Hur man ökar sköldkörteln

En underfungerande sköldkörtel, eller hypotyroidism, kan påverka dina energinivåer, fertilitet, humör, vikt, sexuellt intresse och förmåga att tänka klart. Thyroid-relaterade problem kan påverka alla dina dagliga aktiviteter. Över 20 miljoner amerikaner har sköldkörtelsjukdom, medan de är över hela världen som uppskattar 200 miljoner människor har någon sköldkörtel sjukdom. Om du har en underaktiv sköldkörtel, finns det sätt du kan öka din sköldkörtelfunktion.

Steg

Metod 1 av 4:
Förbättra din sköldkörtelfunktion genom diet
  1. Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 1
1. Ät en diet av hela, färska livsmedel. Om du har sköldkörtelproblem, bör du anta en hälsosammare, ren matdietplan. Detta betyder i allmänhet att din diet består är en av hela, icke-bearbetade livsmedel. Främja en hälsosam livsstil för dig själv leder till hälsosammare sköldkörtelfunktion.
  • Rena dieter fulla av obearbetade och hela livsmedel hjälper till att eliminera inflammatoriska livsmedel, vilket kan få negativa effekter på din sköldkörtel.
  • Många som har sköldkörtelfrågor har glutenkänslighet. Försök att begränsa, eller eliminera helt, gluten i din mat.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 2
    2. Undvik alkohol och stimulanser. För att hjälpa till att främja en hälsosam funktion av din sköldkörtel bör du undvika alkohol, koffein och tobaksvaror. Dessa produkter orsakar stresshormoner att öka, vilket kan påverka din sköldkörtel och leda till en hormonbalans.
  • Om du inte vill ge upp alkohol och koffein för alltid, bör du skära dem ur din kost i några veckor, använd dem sedan i moderering. Det finns vissa studier som föreslår att svart kaffe kan vara fördelaktigt för neurologisk hälsa.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 3
    3. Inkorporera livsmedel som stöder din sköldkörtel. Vissa livsmedel kan hjälpa din sköldkörtel bättre. För någon sköldkörtel sjukdom, se till att du inkluderar de livsmedel som stöder din sköldkörteln. Dessa livsmedel inkluderar:
  • Bär, som blåbär, jordgubbar, hallon, krusbär, björnbär, äldrebär, laxbär och björnbär. Bär innehåller höga nivåer av antioxidanter som hjälper till att öka ditt immunsystem och dämpa inflammation.
  • Massor av färska grönsaker. Inkludera ett brett utbud av färger, som greener, plus röda, orange, gula och lila grönsaker, och alla typer av grönsaker, som löv, stam, floretter och knölar.
  • Fisk, som lax, makrill och tonfisk. Dessa fiskar är höga i omega-3-fettsyror. Icke-fiskkällor till omega-3-fettsyror är valnötter, borag och linfröoljor. Omega-3 fettsyror är viktiga byggstenar för naturligt producerade antiinflammatoriska ämnen i din kropp.
  • Livsmedel med vitamin D. Du kan äta fisk och svamp, eller mejeriprodukter som befinner sig med vitamin D. För att öka D-vitamin kan du också spendera 10 till 15 minuter i solen.
  • Högkvalitativt protein. Försök att få en vid varje måltid. Goda källor till protein innefattar fjäderfä, bönor, ägg, baljväxter och nötter.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 4
    4. Öka ditt intag av sköldkörtelbärande näringsämnen. Du bör öka mängden livsmedel med näringsämnen som ökar din sköldkörtel. Försök att äta minst en servering av mat som innehåller dessa näringsämnen varje dag.
  • Ät mer vitamin A. Livsmedel som är höga i vitamin A inkluderar grönsaker, som sötpotatis, spenat och andra mörka lummiga gröna, morötter, pumpa, broccoli, röd paprika, sommar squash-frukt som cantaloupe, mango och aprikoser - baljväxter, kött, lever och fisk.
  • Tyrosin är viktigt för god sköldkörtelfunktion. Du kan hitta det här i Turkiet eller äggvita.
  • Selen hjälper också till att reglera sköldkörtelproduktionen. Brasilien nötter är den bästa källan till selen. Du kan också hitta selen i tonfisk, svamp, nötkött, solrosfrön, hälleflundra och sojabönor.
  • Kontrollera din jod. I utvecklingsländer kan komplettera ditt jodintag med jodbaserat salt förbättra sköldkörtelfunktionen - dock i många utvecklade länder kan det vara i fara för ett överskott av jod, vilket kan orsaka autoimmun thyroidit. Prata med din läkare om ditt jodintag och om du behöver justera det.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 5
    5. Begränsa sköldkörtelundertryckande livsmedel. Om du har hypothyroidism, betyder det att din sköldkörtel fungerar långsammare än normalt. Vissa livsmedel kan störa din sköldkörtelfunktion genom att undertrycka den, vilket kan göra hypothyroidism värre. Begränsa vissa grönsaker, till exempel kål, brusselspiror, rutaBagas, broccoli och bok choy. Dessa livsmedel kan störa jodupptagning i sköldkörteln. Om du vill äta dem, se till att ånga dem och inte äta dem råa.
  • Det rekommenderas att begränsa jordnötter / jordnötssmör eftersom det kan störa jodupptagning i våra kroppar.
  • Du bör eliminera mat som har höga nivåer av kvicksilver, som svärdfisk, makrill, haj och mest tonfisk. Dessa livsmedel stör din sköldkörtel.
  • Metod 2 av 4:
    Ökar sköldkörtelfunktionen genom förändringar i livsstil
    1. Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 7
    1. Minimera stress. Stress kan få negativa effekter på din sköldkörtel. Stress överarbetar binjurarna, som kan åtfölja en underaktiv sköldkörtel. Kortisolnivåer ökas också med stress, vilket påverkar insulinnivåer och hunger.
    • Stress får också människor att överge eller vända sig till skräpmat, vilket kan påverka sköldkörteln negativt.
    • Lär stressavlastande tekniker, som djupt andning, yoga eller tai chi. Andra tillvägagångssätt kan innehålla meditation, massage och få tillräckligt med sömn.
    • Att ta ledigt från ditt ansvar kan också vara mycket fördelaktigt och återställande också.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 8
    2. Gör mer aerob träning. Att öka din fysisk aktivitet kan också bidra till att öka din sköldkörtelfunktion. Du bör ange ett mål på 30 minuter med måttlig fysisk aktivitet minst fem dagar i veckan.
  • Prova att gå, simma, roddmaskiner, elliptiska, trappstegar eller någon form av kardioövning som du tycker om. Prata med din läkare för att se till att det inte finns några begränsningar.
  • Börja långsam och fortskrida i din egen takt. Ange rimliga mål för dig själv.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 9
    3. Inkorporera mer styrketräning. Styrketräning kan också bidra till att öka din sköldkörtelfunktion. Du borde lägga till två till tre dagar av styrketräning till din veckovisa träningsrutin. Styrketräning hjälper också till att främja viktminskning och minska stress.
  • Försök använda viktmaskiner på gymmet. Du kan också lyfta fria vikter. Prata med din läkare om rätt övningar för dig.
  • Metod 3 av 4:
    Stödja din sköldkörtelfunktion medicinskt
    1. Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 10
    1. Se din läkare. Om du har någon av riskfaktorerna eller symtomen på sköldkörtel sjukdom, se din läkare och låta henne veta dina bekymmer. Sköldkörtel sjukdom kan behandlas och resultaten är i allmänhet mycket bra. Du måste få ett blodprov såväl som en fysisk tentamen och granskning av dina symtom.
    • Slå inte av att se din läkare. Att veta är alltid bättre än att inte veta.
    • Vissa läkemedel kan störa din sköldkörtelfunktion. När du besöker din läkare, bör du låta henne känna alla mediciner du tar, inklusive kosttillskott eller naturliga, växtbaserade läkemedel. Om du har skrivit droger som litium, tioamider, alfa-interferon, interleukin-2, kolestyramin, perklorat, expectorants, aluminiumhydroxid och raloxifen, pratar med din läkare om risken för sköldkörtelsjukdom.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 11
    2. Genomgå sköldkörtelbyte terapi. Sköldkörtelbehandlingsterapi är en medicinskt föreskriven behandling för hypothyroidism. Det hjälper till att ersätta normal sköldkörtelfunktion. Den vanligaste är syntetisk T4 som fungerar på samma sätt som T4 din kropp gör.
  • Den syntetiska T4 tas en gång om dagen med munnen, vanligtvis på morgonen trettio minuter före frukost.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 12
    3. Ta ett tillägg. Du kan hjälpa till att öka din sköldkörtelfunktion genom att ta närings- och vitamintillskott som ger kroppen de näringsämnen som behövs för att stödja ett hälsosamt tillägg. Börja inte ta kosttillskott utan att tala med en utövare som är väl känslig i detta kompetensområde. Att ta kosttillskott för att specifikt påverka sköldkörtelfunktionen bör styras tillvägagångssätt.
  • Du kan ta kosttillskott för vitamin D, vitamin A, zink, selen, B12 och Omega-3-fetter.
  • Se till när du tar ett selentillskott som du inte tar över 200 mg per dag.
  • Metod 4 av 4:
    Förstå sköldkörteln
    1. Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 13
    1. Lära sig thyroidens betydelse. Sköldkörteln spelar en mycket viktig roll i ett antal kritiska funktioner. Sköldkörteln hjälper till att upprätthålla energinivåer, normal temperatur, vikt, tydligt tänkande, kroppens svar till andra hormoner och syntesen av proteiner. Sköldkörteln ligger vid basen av nacken och wraps runt nackens framsida, som en slips eller en fjäril. Sköldkörtelproblem kan plötsligt utvecklas eller utvecklas under åren.
    • De vanligaste förhållandena som påverkar sköldkörteln är hypotyroidism, som är en underaktiv sköldkörtel och hypertyreoidism, en överaktiv sköldkörtel.
    • Den vanligaste formen av hypothyroidsjukdom är Hashimotos thyroidit.Hashimoto`s thyroidit är en autoimmun sjukdom där kroppen producerar antikroppar mot sköldkörteln. Detta leder till den minskade produktionen av sköldkörtelhormoner och en underaktiv sköldkörtel.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 14
    2. Känna igen riskfaktorerna. Det finns ett antal faktorer som kan sätta dig i riskzonen för hypotyreoidism. Att veta riskfaktorerna kan hjälpa dig att avgöra om några symtom du har kan relateras till din sköldkörtelfunktion. Om någon av dessa riskfaktorer gäller för dig, prata med din läkare om sköldkörteln. Screening kan hjälpa till att diagnostisera sköldkörtelns sjukdom. Dessa riskfaktorer inkluderar:
  • Ålder: Som med många störningar ökar risken för hypotyroidism när du ålder.
  • Kön: Kvinnor har större risk för hypothyroidism.
  • Familjhistoria: Sköldkörtelsjukdom tenderar att springa i familjer. Om en nära släkting har haft sköldkörtel sjukdom, har du större risk.
  • Autoimmun sjukdom: Närvaron av någon autoimmun sjukdom ökar risken för sköldkörtel sjukdom.
  • Medicinsk historia av strålning till nacke eller bröst.
  • Bild med titeln Boost Thyroid Funktion Steg 15
    3. Diagnosera sköldkörtelproblem. Sköldkörtel sjukdom diagnostiseras av både fysiska symptom och laboratorier. Din läkare tar blod och testar dina sköldkörtelstimulerande hormoner (TSH) för att avgöra om du är i fara.
  • Symtom på hypothyroidism innefattar utmattning, depression, svårighet att koncentrera, viktökning, långsammare hjärtslag, torr hud, tunna hår, känslighet för kalla, oregelbundna menstruationscykler, förstoppning och svullnad runt nacken.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande