Hur man bryr sig om någon med dyspraxi

Dyspraxi är en handikapp där, trots ingen fysisk nedsättning, har personens hjärna problem med att planera ut rörelser. Som ett resultat kan de vara klumpiga, har svårt att starta eller stoppa rörelser, ha dålig balans och / eller kamp med att lära sig nya motoriska färdigheter.

Steg

  1. Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi steg 1
1. Gör aldrig roligt med dem, och tolererar inte andra att göra det. Många barn med dyspraxi är mobbade, särskilt i gymklassen, på grund av sin dåliga atletiska förmåga. Kom ihåg att de försöker sin hårdaste och att hålla sig i form är viktigare än att kunna göra en hoop eller fånga en boll.
  • Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi Steg 2
    2. Bryta handlingar ner i steg. I kampsportprogram bryter de ner varje rörelse i detalj. Till exempel, för en karate stans, gör du en näve med tummen ute och krullade så att den inte sticker ut, starta palm upp vid din sida, förläng armen och vrid i slutet av rörelsen. Om du räknar ut lika detaljerade instruktioner för saker som att binda dina skor eller cykla, gör det mycket lättare för barnet med dyspraxi för att lära sig att göra dessa aktiviteter.
  • Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi Steg 3
    3. Fortsätta att träna. Starta dem genom att göra rörelsen i långsamma rörelser, så de har tid att tänka igenom alla steg, och sedan få dem gradvis påskynda, samtidigt som de ser till att de gör rätt rörelse.
  • Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi Steg 4
    4. Lär dem hur man faller. Många barn med dyspraxi faller ofta på grund av dålig balans och samordning. Kolla in sidan på Hur faller du säkert och öva denna färdighet med barnet tills de kan göra det. Detta kan förhindra en allvarlig skada om de förlorar sin balans, särskilt på is.
  • Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi Steg 5
    5. Titta på deras andra styrkor och svagheter. Dyspraxi går ofta med lärande skillnader som autism, nonverbal inlärningssvårigheter och Adhd. Dessa kan orsaka svårigheter med social interaktion, matematik och uppmärksamma, och dessa problem måste hanteras separat.
  • Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi Steg 6
    6. Hjälpa dem att skriva. Barn (eller till och med vuxna) med dyspraxi kommer ofta att ha problem med att skriva, stavning och göra sina ord snyggt så att andra människor kan förstå det. Med andra ord kommer de vanligtvis att ha dålig handstil. Borst inte bara det, hjälp dem genom att sitta med dem och öva sin handstil för att göra det bättre. I skolan kan det vara lättare att använda en bärbar dator och skriver upp sitt arbete istället. Kontrollera om ditt barns skola kommer att ge en bärbar dator eller låta dig ta med din egen. De kan maila läraren några läxor om de behöver.
  • Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi Steg 7
    7. Undersök sensorisk bearbetning. Många gånger kan dyspraxi vara en effekt av sensorisk integration dysfunktion, ett tillstånd där hjärnan har problem med att känna av sensorisk information. Om den feedback de får från sina kroppar (taktil, balans och / eller proprioception) är dålig, kommer deras samordning också att vara dålig.
  • Arbetsterapi kan hjälpa till med sensoriska behandlingsfrågor.
  • Bild med titeln Vård för någon med dyspraxi Steg 8
    8. Kolla in Executive-funktioner. Executive-funktioner är förmågan att planera och reglera beteende, till exempel hämma impulser, hålla organiserade och kontrollera hur mycket ansträngning du lägger i en uppgift. Eftersom många av samma hjärnregioner styr både motorkoordinering och verkställande funktioner är det vanligt att det är ett område med ett område som ska gå med det andra området. Executive dysfunktion kan vara särskilt frustrerande eftersom det ser ut att barnet är omotiverat eller lat när de faktiskt inte kan göra det som förväntas av dem.
  • Tips

    Människor med dyspraxi försöker sitt bästa de bara lär sig på ett annat sätt. Var försiktig med att hjälpa dem eftersom de kanske tror att du mockar dem, eller försöker göra roligt med deras inlärningssvårigheter.
  • Om barnet diagnostiserades sent, kunde de ha gått igenom mycket frustration och reta, och vara ovilliga att möta sina problem eller benägna att bli upprörd om dem. Vara tålmodig och förklara för dem att det inte är deras fel, den del av hjärnan som planerar ut rörelser fungerar helt enkelt inte i dem. Om du kan hjälpa dem att uppleva framgång i rörelse, kommer deras förtroende att bygga. Låt dem inte undvika rörelseaktiviteter helt och hållet, för det kan riskera dem i fara för senare hälsoproblem som hjärtsjukdomar och fetma.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande