Hur man blockerar slag i karate

Långt före uppkomsten av blandad kampsport, var traditionella former av kamp som karate prisade för deras tillämpning i självförsvarssituationer. Karate, en gammal japansk stil av obevakad kamp, ​​centra runt att etablera en solid bas och leverera offensiva och defensiva tekniker snabbt och med stor kraft. Några av de första teknikerna som en karate-utövare lär sig är de grundläggande defensiva blocken. Block används för att stoppa eller avleda kommande strejker, och är oumbärliga för att lära sig att skydda sig mot en angripare.

Steg

Metod 1 av 3:
Blockera höga slag (ålder uke)
  1. Bild med titeln block stansar i karate steg 1
1. Anta den korrekta defensiven. Sprid dina fötter något bredare än axelbredden ifrån varandra. Sänka tyngdpunkten mellan benen med knäna böjda och kroppen stabil och unmoving. Din vikt bör placeras huvudsakligen på bollarna på dina fötter. I åldern kan kroppen stå inför motståndaren huvudet eller kan vinklas något för att presentera mindre av ett mål.
  • Skapa en solid bas, men håll dig lätt på fötterna så att du kan flytta på ett ögonblick.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 2
    2. Har armarna redo och redo. För att börja blockera rörelsen bör dina armar vara i en "kammad" position (nävar knutna med fingrarna vända uppåt vid antingen höften) eller upphöjas defensivt framför kroppen. Detta är att få dem så nära som möjligt till den förväntade strejken för att effektivt skydda huvudet och ansiktet. Dina nävar kan hållas öppna eller stängas, men knyta inte dem tills påverkan av påverkan.
  • Knyta din näve skapar onödig spänning i armarna och axlarna, som kan uttömma dig och minska din reaktiva hastighet.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 3
    3. Höja blockeringsarmen för att möta strejken. Med armbågen böjd på ungefär 45 grader, lyft din blockeringsarm upp och utåt i en tight båge tills din underarm hålls i sidled över pannan. När du börjar blocket kommer din underarm att fånga din motståndares strejk och omdirigera sin kraft säkert över toppen av huvudet eller av till sidan. Denna höga blockeringsteknik är känd som ålder uke.
  • Ålder uke kommer att stoppa höga slag i huvudet, liksom nedåt smashing strejker med näven eller ett bludgeoningvapen.
  • När det är möjligt, träffa din motståndares slående arm med båda stora benen i underarm snarare än kanten. Detta är känt som ett "dubbelbenblock", och är mycket effektivare vid stängning av attacker och förebyggande av skada.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 4
    4. Initiera en motattack. Nu när din motståndares strejk har avböjts kommer deras balans att äventyras och de kommer att vara öppna för en motstrejk. Dra nytta av möjligheten och slå tillbaka med en rak stans till ansiktet eller solen plexus. Både blocket och motattacken ska utföras med snabba, kraftfulla rörelser, "snappar" tekniken vid påverkan.
  • Kraft i räknaren bör komma från snabb, vridning av höfterna och axlarna, skjuta armen rakt ut som en kolv. KONTAKTA KONTAKTA MED DE POINTER OCH MELLAN FINGERS STARLIGA KNUKLES ATT FÅR HÅLLA HÅLLA DIN HAND.
  • Ditt bästa mål för motattacker är baserat på din positionering i förhållande till din angripare. Huvudet och kroppen båda gör bra mål när de är utsatta. Du kan också fälla angriparens stansarm för att applicera en gripningsteknik. Detta gör att du kan dämpa dem utan att behöva slå dem i gengäld.
  • Metod 2 av 3:
    Blockering stansar till kroppen (Soto Uke / Uchi Uke)
    1. Bild med titeln block stansar i karate steg 5
    1. Anta en stabil defensivt hållning. Sjunka din vikt mellan knäna för att bli knuten av ditt centrum. För blockering av strejker riktade mot kroppen, kan du ta heller naihanchi-dachi (med benen bred och kroppen mot din motståndare) eller zenkutsu-dachi Stance (med benen förskjutna och din vikt placerad över framfoten). Ha dina händer kammare eller uppvuxna för att skydda midsektionen.
    • Det är avgörande att ta en bredare hållning när man försvarar kroppsattacker för att förhindra att tvingas av balans med en strejk i mitten av din massa.
    • Ju lägre du sjunker i din defensiva ståndpunkt, desto svårare blir du att flytta. Du har också ett tydligare skott på din motståndares nedre extremiteter som ribban, solplexus och ljumsk.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 6
    2. Vänd din kropp bort från motståndaren något. I stället för att acceptera strejkhuvudet, rotera dina axlar och höfter så att en axel pekar mot din motståndare. Fiska kroppen skapar något ett mindre mål för attackeren att sikta på, vilket gör dig svårare att slå. Från denna position kan du bestämma om du ska använda ett inre block (uchi uke) med ledarmen eller ett utåtblock (Soto Uke) med bakarmen.
  • Genom att vrida din överkropp något, stänger du "din kropp och håller din torso mer bevakad och presenterar din axel till din angripare snarare än hakan.
  • Från denna position har slag som levereras med den bakre kammarhanden att ha mest effekt.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 7
    3. Ta med blockeringsarmen upp och inåt från höften (Soto Uke). Med din knytnäve och din arm hålls fast, sväng din blockering arm upp och inåt för att avböja stansen. När du levererar ett utåtriktat block ska fingrarna stå inför dig, och du kommer att ta kontakt med insidan av din underarm eller armbåge.
  • Soto UKE definieras som ett "utåt" block eftersom blockeringsarmen börjar från utsidan av kroppens mittlinje och rör sig inåt. Använd Soto Uke för att försvara mot jabs och raka slag.
  • Utåtblock avleda angriparens arm till insidan av din vakt. Detta ger dig i stånd att använda en kontra stans, knästrejk, armlås eller kasta. Utåtblock är ganska lik en Boxers Parry.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 8
    4. Vrid blockeringsarmen upp och utåt från höften (uchi uke). Som ett alternativ till Soto Uke kan du vara i en bättre position att använda Uchi Uke, eller ett inåtgående block. Från en kammad eller defensiv vakt, höja och rotera din blockeringsarm utåt från din motsatta höft, fånga stansen med utsidan av din underarm.
  • Uchi uke är känt som ett "inåt" block eftersom banans armbanor flyttas från insidan ut. Uchi uke bör göras för att skydda kroppen från att looping "haymaker" slag, raka slag och krokar.
  • Invändiga block öppnar mitten av din angriparens kropp, så att du kan följa upp med en obegränsad strejk.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 9
    5. Motverka. Din angripare ska nu vara i en sårbar position med sin arm helt utsträckt och deras ansikte och kropp utsatt. Fortsätt avleda stansen med underarmen och återvända en egen strejk till det känsliga målet på din motståndares kropp. Block- och motstrejken ska utföras i snabb följd som en fluidrörelse.
  • Bestäm om att slå till revbenen, midsektion eller ansikte beroende på positionen för din motståndares stansarm och placeringen av din egen kropp.
  • Metod 3 av 3:
    Blockera låga slag (GEDAN BARAI)
    1. Bild med titeln block stansar i karate steg 10
    1. Komma in i en förskjuten ståndpunkt. Placera foten som motsvarar din icke-dominerande hand framför den andra. Till exempel, om du är högerhänt, sätt din vänstra fot framåt. Låt dina fötter hitta en naturlig och bekväm position - det bästa sättet att göra detta är att ta ett normalt steg, pausa och stabilisera din vikt. För att blockera låga strejker är det i allmänhet lättare att försvara sig från en promenad (shizentai-dachi) eller katthållning (nekoashi-dachi), eftersom det gör det möjligt för dig att försvara den nedre kroppen utan att benen kommer i vägen för blocket.
    • Gedan Barai Kan användas från många olika defensiva stanser, men ståndpunkterna med benen förskjutna är de mest naturliga som de lägger kroppen i en mindre klumpig position för att skydda höfterna, ljummen och benen.
    • I Nekoashi-Dachi (Cat Stance) är vikten redo mestadels över bakfoten, med hälen på den främre foten upptagen för att möjliggöra en snabb övergångsrörelse eller spark. Denna positionering liknar noga en boxers kamphållning.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 11
    2. Lyft upp blockeringsarmen till din motsatta axel. Ta med din blockeringsarm över din kropp tills din näve är placerad bredvid ditt motsatta öra. När du initierar blocket kommer du snabbt att vända om denna rörelse, skapa tillräckligt med moment för att sakta eller stoppa den kommande strejken.
  • I ett nedåtriktat block bör blockeringsarmen passera från motsatt axel ner till ledningshögen. Håll näven nära kroppen och använd hävstången på höfterna och axlarna för att stabilisera blockeringsarmen.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 12
    3. Ta med blockeringsarmen nedåt för att neutralisera attacken. Från din motsatta axel, ta din blockeringsarm ner och över hela kroppen kraftigt för att avlyssna strejken. Din näve ska stoppa några inches över ditt ledningsben, underarm parallellt med låret. Spänna din arm och axel vid ögonblicket för att säkerställa att strejken inte bryter igenom ditt försvar.
  • Syftet med det nedåtgående blocket är inte så mycket att stoppa en attack direkt, men för att minimera dess påverkan och skada motståndarens attackerande lem.
  • Gedan Barai är användbar för att bryta ett grepp och försvara mot upper och krokar till kroppen.
  • Bild med titeln block stansar i karate steg 13
    4. Slå tillbaka. När attacken har försvarats, starta en egen strejk för att avvärja eller inkapa motståndaren. En fördel med en förskjuten hållning är att det möjliggör större mångfald i ditt val av motattack. Du kan svara med en rak stans som kastas från höften, men kommer också att vara i stånd att kasta en spark eller knästrejk med bakbenet. Strejk på en obestämd punkt på din motståndares kropp och var beredd att försvara sig mot andra uppföljningsacker.
  • Även om de är något mindre stabila än djupare defensiva hållningar, erbjuder Cat Stance och Walking Stance förmodligen en större mängd offensiva alternativ.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Titta på videor av konkurrenskraftiga karate fighters för att observera avancerade blockeringstekniker i aktion.
  • När det är möjligt, undvik våldsamma förändringar helt och hållet. Om det inte är ett alternativ, gör du bäst för att avsluta dem snabbt och säkert. Syftet med kampsport är att lära sig att försvara sig, inte att skada andra.
  • Försök att förutse en angripare avsedda strejk för att bestämma vilken defensiv ståndpunkt och teknik som är lämplig.
  • Om du har möjlighet, gå bort istället för att slåss. Det finns ingen skam för att förhindra våld.
  • Träna dina defensiva tekniker med en sparringspartner. På det sättet kan du få en känsla för hur blocket ska fungera från både angriparen och försvararens perspektiv.
  • Öva blockering mot en lätt vadderad yta för att tappa dina underarmar.
  • Det är alltid bäst att lära sig kampsport från en certifierad instruktör med rätt referenser.
  • Varningar

    Se till att du övar att blockera tekniker i stor utsträckning innan du försöker använda dem i ett verkligt självförsvarsscenario. Det finns stor skillnad mellan utbildning i en kontrollerad miljö och hanterar en aggressiv motståndare.
  • Du bör också lära dig att återhämta sig från att ta en träff om ditt försök i ett block misslyckas.
  • Var försiktig när du tränar i karate. Verklig kontakt görs ibland, och det kan skada.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande