Hur man slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande

Att slutföra ett kontrollerande eller manipulerande förhållande kan vara ännu svårare än att vara i en. Även om du kanske tror att du inte har modet att avsluta förhållandet eller att din partner inte kommer att kunna göra det utan dig - även om de skadar dig hela tiden - kommer du inte att kunna börja levande livet på dina egna villkor tills du gör pausen. Om du verkligen vill avsluta förhållandet, måste du förbereda i förväg, utföra din plan och följ igenom. Den viktigaste delen är att bygga upp modet att göra det.

Steg

Del 1 av 3:
Förbered dig för att avsluta förhållandet
  1. Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 01
1
Känna igen att du styrs. Många kontroller eller manipulativa relationer varar långt längre än de borde, för att den som kontrolleras eller manipulerar är i förnekelse om någonting som är fel. Du kanske tror att din partner är bara lite humörig eller behövande när den här personen faktiskt har tagit över alla aspekter av ditt liv. Här är några tecken på att du är i ett manipulerande eller kontrollerande förhållande:
  • Om du har märkt att personen långsamt har börjat ta över varje aspekt av ditt liv - från hur ofta du ser vänner till var du går till middag - då är du kontrollerad.
  • Om personen du är med har arg eller emotionella utbrott följt av att berätta hur mycket han / hon behöver dig eller älskar dig, då försöker personen att styra dig med sina känslor.
  • Om du har försökt att lämna tidigare och personen har hotat våld eller till och med självmord, är du hotad och manipulerad.
  • Om den person du är med är extremt avundsjuk och hatar det när du hänger med dina vänner, särskilt med människor i motsatt kön, och gör det svårt för dig att umgås med andra människor, då är du kontrollerad.
  • Om din partner har satt dig framför vänner och familj, har avskräckt dig från att prata för mycket offentligt, och ger dig ett läskigt utseende som gör att du håller tyst, då är du kontrollerad.
  • Om du befinner dig i din partners gång på gång, eftersom du är rädd för hur han / hon kommer att agera om du inte gör det, måste du komma ur förhållandet.
  • Om du är pressad att göra saker du inte vill göra, särskilt sexuellt, då är du kontrollerad.
  • Om du befinner dig Desperat att behaga den personen till varje kostnad, då har du slutat tänka på dig själv.
  • Om personen får dig att känna att det inte finns någon väg ut ur förhållandet och att du aldrig hittar någon annan som vill ha dig, då man manipuleras för att stanna i förhållandet.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande steg 02
    2. Tänk på alla anledningar som du behöver lämna. När du inser att du befinner dig i ett kontrollerande eller manipulerande förhållande, måste du börja tänka på hur mycket bättre ditt liv blir när du är klar med det. Detta kommer att motivera dig att lämna och börja göra en spelplan för att komma ut. Skriv dessa skäl ner för att hålla dem fast i ditt sinne, och för att få dig att se att du måste gå ut om du vill börja njuta av ditt liv igen. Här är några anledningar till varför du behöver lämna:
  • Du kan börja vara din egen person igen. Skriv ner alla de saker du älskade att göra innan förhållandet, från att grabba fro-yo med dina vänner för att spendera timmar som tar långa promenader själv, att din partner inte längre "låta" du gör.
  • Du kan börja njuta av dina andra relationer. Kom ihåg hur du brukade hänga med dina kompisar innan din flickvän gick in och sa varje natt skulle vara datum natt? Skriv ner dina favoritminnen från att hänga med dina vänner och familj och tänka på allt roligt och uppfyllelse du kan ha när du börjar njuta av dem igen.
  • Din självkänsla kommer att skyrocket. Just nu kan din självvärt vara baserat på hur bra din partner kan få dig att känna dig vid ett givet ögonblick, och när du är där ute kan du bedöma dig själv på dina egna villkor. Och om din självkänsla är låg eftersom du vet att du låter dig ge dig en känslomässig eller instabil person, kommer du att må bättre när du slutar göra det.
  • Du kan sluta leva i konstant rädsla och ångest. Istället för att oroa dig för hur din signifikanta andra kommer att reagera på något du ska göra eller säga, kan du bara njuta av ditt liv.
  • Du kan även ha en bra vän hjälpa dig att generera några orsaker - en vän kan ha en inblick i ditt förhållande som du inte har, och han / hon kan motivera dig att lämna.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 03
    3. Planera vad du säger. Du borde hålla det kort och sött och inte lämna plats för den andra personen att försöka anslå med dig, att be dig att ändra dig, eller att lova att han / hon kommer att ändra eller göra vad du vill stanna i förhållandet. Du behöver inte ge miljon skäl till varför du lämnar eller listar alla gånger personen har besviken över dig - det kommer bara att göra saker svårare.
  • Bara säg, "Det fungerar inte för mig" eller "Det är dags att säga farväl," och ge några fler uttalanden, men håll det kortfattat.
  • Det finns ingen mening att vara vindictive eller accusatory. Det kommer bara att göra din partner mer känslomässigt volatil.
  • Var så lugn som möjligt när du levererar den här nyheten. Skrek inte, gråta eller takt runt. Hålla det nästan viktigt, även om du skadar inuti. Om du är uppenbarligen emotionell, kommer din partner att se att du kan manipuleras.
  • När du har sagt vad du säger, bör du öva hur du säger det. Detta hjälper dig att vara bekväm med orden.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 04
    4. Planera hur du säger det. Metoden för leverans är mycket viktigt när du har att göra med en instabil eller kontrollerande person. Det viktigaste att tänka på är att om personen är i allt våldsam eller om du verkligen är rädd för hur personen kommer att reagera, bör du ge nyheterna på en allmän plats, där du känner dig trygg - ta med en vän om nödvändigt.
  • Om du verkligen inte ens vill möta personen, skriv bara dem en anteckning eller e-post. Om det är så illa att du är rädd för att prata ansikte mot ansikte, bara ta ut det som du kan.
  • Men när du har bestämt dig för att avsluta förhållandet, bör du agera snabbt, ge lite tanke på tidpunkten. Avsluta inte förhållandet efter att du har och / eller din partner har druckit, eller i mitten av en mycket stressig händelse. Försök att välja en tid när din partner är sannolikt lite mer stabil - även om det inte säger mycket.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande steg 05
    5. Kom upp med en flyktplan. Om du bor med personen eller om du bara har lämnat mycket saker på hans / hennes plats, bör du tänka på hur du kommer tillbaka dina saker. Du kan försöka vara snygg och ta ut det innan du bryter upp med personen, så du behöver inte gå tillbaka efter att du har gjort det. Ha några vänner kommer och hjälper dig att få sakerna, oavsett om det är bakom personens rygg eller efter uppbrytningen. Detta kommer att få dig att känna dig säkrare och mer motiverad att lämna.
  • Om du bor med personen, borde du också hitta en plats att bo innan Du initierar uppbrottet, så du är inte strandad och frestad att gå tillbaka.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande steg 06
    6. Avsluta förhållandet i ditt sinne. Innan du säger vad du måste säga, berätta att det är riktigt över och börja hantera den naturliga sorningen som kommer efter ett seriöst förhållande är över. Om du börjar redan tänka på dig själv som bruten - utan att berätta för din betydelsefulla - kommer du att känna dig starkare när du säger vad du måste säga för att du redan har gjort upp ditt sinne.
  • Del 2 av 3:
    Utför din plan
    1. Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 07
    1. Var fast. Det här är det viktigaste att tänka på när du berättar för den person du bryter upp. När du har sagt det, har du sagt det, och det finns inget som personen kan göra eller säga för att få dig att ändra dig. Säg de ord du har övat och gör dig redo att lämna. Även om personen gråter eller ser absolut patetisk, kom bara ihåg alla dessa skäl till varför du behöver lämna.
    • Personen kan säga, "Men du har inte gett mig en chans att förklara!" Det är för dåligt - faktiskt har du gett dem alltför många chanser.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 08
    2. Håll det kort. Börjer inte för att ge in till din partners känsla eller lista de fyrtio saker som han / hon gjorde för att förstöra ditt liv. Ju kortare din förklaring, desto mindre sannolikt kommer din partner att argumentera med dig eller till nitpick. Kom ihåg - det här är inte en förhandling, så var inte öppen för en dialog. Säg din bit och gå ut.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 09
    3. Håll dig på avstånd. Stå eller sitta bort från personen - låt dem inte försöka röra dig, krama dig, eller bara fälla dig för att stanna i förhållandet. Om personen försöker hålla handen, kan du känna dig frestad att bara vara ömt med personen igen istället för att göra vad du tänkte göra, vilket är promenad bort.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande steg 10
    4. Bli inte manipulerad. Om du har manipulerats i hela förhållandet är det mycket troligt att du kommer att manipuleras under uppbrytningen. Låt inte personen försöka sväva dig med sina känslor, berätta att du aldrig hittar någon annan, eller muta dig med alla de saker han kan göra för dig om du bor, vare sig det är att gifta dig med dig, köp dig ett hus, eller gå till ilska förvaltningskurser.
  • Påminn dig om att du lämnar relationen eftersom du är trött på detta exakta beteende. Det kommer inte att fungera på dig längre.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 11
    5. Berätta inte den person där du går. Det kan vara uppenbart att du ska stanna hos dina föräldrar eller på din bästa väns hus, men nämna inte det. Ge inte personen möjlighet att följa dig för att försöka vinna dig tillbaka, eller till och med att börja stalking dig.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande steg 12
    6. Gå iväg. När du har sagt vad du hade att säga, gå bara. Om du har en vän som väntar i bilen, eller med dig, gå ut med den där vännen. Se inte tillbaka för en sista ömsesidiga blick på din tidigare signifikanta andra - han eller hon fick dig att känna sig eländig och värdelös, och du är klar med allt det. Håll huvudet högt och gå ut genom dörren och titta aldrig tillbaka.
  • Del 3 av 3:
    Följa igenom
    1. Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 13
    1. Undvik kontakt med personen. Låt inte personen ringa dig, text du, facebook du, eller ens dyka upp på platser där du sannolikt kommer att bli - få en begränsningsorder om du måste. Att prata med personen kommer bara att få dig att känna dig mer förvirrad och skadad, och saker kan bli fula. Luras inte om personen säger att han eller hon bara vill chatta, eller att han / hon saknar dig - din ex kommer bara att försöka få dig tillbaka på vilket sätt som helst.
    • Om du behöver prata personen av någon anledning, som att komma tillbaka mer av dina saker, eller träna något praktiskt relaterat till ömsesidiga tillhörigheter, ta med dig en vän med dig och gör det på en allmän plats.
    • Om du och personen har många gemensamma vänner, måste du skära av kontakt med dem ett tag. Gå inte till platser där du vet att din ex kommer att vara, även om det betyder att ligga lågt ett tag.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande steg 14
    2. Var inte frestad att ändra ditt sinne. Det är naturligt att du kommer att känna dig ledsen och ensam utan din betydande andra. Om han / hon kontrollerade alla aspekter av ditt liv och du är plötsligt på egen hand, måste du fatta beslut för dig själv, det är logiskt för dig att känna sig oförmögen att hantera de minsta besluten och att känna sig helt ensam och överväldigad. Men det här är precis hur din ex ville att du ska känna dig som om du inte kunde leva en dag i ditt liv utan dem.
  • Fortsätt säga dig att det blir lättare - det kommer verkligen.
  • Påminn dig om att du, före förhållandet, var du helt bra på egen hand, och att du kan vara den personen igen.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande steg 15
    3. Tillbringa tid med dina nära och kära. Även om det är bra att spendera lite tid att reflektera på egen hand efter en uppbrott, det är inte dags att spendera all din tid ensam. Istället luta på dina vänner och familj och spendera så mycket tid med andra som möjligt. Även om det sista du vill göra kan vara att gå till en fest, tvinga dig ut och försöka ha lite kul.
  • Även om du borde spendera mer tid ensam under en mer standarduppbrytning, spenderar mycket tid ensam efter att ha avslutat ett manipulerande eller kontrollerande förhållande kommer att göra dig mer benägna att vilja gå tillbaka till din ex.
  • Dina vänner och familj är ditt supportsystem. Prata med dem om hur dåligt förhållandet var - att ha dem bekräfta att dina tankar får dig att känna dig starkare.
  • Var inte rädd för att nå ut. Kanske har du förlorat med några nära vänner på grund av din kontrollerande partner. Var bara ärlig och säg att du vet att du gjorde ett misstag för att skära dina vänner ur ditt liv, och de borde ta tillbaka dig.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 16
    4. Stanna upptagen. Om du spenderar hela din tid i ditt rum eller tittar på TV själv i mörkret, kommer du aldrig att kunna komma över förhållandet. Försök att stanna så upptagen som du kan hänga med vänner, förfölja dina intressen och fördjupa dig i ditt arbete eller studier. Du kan även hitta en ny hobby för att försöka fortsätta på egen hand, vilket ger mer mening åt ditt liv.
  • Vad du än gör, försök bara att komma ut ur huset. Detta kommer att få dig att känna dig mindre ensam, även om du bara läser själv i en kafé.
  • Planera din vecka. Lämna lite tid för reflektion, men se till att du har något att se fram emot varje dag.
  • Tänk på detta som ett tillfälle att prova något du aldrig fick göra med din ex. Kanske hatade han något så enkelt som att äta sushi eller gå på bio - gör de sakerna till ditt hjärta innehåll.
  • Bild med titeln slutar ett kontrollerande eller manipulerande förhållande Steg 17
    5. Tänk på hur mycket du är lyckligare du är. Den här delen kan ta ett tag, men du kommer långsamt att se hur mycket bättre du är på egen hand och bort från det hemska förhållandet. Varje natt innan du går och lägger dig, tänk på en sak som du nu kan göra ifrån förhållandet. Du kan även göra en lista över alla sätt som ditt liv är bättre och hur bra det är att känna sig kontroll över dina tankar och handlingar.
  • När du har ett ögonblick av svaghet, granska den här listan, eller recitera alla orsakerna till att ditt liv är bättre. Ge det tid och du ser att du hade rätt att vara modig och göra rätt val.
  • Tips

    Få din stödnätverk tillbaka. Gå till vänner och familj Du har oundvikligen blivit kopplad från din controller, faller på ditt svärd, och be dem att ta tillbaka dig. Utan Trash-talande (eller låta andra göra det, antingen), kan du säga, "Bottenlinjen är, du hade rätt, förhållandet var giftigt, och när jag insåg det, kom jag ut. Jag uppskattar att du tar den risk du gjorde genom att dela med dig av det med mig."
  • Skärning av all kontakt verkar grymt, men något svar kommer att provocera din ex för att fortsätta försöka. Den snabbare och renare ditt meddelande är mottaget, desto tidigare kommer de att gå vidare till någon annan, och du kommer att vara fri från en potentiellt explosiv situation. Även bara en liten mängd kontakt kan frustrera din ex och leda till en blåsning.
  • Oavsett hur svårt det är, oavsett vilka anbudsliga känslor du fortfarande har, uttrycka inte något av det för din ex. Det hjälper inte. Det kommer bara att göra uppbrottet svårare för er båda.
  • Erkänna din svaghet. Många gånger, även om din partner kontrollerar och / eller manipulerande (som är fel), utnyttjar den partneren dina egna svagheter. Om du ska undvika samma problem i framtiden måste du ta itu med om det fanns brister som lät dig enkelt manipuleras (som att vara för förtroende eller känna att du kunde ändra din partner). Träna dina problem efter att ha skiljer sig från detta förhållande, så du kan ha en hälsosam i framtiden.
  • Undvik frestelsen att be en vän att kolla på din ex och berätta hur de gör det. Bortsett från möjligheten att de inte ens verkar vara upprörd av uppbrytningen när du lämnar (vilket kan vara smärtsamt), ständigt påminns om din ex kommer inte att hjälpa dig att komma över situationen. Men om du misstänker att din ex kan skada sig själva, kan det vara värt att fråga en av deras stöd för att kolla på dem, men inte att prata med dig om hur de gör det.
  • Om du bor tillsammans och de kommer inte att lämna, Du måste vara den som flyttar ut, Förutsatt att du inte är den enda fastighetsägaren eller den vars namn är på hyresavtalet. Detta kan vara mycket svårt, särskilt om du har blivit avskuren från ditt supportsystem och har ingenstans att gå. Det kan fortfarande vara det enda sättet - lämna det till skilsmässa domstolen att bestämma dispositionen av gemensamt ägda fastigheter.
  • Om du är Den enda fastighetsägaren, du måste ringa till polisen, förklara att du slutar ett förhållande och vill ha din nu ex att avsluta fastigheten. Se till att alla nycklar övergavs när polisen eskorterar din ex. Om du misstänker att din ex kommer att återvända, filera en begränsningsorder. Efter det, om de försöker återvända, kan du ringa till polisen för att ta bort dem från din egendom.
  • Kontroll av och manipulerande människor produceras ofta av externa faktorer som du inte har någon kontroll över. Du kan inte hoppas att ändra eller rädda en sådan person, så mycket du kan ta hand om dem - den bästa hjälpen du kan ge dem är att vägra att vara ett offer.
  • Ta inte bort textmeddelanden eller röstmeddelanden från din ex, men svara inte heller på dem. Om din ex börjar stalka dig eller på annat sätt bli ett hot, kan dessa textmeddelanden ge värdefulla bevis för polisen om du vill få en begränsningsorder. Överväg att köpa en digital inspelare och spara röstmeddelanden till en CD, en hoppkörning eller vad som helst, som du behåller på ett säkert ställe för om och när tiden är nödvändig.
  • Varningar

    Antag inte att ett mildt, lugnt möte med den här personen kommer att sluta bra för dig - motstå uppmaningen att återkomma med din ex.
  • Om din ex är alls utsatt för våldsamma utbrott, utöva extrem försiktighet vid något chansmöte.
  • Om din ex försöker manipulera gemensamma vänner, bli inte arg eller komma tillbaka i kontakt med din ex - de människor som vet att du kommer att räkna ut vilken av er desto mer sanningsenliga, mer av dina svar och handlingar än vad som helst annat. Rycka av det och gör det klart att du inte kan stoppa din ex från att säga sådana saker.
  • Barn och tonåringar är särskilt benägna att kontrollera eller manipulera, och kan få veta att de överges, används som budbärare eller pumpas för information om dig. Det är därför som den stabila föräldern är skyldig att få dem den professionella hjälp de kommer att behöva känna igen och hantera sin instabila förälder.
  • Ta allt som är värdefullt för dig och lämna inget bakom när du lämnar, som din ex kan försöka tvinga dig att träffas igen genom att hålla värdesaker gisslan eller tvinga dig att försöka betala skulder som du uppstår som ett par (vilket skulle leda till att du måste behålla I regelbunden kontakt och möjliggör mer manipulering).
  • Om du har barn, var försiktig så att du inte alienera dem från deras andra föräldrar - bara vara där för att förklara beteenden mot dem som lämnar dem som känner sig förvirrad eller känner sig skadad eller skyldig. Om din ex är farlig, och du är rädd för att de kan avlägsna eller skada barnen, informera en tjänsteman i domstolen, polisen eller andra myndigheter i detta så att skyddsåtgärder kan göras.
  • Inte alla kontroller eller manipulativa personer är farlig, men vissa är.De flesta kommer att svara på en styrka - om du dyker upp med vänner eller släktingar till säkerhetskopiering, eller om du vägrar all kontakt, kommer det ofta att räcka för att göra din poäng och sätta stopp för saker. Om inte, enstaka hjälp, antingen från polisen (en fasthållningsorder) eller från en psykisk specialist som kan hjälpa dig att identifiera om din ex är en fara för dig eller andra, eller själva, och kommer att känna till lämpliga steg till ta i så fall.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande