Hur man får vikt vid adhd-medicinering

Även om det inte finns något känt botemedel mot uppmärksamhetsunderskott hyperaktivitetsstörning (ADHD) är en kombination av ADHD-medicinering och terapi det bästa sättet att behandla denna sjukdom. Det finns fyra läkemedel som används för att behandla ADHD: metylfenidat, dexamfetamin, lisdexamfetamin och atomoxetin. En vanlig biverkning av alla dessa läkemedel är en förlust av aptit, vilket leder till viktminskning. Att sätta på vikt medan på ADHD-medicinering kräver justeringar av din kost och eventuellt användningen av kosttillskott eller andra läkemedel som hjälper till att stimulera din aptit.

Steg

Del 1 av 2:
Justera din kost och motion rutin
  1. Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 1
1. Skapa en balanserad kost med en nutritionist. Innan du gör några ändringar i din kost, bör du prata med en licensierad dietist. Din läkare kan hänvisa dig till en dietist, som kan hjälpa dig att skapa en hälsosam, balanserad kost som anpassas till dina kostbehov. Män behöver cirka 2 500 kalorier om dagen för att upprätthålla en hälsosam vikt, och kvinnor måste konsumera cirka 2 000 kalorier om dagen. Men din Daily Calorie Intake beror på din ålder, din ämnesomsättning och din fysisk aktivitet. Din ADHD-medicinering kommer också att vara en faktor, och din nutritionist kan föreslå ett högre dagligt kaloriintag för att hjälpa dig att gå ner i vikt på din medicin, vilket möjligen börjar med ytterligare 500 kalorier om dagen.
  • För att få vikt måste du äta mer kalorier än din kropp brinner varje dag genom daglig aktivitet och daglig träning. Det är viktigt att du får vikt säkert genom att begå en balanserad diet med högre kalori måltider varje dag. Din nutritionist kan hjälpa dig att utveckla en måltidsplan så att du äter hälsosamma, näringsrika måltider som gör att du kan gå ner i vikt och upprätthålla en hälsosam vikt.
  • Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 2
    2. Kom ihåg att försök att gå ner i vikt betyder inte att du kan äta ohälsosamt. Det kan vara frestande att nå för dessa munkar och glass - trots allt försöker du gå ner i vikt! Men det är lika viktigt att uppmärksamma var dina kalorier kommer ifrån när du försöker gå ner i vikt eftersom det är när du försöker gå ner i vikt. Livsmedel med tomma kalorier (som godis) ger dig inte den näring som din hjärna och kropp behöver fungera bra. Istället, försök att lägga till kalorier på hälsosamma sätt, som med högkalori, näringsrika smoothies med proteinpulver.
  • Livsmedel som är förknippade med snabb viktökning, inklusive sugary mat och drycker som läsk, godis, kakor, bakverk, etc., Kan också förvärra symtom på ADHD, särskilt hyperaktivitet.
  • Bild med titeln Gain vikt under ADHD Medication Steg 3
    3. Försök att äta innan du tar din medicinering. Om du vet att du förlorar din aptit snart efter att ha tagit din ADHD-medicin, gör en vana att äta en hälsosam, hjärtlig måltid i förväg. Så, om du brukar vakna och omedelbart ta med dina meds, håll av tills du kan ha en hälsosam, fyllande frukost (inkludera hela korn, massor av protein och försök fullfett mjölk). Om du kan, vara flexibel med ditt måltidschema och äta mellanmål, som proteinstänger, hela dagen.
  • 4. Skapa ett måltidschema. Din medicinering kan hindra dig från att känna dig hungrig, men om du skapar en måltidrutin blir du mer benägna att komma ihåg att äta. Istället för att äta 3 stora måltider, äta 5 eller 6 små måltider hela dagen. Ställ in ett larm på din telefon för att påminna dig om att ta en paus och äta något.
  • Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 4
    5. Ät livsmedel högt i omega-3 och omega-6 fettsyror. Din kropp behöver fettsyror för att bränna grundläggande cellfunktion, förbättra kroppens övergripande immunitet och förbättra dina hjärtfunktioner. Studier har visat att en brist på omega-3 och omega-6-fetter kan bidra till symtomen på ADHD, eftersom dessa fettsyror också utför flera funktioner i hjärnan, från sändning av dopamin och serotonin för att hjälpa dina hjärnceller att kommunicera. Personer med ADHD kan då lida av låga nivåer av essentiella fettsyror.
  • Din kropp kan inte producera essentiella fettsyror på egen hand, så du måste lägga till mat rik på omega-3 fettsyror i din kost. Detta inkluderar att ha mat som lax, tonfisk och annan kallvattenfisk. Omega-6 fettsyror kan förbrukas via vegetabiliska oljor.
  • Barn med ADHD bör ha 12 uns (per två måltider) en vecka med fisk och skaldjur som är låga i kvicksilver, till exempel räkor, konserverad tonfisk, pollack, lax, kokta i omättade grönsaksbaserade fetter.
  • Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 5
    6. Konsumera livsmedel högt i zink, magnesium och vitamin B6. Om du har ADHD kan du ha brister av vitaminer och mineraler som zink, järn, magnesium och vitamin B6. Megadoser av vitamintillskott kan vara giftigt, så försök att få dessa näringsämnen genom att upprätthålla en diet som är hög i dessa viktiga vitaminer.
  • Arbeta med din dietist eller nutritionist för att du äter massor av frukter och grönsaker, särskilt lövgröna grönsaker som spenat, såväl som mejeri och korn som brunt ris och fullkornsbröd.
  • Den genomsnittliga kvinnan behöver ca 4.0-7.0 mg zink per dag, och den genomsnittliga mannen behöver 5.5-9.5 mg zink per dag. Även män behöver 300 mg magnesium om dagen och kvinnor behöver 270 mg magnesium om dagen.
  • Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 6
    7. Upprätthålla en daglig träningsrutin. Din nutritionist kan också rekommendera att du behåller en daglig träningsrutin tillsammans med din nya måltidsplan så att din kropp kan brinna av tillräckligt med kalorier för att upprätthålla en hälsosam vikt. Det betyder att du kan behöva hoppa över intensivt intervallträning eller göra massor av kardio. Istället fokusera på motion som hjälper till att bygga muskler, såsom styrketräning.
  • Uppe att hålla en mild till måttlig träningsrutin, i kombination med ett högt dagligt kaloriintag, låter dig gå ner i ett hälsosamt sätt.
  • Del 2 av 2:
    Med hjälp av kosttillskott och annan medicinering
    1. Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 7
    1. Fråga din läkare om Omega-3 och Omega-6-tillskott. Nya studier har föreslagit att Omega-3 och Omega-6-fettsyror kosttillskott kan hjälpa dig att få de näringsämnen som du kan saknas på grund av brist på aptit medan du är på din ADHD-medicin. Tala alltid med din läkare innan du tar några tillskott eftersom de kan reagera negativt med din medicinering.
    • Kosttillskott regleras inte av FDA, vilket betyder att det inte finns någon standard för renheten hos ingredienserna eller deras säkerhet. Din apotekare eller dietist kan rekommendera ett välrenommerat varumärke och ge dig råd om vad som är en lämplig dos för dig att ta.
  • Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 8
    2. Tala med din läkare om en aptitförbättrande läkemedel som cyproheptadin. Cyproheptadin är en antihistamin som kan tas för att förbättra din aptit medan du är på din ADHD-medicin.
  • Cyproheptadin har visats i studier för att öka aptiten och förbättra sömnmönstren under ADHD-medicinering. Tala alltid alltid med din läkare innan du tar några andra läkemedel i samband med din ADHD-medicin.
  • Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 9
    3. Prata med din läkare om att använda ett antidepressivt medel, som Remeron. Vissa individer har funnit att ta ett mildt antidepressivt medel, som Remeron, kan bidra till att stimulera aptit när de kombineras med ADHD-medicinering. Var dock medveten om biverkningarna av antidepressiva medel, som sträcker sig från milda effekter som skakning och yrsel till humörförändringar och en förlust av samordning.
  • För barn som tar ADHD-medicinering är det en oro att man använder antidepressiva medel i en sådan ung ålder kan leda till svåra humörsvängningar och suicidala tankar. Din läkare kan beskriva alla möjliga risker för att ta ett antidepressivt medel tillsammans med din ADHD-medicin.
  • Bild med titeln Gain vikt vid ADHD Medication Steg 10
    4. Prata om att justera din ADHD-medicinering. Om du kämpar för att gå ner i vikt, prata med din läkare. Det kan vara nödvändigt att justera din medicin (kanske till en långvarig dos eller bryta upp din medicin under hela dagen), eller du kan behöva prova en annan medicinering helt och hållet.
  • Sluta aldrig med medicinering utan att tala med din läkare först.
  • Varningar

    Om du märker att dina ADHD-symtom blir värre efter att du konsumerar socker, vete eller mejeri, prata med din läkare om att säkert klippa ut de livsmedel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande