Hur man bestämmer om någon är en sociopat

I mentalvårdsområdet är sociopati också känt som antisocial personlighetsstörning, ett tillstånd som hindrar människor från att anpassa sig till de etiska och beteendestandarderna för deras samhälle.Sociopatiska individer kan vara farliga, uppvisa kriminellt beteende, organisera farliga kulturer och orsaka skador på sig själva och andra. Det finns flera tecken på att någon kan vara en sociopat, inklusive att visa en brist på ånger, som har ett ignorerat för lagen, och ofta berättar lögner.

Steg

Metod 1 av 3:
Identifiera egenskaper hos en sociopat
  1. Bild med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 1
1. Tänk på individens personlighet och mannerisms. Sociopater är vanligtvis extremt charmiga och karismatiska. Deras personligheter beskrivs som magnetiska, och som sådan genererar de mycket uppmärksamhet och beröm från andra. De tenderar också att ha en stark sexuell energi och kan ha konstiga sexuella fetischer eller vara sexmissbrukare.
  • Sociopater ofta känner sig alltför rätt till vissa positioner, människor och saker. De tror att deras egna övertygelser och åsikter är den absoluta myndigheten och bortse från andras åsikter.
  • Sociopater är sällan blyg, osäker, eller med en förlust för ord. De har problem med att undertrycka känslomässiga svar som ilska, otålighet eller irritation, och ständigt lasha ut på andra och svarar snabbt på dessa känslor.
  • De kan odla en oskyldig persona. Det är som om de spelar ett tecken i ett spel, med mycket tankeväckande skärmar av deras personlighet. De kan agera oskyldiga eller särskilt söta, vilket är lätt att tro eftersom de är mycket bra aktörer. Du bör inte ta ditt första intryck av dem i ansiktsvärde. Om du inte känner till en person, kan de vilseleda dig att tänka att de är oskyldiga eller söta. Det enda riktiga sättet att känna till en sociopat sanna personlighet är att lära känna dem väl.Om du lyssnar på din intuition kan du få känslan av att deras persona är bara för enkel att vara riktig.Icke-sociopater är äkta människor och inte en perfekt bild av en förenklad personlighet.
  • Bilden med titeln Bestäm om någon är en sociopatstege 2
    2. Ta hänsyn till personens förflutna och nuvarande beteende. Sociopater uppvisar onormalt spontant och vågat beteende. De verkar agera utanför sociala normernas rike, och kan göra bisarra, riskabla eller skandalösa saker utan att bedöma de potentiella konsekvenserna.
  • Sociopater kan vara brottslingar. På grund av deras tendens att bortse från lagen och sociala normer, kan sociopaths ha en kriminalregister. De kan vara konstnärer, kleptomaniacs, eller till och med mördare.
  • Sociopater är professionella lögnare. De tillverkar berättelser och gör outlandish, otruthful uttalanden.Eftersom de har praktiserat ligger så mycket, kan de göra dessa lögner som är övertygande.Som deras erfarenhet av att ligga växer, så gör deras förtroende och självförtroende att berätta för sina lögner.Ibland är deras lögner historier för att få sympati, andra är lögner om arbete de har gjort.Sociopater har inga typiska känslor av skuld i samband med att man hävdar någon annans arbete som sina egna.De bryr sig bara om sin bild och kommer att göra vad som är lättast att skapa det.
  • Sociopater har en låg tolerans för tristess. De blir uttråkad och kräver konstant stimulering.Deras bild och förmåga att styra andra är de enda saker som de verkligen bryr sig om, så de uppfyller sin tristess genom att arbeta för att förbättra sin bild och leka med andras känslor.
  • Bilden med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 3
    3. Tänk på personens relationer med andra. Det sätt som en person interagerar med andra kan också vara en indikator på att den personen är en sociopat. Sociopater är mycket bra på att övertyga andra att göra vad de vill ha, antingen genom charm eller andra mer aggressiva medel. Som ett resultat kan vänner och medarbetare av en sociopat hitta sig göra vad personen vill att de ska göra.
  • Sociopater är oförmögna att uppleva skuld eller skam för sina handlingar. Det är vanligt att sociopater saknar ånger när de har gjort något som gör ont i andra. De kan verka likgiltiga eller rationalisera sina handlingar.De kommer att fäva ånger eller medlidande men om de behöver tyckas vara socialt normala.Till exempel om någon berättar en sociopat om en familjemedlems död, skulle de feta sympati.Ibland kan de använda den andra personens sorg som en sårbarhet för att dra nytta av.Sociopater söker ofta andra som är svaga eller till svaga stunder för att utnyttja sin känslomässiga sårbarhet, och att personen känner sig mer fäst eller beroende av dem.
  • Sociopater är manipulerande. De kan försöka påverka och dominera människorna runt dem och tenderar att söka ledarskap eller hög social ställning.
  • Sociopater saknar empati och kan vara oförmögna att älska. Medan vissa sociopater kommer att ha en individ eller en liten grupp människor som de tycks bry sig om, har de svårt att känna känslor och det är troligt att de inte har haft friska romantiska relationer i det förflutna.
  • Sociopater har svårt att hantera kritik. De önskar ofta godkännande från andra och kan till och med känna att de har rätt till det.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera en sociopat
    1. Bilden med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 4
    1. Prata med någon om vad du går igenom. Om du är i ett förhållande med någon som är missbrukande för dig eller du har en kollega som behandlar dig med respektlöshet, prata med någon om det. Om förhållandet har blivit våldsamt eller du är rädd för din säkerhet, be om hjälp att komma ifrån personen. Försök inte att hantera personen ensam. Be en vän eller familjemedlem att hjälpa dig.
    • Om du är ett offer för hushållsmissbruk, kan du också kalla den nationella hemliga våldsfloden på 1-800-799-7233.
    • Att ha ett stödsystem av friska individer kommer att göra det lättare för dig att klara.
  • Bilden med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 5
    2. Upprätthålla ett säkert avstånd från personen. Om sociopaten du har att göra är inte en familjemedlem eller annan älskad, koppla ur personen. Fortsätter att spendera tid med personen kan ha en negativ inverkan på ditt liv.
  • Sluta kontakta personen och undvik situationer / platser där du kan springa in i personen, om möjligt.
  • Låt personen veta att du behöver lite utrymme och begär att de avstår från att kontakta dig.
  • Om personen inte samarbetar och vägrar att lämna dig ensam, kanske du vill överväga att ändra ditt telefonnummer och annan kontaktinformation. Om de fortsätter att stjälka dig, överväga att lämna in en begränsningsorder.
  • Bilden med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 6
    3. Konfrontera personen med försiktighet. Om den person du har att göra är någon som du inte kan eller inte vill skära ut ur ditt liv, var försiktig med hur du konfronterar dem om deras beteende. Innan du konfronterar en sociopat om deras beteende, kom ihåg att sociopater är av natur defensiva, irriterande och potentiellt våldsamma. Be om hjälp från vänner eller familjemedlemmar och organisera ett ingripande för att förhindra sannolikheten för en fientlig reaktion.
  • Undvik att göra anklagelser eller påpeka specifika saker som personen har gjort fel. Fokusera snarare på den större bilden och låt personen veta att du verkligen är bekymrad över sin hälsa. Börja med att säga något som, "Jag är orolig för dig och jag vill hjälpa."
  • Undvik att prata om dina känslor eller hur personen har skadat dig. Sociopater kommer sannolikt att svara på dessa typer av uttalanden.
  • Metod 3 av 3:
    Förstå sociopati
    1. Bild med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 7
    1. Förstå att sociopati och psykopati är inte samma sak. Sociopati och psykopati är inte helt förstådda, men de är olika enligt vissa forskare och teoretiker. Den diagnostiska och statistiska handboken för psykiska störningar V (DSM-5), eller handboken som används av psykiatriska proffs, ger en beskrivning av antisocial personlighetsstörning som delar många av samma egenskaper hos sociopati och psykopati. Sociopati och psykopati är inte diagnostiserbara störningar som antisocial personlighetsstörning, men viss forskning har föreslagit att dessa två termer är specifika typer av antisocial personlighetsstörning och att de delar flera drag. Dessa delade egenskaper inkluderar:
    • bortse från lagar eller sociala morar
    • Underlåtenhet att erkänna andras rättigheter
    • Att inte kunna känna ånger eller skuld
    • Visar en tendens till våldsamt beteende
  • Bild med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 8
    2. Tänk på de viktigaste indikatorerna för sociopati. Förutom att visa tecken på antisocial personlighetsstörning, skulle någon som är en sociopat visa ytterligare egenskaper. Dessa egenskaper är mest relaterade till en defekt med personens samvete, medan någon som är en psykopat kan sägas sakna ett samvete. Traits som en sociopat kan ha inkluderat:
  • kompulsiv liggande
  • verkar tänka högt av sig själv
  • lätt stött
  • oförmögen att hålla ett jobb eller kvar på ett ställe för länge
  • intensivt possessivt eller "kärleksfull" Förhållanden som gömmer sig en rädsla för övergivande
  • Låser på andra, särskilt de som är känslomässigt sårbara
  • Brott tenderar att vara förtäckta, oorganiserade och spontana, inte planerade
  • tycker om och förväntar sig smickrande
  • Bild med titeln Bestäm om någon är en sociopatsteg 9
    3. Var medveten om att orsaken till sociopati är okänd. En del forskning har föreslagit att sociopati kan vara ärvt, medan annan forskning har föreslagit att det kan vara resultatet av barndomsmedverkan eller missbruk. En studie visade att cirka 50% av sociopaterna verkar ha ärvt av sjukdomen genom sin genetiska smink. Men miljöfaktorer eller andra villkor ansågs vara orsaken till de återstående 50% av sociopaterna i studien. Som ett resultat av dessa motstridiga fynd är den exakta orsaken till sociopati okänd.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Att vara i ett förhållande med en sociopat kan vara extremt skadligt emotionellt och psykiskt. Leta efter tecknen tidigt och skydda dig omedelbart. Om det är början på ett nytt förhållande, dating, vara väldigt försiktig, skapa avstånd och ta bort dig själv från förhållandet. Låt dem försiktigt och berätta för någon privat vad som hände.
  • Medan antisocial personlighetsstörning inte diagnostiseras tills vuxen ålder, visar majoriteten av sociopaterna symptom medan de är under 15 år.
  • Sociopati är ärvt genom genetik så att våldet, brottsligheten, fientlighet går genom blodet. Endast en sociopat kan förändra sig själva
  • Tänk på att vara en sociopat gör inte någon en kriminell eller en dålig person.
  • Varningar

    Försök inte att diagnostisera en sociopat eller försök att berätta för någon som du misstänker kan vara en sociopat för att få professionell hjälp. Om du misstänker att någon nära dig är en sociopat, använd den informationen för att hjälpa dig att hantera personen och söka hjälp om du någonsin känner dig hotad.
  • Om du känner att du blir offer eller att du riskerar att skadas av någon, sök hjälp från din lokala polis. Försök inte gå det ensam om du känner att ditt liv är i fara.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande