Hur man bestämmer sig för att avsluta en vänskap eller inte

De flesta vänskap kommer att möta problem vid någon tidpunkt eller en annan, och vänskap kan och stoppa tillbaka från slagsmål. Men medan vissa problem är förlåtbara och kommer även att tjäna för att stärka vänskapen, kan andra vara affärsbrytare som kan låta dig känna att du måste avsluta ditt förhållande. Spendera lite tid på att tänka på din kamp och din vänskap att avgöra om dina problem kan övervinnas. Du kanske vill avsluta vänskapen för gott, eller du kan välja att ta en paus eller distansera dig själv från vännen.

Steg

Del 1 av 3:
Tänk på din kamp och vänskap
  1. Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 1
1. Tänk på orsakerna till din kamp. Varför kom de två av er i en kamp? Ibland är vänner oense och behöver rensa luften, precis som par argumenterar. Strider är inte alltid dåligt - du kan uttrycka dina känslor och lösa missförstånd. Men ibland kan en kamp vara större än en enkel meningsskiljaktighet, och det kan leda till att du omvärderar din vänskap.
  • Känna till dina gränser. Det kan finnas några beteenden som du anser vara oförlåtlig. Till exempel kanske du inte kan tolerera förräderi, skvaller eller fusk. Om din kamp korsade en av dessa linjer kan du bestämma att du måste sluta vänskapen.
  • Ibland kan vänner slåss mot olika värden. Om så är fallet kanske du vill avgöra om delning av olika trossystem är en överbrytare. Till exempel, medan du kanske inte delar samma politiska åsikter, är det något som du kan komma förbi? Kanske kan du komma överens om att inte prata om politik, eller att dela med dig av dina åsikter utan att argumentera och godkänna att sluta om saker blir fientliga.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 2
    2. Titta på din vänskaps historia. Vissa vänner kan bara vara mer konfronterande, och att ha slagsmål med varandra är vanligt. En eller båda av er kan ha vissa beteenden som alltid utlöser argument. Du kan också märka kampmönster i ditt förhållande, särskilt om du har varit vänner ett tag.
  • Tänk på dina personligheter. Du kan bara vara två personer som gillar att argumentera - med alla eller varandra - mycket. Så länge som det fungerar för er båda, så är det förmodligen inte nödvändigt att avsluta vänskapen. Men om du känner att du kämpar mycket, kanske du vill överväga att prata med din vän om att argumentera mindre.
  • Du och din vän kan alltid hitta dig själv kämpar på grund av någons dåliga vanor - till exempel, du är ständigt sent på att träffa din vän. Om så är fallet kan det vara bättre att ta itu med beteendet istället för att avsluta vänskapen.
  • Till exempel kan du märka att du och din vän inte argumenterar för långa sträckor i taget om någonting, så har det hela plötsligt ett stort slag som lämnar dig inte talar i veckor. Du kanske vill prata med din vän om att vara mer öppen för att dela när du är oense med varandra vid den tiden, snarare än att låta vrede bygga upp.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 3
    3. Tänk på din väns beteende. Har din vän ett mönster att slåss med andra vänner ofta? Provocerar de kämpar eller slutar många vänskap? Om det verkar som om detta är ett mönster med din vän, kanske du vill vidta åtgärder för att avsluta vänskapen. Det kommer sannolikt att vara drama igen i framtiden.
  • Om din vän är den typ av person som alltid rör upp drama och får dig att känna som om du går på äggskal runt dem, rädd att du kommer att säga fel sak, det är förmodligen bäst att du avstänger dig från dem.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 4
    4. Tänk på dina känslor om vänskapen. Hur känner du dig när du är med din vän? Lyft din vän upp dig, få dig att må bra om dig själv, lyssna på dig och stödja dig? Eller känner du att din vänskap inte är äkta, eller att du alltid är lättad i slutet av din tid tillsammans? Om din vänskap lämnar dig mer dränerad än uppfylld, kan det vara dags att gå vidare.
  • Du kan ha fysiska eller känslomässiga stresssymptom varje gång du är runt din vän. Till exempel, känner du en knut i magen eller en åtdragning i bröstet när du är runt din vän? Känner du ängslig, irriterad eller konkurrenskraftig i sin närvaro? Om så är fallet kan det inte vara det hälsosammaste vänskapet för dig, och du kanske vill koppla ur.
  • Del 2 av 3:
    Pratar det
    1. Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 5
    1. Hitta en pålitlig person att prata med. Välj en betrodd person att prata med vem som inte kommer att skvaller om konversation i din vänkrets. Vara så objektivt som möjligt när man förklarar omständigheterna och begär en objektiv åsikt.
    • Pratar över ditt problem med familjen, en vän, en terapeut eller en prästerskap kan hjälpa dig att komma till ett bra beslut om hur det är bäst att hantera situationen.
    • Om det kommer tillbaka till din vän att du har pratat om dem bakom ryggen (även om det inte var en negativ konversation), kanske du inte är i förarsätet om att avsluta det mer. Du och din vän har redan haft en kamp dålig nog för att du ska överväga huruvida vänskapen kan överleva eller inte. Komplicera inte saker genom att prata om det med någon du båda känner till någon utanför din delade cirkel.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 6
    2. Ta reda på vad andra tycker om ditt beteende. Fråga en vän, familjemedlem, eller till och med den vän du kämpade med (om du talar med varandra) om hur du bidrog till kampen. Kanske kan de hjälpa dig att se något i din personlighet som bidrar till problemet i din vänskap. Var noga med att tänka på den feedback som personen ger dig och varför de kan ge dig den här feedbacken.
  • Om du tror att din kamp var mer om dina egna problem än din vän, prata med din vän om det. Du kan säga, "Jag tror att en del av anledningen till att vår kamp var så dålig var att jag har haft mycket stress på sistone. Jag tog det ut på dig, och jag är ledsen, "eller" Jag har dykat vänner i det förflutna efter att ha blivit i strid med dem, och jag tycker att det är ett mönster med mig."
  • Om dina konversationer avslöjar mönster i ditt beteende som stör dig, så kanske du vill söka professionell hjälp. Till exempel berättar dina vänner och familj att du har ett flyktigt humör, då kanske du vill söka hjälp. Överväga att prata med en rådgivare om dina bekymmer.
  • Tänk på att goda kommunikationsförmåga är avgörande för friska relationer. Jobba på bygga dina kommunikationsförmåga och kroppsspråk att uttrycka dig mer effektivt till vänner, familj och medarbetare.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 7
    3. Diskutera kampen med din vän. Om du och din vän är på talande villkor, kan du bestämma dig för att prata om kampen och ta reda på vad som gick fel och försök att kompromiss med dem. Se till att du gör det när du är lugn och kan hålla dina känslor i kontroll. Det kan vara bra att vänta några dagar för att komma över de råa känslorna.
  • Hitta en tid och plats att prata privat. Du kan säga, "Jag tror att vi måste prata om vad som hände. Skulle du kunna träffa mig i eftermiddag?"
  • Gå inte in i din konversation med en agenda. Håll ett öppet sinne om vad din vän måste säga och lyssna på deras perspektiv. Kom ihåg att du inte vill fortsätta din kamp, ​​du vill ta reda på om den här vänskapen är värt att spara.
  • Om din vän får argumenterande kan du säga, "Jag vill inte argumentera, jag vill bara ta reda på vad som händer med oss. Om vi ​​inte kan göra det utan ilska, så kanske vi borde ta en paus."Du kan besluta att följa upp senare med en annan konversation, eller fatta beslutet att hålla ditt avstånd från personen.
  • Kompromissling kan vara en win-win-situation för dig och din vän. För att hitta mellanliggande mark för en kompromiss, försök ställa frågor som,"Är det här där jag måste ha det sista säga och vara rätt?" "Vad är det jag är rätt om?" "Är det något som är av värde för den andra personen?" "Är det okej att de har sina egna åsikter om en viss sak?" "Är min konflikt med den här personen eller problemet viktigare än min vänskap?" "Är det värt att spendera så mycket tid och energi argumenterar, eller skulle vår tid bli bättre tillbringad i en mer positiv interaktion?"
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 8
    4. Diskutera sätt du kan ändra. Du och din vän kan diskutera vad var och en ser som problem i ditt förhållande, och ta reda på hur var och en av er kan hjälpa till att lösa problemet. Se till att båda håller ett öppet sinne och lyssna till vad den andra personen måste säga.
  • Namn på problemet och föreslå en fix. Till exempel, kanske är din vän inte bra att återvända dina texter och samtal. Du kan säga, "Du behöver inte svara på varje enskild text, men det gör verkligen ont i mina känslor när du inte kommunicerar med mig, särskilt när jag behöver prata med någon. Tror du att du kan göra ett bättre jobb att svara på mig?"
  • Lyssna på din väns bekymmer. Erkänna deras synvinkel. Till exempel kan du säga, "Jag kan se hur du skulle tro att jag ignorerade dig när jag pratade med Juan. Jag är ledsen att jag skadade dig. Vad jag verkligen gjorde var ..."
  • Del 3 av 3:
    Agerar på ditt beslut
    1. Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 9
    1. Ta lite tid att tänka på det. Gör inga beslut ur ilska. Se till att du kan skilja dig från dina känslor innan du kommer till ett beslut om vad du vill göra nästa.
    • Du kan göra en lista över alla anledningar som du vill rätta till saker med din vän, gör sedan en annan lista över alla orsaker som du vill avsluta vänskapen. Undersök listorna sida vid sida för att hjälpa dig att fatta ditt beslut.
    • Du kan också spendera lite tid skrivning i en journal om dina känslor. Skrivning hjälper dig att klargöra dina känslor och kan hjälpa dig att komma till ett beslut.
    • Föreställ dig ditt liv utan den här personen i den. Tänk på hur slutar vänskapen skulle påverka ditt liv för bättre och värre. Du kan förlora några ömsesidiga vänner, du kan fortfarande se dem ofta och känna sig obekväma i deras närvaro, eller du kan känna dig lättad att du inte behöver ta itu med dem längre.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 10
    2. Överväg att dra tillbaka från din vän. Snarare än att sluta vänskapen, kan du bestämma dig för att lägga ett avstånd mellan dig och den andra personen. Det behöver inte vara ett helt eller annat förhållande. Att lägga ett avstånd mellan dig och din vän kräver inte nödvändigtvis en konversation och kan hända naturligt.
  • Du kan till exempel besluta att förbli vänlig med den här personen på jobbet eller skolan, men besluta att sluta hänga med dem utanför den miljön.
  • Du kan bestämma dig för att sluta texta eller ringa så ofta.
  • Du kan spendera mer tid att hänga med andra vänner, särskilt de i en annan social cirkel.
  • Du kunde skaffa nya vänner Genom att ta upp nya hobbyer eller aktiviteter.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 11
    3. Överväga att ta en paus istället. I stället för att bestämma sig för att avsluta vänskapen, kan du föreslå din vän att de två av er bestämmer dig för att ta en paus från varandra ett tag. Du kan komma överens om en tid du håller ditt avstånd från varandra, och sedan omvärdera ditt beslut om några veckor eller månader.
  • Man skulle kunna säga, "Chris, kanske är det bäst att vi håller vårt avstånd från varandra för en liten bit. Vi var ganska arg, och det är nog fortfarande några hårda känslor. Så varför svalnar vi inte, och pratar sedan om några månader?"
  • Acceptera att prata igen efter det att tiden har gått. Du kan då se om dina känslor har förändrats mot varandra. Om de inte har det kan det vara dags att avsluta vänskapen.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 12
    4. Bryta upp vänligt. Om du bestämmer dig för avsluta din vänskap, Var respektfull och prata med din vän om det. "Ghost" dem eller ignorera dem. Det kommer förmodligen att vara en obekväm konversation, men att prata med dem om ditt beslut är den ansvariga saken att göra.
  • Erkänna sina känslor. Du kan säga, "Jag vet att du kan vara upprörd att höra det här, men efter vår kamp har jag gjort mycket tänkande, och jag inser att jag inte vill vara vänner längre."
  • Be om ursäkt För din roll i kampen, även om du har fattat beslutet att avsluta vänskapen. Det visar att du accepterar ansvar för ditt beteende, och kan hjälpa till att göra sakerna enklare på vägen om de två måste interagera med varandra.
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 13
    5. Undvik att skvaller om din vän.Ta den höga vägen oavsett vad.Säg inte dåliga saker om den personen och lyssna inte på något dåligt om honom eller henne.Säger dåliga saker eller uppmuntrande dålig skvaller håller bara saker som churning.
  • Man skulle kunna säga, "Vi hade våra skillnader, och jag gick vidare.Jag vill inte diskutera det just nu."
  • Bild med titeln Bestäm om eller inte sluta en vänskap efter en kamp Steg 14
    6. Lura din förlust. Avsluta en vänskap kan vara smärtsam även om det var dags för det att sluta. Var försiktig med dig själv och låt dig lura.
  • Låt dig själv uttrycka dina känslor. Sorg kan få dig att känna dig ledsen, dränerad, fristående, utmattad, arg, ängslig, skyldig och mer. Känn vad du känner utan dom. Att undertrycka dina känslor hjälper dig inte att gå vidare.
  • Öva självvård. Självvård är saker du kan göra för att förbättra din fysiska, mentala, känslomässiga och andliga hälsa. Självvård ser annorlunda ut för alla, så ta lite tid att tänka på saker du tycker om det hjälper dig att må bättre. Till exempel kan du vara ute i naturen, träna, sjunga eller ha kaffe med en vän.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande