Hur man väljer leksaker som förbättrar barndomsutveckling

Många väsentliga färdigheter, från hur man går, kör, sitter och står för hur man håller små saker till hur man behandlar världen och människor runt dem, lärs av ditt barn genom lek. Att tillhandahålla leksaker som förbättrar ditt barns utveckling kommer att hjälpa henne att använda sin energi på positiva sätt, kommunicera med andra runt henne och lära henne hur man behandlar sina känslor. Som förälder bör du delta i ditt barns spel för att uppmuntra henne att se spel som en positiv och givande upplevelse.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja leksaker för brutto motoriska färdigheter
  1. Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteg 1
1. Var medveten om vikten av brutto motoriska färdigheter. Brutto motoriska färdigheter är färdigheter som smidighet, balans och hållning. Ditt barn behöver använda stora muskelgrupper för att förbättra hennes brutto motoriska färdigheter, ofta när hon står, går, kör eller skiftar sin vikt medan du står. Att ha goda brutto motoriska färdigheter kommer att se till att ditt barn har korrekt samordning av hennes armar och ben och en bra balans.
  • Brutto motoriska färdigheter är ett stort element av stark fysisk utveckling i ett barn, ofta genom repetitiva rörelser och rörelser som kräver smidighet och balans. Ditt barn kan arbeta med sina brutto motoriska färdigheter genom att springa och gå men leksaker kan också tillåta henne att arbeta dem på mindre, mer hanterbara sätt.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteg 2
    2. Leta efter bollar i olika former och storlekar. Skumbollar, ihåliga bollar och hoppbollar är alla bra för brutto motorisk kompetensutveckling, speciellt om ditt barn tenderar att vara mer aktivt. Se alltid till att bollarna inte är tillräckligt små för att sväljas av ditt barn, speciellt om ditt barn är ett spädbarn. Småbarn och förskolor har ofta motoriska färdigheter att kasta och stoppa bollar med sina lekkamrater.
  • Spädbarn dra nytta av sensoriska bollar med olika mönster och texturer. Dessa bollar kommer att hålla ditt barns uppmärksamhet längre och uppmuntra dem att flytta.
  • Ett annat alternativ är att få ditt barn små taktila leksaker som mönstrade bollar eller taktila skivor. Taktila skivor kommer i en uppsättning av fem eller tio skivor med olika texturer som ditt barn kan röra, plocka upp och flytta på egen hand.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutveckling Steg 3
    3. Få ditt barn en tunnel eller lådor för att bilda en tunnel. Du kan hitta nylon tunnlar gjorda för barn på din lokala leksaksaffär eller online. Du kan också köpa skum eller nylonlådor som ditt barn kan flytta för att bilda en tunnel. Tunnlar och tält är bra för att bygga samordning och balans, speciellt om du letar efter ett inomhusutrymme för att främja en positiv utveckling i ditt barn.
  • Uppmuntra ditt barn att krypa genom tunneln eller tältet. Hjälp henne att flytta lådorna för att göra tunnlar eller en hinderkurs där hon måste krypa, stå och använda sin vikt för att flytta lådorna.
  • Placera sin favoritleksak i den andra änden av tunneln som bete.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutveckling Steg 4
    4. Tänk på en tryckcykel eller en trähäst. En liten plast tricycle gjord för små barn eller en trä gunghäst är båda bra för att utveckla brutto motoriska färdigheter. Leta efter en push-tricycle utan några pedaler, eftersom det kommer att tvinga ditt barn att använda benen för att driva sig fram och tillbaka på tricykeln. Dessa typer av leksaker hjälper ditt barn att bygga upp sina samordningsförmåga och hennes viktfördelning.
  • Öva att cykla eller en trähäst kan också förbereda ditt barn för att balansera på en riktig cykel, eller en riktig häst. Se till att cykeln eller hästen är robust innan du tillåter ditt barn att spela på det. Dessa leksaker är bäst för barn två år och äldre, eller barn som har börjat gå på egen hand.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutveckling Steg 5
    5. Få ditt barn en stor plastbil eller skjut leksak. En push leksak är bra för spädbarn (födelse-18 månader) och småbarn (18 månader-35 månader), eftersom de uppmuntrar utvecklingen av samordningsförmåga och viktfördelning. Du kan få ditt barn en stor plastbil som hon kan driva eller en annan skjut leksak som en plastgräsklippare eller en liten plastbarns barnvagn.
  • Leta efter en push leksak som inte är för stor eller för liten för ditt barn. Ditt barn ska kunna flytta push leksaken när hon står och när hon sitter, som du inte vill tvinga henne att använda benen hela tiden.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutveckling Steg 6
    6. Köp en inomhus trampolin eller en plastskiva. Om du letar efter en större leksak som är mer av en investering, kan du överväga en inomhus trampolin eller en stor plastglas. Dessa leksaker är bra för småbarn och förskolor som går och börjar bli bekväm med sina vikt- och samordningsförmåga.
  • Övervaka ditt barn noga när de använder glid eller trampolin.
  • Leta efter en trampolin som har ett säkerhetsnät runt det så att ditt barn inte skadar sig på trampolinen. Du kan sedan låta ditt barn leka med andra bruttomotorskunskaper som hoppbollar på trampolinen.
  • Plastglaset ska också ha höga sidor så att ditt barn inte lätt kan falla ut ur bilden. Placera mjuka mattor runt bilden så att ditt barn har en mjuk landning om hon glider på bilden. Försök att inte låta henne använda gliden oövervakad och leka med henne på bilden och håller henne om det behövs.
  • Metod 2 av 3:
    Letar efter leksaker för fina motoriska färdigheter
    1. Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteg 7
    1. Förstå vikten av fina motoriska färdigheter. Ditt barn utvecklar sina fina motoriska färdigheter genom repetitiva rörelser, eftersom det bygger hennes muskelminne. Fina motoriska färdigheter är färdigheter som utförs med mindre muskelgrupper, som hennes fingrar, handleder och händer. Dessa typer av leksaker kommer också att hjälpa ditt barn att förbättra sin ögonkoordinering och vara mer exakt med hennes kroppsrörelser.
    • Du bör uppmuntra utvecklingen av fina motoriska färdigheter i ditt barn i en tidig ålder, från infantorn i förskolan. Förstärkande fina motoriska färdigheter gör det möjligt för ditt barn att vänja sig vid små rörelser och ge sina starka smidighetsförmåga.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutveckling Steg 8
    2. Låt ditt barn leka med Cheerios när hon är ett spädbarn. Spela med litet ätbart objekt är ett utmärkt och enkelt sätt att förbättra fina motoriska färdigheter hos spädbarn, särskilt eftersom de är benägna att sätta nästan någonting i munnen.
  • Ge ditt barn Cheerios och andra små, tuggbara livsmedel som hon kan leka med i sin barnstol eller när du sitter på ett rent golv. Uppmuntra henne att flytta Cheerios runt och plocka upp dem och lägg dem i hennes mun. Du kan lägga maten i en skål och få henne att plocka dem ut ur skålen eller på ett kakor med upphöjda kanter så att hon kan leka med dem utan att göra en stor röra.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutveckling Steg 9
    3. Låt ditt barn riva upp skrotpapper. Skrotskrivarpapper kan fungera som en användbar finmotorkunskaper leksak eftersom det gör det möjligt för ditt barn att använda händerna och armarna. Undvik tidningen, eftersom tidningspapperet kan vara smutsigt och få överallt. Har ditt barn rippa upp papperet i bitar och räknar sedan bitarna ihop för att träna siffror med henne.
  • Se till att papperet är surt och säkert för användning för barn. Du kan också använda filtstycken, skuren i små bitar om du är orolig för ditt barn som lägger papper i hennes mun.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 10
    4. Ge ditt barn ett litet tangentbord. Att ge ditt barn ett musikinstrument som görs för barns lek tillåter ditt barn att använda alla fem av hennes sinnen. Att spela ett tangentbord, även dåligt, kan hjälpa ditt barn att förbättra sin ögonkoordinering och hennes kontroll över hennes fingerrörelser.
  • Försök att lära henne hur man slår på tangenterna ordentligt och att använda fingrarna ordentligt på tangentbordet. Du kan också lära dina förskolebarns grundläggande ackord eller grundläggande låtar som "Twinkle Twinkle Little Star" på tangentbordet för att förbättra hennes lyssnande och spelkunskaper.
  • Ett annat alternativ är att få ditt barn en uppsättning leksakstrummor så att hon kan slå dem med händerna och förbättra hennes ögonkoordinering. En xylofon är ett annat populärt leksaks musikinstrument för barn som är bra för att utveckla fina motoriska färdigheter.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 11
    5. Få ditt barn en tyg leksakslåda. En tyg leksakslåda är vanligtvis en liten låda av tyg som innehåller mindre plastleksaker. Ditt barn kan lära sig att öppna lådan på egen hand och ta ut de mindre leksakerna att leka med dem. Detta gör det möjligt för henne att arbeta med sina fina motoriska färdigheter och förstå hur man öppnar och stänger lådor. Hon kan då också läras att sätta föremålen tillbaka i lådan under rengöringstid.
  • Du kan lägga till större eller mer komplexa leksaker till tygläkeboxen när ditt barn växer äldre. Du kan besluta att inkludera pusselbitar eller leksaker som kräver kritiskt tänkande att utmana ditt barn i hennes äldre år.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 12
    6. Leta efter stapelbara leksaker. Detta kan vara en plastpyramid gjord av stapelbara bitar eller stapelbara djurleksaker. Stackbara leksaker tillåter ditt barn att lära sig att bygga en struktur och sätta ihop bitar för att bilda en helhet.
  • Du kan också ge ditt barn Legos som ett sätt att förbättra hennes fina motoriska färdigheter och lära sig att sätta små bitar tillsammans.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 13
    7. Få ditt barn ett mönster-erkännande spel. Detta kan vara en uppsättning färgade bitar som kommer i matchbara par eller tryckta kort som kräver att ditt barn matchar ett djur till djurljudet det gör. Dessa typer av spel tillåter ditt barn att förbättra sin ögonkoordinering och hennes kritiska tänkande färdigheter samtidigt.
  • Metod 3 av 3:
    Välja leksaker för känslomässig och kognitiv utveckling
    1. Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 14
    1. Var medveten om vikten av känslomässig och kognitiv utveckling hos barn. Spelet är viktigt för den känslomässiga och kognitiva utvecklingen hos barn, som spel gör det möjligt för barn att öva sin muntliga och icke-verbala kommunikation och deras kroppsspråk. Kognitiv utveckling är ditt barns förmåga att bearbeta information, känslor, anledning och minne. Att ha starka kognitiva färdigheter är också ett viktigt element för att utveckla starka kritiska tänkande färdigheter.
    • Barn kan också bearbeta känslor genom lek och få självförtroende, som att leka med andra kräver att barn svarar på andras känslor. Frisk spel i barndomen leder ofta till en hälsosam vuxen ålder, särskilt när det gäller känslomässiga bearbetnings- och hanteringsmekanismer för starka känslor.
    • Tala med ditt barn empatetiskt och rollspel hur olika karaktärer känner sig i olika situationer.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 15
    2. Låt ditt barn välja en docka eller ett litet fyllt djur. Att ha ett speciellt docka eller fyllt djur att ta hand om kan hjälpa ditt barn att utveckla starkare känslomässiga färdigheter. Hon kan använda dockan för att utforska relationer och känslor på ett hälsosamt, säkert sätt. Låt ditt barn välja sitt eget docka eller fyllt djur, eftersom det kommer att få det att känna sig mer som det tillhör henne.
  • Det finns många typer av dockor som för närvarande finns tillgängliga på marknaden, från amerikanska tjejdockor till Barbie Dolls. Leta efter en docka som ser ut som ditt barn eller låt ditt barn välja sin egen docka.
  • Fyllda djur kan också vara bra för känslomässig utveckling, eftersom de tillåter ditt barn att visa vårda och omtänksamma färdigheter mot det fyllda djuret. Se till att det fyllda djuret är gjord för barn och har inga delar som kan sväljas eller giftas för barn.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 16
    3
    Göra fingervickor för ditt barn. Fingerpoppar kan göras från strumpor, tyg eller filt. Du kan då rita ansikten med olika känslor på fingertopparna och använda dem för att utföra en scen eller spela för ditt barn. Du kan också visa henne hur man använder fingertopparna själv. Detta tillåter henne att leka med känslor och relationer på ett positivt, explorativt sätt.
  • Finger marionetter gör det också möjligt för ditt barn att få tillgång till sin fantasi och expandera hennes ordförråd eftersom hon skapar röster för marionetterna. Dockor kan hjälpa henne att utveckla sin förmåga att tänka abstrakt och förbättra hennes ögonkoordinering.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteg 17
    4. Få ett lekhus för ditt barn. Uppmuntra ditt barn att utveckla kognitiva färdigheter genom spel i ett dollhus eller ett lekhus. Ditt barn kan agera scener som hon har sett vuxna gör redan eller andra scener från hennes fantasi. Du kan också lagra lekhuset med tillbehör för att få det att känna sig mer realistiskt.
  • Ett annat alternativ är att få ditt barn ett mini-kök där hon kan låtsas att förbereda och laga mat. Denna typ av leksak är stor för hennes kognitiva färdigheter och hennes fina motoriska färdigheter.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 18
    5. Låt ditt barn spela klä upp. Låt ditt barn utforska sin fantasi genom att leka klä upp med dina kläder eller med en tickle stam av kostymer och tillbehör. Klä upp med ditt barn och agera ut en scen från en liten publik av familjemedlemmar eller låta ditt barn rikta dig på ett imaginärt stadium. Dessa typer av aktiviteter gör det möjligt för ditt barn att använda sin fantasi och gärna uttrycka sina känslor genom lek.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 19
    6. Öva aktivitetskort med ditt barn. Aktivitetskort är ofta gjorda av plast och är fulla av ljusa, stora bilder. Aktivitetskortsatser kan fokusera på olika känslomässiga reaktioner, ordförråd, ljud eller handlingar. Öva dessa kort med ditt barn för att hjälpa till att bygga sin självmedvetenhet och hennes självkänsla. De är också bra för att bygga språkkunskaper och sensorisk medvetenhet.
  • Bild med titeln Välj leksaker som förbättrar barndomsutvecklingssteget 20
    7. Få käntsböcker för ditt barn. Böcker är ett bra sätt för ditt barn att namnge och lära sig föremål och ord, särskilt tidigt i deras utveckling. Leta efter tjocka böcker med sidor som är lätta för ditt barn att vända eller filta böcker som har taktila egenskaper som uppmuntrar ditt barn att hålla dem och titta på dem. Du kan läsa böckerna till ditt barn eller uppmuntra ditt barn att läsa med dig och lyssna på ljudet av ord som du läser.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande