Hur man försvarar dig själv mot bröstcancer

VIDEO

Medan det är omöjligt att förutsäga med säkerhet som kommer att få bröstcancer och som inte kommer det finns det några saker du kan göra för att minska din risk och försvara dig själv. Genom att upprätthålla en livsstil som är utformad för att optimera din brösthälsa, få regelbundna brösthälsa, och bedöma din risknivå, kan du försvara dig mot bröstcancer.

Steg

Metod 1 av 3:
Ta hand om dig själv
  1. Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 1
1. Minska alkoholanvändning. Studier visar att betydande alkoholintag kan bidra till utvecklingen av bröstcancer. Försök att begränsa ditt alkoholintag till högst en alkoholhaltig dryck per dag.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 2
    2. Undvik att använda tobak. De karcinogena egenskaperna hos tobak har kopplats till en mängd olika cancerformer, inklusive bröstcancer. Om du röker, prata med din läkare om det bästa sättet att minska eller Eliminera din tobaks användning.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 3
    3. Upprätthålla en hälsosam kost. Det finns några bevis på att din kost kan påverka din risk för bröstcancer och andra typer av cancer. Medelhavsdieten kan vara särskilt användbar för att minska risken för att få bröstcancer. En bra diet kan också hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt, vilket är en viktig faktor vid förebyggande av bröstcancer.
  • De Medelhavsdiet rekommenderas av Mayo Clinic för bröst och hjärthälsa. Denna diet fokuserar på växtbaserad näring (frukter, grönsaker, blandade nötter och baljväxter), användning av friska fetter (olivolja, canolaolja) och ett reducerat intag av salt och rött kött.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 4
    4. Få gott om motion. Inte bara är att träna bra för din kropp, men det hjälper dig att behålla en hälsosam vikt. Studier visar att personer som är fysiskt aktiva är mindre benägna att diagnostiseras med bröstcancer. Försök att träna minst fyra timmar i veckan.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 5
    5. Begränsa onödig exponering för strålning. Undvik strålningsbaserade medicinska bildtekniker, som X-Rays, CT-skanningar eller PET-skanningar, såvida inte du och din läkare känner att de är medicinskt nödvändiga. Exponering för strålning kan ge dig risk för bröstcancer och andra typer av cancer.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 6
    6. Prata med din läkare om riskerna med hormonbehandling. Långsiktig exponering för hormoner i hormonersättningsterapi eller hormonell födelsekontroll har kopplats till en ökad risk för att utveckla bröstcancer. Om du tar eller med tanke på p-piller eller andra former av hormonbaserad terapi, prata med din läkare om de potentiella riskerna och fördelarna. Diskutera hur du kan begränsa eller minska dosen och varaktigheten av din terapi för att minimera risken för att utveckla bröstcancer.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 7
    7. Amma, om du kan. Inte alla mödrar kan inte amma, men om det fungerar för dig och ditt barn kan amning vara till nytta för din brösthälsa. Amning har visat sig minska risken för att utveckla bröstcancer.
  • Metod 2 av 3:
    Övervaka dina bröst
    1. Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 8
    1. Utför en självundersökning minst en gång i månaden. Regelbundna bröst självundersökningar är inte ett tillförlitligt sätt att upptäcka tidiga tecken på bröstcancer. Men de är fortfarande ett användbart verktyg för att förstå ditt brösts normala tillstånd, och i vissa fall kan du hjälpa dig att upptäcka förändringar som kan vara kopplade till bröstcancer eller andra förhållanden.
    • Be din läkare att visa rätt sätt att utföra en bröstprov, och vad man ska se och känna för under tentamen.
    • För att utföra provet, håll din högra arm ovanför huvudet och känna försiktigt ditt högra bröst och nippelområde med din vänstra hand. Flytta runt ditt bröst i ett cirkulärt mönster med fingrarna. Känna för eventuella klumpar eller vävnad som verkar oregelbundna jämfört med resten av din bröstvävnad. Upprepa processen och undersök ditt vänstra bröst.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 9
    2. Visuellt undersöka dina bröst. Leta efter utbuktningar, lopsidedness eller någon dimpling som kan uppstå när du höjer armen över huvudet.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 10
    3. Bekanta dig med hur dina bröst förändras under månaden. Om du menstruerar, var medveten om normala förändringar i dina bröst som är relaterade till din menstruationscykel. Försök att utföra dina vanliga bröstprov i taget när dina bröst inte är ömma eller förstorade på grund av menstruation eller före menstruations symptom.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 11
    4. Få en utvärdering om du har problem. Om du märker några ändringar eller symtom som du tycker är oroliga, kontakta din läkare, även om du inte är förfallen för din vanliga tentamen.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 12
    5. Besök din läkare årligen för en check-up. Under din vanliga kontroll kommer din läkare att utföra en bröstundersökning, under vilken de kommer att kontrollera om oegentligheter i bröstvävnad. Om du har märkt några klumpar eller stötar, låt din läkare veta.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 13
    6. Få ett mammogram regelbundet. I allmänhet rekommenderar läkare regelbundna (årliga) mammogram för kvinnor 40 år och äldre. Tidig upptäckt är möjlig genom mammogram och kan hjälpa till med att diagnostisera bröstcancer för att starta effektiv behandling.
  • Kvinnor med hög risk för att utveckla bröstcancer kan behöva börja få mammogram vid en yngre ålder.
  • Beroende på din livsstil och familjehistoria kan din läkare rekommendera ett mammogram årligen eller vid något annat intervall.
  • Ibland kan en uppföljnings ultraljud krävas för att avgöra om några abnormiteter är cancerösa eller helt enkelt godartade cystor, som är vanliga.
  • Eftersom män sällan utvecklar bröstcancer, rekommenderar läkare inte typiskt mammogram för män. Men om du är en man som upplever möjliga bröstcancer symptom, som en klump i ditt bröst, kan din läkare vilja utföra ett mammogram som en del av din diagnostiska tentamen.
  • Metod 3 av 3:
    Bedömning av din risk
    1. Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 14
    1. Titta på din familjehistoria. Vissa människor har en genetisk predisposition för bröstcancer. Om det finns en historia av bröstcancer i din familj kan du vara i fara. Titta på historien om båda sidor av din familj (mors och fars), eftersom den genetiska predispositionen för bröstcancer kan komma från vardera sidan.
    • Samma gener som är kopplade till bröstcancer är också kopplade till andra typer av cancer. Notera någon historia av äggstock, bukspottskörtel eller högkvalitativ prostatacancer i din familj.
    • Låt din läkare veta om det finns en historia av någon av dessa typer av cancer i din familj.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 15
    2. Få testad för BRCA1 och BRCA2 genetiska mutationer. Mutationer till dessa gener kan göra dig extra mottaglig för bröstcancer och vissa andra typer av cancer. Det är särskilt viktigt att testa för dessa mutationer om det finns en historia av bröst- och äggstockscancer i din familj.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 16
    3. Titta på din personliga hälsohistoria. Bortsett från genetisk predisposition finns det andra faktorer som kan relateras till din personliga risk för bröstcancer. Prata med din läkare om du har någon av följande riskfaktorer:
  • Ålder: Kvinnor över 50 är mer benägna att utveckla bröstcancer.
  • Täta bröst: Kvinnor med bröst som är "täta" eller höga i bindväv (i motsats till fettvävnad) har en förhöjd risk att utveckla bröstcancer.
  • Tidig menstruation: Om du började menstruera vid 12 års ålder eller yngre kan du vara lite högre risk för att utveckla bröstcancer.
  • Ingen graviditet, eller graviditet sent i livet: Om du aldrig har varit gravid, eller blev gravid för första gången efter 30 års ålder, kan du ha en något ökad risk för bröstcancer.
  • En tidigare historia av bröstcancer eller icke-cancerösa bröstsjukdomar.
  • Bild med titeln Försvara dig själv mot bröstcancer Steg 17
    4. Titta på din historia om medicinska behandlingar och mediciner. Vissa medicinska förfaranden och läkemedel kan också öka risken för att utveckla bröstcancer. Prata med din läkare om du har använt någon av dessa läkemedel eller genomgått någon av dessa medicinska förfaranden:
  • Hormonterapi (e.g. hormonersättningsterapi efter klimakteriet) eller hormonella preventivmedel (E.g. P-piller).
  • Strålningsterapi för andra cancerformer av bröstet och bröstet.
  • Läkemedlet dietylstilbestrol (des), ett läkemedel som ibland administrerades till gravida kvinnor mellan 1940 och 1971.
  • WikiHow Video: Hur man försvarar dig mot bröstcancer

    Kolla på

    Varningar

    Män kan också få bröstcancer. Om du är en man med en historia av bröst, äggstockar, bukspottskörtel eller prostatacancer i din familj, prata med din läkare om du kan vara i fara.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande