Hur lugnar du nerverna på tandläkaren

Vi vet att du besöker tandläkaren kan vara lite nerv-wracking, även om du bara går in för en vanlig check-up. Din tandläkare kommer att göra allt de kan för att hjälpa dig att koppla av, men det är helt normalt att fortfarande känna lite ängslig om det. Lyckligtvis finns det många sätt att hjälpa till att kontrollera din ångest när du är på din tandläkare. Vi går över tips om att anlända till ditt möte och gå vidare till några förslag på hur du lindrar nervositet under din procedur.

Steg

Metod 1 av 13:
Schema morgonuppgifter.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 1
1. Besök din tandläkare tidigt så att du inte oroar dig för det hela dagen. Snarare än att göra ditt möte senare på eftermiddagen, se om det finns några öppningar direkt på morgonen. Välj den tidigaste tiden som möjligt så att du kan få ditt möte ur vägen och kan fokusera på resten av dagen.
  • Om du normalt måste jobba på morgonen, se om din tandläkare kontorsplaner uppmanar på helgerna.
Metod 2 av 13:
Komma till ditt möte rätt i tid.
  1. Bilden med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 2
1. Sitter i väntrummet kan göra dig mer ängslig. Undvik att anlända verkligen tidigt för ditt möte eftersom du kan betona att vänta på tandläkaren att ringa dig till deras kontor. Istället lämna senast möjliga tid. Om du fortfarande kommer till din tandläkare tidigt, försök vänta utanför eller i ditt fordon tills det är närmare din planerade tidpunkt så att du inte är i en högre stressmiljö.
  • Se till att du ger dig tillräckligt med tid för att komma till ditt möte utan att vara sent eftersom det kan göra dig mer stressad.
Metod 3 av 13:
Ta med en vän eller familjemedlem.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 3
1. Någon du litar på kan hjälpa dig att trösta dig under ditt besök. Låt din älskade veta att du blir väldigt nervös när du går till tandläkarens kontor och fråga om de är tillgängliga för att komma till ditt möte. När du är på mötet, ha en avslappnad och avkopplande konversation, håll handen, eller be dem att trösta dig. På det sättet behöver du inte gå igenom allt på egen hand.
  • Om din älskade inte kan komma med dig, fråga din tandläkare om du kan ringa dem under ditt möte så att du fortfarande kan höra deras röst.
Metod 4 av 13:
Låt din tandläkare veta att du är ängslig.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 4
1. Din tandläkare vill få dig att känna dig bekväm och säker. Rätt när du kommer till ditt möte, låt receptionisten och din tandläkare veta att du är lite nervös eller rädd för smärtan. Låt dem veta om du har haft dåliga erfarenheter med andra tandläkare och fråga dem frågor om ditt förfarande. De kan ha några förslag eller strategier för att lugna dig ner.
  • Om du inte har sett din tandläkare innan, sluta med sitt kontor innan din schemalagda möte för att träffa dem och prata om vad du är rädd för. När din tid kommer, kommer de att kunna anpassa sig till dina specifika behov.
  • Dentalpersonalen kommer vanligtvis att göra allt de kan för att få dig att känna dig avslappnad under ditt besök. Om din tandläkare inte är tillmötesgående för dina behov, kan det vara dags att hitta en ny. Leta efter någon som specialiserar sig eller arbetar med patienter som har ångest eftersom de kommer att kunna arbeta runt de saker som gör dig nervös.
Metod 5 av 13:
Be tandläkaren att förklara vad de gör.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 5
1. Du kommer inte att känna dig som nervös om du vet exakt vad som händer. Prata med din tandläkare och ställa frågor om exakt vad de ska göra under ditt möte. Be dem att berätta om proceduren först så att du kan få en bättre förståelse för det. Om de har tid, se om de kan visa varje steg innan de faktiskt arbetar på dina tänder. Att se och höra stegen tar mycket av den okända stressen av dig och bygger förtroende mellan dig och din tandläkare.
  • Ställ frågor om hur smärtsamt ditt förfarande kommer att vara. Vanligtvis är rutinrengöring relativt smärtfria så du borde inte oroa dig för dem så mycket.
  • Under proceduren, be dem att säga vad de gör högt så att du kan mentalt förbereda dig för det i ögonblicket.
Metod 6 av 13:
Se om lätt sedering är ett alternativ.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 6
1. Sedering hjälper dig att koppla av och gör din procedur smärtfri. Fråga din tandläkare om de erbjuder kväveoxid eller "skrattande gas" för att hjälpa dig att lugna dig. De passar en mask över ditt ansikte och ger dig tillräckligt med gas så att du fortfarande kan svara på dem. Du kanske inte kommer ihåg allt som händer under mötet, men du kommer att känna dig avslappnad och mindre ängslig.
  • Du behöver vanligtvis någon annan att ta dig till ditt möte eftersom sedering påverkar din förmåga att köra.
  • Om du har allvarlig ångest eller genomgår ett större förfarande, kan du få en fullbedövning och sättas i sömn medan din tandläkare arbetar. Du kommer inte att känna smärta under proceduren om du är fullt ut.
Metod 7 av 13:
Håller med om handsignaler för när du är stressad.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 7
1. Signaler är ett bra sätt att låta din tandläkare veta att du behöver en paus. Innan din tandläkare börjar arbeta i munnen, prata med dem och komma överens om en signal, till exempel att höja din hand eller knacka på stolen 3 gånger. Under din procedur, om du någonsin känner dig för nervös, stressad eller i smärta, ge din tandläkare signalen så att de slutar fungera. Förklara för dem vad som gör dig orolig och ta några sekunder att lugna sig igen.
Metod 8 av 13:
Prova djupa andningsövningar.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 8
1. Djupa, långsamma andetag hjälper dig att lugna dig i ögonblicket. Du kan prova detta i väntrummet eller medan du sitter i tandläkarens stol för att känna sig mer avslappnad. Sitta upp rakt och blåsa ut all luft du har i dina lungor tills de känner att de är tomma. Räkna medan du tar en lång, långsam andedräkt i så dina lungor är fulla. Räknas sedan när du andas ut. Fortsätt andas tills du inte känner dig som nervös.
  • Du kan också försöka följa en kort guidad meditation för att sakta din andning och lätta ditt sinne.
  • Para dina andningsövningar med Progressiv muskelavslappning att bli av med fysisk spänning.
Metod 9 av 13:
Tänk dig att du är på en avkopplande plats.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 9
1. Att låtsas vara i din glada plats håller dig distraherad. Stäng dina ögon och försök att visualisera den mest lugnande platsen du kan tänka på. Kanske sitter det framför en mysig eld, ligger på en lugn strand, eller går genom en trädgård. Tänk på hur stressfri och avslappnad du skulle känna om du faktiskt var där så du känner dig mindre spänd på tandläkarens kontor.
Metod 10 av 13:
Lyssna på lite lugnande musik.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 10
1. Drunkna ut ljudet av borr med dina favoritlåtar. Ta med ett par hörlurar med dig och gör en spellista av lite musik som hjälper dig att slappna av. Låt din tandläkare förklara proceduren för dig innan du slår på din musik. Stäng dina ögon och vrid upp volymen tillräckligt så att du inte kan höra din tandläkare verktyg medan de arbetar.
  • Om du glömde dina hörlurar, fråga din tandläkare om de har på det kontor du kan använda.
  • Var försiktig så att du inte bobar ditt huvud eller sjunger med din musik eftersom det kan störa det arbete som din tandläkare gör.
  • Kom upp med en signal som din tandläkare kan använda för att få din uppmärksamhet medan de arbetar. Till exempel kan du be dem att knacka på din axel när du behöver stoppa din musik och lyssna på deras instruktioner.
Metod 11 av 13:
Titta på din favorit TV-show.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 11
1. Be om fjärrkontrollen om din tandläkare har en TV på deras kontor. Vissa tandläkare lägger TV på taket så att du kan titta på något under din procedur. Be dem att ändra det till din favoritkanal eller kanal surfa tills du hittar något du gillar. Under ditt möte, fokusera all din uppmärksamhet på TV så att du inte är så oroad över vad din tandläkare gör i munnen.
  • Om de inte har en TV, fråga din tandläkare om du kan titta på något på din telefon eller en tablett.
Metod 12 av 13:
Klämma på en stress-relief boll.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 12
1. Använd detta för att släppa en del av din spänning under din procedur. Håll en stressboll i en av dina händer under hela mötet. När du känner dig nervös, ge stressbollen några tight squeezes istället för att knyta din käke eller tensera dina muskler.Ta djupa, långsamma andetag medan du använder din stressboll så du är lugn och avslappnad.
  • Du kan ta med din egen stressboll, men din tandläkare kan ha en på sitt kontor om du frågar dem.
Metod 13 av 13:
Få anti-ångestmedicinering för framtida förfaranden.
  1. Bild med titeln Lugna dina nerver på tandläkaren Steg 13
1. Fråga din tandläkare om ett recept om du har allvarlig ångest. Prata med din tandläkare innan du har någon muntlig operation om du känner dig väldigt angelägen om proceduren. De kan förskriva dig en enstaka anti-ångestmedicin, som diazepam eller lorazepam, som du kan ta på dagen för din operation för att känna dig mer avslappnad. Ta medicinen en timme före ditt möte, eller när din tandläkare rekommenderar, så du känner dig inte lika nervös under din procedur.
  • Storleken på din dos beror på längden på ditt möte. För en 1-2 timmars möte får du vanligtvis 0.125-0.5 mg medicinering. För en som är 2-4 timmar lång, kan du få 1-4 mg istället.
  • Du behöver någon att ta och hämta dig från ditt möte eftersom du inte kan köra efter medicinering.

Tips

Du kommer att vara känsligare för smärta om du är angelägen om ditt besök, så gör allt du kan för att koppla av så ditt möte går smidigt och smärtfritt.
  • Leta efter en tandläkare som arbetar med många oroliga patienter eftersom de kommer att kunna hjälpa till att lugna dina nerver ännu bättre.
  • Se till att du besöker din tandläkare för regelbundna kontroller och rengöringar. På det sättet blir du van vid alla verktyg och förfaranden så att du är mindre benägna att känna sig orolig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande