Hur man mår bättre

När du känner dig, kan det vara svårt att känna att saker någonsin kommer att bli bättre - men de kommer! Alla får bluesen ibland, så var inte så svårt på dig själv för att känna sig ledsen, arg, ensam eller deprimerad. Oavsett om du har att göra med en momentan funk eller dina känslor kvarstår långsiktigt, har vi samlat en lista med några tidstestade tricks som kan hjälpa dig att ändra momentet och börja känna dig bättre. Att ta kontroll över din egen sinnesstämning kan vara tuff, men du kan göra det!

Steg

Metod 1 av 17:
Andas andningsövningar för att stabila dig själv i ögonblicket.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 1
1. Ta flera långsamma, djupa andetag För att lugna ditt nervsystem. När du känner dig ängslig eller upprörd, har din kropp en fysisk reaktion på dessa känslor. När du märker att du börjar känna sig spänd, sluta vad du gör och fokuserar på att ta några långa andetag. När din kropp börjar slappna av, blir det lättare att arbeta genom dina tankar.
  • När din andning saktar, kommer det att stoppa kampflygningsfrysningsreaktionen som händer i ditt nervsystem, så din kropp kommer långsamt att återvända till det normala.
  • Ibland kan det vara svårt att andas djupt, speciellt om du upplever ångest. Om så är fallet, börja med utandning så långsamt som möjligt.
Metod 2 av 17:
Ta reda på vad som hämtar dig.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 2
1. Erkänna vad som verkligen gör att du känner dig dålig. Om du märker att du är i dåligt humör, ta några ögonblick att checka in med dig själv-gjorde något för att utlösa dessa känslor?Du kanske redan vet exakt vad som stör dig-som en ny uppbrott, problem på jobbet, eller en kamp med någon du älskar. Ibland är problemet lite svårare att bestämma, som att känna sig otillräcklig eller överväldigad av världens tillstånd. Hur som helst, det kan vara överraskande till hjälp att helt enkelt erkänna vad det är så att jag stör dig.
  • Om du inte kan tyckas räkna ut problemet, försök att fråga dig motsatt: Vad skulle det ta för dig att känna dig lyckligare?
  • När du sänder ut vad som är fel, börja tänka på om det finns något du kan göra för att göra problemet bättre. Om det finns, brainstorm några steg du kan ta för att börja ändra det.
  • Om du känner dig ledsen men det verkar inte vara en viss anledning till varför kan du uppleva depression. Det är en bra idé att prata med din läkare om du tror att det kan vara fallet.
Metod 3 av 17:
Var medkänsla med dig själv.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 3
1. Visa dig själv samma kärlek du skulle ge en vän. Öva att uppmärksamma de tankar du har om dig själv. När du märker att du tänker negativt, fråga dig själv frågor som, "Skulle jag säga det till min bästa vän?" eller "Vad skulle jag säga om jag hörde min bästa vän säga det om sig själva?" Då, utmana dig själv för att prata med dig själv, hur du skulle prata med den där vänen.
  • Till exempel istället för att tänka, "Jag misslyckades det testet - jag är så värdelös," du kanske tror, "Jag ska göra en plan att studera bättre så det här händer inte igen. Jag vet att jag kan förbättra denna klass."
  • Detta kan vara väldigt svårt först, men det blir lättare med övning. Börja med att bara lära sig att märka dina tankar, sedan arbeta upp för att ersätta dem med mer hoppfulla, positiva uttalanden.
  • Våra tankar har befogenhet att omvandla världen runt oss för det bättre eller det värre. Lyckliga människor är inte nödvändigtvis de med de bästa omständigheterna - de är de med de bästa attityderna.
Metod 4 av 17:
Öppna dina fönster eller gå utanför.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 4
1. Få lite sol för en snabb pick-up. Om du kan, försök att spendera lite tid i en naturlig miljö, som en park, skogen, eller till och med din bakgård. Det är mer än bara ett roligt sätt att tillbringa en eftermiddags är i naturen faktiskt hjälper till att lindra stress och ångest! Om du inte kan komma ut, öppna dina gardiner eller persienner för att fånga några av solens strålar - du får fortfarande en boost.
  • Det trodde att solljus påverkar ditt humör genom att öka dina nivåer av vitamin D. Låg vitamin D-nivåer har förknippats med depression - men även 10-20 minuter i solen kan hjälpa din kropp att börja göra mer av detta viktiga näringsämne.
  • Kom ihåg att bära solskyddsmedel om du ska vara utomhus.
Metod 5 av 17:
Skratta dig till ett bättre humör.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 5
1. Titta på eller läsa något som alltid gör dig chuckle. Det kan tyckas som om du behöver redan vara i gott humör att skratta, men skrattar kan faktiskt göra din kropp och sinne må bättre. När du skrattar tar du in mer luft och din hjärna släpper ut endorfiner, så du känner dig mer fysiskt avslappnad och glad. Försök att titta på en dum film, standup video eller tv-show för en snabb humör boost.
  • Du kan också läsa en rolig bok, komiskremsa eller tidskrift.
  • För ett personligt skratt, gå till en komedi visa eller handla roliga historier med en vän.
  • Om inget annat fungerar, tvinga dig till falskt skratt. Försök skratta i olika dumma röster också. Det kommer vanligtvis inte att ta lång tid innan det blir till fullfjädrade gigglar.
Metod 6 av 17:
Få kreativ i köket.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 6
1. Uppmana dig själv genom att laga mat eller bakla en utsökt behandling. När du känner dig nere kan matlagning och bakning vara ett bra sätt att lyfta dina andar. Mätande ingredienser och efter ett recept kan ge dig en känsla av kontroll över din miljö. Du måste också fokusera på vad du gör, vilket kan hjälpa dig att tänka på vad som stör dig. Och i slutet får du något riktigt gott att njuta av!
  • Många recept har lite utrymme för att improvisera, så du får chansen att uttrycka din kreativa sida. Till exempel kan du experimentera med hur mycket rosmarin eller vitlök som ska sätta i ett pasta recept, eller du kan bli konstnärlig när du dekorerar en tårta.
Metod 7 av 17:
Plantera en trädgård eller husplanter.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 7
1. Spela runt i smutsen för ett humörförstärkning. Vetenskap visar att lukten av smuts faktiskt kan hjälpa dig, så kanal ditt inre barn och få dina händer smutsiga. Om du har en gård där du bor, överväg att plantera en blomsterbädd, ett fruktträd eller en örtträdgård med någon på ett närliggande trädgårdscenter om de bästa växterna för att växa där du bor.
  • Även om du inte har mycket utrymme, kan du fortfarande repotera en husplantation, starta en fönsterbräda trädgård, eller lägga en vacker blomma i en kruka nära din ytterdörr.
Metod 8 av 17:
Nå ut till någon du kan prata med.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 8
1. Bekämpa uppmaningen att isolera dig själv när du är nere. Det kan vara svårt att erkänna när du behöver någon att luta dig, men det är en riktigt modig sak att göra. Om det finns någon i ditt liv som får dig att känna dig tröst, låt dem veta att du kan använda en axel. Det kan vara någon som en familjemedlem, vän, lärare eller kollega. Be dem att träffa dig för kaffe, gå med dig på en promenad, eller till och med videochatt.
  • Att prata med någon annan kan hjälpa till att ge dig perspektiv på vad du går igenom. Det kommer också att stärka den anslutning du har med de personer du pratar med.
  • Om du känner att du inte har någon du kan prata med, försök ta en klass eller gå med i en klubb för att träffa nya människor. Du kan också prata med en terapeutgivande hörande en professionell åsikt om din situation kan vara riktigt uppfriskande.
  • Om det finns någon i ditt liv som gör att du känner dig dålig om dig själv, begränsa din tid runt dem, om du kan.
Metod 9 av 17:
Skriv om dina känslor i en journal.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 9
1. Sätt dina tankar på papper för att hjälpa dig att sortera igenom dem. Journaling kan vara ett riktigt kraftfullt sätt att organisera dina tankar och få lite tydlighet. Det är också verkligen till hjälp om du har att göra med någonting som är för privat att prata med andra människor om, eller om du känner att det inte finns någon du kan prata med.
  • Din tidskrift är bara för dig-du kan hålla det för evigt, eller du kan riva upp sidan så snart du är klar.
  • Oroa dig inte för att vara en perfekt författare. Bara sitta ner och börja skriva ner dina tankar eftersom de kommer till dig-gratis skrivning är en stor form av självuttryck.
Metod 10 av 17:
Kom ihåg vad som är bra i ditt liv.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 10
1. Lista de saker som du måste vara tacksam för. Om du känner dig, är det förmodligen för att du känner att det är något som saknas i ditt liv. Men alla har åtminstone några saker att vara tacksamma för. Försök skriva dessa saker och titta över listan när du behöver en påminnelse om de goda sakerna i ditt liv.
  • Om det är svårt att tänka på något du uppskattar just nu, börja små, så du hade nog att äta idag eller att du är säker och varm. Du kan till och med vara tacksam för glada minnen eller vissa människor i ditt liv.
  • Om du erkänner dessa regelbundet kan det faktiskt bli ännu enklare att märka andra bra saker i ditt liv.
Metod 11 av 17:
Gör något du tycker är verkligen avkopplande.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 11
1. Ta lite tid att varva ner. Ibland bygger stress upp till den punkten att det påverkar hela ditt humör, även om du inte inser det. Ta lite tid det är bara för dig själv, kanske du bara kan spara några minuter, eller kanske du kan rensa ditt schema för en hel dag. Du kan till exempel:
  • Ta ett långt bad
  • Lyssna på musik (sjunga med om du vill!)
  • Spela med ett husdjur
  • Tillbringa tid i naturen
  • Läs en bok
  • Slå några (små) saker av din att göra lista
  • Sätt ihop ett pussel
  • Do yoga
Metod 12 av 17:
Göra tid för en hobby du älskar.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 12
1. Spendera mer tid på att göra saker som du verkligen tycker om. Om du aldrig har tid för de saker du älskar är det nästan oundvikligt att du börjar känna dig nere! Hitta tid på helgen eller efter skolan eller arbeta för att göra saker du är passionerad om. Det är bäst att göra något som upptar 100% av din uppmärksamhet och tvingar dig att vara i nuvarande ögonblick, titta på tv och surfa på webben räknas inte.
  • Det kan vara en utomhusaktivitet som golf, tennis, simning eller vandring, en konstnärlig aktivitet som musik, målning eller fotografering, eller en filantropisk aktivitet som volontärarbete på ett djurhem. Ta en dagsutflykt.
  • Du behöver inte nödvändigtvis göra samma sak varje dag. Skriv ut en lista med saker du gillar att göra eller saker du alltid har velat försöka. Välj sedan något från den listan för att prova varje dag.
Metod 13 av 17:
Gör något trevligt för någon annan.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 13
1. Flytta ditt perspektiv genom att visa vänlighet mot andra. Även en liten gest som hjälper någon annan kan hjälpa dig att må bättre. Inte bara kommer du att må bra för vad du gjorde, men det kan också hjälpa dig att se vad du går igenom i ett annat ljus. Du kan till exempel:
  • Donera pengar eller föremål till välgörenhet
  • Göra volontärarbete
  • Skriv en anteckning för att uppmuntra någon som kämpar
  • Överraska en sjuk vän med lunch
  • Ring för att chatta med en ensam släkting
Metod 14 av 17:
Få din kropp att röra sig.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 14
1. Öka ditt humör med motion. När du känner dig, kan det vara svårt att motivera dig själv att gå upp och gå. Att vara aktiv för även bara 10-20 minuter kan emellertid faktiskt hjälpa kemikalier i din hjärna som får dig att känna dig lyckligare och mer energisk. Du behöver inte slå på gymmet - om du hittar något du verkligen tycker om att göra, kommer du att vara mer benägna att hålla fast vid det. Prova något som:
  • Gå utanför
  • Dansa för att få upp musik
  • Följ tillsammans med en rolig träningsvideo
  • Simning
  • Gör kampsport
Metod 15 av 17:
Ät en balanserad kost för att förbättra din fysiska och mentala hälsa.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 15
1. Gör hälsosamma val och äta måltider på vanliga tider. När du följer en hälsosam kost, kommer din hjärna och kropp att må bättre. Dessutom, må bra om de val du gör kan hjälpa till att öka din självkänsla och få dig att känna dig mer i kontroll över ditt liv. Ät en måltid var 3-4 timmar, som ligger främst på hälsosamma val som Lean Proteins, massor av frukter och grönsaker, och hela korn.
  • Undvik att äta mat som är höga i socker eller raffinerade kolhydrater. Dessa kan orsaka att din energi krascha efter några timmar, vilket kan påverka ditt humör.
  • En brist i vissa B-vitaminer kan faktiskt leda till depression. Var noga med att inkludera gott om gröna gröna, kyckling, ägg, bönor och citrusfrukter, som är höga i dessa näringsämnen.
  • Omega-3-fettsyror kan också bidra till att stabilisera ditt humör, så äter fettfisk som lax, tonfisk, sill och makrill.
  • Begär en söt behandling? Njut av en bit mörk choklad, vilket kan bidra till att förbättra ditt humör medan du sänker dina stressnivåer.
Metod 16 av 17:
Få gott om sömn varje natt.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 16
1. Syfte för 7-8 timmar per natt så du är väl vilad. Att vara sömnberövad kan ha en stor inverkan på din övergripande humör. Om du hittar det svårt att sova på natten, ge dig själv en timmes enhetsfri tid varje natt före sängen och gör något avkopplande för att slå ner. Försök också gå och lägga dig samtidigt varje dag - din hjärna kommer att finna det lättare att stänga av om du håller en vanlig rutin.
  • Det kommer också att hjälpa om ditt sovrum är mörkt, coolt och tyst. Om du behöver investera i saker som en sömnmaskin, fläkt och rum-mörkande gardiner för att skapa en lugnande miljö för dig själv.
Metod 17 av 17:
Prata med en terapeut om du behöver mer hjälp.
  1. Bild med titeln Känn bättre steg 17
1. Få hjälp om du känner att du bara blir värre. Om du kämpar med att känna dig oftare än, kan du vara deprimerad, eller du kan ha olösta problem i ditt liv som du inte klarar bra med. Det kan hjälpa mycket att bara ha någon att prata med, och en terapeut kan hjälpa dig att lära dig strategier för att hantera din stress, balansera negativa tankar och hantera tuffa personliga relationer.
  • Det är inget fel med att få hjälp för din mentala hälsa. Faktum är att det tar mycket styrka att erkänna när du kan använda ett yttre perspektiv för att hjälpa dig att må bättre!

Varningar

Om du upplever uthålliga känslor av hopplöshet, ilska eller tomhet, bland andra symtom, kan du ha depression. Depression är ett legitimt hälsoproblem och kan kräva behandling Utöver de råd som anges i den här artikeln.
  • Undvik självmedicinering med alkohol eller droger-dessa kommer bara att göra det svårare att klara av dina känslor på lång sikt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande