa dig att vara mer empatisk med sitt beteende och till och med cue dig till att hjälpa dem att komma över sina svagheter.
  • Se om du märker specifika situationer där din vän måste vara centrum för uppmärksamhet. Det kan till exempel vara när din vän är runt en co-ed folkmassa eller med människor som är mer framgångsrika.
  • Prata med din vän ärligt och försiktigt - om alla mönster du ser. Du kan ta reda på att din vän bara behövde någon att prata med och några tips om hur man navigerar på svåra situationer.
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 5
    5. Markera din väns individualitet. Om din vän har vissa svagheter, påminna dem om andra unika egenskaper som personen har. Detta kan hjälpa dem att slappna av och inte behöva vara centrum för uppmärksamhet. Faktum är att detta steg kan göra din vänskap starkare.
  • Säg saker att stärka din vän i situationer som kan orsaka ångest. Du kan till exempel säga, "Jag vet att det är svårt att vara runt alla dessa professorer, men kom ihåg att du har mycket fantastiska färdigheter som dessa människor aldrig kommer att kunna göra."Du kan också markera din väns individualitet i gruppsituationer. Till exempel, säg "du vet, lämnade Chris sitt doktorandprogram för att starta ett framgångsrikt bageri. Han har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser för sina bröd."
  • Del 2 av 3:
    Konfrontera din vän om beteendet
    1. Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 6
    1. Var ärlig om dina känslor. Ärligt talat är grunden för någon stark vänskap. Om din väns beteende skadar din vänskap eller andra människor, berätta för din vän att deras beteende är stötande. Det här kan få dem att inse att de alienerar vänner och andra.
    • Berätta för din vän du värdesätter dem och att det är viktigt för dig att vara ärlig. Du kan säga, "Jag älskar verkligen vår vänskap, men jag måste vara ärlig med dig om ditt behov av att alltid vara i rampljuset."
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 7
    2. Håll dina kommentarer positiva. Broach din väns beteende på ett icke-konfronterande sätt. Detta kan hjälpa till att behålla vänskapen och kan också hålla din vän att känna sig dåligt om sig själva. Kom ihåg att de inte kan avsiktligt stjäla strålkastaren.
  • Att betona samhället och med besvikelse är en bra taktik för att få din vän att inse deras brist. Det är också mycket effektivare än ilska eller negativitet.
  • Säg, "Ibland har du det här måste vara i rampljuset och det kommer till nackdel för alla andra i rummet. Alla känner igen dina fantastiska prestationer, men du bör inse att vi alla har våra framgångar också. Vi skulle vilja kunna dela dem med dig och andra i gruppen."
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 8
    3. Låt din vän veta när beteendet har gått för långt. Din vän kan helt ta över situationer med deras behov av att vara i rampljuset. Om det händer, förklara för din vän att deras beteende korsade gränserna för acceptans.
  • Undvik pinsamt din vän om möjligt. Förklara försiktigt varför deras beteende är oacceptabelt i privat. Till exempel, säg, "Alex, hur du övertog den konversationen var för mycket. Jack berättade om sin kampanj och du tog över om dina egna arbetstillfällen. Du bör vara känsligare och tänka på hur ditt beteende påverkar resten av oss."
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 9
    4. Bryt spänning med sarkasm. Om din väns beteende gör andra obehagliga, överväga att distrahera alla genom att göra en sarkastisk anmärkning. Detta kan hjälpa till att bryta spänningen och sätta alla lugna när du ger din vän en antydan att deras beteende har gått för långt.
  • Säg, "Jo, nu när vi alla vet Max är en superstjärna, låt oss gå vidare till vad vi ska äta."Detta kan släta över problem och cue din vän om hans eller hennes olämpliga beteende.
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 10
    5. Vara stöd till din vän. Även om du inte håller med din väns beteende, försök ge personen ovillkorligt stöd. Du kan vara omedveten om underliggande problem eller något annat som gav din väns behov av uppmärksamhet.
  • Erbjud stöd i en grupp genom att säga "Jag förstår varför Jacks kampanj gjorde Max känner osäker, och kanske bör vi försöka och vara mer inkluderande i att fira alla."
  • Stöd din vän individuellt genom att säga: "Jag förstår varför Jacks kampanj gjorde dig osäker, men vi borde ha kunnat fira honom utan att du tog över konversationen."
  • Del 3 av 3:
    Navigera svårigheter privat
    1. Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 11
    1. Bestämma källan till dina känslor. Dina känslor om din väns behov av att vara centrum för uppmärksamhet kan härröra från dina egna osäkerheter eller hur personen får dig att känna. Med tanke på varför din väns beteende stör dig kan du hjälpa dig att koppla ur dina känslor och komma igenom med personen.
    • Fråga dig själv ärliga frågor om dina känslor. Till exempel kanske du inte gillar hur din vän beter sig eftersom det får dig att känna dig som en mindre person. Din väns beteende kan också skämma bort dig i sociala inställningar.
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 12
    2. Begränsa kontakten med din vän. Om din väns behov måste vara centrum för uppmärksamhet är för mycket, det kan vara bäst att antingen begränsa den tid du spenderar tillsammans eller undviker personen helt och hållet. Detta kan hjälpa till att lindra någon stress du känner om vänskapen och hjälper dig att njuta av tiden med personen.
  • Överväga att begränsa personlig kontakt och alla sociala medier du följer. Du kan till exempel hitta att det inte måste se konstant självförstörande Facebook-inlägg hjälper dig att tolerera din vän i person.
  • Kom ihåg att hålla ditt förhållande civil och artig. Den här personen är din vän och du kanske inte vill skada personen. Du kan säga, "Jag är ledsen, jag är bara verkligen upptagen med jobbet och har inte mycket tid just nu."
  • Bild med titeln Deal med en vän som behöver vara centrum för uppmärksamhet Steg 13
    3. Avsluta vänskapen. Om din vän fortsätter att behöva vara centrum för uppmärksamhet trots dina bästa ansträngningar, överväga om denna vänskap är värt det. Att bo i skuggan av någon annan, speciellt om du förväntas backa upp dem utan att dina känslor är fram och tillbaka, kan ta sin vägtull på ditt självförtroende och njutning. Vänskap tar arbete men de är inte tänkt att ha konstant drama eller vara en ständig ansträngning. Du kan finna att livet är roligare utan den här personen i ditt liv.
  • Vara så snäll och ärlig som möjligt när du avslutar vänskapen. Till exempel, säger, "Jag har märkt en förändring i vår vänskap under de senaste månaderna. Jag tycker att det är ledsen att det är till ett slut, men jag önskar dig inget annat än det bästa i framtiden."Det kommer alltid att vara bättre än," ditt behov av att sväva strålkastaren irriterar mig och jag vill inte vara vänner längre."
  • Träffa personen om du är i samma stad och förklara dina känslor. Om du är i olika städer, skicka den person som är en snäll, handskriven anteckning. Detta kan hjälpa dig att känna dig säker på att du har ansett ditt beslut och visar den andra personen du har tillräckligt med respekt för att ta den tiden och skriva till dem.
  • Håll dina skäl fokuserade på dig själv och inte på den andra personen. Säg, "Det är svårt för mig att bevittna vad du går igenom. Jag måste avsluta vår vänskap och tro att det är det bästa beslutet för oss båda."Detta signalerar den person som problemet är med dig och inte dem.
  • Tips

    Undvik stunderna när din vän oftast behöver vara i rampljuset. Detta kan vara händelser som parter, offentliga sammankomster eller arbetsmöten.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande