Hur man bestämmer fertilitet

Fertilitet, eller förmågan att bli gravid, är mycket viktigt för alla sexuellt aktiva vuxna att överväga, oavsett om du försöker starta en familj eller letar efter sätt att öva säkert sex. Även om det är lätt att kartlägga, spårning, bestämning, och förbättra dina chanser vid fertilitet kräver mycket tålamod. Medan det alltid är bäst att få allvarliga fertilitetshänsyn till en medicinsk professionell, finns det gott om metoder och rutiner som du kan använda som du planerar för nästa stora steg i ditt vuxna liv.

Steg

Metod 1 av 2:
Välja den bästa tiden att bli gravid
  1. Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 1
1. Ta ett Home Ovulation-test för ett snabbt sätt att ta reda på när du är ägglossning. Plocka upp ett ägglossningstest online eller på din lokala apotek. Omkring 3-5 dagar innan du förväntar dig att börja ägglossning, kissa på en av pinnarna i fertilitetssatsen, vänta sedan några sekunder för att se om de högra hormonerna är "surging."Använd de andra pinnarna i satsen för att testa dina hormonnivåer flera dagar i rad. När dina hormonnivåer ökar dramatiskt kan du antagligen anta att du är ägglossning på en dag eller så.
  • Läs instruktionerna som följer med ditt kit för mer specifik vägledning.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 2
    2. Spåra din menstruationscykel för att räkna ut hur länge det är. Använd en extra anteckningsbok för att ställa ner någon grundläggande information, som din temperatur, eller om du för närvarande är på din tid. Om du är på din tid, nämna om din blödning är vanlig eller speciellt tung, eller om du upplever mycket smärta. Du kan också använda den här dagboken för att spåra hur länge din genomsnittliga period är.
  • Din menstruationscykel avser den totala tiden mellan 2 perioder, medan din period hänvisar till din menstruationsblödning.
  • För en vanlig dagbokspost kan du inkludera datumet, din kroppstemperatur, liksom alla symtom du hade hela dagen.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 3
    3
    Beräkna din mest bördiga dag Använda dina tidigare cykler. Titta på dina senaste 4-6 inspelade cykler och hitta den kortaste. Ta bort 18 dagar från den totala längden på den cykeln. Överför det numret till en kalender eller tidskrift där du spårar din nuvarande menstruationscykel. Att räkna ut när ditt bördiga fönster slutar, subtrahera 11 från längden på den längsta menstruationscykeln har du haft.
  • Till exempel, om din kortaste cykel var 27 dagar, subtrahera 18 från det numret, vilket ger dig 9. Om din senaste menstruationscykel startade den 6: e månaden, skulle du cirkla den 15: e som din första bördiga dag.
  • Om din längsta cykel var 32 dagar, subtrahera 11 från 32, vilket ger dig 21. Om din nuvarande menstruationscykel startade den 6: e, skulle du markera den 27: e som slutet av ditt bördiga fönster, vilket är 21 dagar efter den 6: e.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 4
    4. Försök att bli gravid mellan den 8: e och 19: e dagens cykel. Använd din spårningstidskrift för att räkna ut hur länge din menstruationscykel är. Om din genomsnittliga cykel är mellan 26 och 32 dagar, kolla en kalender för att räkna ut när den 8: e och 19: e dagens cykel är. Försök med samlag konsekvent under de 11 dagarna, vilket kan leda till en lyckad graviditet.
  • Om du inte försöker bli gravid, använd extra försiktighet när du har sex under den här delen av din cykel.
  • Detta är också känt som "Standard Days" -metoden.
  • Var inte avskräckt om du inte ser resultat direkt! Det kan vara knepigt att få timingen exakt rätt.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 5
    5. Leta efter stretchy, slipper cervikal slem För att bekräfta dina bördiga dagar. Titta på din underkläder eller vaginalkanal för att se vilken typ av slem, eller vaginal urladdning, dyker upp. Om din urladdning är torr, är du förmodligen inte bördig. När din utsläpp är halt och stretchig, finns det en chans att du kan vara bördig. När du fortsätter att kontrollera din urladdning, använd din journal för att spåra texturen och mukten av slem som du har.
  • När du har haft hala slem i minst 2 dagar kan du anta att du är bördig.
  • Du kan också kolla din cervical slem genom att gnugga ett rent finger inuti din vagina.
  • Torr, molnig, halt, klibbig och våt är alla olika ord du kan använda för att beskriva din urladdning.
  • Dricks: Du kan använda "2-dagars metod", vilket låter dig spåra din cervical slem på en 2 dagars basis. Om du inte har slem idag och inte hade det dagen innan, kan du anta att du är infertil.

  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 6
    6
    Spela in din temperatur Under hela din cykel för att bestämma när du är infertil. Besök ett apotek eller vårdbutik för att hämta en traditionell eller rektal (basal) termometer. Ta din temperatur i 5 minuter och skriv sedan ner den genomsnittliga temperaturen i din menstruationscykeljournal. Försök att spåra din temperatur under hela cykeln och notera när den går upp. Observera att när temperaturen är konsekvent högre än genomsnittet i minst 3 dagar, kommer du sannolikt inte att bli gravid.
  • Infertila fönstret, eller "säkra dagar" slutar när din genomsnittliga temperatur sjunker före början av din period.
  • Denna metod är inte super effektiv på egen hand, det är bäst om du använder Cervical Mucus-metoden (eller en annan metod som du väljer) för att se om du är bördig eller inte.
  • Du kommer sannolikt att ha de mest exakta resultaten om du kontrollerar din vaginala temperatur.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 7
    7. Använd den laktationella amenorrémetoden (LAM) om du är en ny mamma. Undersök din nuvarande livsstil, speciellt om du nyligen har haft ett barn. Försök spåra din menstruationscykel, liksom hur ofta du ammar. Om du inte har haft en period sedan födseln, har ett barn som är yngre än 6 månader, och ammar ditt barn regelbundet, kan du vara infertil.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 8
    8. Lev en hälsosam livsstil för att förbättra din fertilitet som en manlig. Klipp tillbaka på rökning och dricker om du gör något av dessa regelbundet, eftersom dessa vanor kan sänka din spermaproduktion övergripande. Dessutom väljer du bekväma, andningsbara underkläder för att förhindra värmespänning.
  • Vissa läkemedel, som anabola steroider, kan sänka din fertilitet.
  • Metod 2 av 2:
    Förbättra din förmåga att bli gravid
    1. Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 9
    1. Testa din sperma för att se om det är bördigt. Hitta ett hem spermie test online eller på ditt lokala apotek. Använd det här testet för att analysera ett urval av din sperma för att se hur koncentrerad det är. Om du ejakulera minst 20 miljoner sperma per millimeter, kanske du inte behöver oroa dig för eventuella fertilitetsproblem. Om du ejaculerar mindre än 20 miljoner sperma per millimeter, kanske du vill prata med en läkare om ytterligare fertilitetsprov.
    • Tänk på att spermier inte kan avgöra om du är bördig eller inte.
    • Detta test kan låta dig veta om du behöver se en läkare eller inte.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitet Steg 10
    2. Försök med sex regelbundet när du är bördig. Under ditt bördiga fönster planerar du att få samlag med din partner var 2-3 dagar. När du har sex konsekvent, är du mer benägna att bli ett barn.

    Visste du? Fyra av 5 par ledde framgångsrikt ett barn inom 12 månader när de regelbundet har sex.

  • Bild med titeln Bestäm fertilitetssteg 11
    3. Prata med din läkare om att stoppa preventivmedel. Om du för närvarande är på födelsekontroll, kommer du förmodligen inte att ha mycket lycka till att bli gravid. Planera ett möte med din läkare för att räkna ut det bästa sättet att justera din dagliga regim så att du kan säkert och framgångsrikt bli ett barn.
  • Andra former av preventivmedel, som kondomer, kommer kraftigt att sänka dina chanser att bli barn.
  • Bild med titeln Bestäm fertilitetssteget 12
    4. Se en läkare för fertilitetsprov om du inte kan tänka dig. Fråga din läkare om det finns några test som du kan göra för att ta reda på om du är bördig. Om du har problem med att bli gravid, kan det vara något mer allvarligt som orsakar problemet. Beroende på din läkares professionella uppfattning kanske du vill få ett hormon eller bildtest för att se vad problemet är.
  • En hysteroskopi eller hysterosalpingografi låter din läkare undersöka livmodern och andra reproduktionsorgan för skador. Män kan få en vasografi, som undersöker vas deferens.
  • Blodtest och andra förfaranden kan också vidtas för att kontrollera testosteronnivåerna, liksom alla existerande förhållanden. Kvinnor med polycystiskt äggstockssyndrom eller för tidigt ovariefel kan vara mindre benägna att bli gravid.
  • Tips

    Fråga din läkare om det finns några läkemedel som kan förbättra dina chanser vid fertilitet och befruktning, som en behandling för erektil dysfunktion.
  • Titta på kirurgiska alternativ om dina hemmaprövningar inte fungerar bra.
  • Att ha sex oftare kan öka dina chanser att bli barn.
  • En låga stress, lågkoffein livsstil kan bidra till att öka dina chanser att bli barn.
  • Varningar

    Så frustrerande som det är, har infertilitet inte alltid en urskiljbar sak. Håll det i åtanke när du besöker doktorn.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande