Hur man diagnostiserar en kryptisk graviditet

En kryptisk graviditet händer när du inte inser att du är gravid till flera veckor eller månader i. Nya studier visar att så många som 1 av 475 kvinnor kan uppleva en kryptisk graviditet vid någon tidpunkt i sina liv. Du kan vara särskilt utsatt för en kryptisk graviditet om du tror att du inte kan bli gravid, eller om du har PCOS, endometrios eller upplever perimenopaus. Att ha en oregelbunden period och uppleva blödning eller spottning under graviditeten kan leda dig att tro att du inte är gravid. Om du märker några symptom på graviditet, ta ett test så snart som möjligt så att du kan ta friska steg framåt.

Steg

Metod 1 av 3:
Erkänna symptomen på graviditet
  1. Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 01
1. Håll reda på frekvensen för dina perioder. Även om du har sällsynta eller oregelbundna perioder är det viktigt att spåra när du får din period. Om du upplever en ökning eller minskning av blödningen, prata med din läkare direkt. Spotting och blödning kan hända under graviditeten, så vara på den säkra sidan och ta ett graviditetstest om du märker en förändring i dina perioder.
  • Du kan också märka andra förändrade symptom när du blöder, till exempel mer eller mindre smärta, en kortare eller längre period av blödning, eller en förändring i blodets färg. Alla dessa kan innebära att du är gravid.
  • Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 02
    2. Lägg märke till någon illamående, kräkningar och matavvikelse. Morgonsjuka är en vanlig signal om graviditet. Du kan uppleva illamående med eller utan kräkningar. Du kanske också märker att mat du brukar vilja bli repulsiv för dig, eller du kan hitta dig själv som du inte brukar längta efter.
  • Kom ihåg att morgon sjukdom inte nödvändigtvis hända på morgonen. Det kan hända när som helst på dagen.
  • Bild med titeln Diagnose en kryptisk graviditet Steg 03
    3. Leta efter kroppsvärk, skarp smärta i bröstet och tryck på livmoderhalsen. Kroppsmärtor, särskilt i bäckenområdet eller bröst, kan signalera en graviditet. Om du märker ovanliga smärtor, särskilt om de inte verkar gå bort, kan det vara ett tecken på att du är gravid.
  • Leta även efter förändringar i brösten, som svullnad, en förändring i känslighet, tyngd eller en mörkare av areola (området runt nippel).
  • Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 04
    4. Tänk på andra symtom, som humörsvängningar, yrsel och frossa. Även om dessa symtom är förknippade med andra förhållanden förutom graviditet, kan de signalera en extrem fysisk förändring som äger rum. Om dina symtom kvarstår, ta ett graviditetstest för att se om graviditeten kan vara orsaken.
  • Tendera bröst, ökad urinering, uppblåsthet, kramper och förstoppning kan också vara tecken på graviditet.
  • Metod 2 av 3:
    Bekräfta en kryptisk graviditet
    1. Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 05
    1. Ta ett hemligt graviditetstest om du tror att du kan vara gravid. Om du misstänker att du kan vara gravid, ta ett hemligt graviditetstest direkt. Även om graviditetstester kan visa falska negativa eller falska positiva, är de vanligtvis cirka 99% exakta.
    • Ett graviditetstest kan visa en falsk positiv om du upplever en graviditetsförlust snart efter att ha testat, om du tar ett fertilitetsmedicin med hcg, eller om du upplever klimakteriet, en ektopisk graviditet eller problem med dina äggstockar.
    • Ett graviditetstest kan visa ett falskt negativt om du tar testet för tidigt, läs resultaten innan testet är gjort, eller använd utspädd urin. För de mest exakta resultaten, ta testet först på morgonen en 2-3 dagar efter att du tror att du saknade din period.
    • Ett hem graviditetstest är inte lika exakt efter första trimestern.
    • Om du är tvivel om om du kan vara gravid, se din vårdgivare. De kan testa för graviditetshormoner i din urin och blod. Din läkare kan också bestämma kvantiteten av några graviditetshormoner som är närvarande, vilket kommer att hjälpa dem att utvärdera graviditetens hälsa och framsteg.
  • Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 06
    2. Använd en ultraljud för att bekräfta ett hemtest i hemmet. Oavsett om din graviditet kom tillbaka positiv eller negativ, är det en bra idé att prata med din läkare om en ultraljud om du upplever graviditetssymptom. Läkaren kommer att använda ultraljudet för att bekräfta om du är gravid eller inte, och ge dig råd om dina nästa steg.
  • Beroende på hur tidigt de misstänker att du är under graviditeten, kan din läkare inte rekommendera en ultraljud direkt. Medan en graviditet kan vara synlig på en ultraljud så tidigt som 4 ½ veckor, kan du få ett falskt negativt om testet är för tidigt.
  • Din läkare kan också beställa ett blodprov för att bekräfta om du är gravid.
  • Villkor som retroversion av livmodern, en bicornuuate livmodern eller ärrvävnad i livmodern kan göra det svårt att berätta om du är gravid med hjälp av en ultraljud.
  • Bild med titeln Diagnose en kryptisk graviditet Steg 07
    3. Be om specialiserade test om dina symtom fortsätter. En doppler ultraljud kan ge detaljer om blodflödet till livmodern eller fostret, om det finns en. En specialiserad sonografisk utvärdering kan användas om läkaren misstänker en abnormitet.
  • Dessa test kan hjälpa till om du upplever en ektopisk graviditet eller andra allvarliga komplikationer.
  • Metod 3 av 3:
    Bestämma din riskstatus
    1. Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 08
    1. Se omedelbart en läkare om du har PCOS och upplever graviditetssymptom. Polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS) kan orsaka symtom som oregelbundna perioder, viktökning, trötthet, humörförändringar och bäckensmärta. Du kan ha problem med att berätta om du är gravid om dina symtom liknar PCOS-symtom. Notera eventuella förändringar i dina symtom, som plötsliga begär eller matavvikelser, eller en ökning av trötthet.
    • Om du har PCOS och nyligen förlorad vikt och minskade dina insulinnivåer är graviditeten mer sannolikt.
    • Se även en läkare om du har andra förhållanden som påverkar dina perioder och reproduktiv hälsa, som endometrios, och du upplever graviditetssymptom.
  • Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 09
    2. Ta ett graviditetstest om du märker symtom medan du återhämtar sig från graviditeten. Om du nyligen har födt och dina perioder har inte återvänt till sin normala frekvens eller tyngd, kanske du inte ser en saknad period som ett tecken på graviditet. Titta på andra symptom på graviditet och ta ett homosexuella test för hemmet så fort du kan, även om det har varit mindre än 4 veckor sedan du födde.
  • Leta efter symptom som du upplevt under din senaste graviditet. Om du misstänker att det är till och med den minsta chansen du kan vara gravid, ta ett test så snart som möjligt.
  • Lita inte på ammande som en form av födelsekontroll efter graviditeten. Medan det kan minska dina chanser att bli gravid igen, är det inte helt tillförlitligt.
  • Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 10
    3. Titta på symptom på graviditet under perimenopause. Om du misstänker att du närmar dig klimakteriet, avvisa inte möjligheten att bli gravid. Dina perioder kanske inte är en pålitlig signal om graviditet längre. Om du upplever andra graviditetssymptom, ta ett hemtest direkt.
  • Du och fostret kan vara i fara för fler komplikationer om du är i åldern av perimenopausen. Ta ett graviditetstest så snart som möjligt så att du kan prata med en läkare om steg du kan ta för att minska dessa risker.
  • Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 11
    4. Testa dig själv om du upplever graviditetssymptom vid födelsekontroll. Hormonell födelsekontroll minskar avsevärt risken för graviditet. Vissa former av födelsekontroll kan också minska frekvensen för dina perioder eller till och med stoppa dem helt. Men ingen metod är 100% effektiv, så om du misstänker att det finns en chans att du kan vara gravid, ta ett graviditetstest så snart som möjligt.
  • Hormonell födelsekontroll kan skada ett foster, så ta reda på så snart som möjligt om du är gravid för att minska risken för komplikationer.
  • Bild med titeln Diagnose A Cryptic Gravidy Steg 12
    5. Prata med en läkare om du upplever hög stress och tror att du kan vara gravid. I sällsynta fall kan kroppen inte visa tecken på graviditet när du upplever en hög stressnivå. Om det finns en chans att du tror att du kan vara gravid, ta reda på så snart som möjligt genom att ta ett hem graviditetstest och en ultraljud.
  • Även om det kan vara skrämmande att möta möjligheten till en graviditet, är det bättre att veta förr snarare än senare om du är gravid så att du kan förbereda dig fysiskt och mentalt och göra hälsosamma val.
  • Stress kan också orsaka hormonnivåer att fluktuera. Bekräfta resultatet av ditt hem graviditetstest med en ultraljud.
  • Varningar

    Människor med lågt kroppsfett, som idrottare eller personer som har extrema viktfluktuationer kan uppleva oregelbundna perioder och kanske inte vet om de är gravida.
  • Några myter hävdar att kryptiska graviditeter kan vara upp till 2 eller till och med 5 år, men det här är inte sant. Även om du inte visste att du var gravid förrän väldigt sent, kommer graviditeten fortfarande att vara omkring 40 veckor totalt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande