Hur man kompromissar

Oavsett om du försöker kompromissa med din partner, en familjemedlem eller en kollega, kommer processen att se ut. Börja med att ta reda på varje persons ståndpunkt i frågan. Sedan, arbeta tillsammans för att komma med olika sätt som du kan lösa problemet. Det kan också bidra till att undvika några vanliga roadblocks som förhindrar framgångsrik kompromiss, som att vara respektlös eller fokusering på att vinna. Anta några praktiska kommunikationsstrategier och du kommer lättare att arbeta med oenigheter lättare och snabbt!

Steg

Del 1 av 3:
Att räkna ut var du står
  1. Bild med titeln Kompromise Steg 1
1. Gå in i den andra personens skor. Innan du börjar förhandlingar är det viktigt att veta var varje person står i frågan. Försök att se saker från den andra personens synvinkel genom att gå in i sina skor. Föreställ dig vad erfarenheten är som för den andra personen och vad som kan köras sina handlingar.
  • Låt oss säga att du vill gå en månad lång semester under sommaren, men din partner föredrar att ta mindre semester under hela året. Ta en stund att överväga sina skäl. Kanske är det svårare för din partner att ta tid på jobbet som behövs för en månadslång semester, eller kanske vill de använda en del av sin semester tid att besöka familjen under vintersemester.
  • Bild med titeln Kompromise Steg 2
    2. Lyssna aktivt genom att titta på personen och avlägsna distraktioner. För att bättre förstå var den andra personen kommer från, behöver du lyssna effektivt. När den andra personen talar, lyssnar verkligen på dem. Om du kan, gör ögonkontakt med den andra personen. Titta inte på din telefon eller fitta med föremål.
  • Om du förlorar spår av vad den andra personen har sagt, be dem att upprepa det. Du kan säga något som "Tyvärr, jag var bara så upptagen med att tänka på vad du sa att jag inte hörde den sista delen. Kan du upprepa det?"
  • Bild med titeln Kompromise Steg 3
    3. Fråga öppna frågor. Få en känsla av vad den andra personen vill ha ut ur kompromissen. Du kan räkna ut sina mål och få dem att känna sig hörda genom att fråga öppna frågor. Sådana frågor tillåter den andra personen att expandera på sina idéer.
  • Ställ frågor som, "Varför känner du det sättet om mitt förslag?" och "Hur tror du att vi kan träffas i mitten på denna fråga?"
  • Bild med titeln Kompromise Steg 4
    4. Kommunicera dina behov hävdande. Den andra personen kan inte läsa ditt sinne, så du måste vara villig att ange dina behov. Att hävda dina behov inkluderar att tala tydligt och kortfattat snarare än att slå runt busken.
  • Till exempel kan du berätta för din bästa vän, "Jag känner att vi aldrig spenderar tid tillsammans längre. Kan vi titta på våra scheman och försöka hitta mer tid att umgås? Jag skulle uppskatta det."
  • Använd "I" -deklarationer för att hjälpa dig att prata om ditt perspektiv eller känslor självständigt utan att förolämpa någon. Till exempel kanske du säger, "När jag kommer hem från jobbet, känner jag mig ofta stressad när jag ser att köket fortfarande är rörigt."
  • Bild med titeln Kompromise Steg 5
    5. Var tydlig om dina icke-förhandlingar. Det finns några aspekter av ditt liv som inte är upp för förhandlingar. De är de problem du absolut inte kommer att erkänna, till exempel din religion, värderingar eller till och med sentimentella föremål. Useea lugn röst och takt för att förklara dina icke-förhandlingar så att du inte verkar oförskämd eller stötande.
  • Om den andra personen försöker få dig att kompromissa med en icke-förhandlingsbar, kommunicera gränsen. Istället för att skrika "Jag sa att jag inte arbetar i helgen!," Du kanske säger, "Jag är rädd att jag inte kan jobba i helgen. Det är min dotters födelsedag, och jag saknar inte mina barns födelsedagar."
  • Kommunicera tydliga gränser till din chef, vänner och familj. Att verkställa dessa gränser hjälper dig att fastställa vilka beteenden du vill och inte tolererar.
  • Del 2 av 3:
    Kommer med lösningar
    1. Bild med titeln Kompromise Steg 6
    1. Hitta gemensam mark. Ta reda på de punkter som du båda är överens. Att göra det hjälper till att upprätthålla en känsla av samarbete om frågan. Det hjälper också dig att komma till något slags överenskommelse.
    • Till exempel kan du berätta för din make, "vi båda vill flytta till ett område där barnen kan gå till stora skolor. Det verkar som om en låg brottslighet är viktigast för dig, medan mångfald är viktigast för mig. Vad sägs om att vi tittar på kvalitetsskolor i rimligt olika stadsdelar som har låga brottsliga priser?"
  • Bild med titeln Kompromise Steg 7
    2. Turas om. Nära relationer involverar ofta mer samarbete än de mellan relativa främlingar. Om du försöker nå en kompromiss med din partner, familjemedlem, vän eller kollega med vilken du är på vänliga villkor, prova vändningstrategin.
  • Till exempel, om du och din make inte kan komma överens om vilken film som ska titta, kan du vända och titta på dem båda: en persons preferens går först och den andra personens följer.
  • Om du och en kollega försöker bestämma vem som ska köpa lunch, kanske du säger, "Jag får det den här gången, men du har nästa."
  • Om det är lika viktigt (eller obetydlig) om vem som går först, vänd ett mynt.
  • Bild med titeln Kompromise Steg 8
    3. Erbjuda en utbyte. Se kompromissen som en presentbyte. I grund och botten arbetar den här metoden med en "du ger mig det här, och jag ger dig den" mentaliteten. Erbjuder något av relativt lika eller önskvärt värde för den andra personen i utbyte mot vad de ger dig.
  • Till exempel, om du och din rumskamrat argumenterar över vem som driver, kan du båda bestämma vilken är din minst favorit chore (e.g., Mopping, tvättar, tvättar). Sedan swap: Du gör deras minst favorit chore och de gör din.
  • Kom ihåg att vara flexibel i utbytet. Tillåta den andra personen att förhandla. Kompromiss, trots allt kräver ofta att båda parter ger något eller att överväga de andras behov.
  • Bild med titeln Kompromise Steg 9
    4. Gör en provperiod. Du kanske har ett förslag om hur något kan bli bättre, men den andra personen är resistent mot hopp ombord. Om det händer, föreslår att de försöker det på en kort försök. Om de inte gillar det, kan du byta tillbaka i slutet av försöket.
  • Låt oss säga att du läser en artikel som föreslår att du disciplinerar dina barn ett visst sätt, men din make är inte övertygad. Du kanske säger, "Vad sägs om vi provar i två veckor? Om det fungerar fortsätter vi att göra det. Om det inte gör det, ska vi försöka. Okej?"
  • Del 3 av 3:
    Göra processen mjukare
    1. Bild med titeln Kompromise Steg 10
    1. Stanna lösningsfokuserad. När du har räknat ut var var och en av er står, finns det ingen anledning att se tillbaka och bo på själva problemet. I stället fokusera på hur du kan lösa det. Detta minimerar möjligheten för diskussionen att komma ur hand och leda till en otäck meningsskiljaktighet.
    • Om endera personen börjar bo i frågan, erbjuda en mild påminnelse att fokusera på lösningen. Något för att "hej, låt oss försöka fokusera på att lösa problemet, okej?"Ska göra tricket.
  • Bild med titeln Kompromise Steg 11
    2. Var respektfull för den andra personen. Kompromiss blir nästan omöjligt när du är arg eller aggressiv. För att säkerställa att din kompromiss är framgångsrik, syftar till att visa respekt för den andra personen och deras idéer, även om du inte håller med dem.
  • Inte förolämpa dem eller använd ord som "dumma "eller "onyttig" att beskriva sina idéer. Denigrerande den andra personen kommer bara att göra dem gräva i sina åsikter mer fast och hindrar din förmåga att kompromissa med.
  • Bild med titeln Kompromise Steg 12
    3
    Andas djupt För att få ilska eller spänning under kontroll. Även om det bara är några minuter, ta dig tid att lugna dig om du känner dig irriterad eller spänd. Prova djupt andning medan du räknar tyst mot dig själv.
  • Andas djupt genom näsan för ett antal av 4. Håll andan för 7 räkningar. Sedan andas långsamt till ett antal av 8. Upprepa cykeln tills du känner dig mer i kontroll.
  • Om du inte kan gå av dig själv, försök att göra en djup andningsövning när den andra personen pratar. Det hjälper dig att hålla dig lugn och förhindrar att du avbryter.
  • Bild med titeln Kompromise Steg 13
    4. Var realistisk. Det finns goda och dåliga kompromisser, så se till vad du begär av den andra personen är faktiskt rimlig. Fråga dig själv några frågor om det du vill ha personen att kompromissa med. Är din fråga genomförbar för dem? Frågar du den andra personen att ändra vem de är?
  • Låt oss säga att du gillar absolut allt i ditt bostadsyta för att vara obefläckade och i ordning medan din partner fungerar bäst med röran. Du kanske behöver tänka på att du inte kan dela samma utrymme, speciellt om en av er inte är villig att ändra sina förväntningar.
  • Bild med titeln Kompromise Steg 14
    5. Släpp win-lose perspektivet. Var och en av er måste göra koncessioner i en kompromiss. Om du går in i diskussionen hoppas att "vinna", kommer ditt beteende inte att vara vänligt eller kooperativt. Att försöka vinna oenigheten är inte vad som är viktigt. Det som är viktigt är att båda får dina individuella behov träffas.
  • Titta inte på det från ett win-lose perspektiv. Istället, tänk på kompromissen som ett positivt sätt för dig att komma till ett avtal.
  • 6. Skriv ner kompromissen när du håller med om det. Att skriva ner kompromissen kommer att se till att du båda förstår det tydligt. Detta kan hjälpa till att förhindra missförstånd eller misstag i framtiden. Du bör båda hålla en kopia av kompromissen eller posta den på en plats där du båda kan se den, till exempel ett kylskåp eller anslagstavla.
  • Du kan även underteckna kompromissen för att visa att du godkänner sina villkor.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande