Hur man hanterar en svår kusin

Att ha en svår kusin kan vara frustrerande, speciellt om du ofta måste spendera tid med dem. Du kan göra det enklare på dig själv genom att lära dig att hantera konflikter med din kusin, kommunicera med dem mer effektivt och hitta sätt att hantera dina känslor. Det är inte möjligt att ändra din kusin, men du kan ändra hur du reagerar på dem och gör att du är runt din kusin mer uthärdlig. I tid kan du upptäcka att du inte märker sitt beteende mycket alls.

Steg

Metod 1 av 3:
Hanteringskonflikt
  1. Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 1
1. Ta några djupt, lugnande andetag Om din kusin stör dig. Om du känner dig stressad eller arg på grund av din kusins ​​beteende, ta några djupa, rensa andetag för att hjälpa dig att lugna dig innan du gör något annat. Andas in genom näsan till räkningen av 5, håll sedan i 5 sekunder och andas ut genom munnen till räkningen av 5. Upprepa denna djupa andningsövning tills du känner dig lugn.
  • Om du kan, kanske du vill lämna rummet i några minuter eller ta en promenad runt kvarteret för att lugna sig.

Dricks: Yoga och meditation är också bra sätt att lugna sig ner. Försök att göra 10 minuter yoga eller meditation dagligen för att förbättra din tankegång och vara lugn.

  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 2
    2. Be din kusin att stoppa beteendet som är frustrerande dig. Oavsett om din kusin retar dig eller gör något som du tycker är irriterande, låt dem veta att du skulle vilja att de skulle sluta. Säg det på ett direkt sätt, så det finns ingen fel på vad du vill att de ska göra. Håll din röst lugn och undvik att skrika när du ber dem att sluta.
  • Till exempel kan du säga något som, "Joe, kan du snälla sluta göra det ljudet? Det går verkligen på mina nerver."
  • Eller du kanske säger, "Gina, sluta reta mig om mina hängslen. Massor av människor har hängslen. Det är verkligen ingen stor grej."
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 3
    3. Skratta av det om du kan. Om din kusin retar dig och försöker få en reaktion ur dig, kanske du kan stoppa dem genom att skratta på vad de säger. Visa inte det som de säger stör dig alls. Bara skratta åt sina kommentarer istället.
  • Till exempel, om din kusin säger att din nya outfit är ful, skratta på kommentaren och svara med något som, "Visst, okej, Charlotte."Gå sedan om ditt företag och agera som deras kommentar störde inte dig.
  • Detta kan vara svårt att göra ibland, speciellt om deras ord faktiskt skadar dina känslor. Det är okej att känna sig upprörd och om du inte kan få dig att skratta eftersom dina känslor är skadade, gå till en vuxen och berätta för dem vad som hände.
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 4
    4. Berätta för en vuxen om din kusin fortfarande inte kommer sluta störa dig. Om din kusin fortsätter att göra vad de gör även efter att du frågar dem att sluta, kan du behöva ta med en vuxen i situationen. Försök att berätta en förälder eller bevaka vad som händer och be om deras hjälp. Detta är särskilt viktigt att göra om din kusin är fysiskt skadar eller hotar dig.
  • Till exempel kan du säga, "mamma, Charlie fortsätter att göra roligt med mitt hår och jag har bett honom snyggt att sluta."
  • Eller du kanske säger, "Uncle Dave, kan du snälla fråga Juliet att sluta kittla mig?"
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 5
    5. Påminn dig om att deras beteende inte handlar om dig. Medan det kan tyckas som att din kusin är frustrerad av något du gör om de är menliga för dig eller retar dig, är deras beteende allt om dem. Påminna dig om detta när de säger eller gör något som stör dig.
  • Till exempel kan du berätta för dig själv, "Sarah retar mig är inte på grund av allt jag gjorde. Hon är bara meningsfull och det är inte mitt fel."
  • Tänk på att du inte ska skylla på de saker som din kusin säger eller gör, även om de försöker berätta att du är.
  • Metod 2 av 3:
    Kommunicera med din kusin
    1. Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 6
    1
    Använd "I" uttalanden att uttrycka dig själv. "Jag" uttalanden hjälper till att minska chansen att någon kommer att bli defensiv när du berättar för dem hur du känner. Istället för att casting skylla på din kusin genom att starta en mening med "du", börja med "jag."
    • Till exempel kan du säga något som, "Jag blir frustrerad när du gör kommentarer om min storlek, så snälla gör det inte längre."
    • Eller du kanske säger, "Jag känner att du inte lyssnar när du fortsätter att avbryta mig."
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 7
    2. Berätta för dem att du inte kommer att lägga upp emotionell manipulation. Om din kusin använder skuld, hot eller andra känslomässiga manipuleringstekniker för att få dig att göra saker, ställa gränser om vad du vill och inte kommer att göra. Var direkt och assertiv om vad du är ovillig att tolerera.
  • Till exempel kan du berätta för din kusin något som ", sluta försöka skölja mig för att hjälpa dig med dina läxor. Jag har redan sagt att jag har planer efter skolan, så jag kan inte hjälpa dig."
  • Eller om de hotar dig, kan du säga, "hotande mig kommer inte att ändra mig, så stör inte."
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusin steg 8
    3. Bekräfta din kusins ​​synvinkel utan dom. Du kanske också tycker det är till hjälp till känna empati med din kusin. Detta kan hjälpa dig att se dem med mer medkänsla och förståelse. Att ha empati för någon betyder inte att du måste göra vad de vill, men det kan hjälpa dig att känna dig mindre frustrerad av deras beteende om du kan komma in i huvudet.
  • Till exempel, om din kusin håller pestering att göra sina läxor för dem, kan de känna sig frustrerade eftersom de inte förstår det och de kanske inte har någon annan som är villig att hjälpa dem.
  • Om din kusin är fysiskt missbrukande mot dig, kan det här bero på hur deras föräldrar eller en äldre syskon behandlar dem. Det gör det inte okej, men tittar på det här sättet kan hjälpa dig att känna dig mindre upprörd om det.
  • Varning: Om din kusin fysiskt missbrukar dig, prata med någon om det. Berätta för en vuxen familjemedlem eller någon annan du litar på.

  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 9
    4. Införliva ordet "eftersom" till några önskemål du gör. Människor är ofta mer kompatibla med förfrågningar när ordet "eftersom" sätts in i dem. Om du ofta har problem med att få din kusin att göra saker för att hjälpa dig, försök frasera dina önskemål med ordet "eftersom."
  • Till exempel, istället för att fråga din kusin, "kan du snälla hjälpa mig att städa upp vardagsrummet?"Säg något som", vi måste städa upp vardagsrummet eftersom mina föräldrar kommer hem snart och de bad oss ​​att städa upp."
  • Eller istället för att säga: "Kan du sluta spela den sången om och om igen?"Du kanske säger," Jag behöver dig att sluta spela den sången på Repeat eftersom det är väldigt irriterande."
  • Bilden med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 10
    5. Ändra ämnet om de frågar eller säger något som stör dig. Du behöver inte fortsätta en konversation eller svara på frågor om det gör dig obekväma. Det är bra att ändra ämnet eller ignorera frågor eller kommentarer som stör dig.
  • Till exempel, om din kusin frågar dig en fråga som du inte vill svara, kan du le och säga något som ", så hur var din dag?"
  • Om de inte tar ledtråd och försök att fråga igen, kan du behöva berätta för dem direkt, till exempel genom att säga, "Jag är inte bekväm att svara på det."
  • Metod 3 av 3:
    Hantera dina känslor
    1. Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 11
    1. Ställ dina förväntningar låga så du kommer inte bli besviken. Att ha höga förväntningar på dina interaktioner med din kusin kan leda till besvikelse. Om du fortsätter att uppleva besvikelse på grund av hur din kusin behandlar dig, kan du sänka dina förväntningar hjälpa. Försök att ställa in dina förväntningar mycket låga så att även om de är lite trevliga att vara runt, blir du förvånad.
    • Till exempel, om du har en kusin som ofta gör oförskämda kommentarer eller som klagar mycket, förväntar dem att de är värsta. På det här sättet, om din kusin råkar säga bara några oförskämda saker eller är i ett lite bättre humör, blir du positivt överraskad.

    Dricks: Om din kusin nästan alltid säger betyder saker för dig när du är med dem, förbered dig för att göra det när du ser dem. Förväntar din kusin att reta dig eller säga medelvärden kan hjälpa till att minska effekten.

  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 12
    2. Tänk dig att du är omgiven av en ogenomtränglig sköld. Visualisera en sköld runt din kropp som ingenting kan komma igenom kan hjälpa dig att klara av några kommentarer som din kusin gör det normalt upprörd. Föreställ dig att orden slår skölden och studsar av det innan du kommer till dig.
  • För att göra visualiseringen starkare, föreställ dig skärmens färg, dess form och alla speciella egenskaper på den, till exempel en design eller spikar.
  • Visualisering tar lite övning, men över tiden blir du bättre och bättre för att låta dina kusins ​​kommentarer studsa av din sköld.
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 13
    3. Försök att acceptera och erkänna din kusin för vem de är. Att ta en minut att erkänna vem din kusin är och vad de verkligen tycker kan också hjälpa dig att klara av sitt beteende. Identifiera sitt beteende och hur du känner när du är runt dem. Sedan, säg eller tänker något så här för dig själv:
  • "Janice, du menar och du retar mig ofta, och det gör ont i mina känslor. Men jag accepterar att det här är vem du är och att jag kommer att känna mig upprörd ibland när jag är runt dig."
  • Upprepa denna mantra till dig själv när du har svårt att vara runt din kusin.
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 14
    4. Förbered en väg ut för dig själv om du blir för frustrerad. Ibland kan du behöva komma ifrån din kusin innan du säger eller gör något i vedergällning. För att säkerställa att detta alltid är ett alternativ, kom med en plan i förväg när du kommer att spendera tid med dem. Försök att undvika att sätta dig i ett scenario där du inte kan lämna eller inte ha något sätt att få en paus.
  • Till exempel, om du spenderar dagen hemma med din kusin, ursäkta dig själv för att gå till toaletten när du behöver en paus.
  • Bild med titeln Deal med ett svårt kusinsteg 15
    5. Ägna tillräcklig tid till egenvård. Självvård inkluderar allt från äter bra och få tillräckligt med vila, att skämma bort dig själv med ett avkopplande bad, en ny frisyr eller en rolig dag med vänner. Gör dina behov en prioritet för att du är bäst när du behöver interagera med din kusin.
  • Till exempel, äta en hälsosam måltid eller mellanmål innan du spenderar tid med din kusin för att du inte är hungrig.
  • Om du förutser en svår tid med din kusin, försök att göra något speciellt för dig själv, till exempel att läsa ett kapitel i din favoritbok, titta på en episod av en favorit TV-show, eller spela med din favoritleksak.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande