Hur man ökar fertiliteten i 30-talet

Som en kvinna 30 år eller äldre kan du vara orolig för hur bördiga du är. Även om fertilitet kan minska i 30-talet och 40-talet, är all kropp annorlunda och ett antal faktorer kan påverka om du kan bli gravid när du är 30 och bortom. Anta en hälsosam livsstil, upprätthålla en hälsosam kost och ta kosttillskott kan alla hjälpa till att öka din fertilitet. Du bör också spåra din ägglossning och upprätthålla ett aktivt sexliv för att öka dina chanser att bli gravid. Om du har problem med din fertilitet eller infertilitet körs i din familj, tala med din läkare om nästa steg.

Steg

Metod 1 av 4:
Efter en hälsosam kost och livsstil
  1. Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 1
1. Ät en balanserad kost så att du kan behålla en hälsosam vikt. Att vara överviktig eller underviktig kan negativt påverka din fertilitet. Viktfluktuationer kan orsaka att dina perioder är oregelbundna och minska dina chanser att bli gravid. Behåll en diet hög i friskt protein som kyckling, fisk, tofu och bönor, liksom färska frukter och grönsaker och helvete korn.
  • Undvik att äta mat hög i transfetter, artificiell smaksättning och raffinerat socker.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 2
    2. Ha lax och ägg regelbundet för att öka dina omega-3-fettsyror. Försök att äta lax 1-2 gånger i veckan och ägg som är förstärkta med DHA, en fettsyra. Att öka dina omega-3-fettsyror kan bidra till att förbättra din fertilitet och din övergripande hälsa.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 3
    3. Undvik att konsumera höga mängder alkohol. Klipp ner på din alkoholkonsumtion till 1-2 drycker i veckan. Detta kan säkerställa att dina fertilitetsnivåer är höga.
  • Om du har en manlig partner, bör han också behålla låg alkoholkonsumtion, inte mer än 14 enheter i veckan spridas ut över 3 dagar eller mer. Att dricka för mycket alkohol kan negativt påverka kvaliteten på hans spermier.
  • 4. Begränsa din koffein till 200 mg om dagen. Du behöver inte ge upp ditt morgonkaffe helt och hållet, men om du hoppas att bli gravid, borde du inte ha mer än 1-2 koppar. Konsumera mer koffein än vad som kan ha en negativ inverkan på din fertilitet.
  • En 8Fl Oz (240 ml) kopp kaffe innehåller 96 mg koffein.
  • En 8FL oz (240 ml) kopp svart te innehåller 47 mg koffein, medan grönt te innehåller 28 mg.
  • Medan det varierar beroende på varumärket, medger COLA runt 22 mg koffein för en 8Fl Oz (240 ml) soda. Tänk dock på att sodavynen typiskt säljs i behållare som är 12FL oz (350 ml) eller större.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 4
    5. Försök att inte röka eller vara runt rökare.Rökning kan negativt påverka din hälsa och din fertilitet. Om du röker, försök att sluta eller minska din rökvanor. Håll dig borta från områden där det finns cigarettrök, som i hem eller bilar av människor som röker.
  • En mans sperma kan också bli mindre potent om han röker mycket eller inhalerar begagnade rök.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 5
    6
    Övning regelbundet. Att hålla sig i form och hälsosam med regelbunden motion kommer att bidra till att öka din fertilitet. Försök att göra kardioövningar flera gånger i veckan, som att springa, simma eller cykla. Ta en träningsklass på ditt lokala gym flera gånger i veckan eller gör träningspass hemma.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 6
    7. Do yoga eller Andningsövningar För att minska stressen. Höga stressnivåer har visat sig negativt påverka fertiliteten hos individer över 30 år. Försök att vara avslappnad och lugn genom att göra yoga regelbundet hemma eller på en lokal yoga studio. Andas andningsövningar hemma på morgonen innan du börjar din dag eller på natten före sängen så att du kan känna dig centrerad och lugn.
  • Metod 2 av 4:
    Ta kosttillskott
    1. Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 7
    1. Har folsyratillskott för att förbättra ägglossningen. Leta efter folsyratillskott på din lokala hälsokostaffär eller online. Se till att tillägget innehåller mestadels folsyra och inga tillsatser eller konserveringsmedel. Följ doseringsanvisningarna på etiketten och ta aldrig mer än den rekommenderade beloppet.
    • Din manliga partner bör också ta folsyratillskott för att hålla hans spermie friska.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 8
    2. Ta fiskolja och magnesiumtillskott för att öka din fertilitet. Fiskolja innehåller omega-3-fettsyror, som är bra för fertilitetshälsa. Magnesium kan också hjälpa till att hålla dina fallopiska rör friska och förbättra dina chanser att bli gravid. Leta efter dessa tillskott på din lokala hälsokostaffär eller online.
  • Kontrollera etiketten för att säkerställa att tillskotten innehåller mestadels mineraler och inga konserveringsmedel eller tillsatser.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 9
    3. Be din läkare om att ta prenatala vitaminer för att bli gravid. Att ta prenatala vitaminer i låga doser kan bidra till att förbereda din kropp för graviditet och öka din fertilitet. Prenatala vitaminer kan köpas på din lokala hälsokostaffär eller online.
  • Metod 3 av 4:
    Underhålla din menstruation och sexuell hälsa
    1. Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 10
    1. Ha kvar spår av din menstruationscykel För att bekräfta det är regelbundet. En vanlig menstruationscykel är ett gott tecken att dina fertilitetsnivåer är höga. De flesta menstruationscyklerna anses vara normala om de varar 21-35 dagar, med ägglossning som förekommer mellan dag 6 och dag 14. Skriv ner dina ägglossningsdagar på en kalender eller använd en spårare på din smartphone så att du kan bekräfta att dina perioder är vanlig månad till månad.
    • Om dina perioder inte är vanliga, eller de tenderar att vara längre än 35 dagar, tala med din läkare. Det kan innebära att du ägglossar mindre och behöver kolla på dina fertilitetsnivåer.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 11
    2. Sluta ta med födelsekontroll när du bestämmer dig för att bli gravid. Fortsätt med födelsekontroll tills du bestämmer dig för att du vill bli gravid. Du kan sedan gå av födelsekontroll, under överinseende av din läkare. Du måste vänta flera månader för födelsekontrollen att lämna ditt system innan du kan försöka bli gravid.
  • Om du inte vill bli gravid direkt men vill öka din fertilitet så att du kan tänka dig i framtiden, ta din födelsekontroll regelbundet. Födelsekontroll kan hjälpa din menstruationscykel att hålla sig regelbunden och konsekvent. Har oral födelsekontroll samtidigt varje dag och försök att inte hoppa över några dagar för att undvika att röra upp din cykel.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 12
    3. Ha sex varje vecka för att hålla din cykel regelbunden. Engagera i regelbundet samlag, minst en gång i veckan, kan hjälpa till att hålla din menstruationscykel regelbunden och se till att du är ägglossning. Ett hälsosamt sexliv kan hjälpa dig att producera mer östrogen, som då kan bidra till att öka dina fertilitetsnivåer.
  • Försök att ha sex veckovis eller flera gånger i månaden för att hålla dina fertilitetsnivåer upp. Du kan då ha en lättare tid att bli gravid när du bestämmer dig för att du är klar.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 13
    4. Använd sexuella smörjmedel som är spermiska vänliga. När du engagerar dig i samlag, se till att du använder naturliga smörjmedel som canola, jordnöts, grönsaker, mineral eller babyoljor. Dessa naturliga oljor gör det lättare för spermier att befrukta ett ägg under samlag. Du kan också köpa smörjmedel över disken som är spermi-vänliga på din lokala drogbutik eller online.
  • Undvik smörjmedel som saliv och olivolja, såväl som kommersiella smörjmedel som inte är märkta "spermiska vänliga", eftersom de kan hämma spermens styrka.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 14
    5. Undvik att douching. Douching är när du använder doftdukar eller rengöringsmedel på din vagina för att "rengöra" det. Denna praxis kan faktiskt ta bort de normala, skyddande bakterierna i din vagina och riskera med bakteriella infektioner. Vissa bakterieinfektioner i din vagina kan orsaka fertilitetsfrågor.
  • Metod 4 av 4:
    Talar med din läkare
    1. Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 15
    1. Prata med din läkare om infertilitet går i din familj. Infertilitet kan orsakas av ett antal faktorer, inklusive genetik. Diskutera denna möjlighet med din läkare och få fertilitetsprov som görs för att avgöra om du har fertilitetsproblem. Att ta itu med fertilitetsproblemen tidigt kan öka dina chanser att bli gravid.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet steg 16
    2. Tala med din läkare om du har oskyddad sex regelbundet men kan inte bli gravid. Om du är av födelsekontroll och inte använda preventivmedel av något slag när du har sex, ökar dina chanser att bli gravid betydligt. Du kanske vill kolla på dina fertilitetsnivåer om du gör det regelbundet och inte bli gravid, eftersom det kan indikera att du kan ha fertilitetsproblem.
  • Bild med titeln Boost fertilitet i 30-talet Steg 17
    3. Be din läkare om att frysa dina ägg. Frysning av ägg När du är i 30-talet kan du då låta dig bli gravid i framtiden genom assisterad reproduktionsteknik. Dina frysta ägg kommer att hållas i en bank så att du kan komma åt dem när eller om du bestämmer dig för att bli gravid i en äldre ålder. Din läkare kan hänvisa till en äggbank där du kan få det på ett säkert sätt.
  • Tänk på att frysa dina ägg garanterar inte att du kommer att kunna bli gravid i en äldre ålder men det kan öka dina chanser.
  • Din läkare kan rekommendera att frysa dina ägg om du har en familjehistoria av infertilitet eller tidig klimakteriet.
  • Tips

    I 30-talet kanske du vill ta större hand om Skydda din ovarie reserv. Din ovarie reserv är antalet kvarvarande ägg du har som kan producera barn.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande