Hur man räknar ut om din vän är värt att hålla

Har du blandade känslor om en vän? Kanske har den här personen varit i ditt liv i åratal, men de två verkar vara att växa ifrån varandra. Eller kanske den här vänen nyligen förråda dig och du försöker bestämma hur du går framåt. Vill ta reda på om förhållandet är värt att hålla? Lära sig hur man undersöker det goda och det dåliga av ett förhållande och ta reda på sätt att avsluta vänskapen om det kommer till det.

Steg

Metod 1 av 3:
Väger fördelarna och nackdelarna
  1. Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig steg 15
1. Reflektera över vänskapen under de senaste dagarna och veckorna. När du försöker bestämma om du vänskap är värt att hålla det kan hjälpa till att tänka tillbaka på dina interaktioner med vänen nyligen. Har något hänt på sistone som helt förändrade vänskapens dynamik? Var detta en engångs förekomst eller märker du ett mönster? Är din vän att agera normalt eller är det vissa omständigheter som påverkar hans eller hennes beteende?
  • Bild med titeln övertyga någon att sluta röka steg 17
    2. Gör en två-kolumnlista. Nu när du har tagit lite tid att reflektera över hur vänskapen har gått, är det dags att skriva ner det. Ta en bit papper och dra en linje rakt ner i mitten. På toppen, skriv "Fortsätt vänskapen?"Vilket är det beslut du försöker göra. Under det skriv "proffs" till vänster och "nackdelar" till höger.
  • Att göra ett fördelar och nackdelar är ett snabbt och enkelt sätt att hjälpa dig att se fördelarna och nackdelarna med möjliga beslut innan du gör dem.
  • Bild med titeln Håll dig uppdaterad med kurs Steg 4
    3. Fyll i dina fördelar och nackdelar. Använd de reflektioner du hade i det första steget att fylla i varje sida av din lista. För proffs kommer du att vilja lista alla anledningar att det är en bra idé att fortsätta vänskapen. För nackdelar kommer du att skriva ut alla orsaker som fortsätter vänskapen är ett dåligt beslut.
  • Till exempel kan du skriva "lojalitet", "5-årig vänskap" och "känner alla mina hemligheter" under proffsen. Under tiden kan du lägga till saker som "inte trovärdiga" eller "inte tillförlitliga" under nonsansvaret.
  • Bild med titeln Ge en presentation framför din lärare Steg 10
    4. Granska dina fördelar och nackdelar. När du har uttömt din hjärnkraft som skriver ut båda sidor av listan, ska du gå tillbaka över vad du skrev. Omedelbart vill du se om en sida av listan är mycket längre än den andra. Om så är fallet kan det innebära att fördelarna eller nackdelarna uppväger den andra.
  • Du vill också titta på innehållet i de enskilda objekten på listan. Se om någonting sticker ut till dig. Till exempel kan du överväga "inte tillförlitlig" för att vara mycket mer ogynnsam än att ha en "5-årig vänskap."Döma fördelarna och nackdelarna mot varandra för att bestämma vilka som är viktigast för dig.
  • Om du har Majors Pros som betyder mer till dig än de mindre nackdelarna, då kan du bestämma dig för att fortsätta vänskapen. Men om nackdelarna är stora och proffsen verkar mindre, kan du ha fattat beslutet att avsluta vänskapen.
  • Metod 2 av 3:
    Letar efter hälsosamma vänskapsindikatorer
    1. Bilden med titeln får någon att bli kär i dig Steg 9
    1. Tänk om din vän lyssnar och värderar dina åsikter. En meningsfull och viktig del av att vara en vän är att bry sig om vad dina vänner måste säga. När du uttrycker dina idéer och åsikter, gör din vän ett försök att lyssna och få det du säger? Eller ignorerar din vän dina åsikter och bara gör vad de vill ha?
    • Om din röst inte hörs i den här vänskapen kan det vara ett tecken på att du måste avsluta det.
  • Bild med titeln Hitta saker att prata om steg 21
    2. Fråga om din vän respekterar dina personliga gränser. Gränser är en nödvändig aspekt av ett framgångsrikt och hälsosamt förhållande. Om du har satt gränser med din vän för vad du vill och inte kommer att acceptera i vänskapen, då har han eller hon skyldig att ålägga.
  • Om du har sagt till din vän att du värderar integritet och hålla confidences, men hon går och delar intim information med hela klassen, då respekterar hon inte dina gränser. Utvärdera din vänskap för att se om det finns många gränsöverträdelser. Om det finns, kanske du inte har ett hälsosamt förhållande.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar om att låta dig gå till en sen natt händelse Steg 9
    3. Bestäm om du mår bra efter att ha interagerat med den här vänen. Ibland, för att du har att göra med en "vän", kan du förbise vad ett riktigt förhållande ska vara. Är din vän snäll mot dig? Vet han eller hon om ditt liv, förbi, gillar och ogillar? Verkar han eller hon njuta av att spendera tid med dig? Och vice versa?
  • Du måste överväga övergripande om du tror att detta förhållande är ett positivt element i ditt liv eller helt enkelt en giftig dödvikt.Om det oavsett hur mycket du korrigerar dem, verkar de fortfarande blanda upp detaljer om ditt liv, sätta dig ner, och eller göra skämt på din bekostnad, är det här vänskapet förmodligen inte att känna dig så bra.
  • Bild med titeln Välj ett akupunktör Steg 9
    4. Reflektera över din väns trovärdighet. Om du inte känner dig bekväm runt dem och inte kan berätta några av dina hemligheter eller om ditt förflutna, är något fel. Har de någonsin spridit dina hemligheter eller sprider rykten om dig? Fungerar de ett sätt med dig och sedan helt annorlunda med någon annan? Om så är fallet är de inte värda att hålla. De kan orsaka mycket drama i ditt liv och det är inte ett tecken på en hälsosam vänskap.
  • Bild med titeln Stoppa våta drömmar Steg 4
    5. Fråga dig själv om vänskapen är ensidig. Om din vänskap är off-balance-betyder att du alltid ger och din vän tar alltid det kan vara ett tecken på att vänskapen är ohälsosam. Visst, vid någon tidpunkt i varje vänskap, kommer en person att göra mer. Men om du ärligt kan säga att flera gånger än inte att ge faller i ditt knä, så kan det vara dags att hitta en ny vänskap.
  • Att ge beteenden kan inkludera att arbeta runt din väns schema när du gör planer, diskutera dina vänner problem tillsammans, stödja din vän på jobbet eller sociala funktioner, ta hand om din vän när hon är sjuk, etc.
  • "Tar" Beteenden inkluderar att låta din vän lyssna på dig och hjälpa dig när du har problem, så att din vän stöder dig på en viktig skola eller arbetshändelse, så att din vän att ta hand om dig när du är sjuk, etc.
  • Metod 3 av 3:
    Pratar med vännen
    1. Bildbeteckningen vet när man ska få mentalhälsorådgivning steg 6
    1. Bestämma om vänskapen är värt att hålla. När du har övervägt hur din vän behandlar dig, kan du känna dig redo att fatta ett beslut om huruvida vänskapen är värt att fortsätta. Granska dina bekymmer och väga dem mot de positiva aspekterna av din vänskap för att hjälpa dig att fatta ditt beslut. Om vännen har gjort några saker för att störa dig tidigare, kan du bestämma att du vill hålla vänskapen så länge som din vän är villig att göra ett försök att förändra några saker.
    • Till exempel, om din vän alltid vill diskutera sina problem och aldrig lyssnar när du behöver prata, kanske du kan säga något som, "Jag vill fortsätta vår vänskap, men det verkar som om vi alltid fokuserar på dina bekymmer. Om vi ​​ska fortsätta vänskap, måste jag veta att du kommer att göra ett försök att lyssna på mig när jag behöver prata."
    • Tänk på att det är normalt för vänskap att blekna över tiden. Ibland förändras människor och växer ifrån varandra, och det är okej.
  • Bildbeteckningen Testad för STD utan att låta dina föräldrar veta steg 12
    2. Be om att prata. När du har bestämt dig för att avsluta vänskapen måste du formellt följa igenom. I vissa fall kan det vara okej att låta en vänskap helt enkelt blekna. Men om du har haft en lång vänskap, se personen ofta, eller besluta att avsluta vänskapen efter en hemsk förräderi eller indiscretion, är det bättre att göra gärningen personligen.
  • Bjud in personen till lunch eller kaffe så att de två av er kan prata ansikte mot ansikte.
  • Bild med titeln Deal med tonårsgraviditet Steg 12
    3. Få rakt till punkten. Även om det kan vara besvärligt att avsluta en vänskap, blir prövningen bättre för er båda om du är rättvis. Slå inte runt busken. Förklara för din vän varför du bad honom eller henne att prata.
  • Du kanske säger något som "Jag vet att du undrar varför jag frågade dig här idag. Jag ville diskutera vår vänskap ... "
  • Bild med titeln avskräcka människor från att röra med dig Steg 12
    4. Fokusera på dina egna känslor utan att skylla. Även om personen gjorde något hemskt, det finns ingen användning som anklagar eller chastiserar personen för felaktigheten. Om du har fattat beslutet att avsluta det, säg bara det och förklara din resonemang. Ta ägande för hur du känner. Försök att inte attackera personen, men beteendet. Använd "I" uttalanden.
  • "Jag" uttalanden ger dig ett sätt för dig att uttrycka sig på ett icke-hotande sätt. Istället för att använda "du," som har tendensen att orsaka försvar, starta ett uttalande med "Jag" låter dig ta ägande för hur du känner dig utan att skylla.
  • Prova det här tillvägagångssättet "Jag tror att vi måste avsluta vår vänskap. Jag har konsekvent skadats av dig att sprida rykten om mig och jag kan inte göra det längre. Jag önskar er lycka."
  • Bild med titeln Deal med en autistisk pojkvän Steg 11
    5. Ge personen en möjlighet att svara. Självklart kommer svaret inte att ändra ditt beslut, men det är hänsynsfullt och artigt. Personen kan bli defensiv eller arg, och det är okej. Du kan inte styra reaktionen, men du borde fortfarande hålla fast vid dina vapen.
  • Låt personen ventilera några frustrationer eller svara på hur de skulle vilja. Om det behövs, upprepa dig själv genom att säga "Jag är ledsen, men vi kan inte vara vänner längre."
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande