Hur man blir emotionellt stabil

Oavsett om det är ett osäkert förhållande, en kaotisk arbetsmiljö, eller bara din familj som driver dig absolut galen, har du antagligen haft de stunder där du känner dig känslomässigt ur kontroll. Men även när du känner att dina känslor inte är din egen, kom ihåg att du fortfarande kan välja hur man reagerar på de känslorna. Med lite mindfulness och lite övning, är känslomässigt stabil uppnådd. Emotionell stabilitet börjar från dig, men tveka inte att få hjälp att hantera dina känslor om du behöver det.

Steg

Metod 1 av 3:
Omskolning av dina känslomässiga reaktioner
  1. Bildtiteln blir emotionellt stabilt steg 2
1. Jämför dina känslor till vädret. Som en passande regnstorm är dina känslor något som du inte direkt kan kontrollera. Men precis som den regnstormen är dina känslor också tillfälliga. Du kan inte stoppa dig själv från att känna en känsla mer än du kan stoppa stormen, men du kan styra hur du reagerar och vidtar åtgärder för att hantera dem bättre.
  • I stället för att försöka motstå dina känslor, känner igen dem utan dom.
  • När du har tillåtit dig att uppleva känslan, ta en stund att ompröva situationen och din reaktion på den.
  • Bildtiteln blir emotionellt stabilt steg 1
    2. Öva konsten att reappraisal. Att ignorera dina känslor hjälper dig inte att hantera dem mer effektivt, men inte kommer att fokusera på dem för mycket. Om du befinner dig över-emotionell, ta en stund att erkänna dina känslor. Tänk sedan på den situation du är i, och försök att räkna ut hur du kan se den i ett mer positivt - eller åtminstone mindre katastrofalt sätt. För att komma på rätt spår, fråga dig några frågor:
  • Vad är positiva om denna situation? Det kan vara svårt att se några positiva när du är överväldigad med stress. Försök att tänka på minst en bra sak om din situation för tillfället, även om det är något så enkelt som i god hälsa eller vädret är trevligt.
  • Vad är de andra sätten jag kan titta på det här? Är mitt nuvarande synvinkel? Det kan hjälpa till att föreställa sig hur en bra vän skulle säga till dig om situationen.
  • Hur kan jag tänka på detta som en stimulerande utmaning snarare än ett problem?
  • Bilden med titeln blir emotionellt stabilt steg 3
    3. Stabilisera din hela själv. Positiva känslor, positiva sociala förbindelser och fysisk hälsa påverkar varandra på ett sådant sätt att ha en hjälper dig att ha de andra, vilket ökar din allmänna lycka. Med andra ord, när det gäller att stabilisera dina känslor, kan du inte ignorera andra delar av ditt liv, som dina vänner och din fysiska hälsa. Istället fokusera på att uppnå "Livstabilitet," inte bara "emotionell stabilitet."
  • Att ta hand om dig själv, se till att du äter rätt, motion och gör saker du tycker om, oavsett om det är själv eller med andra. Se till att du tar lite tid varje dag för dig själv så att du kan förstöra och stanna bäst.
  • Kom ihåg att även negativa känslor ger dig användbar information om det övergripande tillståndet i ditt liv. Till exempel, om du känner dig stressad och spänd hela tiden, kan det vara ett tecken på att du behöver ta mer tid att slappna av och göra saker du tycker om.
  • Bildtiteln blir emotionellt stabilt steg 4
    4. Visa misslyckanden och motgångar som möjligheter att växa. Fel och motgångar är en normal och hälsosam del av livet. Det är svårt att lyckas med någon viktig insats i livet utan att misslyckas några gånger. Ta dessa motgångar som möjligheter att lära sig, växa och bli starkare.
  • I stället för att fokusera på misslyckandet, tänk på vad du gjorde med, och överväga hur du kan använda det du lärde dig av erfarenheten framåt.
  • Ta ett introspektivt utseende på hur du hanterar misslyckanden och stressiga situationer. Gör små saker som går fel, kör dig nötter, håller dig från att se den större bilden? Vad kan du göra för att inse att du är i kontroll?
  • Metod 2 av 3:
    Ändra ditt tänkande
    1. Bildbeteckningen blir emotionellt stabilt steg 6
    1. Lär dig hur du fyller i dina tankar. De som är känslomässigt stabila är fantastiska i facket - med andra ord är de Mavens på att se till att områdena i sina liv som är super stressiga läcker inte in i de goda delarna av sina liv, förstör allt som går bra. Så om jobbet suger, gör det aktiva beslutet att inte ta det hem med dig. Inse att bara för att en aspekt av ditt liv inte går hur du vill att det ska gå betyder inte att hela livet måste påverkas.
    • Ta en titt på dig själv och tänka på vad som är rasande upp dina känslor och knackar dig av din häst. Du kan inte isolera stress tills du vet var det kommer från.
    • Om du befinner dig ofta kämpar med obsessiva tankar, gör en lista med 4-5 andra ämnen du kan tänka på istället. Det gör det lättare att flytta dina tankar i ögonblicket.
  • Bildbetiteln blir emotionellt stabilt steg 7
    2. Reframe dina minnen. Minnen är inte lika stabila som du kanske tror. Faktum är att de kan ändra varje gång du återkallar dem. Om du störs av ett besvärligt minne, gör ett medvetet försök att reframe det på mindre negativa sätt. I stället för att bo på de negativa känslorna som du kände under erfarenheten, välj en mer neutral eller positiv aspekt av minnet att fokusera på. Med tillräckligt med övning kan du bygga nya föreningar runt det minnet.
  • Till exempel, om du fortsätter att tänka på den dag du bröt upp med din flickvän, försök att fokusera på någon annan aspekt av den dagen. E.g., hur var vädret? Vad hade du på dig? Vad åt du till frukost?
  • Bildtiteln blir emotionellt stabilt steg 8
    3. Byt negativa tankar med neutrala. Om du är van vid att tänka negativt om dig själv, kan det vara svårt att "tänka positivt."Istället, nästa gång du tycker något negativt, ersätter den tanken med något mer realistiskt. När du väl kommit till vanan att tänka mer realistiskt, blir det lättare att börja tänka positivt.
  • Till exempel, istället för att tänka, "Jag är en hemsk kock. Jag kommer aldrig att vara bra på det här!"Försök att berätta för dig själv", om jag fortsätter att träna, blir jag bättre vid matlagning."Det här är en mer realistisk tanke, och det är också lättare för en negativt trådbunden hjärna att acceptera än något som," Jag är den bästa kocken någonsin!"
  • Bildbetiteln blir emotionellt stabilt steg 9
    4. Var medveten. "Mindfulness" är konsten att vara i ögonblicket. När du är uppmärksam, fokuserar du på vad som händer i här och nu, snarare än att fixera på det förflutna eller oroa sig för framtiden. Allt som krävs är Att vara självmedveten och ha en mild förståelse för dig själv.
  • Ta tid att inte bara vara medveten om vad som händer runt dig vid ett visst ögonblick, men också att vara medveten om vad du känner, fysiskt och emotionellt. Döm inte dina känslor - märk bara dem. Till exempel kanske du tänker på dig själv, "gör mitt knä. Jag känner mig lite ledsen. Brisen känns trevligt."
  • Ett bra sätt att hitta kvaliteten på mindfulness är meditation. Fokusera på dina andningsmönster, försök att inte tänka på något annat och hitta ditt centrum. Det är en paus från livet som kan hjälpa dig att se den större bilden.
  • Om du inte är säker på hur du börjar, prova en gratis mindfulness-app, som Insight Timer.
  • Bilden med titeln blir emotionellt stabilt steg 10
    5. Fråga dina tankar och antaganden. Det mänskliga sinnet har den fantastiska förmågan att se, höra och tänka vad det vill - oavsett situationen. Det är viktigt att hålla detta i åtanke när du tycker att du känner en känsla som du hellre inte skulle känna. Ta några ögonblick för att bedöma situationen och ta reda på varför du har en känslomässig reaktion innan du hoppar till slutsatser och agerar på dina känslor.
  • Till exempel, om någon säger något till dig i en ovänlig ton av röst eller ger dig vad som verkar som ett smutsigt utseende, hoppa inte till slutsatsen att de ogillar dig eller är arg på dig. Ibland är människor omedvetna om hur de ser eller låter till andra.
  • Om du har en fråga om någon annans känslor eller intentioner, är det bästa sättet att rensa luften fråga. Till exempel kanske du frågar, "Vad menade du med det?"Eller" Är du upprörd med mig om något?"
  • Metod 3 av 3:
    Ändra dina vanor
    1. Bilden med titeln blir emotionellt stabilt steg 11
    1. Bygg sociala anslutningar. Du vet frasen, "Det tar en by?" Ja det gör det. Känslor hanteras bättre när du har en stark supportgrupp för att hjälpa dig att komma igenom dem. När du vet att du har axlar att luta sig, blir det lättare att hantera någonting - även utan hjälp.
    • Talkterapi kan vara en mycket effektiv behandling för någon känslomässig fråga, och du behöver inte nödvändigtvis gå till en terapeut för att hitta den. När du blir inslagna i en känslomässig kokong som du hellre inte är i, prata det. Du kan hitta att att få orden ut låter känslan ut, också.
  • Bilden med titeln blir emotionellt stabilt steg 12
    2. Var runt känslomässigt stabila människor. Medan du har ett brett socialt nätverk är bra, vill du vara säker på att du bankar ett netto positivt när det gäller det nätverket. Om du ständigt runt människor som har humörsvängningar eller är inte stabila, kommer du att bli bättre att träffa några nya människor. Drama kan vara överraskande smittsam, och kan också vara känslomässigt dränering. Om du befinner dig regelbundet i dina vänners drama, försök att spendera mindre tid med de människor eller skära av kontakten helt och hållet, om det behövs.
  • När du är runt människor som är känslomässigt toxiska, kan ångest, misstro, och även rädsla börja känna sig normalt. Om du har en vän som lämnar dig dränerad och känner ner, är de förmodligen en giftvän.
  • 3. Ställ in friska gränser. Om du känner dig dränerad, stressad eller överväldigad av ditt förhållande till en annan person, kan det vara ett tecken på att du behöver skapa bättre gränser. Att ställa in gränser kan innebära att de är mindre tid med personen, och ber dem att sluta göra något som stör dig, eller helt enkelt säga "nej" till några av sina önskemål.
  • Till exempel kan du säga, "Susan, jag har känt verkligen stressad om politiken nyligen. Kan vi undvika det ämne i några veckor?"
  • Den andra personen kan vara upprörd eller besviken, speciellt om de inte är vana vid att ställa in gränser eller berätta för dem "nej."En bra vän bör dock respektera dina önskemål, även om deras känslor är lite skadade.
  • Bilden med titeln blir emotionellt stabilt steg 13
    4. Äga dina känslor. Du har nog fått veta det "Ingen kan göra dig arg men själv," eller något liknande. Och det är sant - dina känslor kommer ifrån dig, och bara du kan välja hur man reagerar på dem. Bara för att någon sprang in i din bil betyder inte att de gjord Du känner ett visst sätt. Så nästa gång du blir arg på någon, ta ett steg tillbaka, överväga var den känslan kommer ifrån och känner igen att du har befogenhet att välja hur du reagerar.
  • Nästa gång du har ett ögonblick när du känner att någon annan driver dig till din gräns, istället för att bli uppvärmd, ta ett andetag och gå bort. Har inte argumentet. Gör inte den uppenbara förolämpningen. Tänk det och stanna i din zon. Du kommer att må bättre och mer i kontroll över situationen och dina egna känslor.
  • Bildtiteln blir emotionellt stabilt steg 14
    5. Leta efter tecken på medberoende i dina relationer. Medberoende kan hända om du blir för känslomässigt beroende av en annan person. Att bli medveten om dessa tendenser är ett av de första stegen för att övervinna dem och bli mer känslomässigt oberoende. När du börjar tänka på dig själv som din egen person med egna tankar och känslor, börjar du känna dig mer kontroll över dina känslor. Tänk på dina relationer med vänner, partners och familjemedlemmar. Följande är vanliga tecken på ett medberoende förhållande:
  • Låg självkänsla, eller en känsla av att ditt självvärde är beroende av ditt förhållande med en annan person.
  • Brist på goda gränser i förhållandet.
  • Känna behovet av att ta hand om den andra personen, till den punkten att du inte tar tillräckligt med hand om dig själv.
  • Alltför starka reaktioner på humör och åsikter från andra (till exempel, kan du bara känna dig glad när den andra personen är glad, eller bli extremt upprörd när de inte delar dina åsikter).
  • Bildtiteln blir emotionellt stabilt steg 15Bullet1
    6. Ta hand om dig själv. Om du inte äter, sover och tar hand om dig själv, det finns inget sätt att du kan ta hand om dina känslor. Innan du ens går om att ta itu med de dåliga vanorna i din Superego, behöver du säkerhetskopiera lite. Ta hand om dina primära behov först. Du kan inte gå innan du kan springa.
  • Se till att du får gott om sömn. Ju mer väl vilade du är desto bättre kan du fungera. Ju bättre ditt sinne kan fungera, desto mer logiskt och stabilt kan du förbli.
  • Ät en hälsosam kost. En crappy diet kan få oss att känna oss bara det - crappy. Fyller din kropp med bra, hälsosam mat gör det lättare att tänka bra, friska tankar.
  • Övning. Som du förmodligen vet nu, släpper utövning endorfiner, de lilla lyckliga beslutarna i din hjärna. Om du någonsin känner dig ner, gå till en snabb jog. Odds är de dåliga känslorna kommer att börja dissipera.
  • Bilden med titeln blir emotionellt stabilt steg 16
    7. Unna dig själv. Medan det är viktigt att vara snäll mot andra, är det lika viktigt att vara snäll mot dig själv och ta tid att göra de saker du tycker om. När du känner dig lite nere eller utom kontroll, behandla dig som om du skulle en vän som går igenom samma sak. Ta ditt dåliga humör som en cue som du behöver splurge på den konserten eller få den glassen.
  • Njuter av de små sakerna som gör det mycket lättare att lugna ner, gå tillbaka och inse att du har det okej. Livet kanske inte är perfekt, men behandlar dig själv hjälper dig att inse att det finns skäl att vara positiva.
  • Bilden med titeln blir emotionellt stabilt steg 17
    8. Vänta ut det. Det kan vara till hjälp att komma ihåg att våra formativa år ofta kännetecknas av emotionellt kaos och brist på känsla. Med andra ord, desto äldre får du, desto mer stabil blir det troligt att bli. Med ålder kommer visdom, men också en känsla av lugn. Så om du fortfarande är ung, var inte för svår på dig själv. Dina kamrater kämpar förmodligen med sina känslor också.
  • 9. Få hjälp, om du behöver det. Om dina känslor orsakar mycket stress, eller om de stör din förmåga att arbeta, gå till skolan, eller ha stabila relationer, söka hjälp från a rådgivare eller läkare. De kan hjälpa dig med strategier för att hantera dina känslor, eller till och med identifiera och behandla ett underliggande tillstånd som kan göra dina känslor mer instabila.
  • Om du har svåra humörsvängningar, prata med din läkare. Emotionell instabilitet kan orsakas av en mängd olika förhållanden, såsom bipolär sjukdom, stor depression, hormonella störningar som premenstruell dysforisk störning eller sköldkörtelproblem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande