Hur man lagar fisk

Fisk är en extremt mångsidig mat som kan förberedas på ett brett utbud av välsmakande sätt. Inte bara är fisk extremt gott, men det innehåller massor av näringsprotein och friska fetter, som omega 3 syror. Någon kock värt sitt salt måste veta hur man Förbered fisk vid något tillfälle i sina liv, och det är lika bra en plats som någon att lära. Så ta tag i en filé, en panna, din naturliga nyfikenhet och en aptit. Låt oss laga mat!

Steg

Del 1 av 3:
Mastering av matlagningsbaserna
  1. Bild med titeln kock fisk steg 1
1. Källa den färskaste fisken tillgänglig. Naturligtvis är färska ingredienser viktiga när som helst du lagar mat, men med fisk är det särskilt viktigt. Du kan dölja lite tre dagars gammal kyckling ganska lätt, men det är mycket tuffare att dölja lite torsk som sitter runt i tre dagar. För att laga den bästa fisken på ditt liv, vill du bli mysig med din fishmonger.
  • Det bästa tricket att få den färskaste fisken är att helt enkelt fråga. Gå upp till fishmonger som bemöttar fisken i din lokala mataffär och fråga dem vad som är friskt idag. Detta kommer ibland att kräva att det är flexibelt om den typ av fisk du lagar mat, men det är det bättre. Färsk fisk smakar nästan alltid bättre än gammal fisk, oavsett om det är lax, makrill, tonfisk eller svärdfisk - listan fortsätter.
  • De färskaste fisk kommer att lukta av havet (briny) men inte fishy-gillsna ska vara ljusa och fuktiga - köttfirmaet och fjädrande - och vågorna ska inte vara tråkiga eller fläta lätt.
  • Bild med titeln kock fisk steg 2
    2. Bli bekant med din termometer. Hemligheten att laga fisk är att känna till den temperatur som de är färdiga med matlagning. För att göra detta vill du använda en mattermometer tills du hänga på saker och kan berätta om din fisk görs genom att röra eller bara titta på den. De flesta fiskar är perfekt kokta när de når en intern temperatur på 120 ° - 145 ° F (~ 49 ° - 63 ° C).
  • Bild med titeln kock fisk steg 3
    3. Vet att det är okej att underkoka de flesta fiskar. Någonsin hört talas om sushi? Eller hur är det med ceviche? Det här är två fiskrätter som inte är kokta alls. Till skillnad från underkokt fjäderfä, som bär risken för salmonella, är fisken okej att äta underkokt eller till och med råa.
  • Även om rå eller undercooked fisk kan innehålla parasiter, är förekomsten av allvarliga hälsoproblem seriöst överdriven. Du borde känna dig väldigt säker att äta underkokt fisk.
  • Vissa fiskar är bättre råa (eller underkokta)! Fisk som tonfisk ges ofta ett ljus bryna på båda sidor innan du tar bort från värmen och servering. Tonfisk tartar, berömd, är inte tillagad alls.
  • Bild med titeln kock fisk steg 4
    4. Känna de tre grundläggande typerna av fisk. Fisken kommer i tre grundläggande sorter, varav de tenderar att kokas på ett annat sätt och innehåller olika näringsegenskaper. Att veta dig runt de grundläggande sorterna hjälper dig att bli en bättre kock:
  • Vitfisk - COD, spätta, enda, kummel och Haddock, bland annat. Dessa fiskar har genomskinlig hud som förvandlar en opaliserande vit när de kokas. Vanligtvis slagna och friterad, de utgör grunden för den klassiska engelska fisk och pommes frites.
  • Oljig fisk - Lax, öring, rökt sill och sardiner, bland annat. Oljig fisk är oljigare än andra sorter, men innehåller goda oljor (Omega 3 fettsyror). De är ofta grillade, bakade eller ångade.
  • Skaldjur - Räkor, kammusslor, musslor och ostron, bland annat. Skaldjur kategoriseras antingen som "kräftdjur" (räkor) eller "blötdjur" (ostron). Vanliga bottenmatare, skaldjur är svårare att smälta än antingen vit eller oljig fisk.
  • Bild med titeln kock fisk steg 5
    5. Experimentera med marinader, Men vet att de flesta fisk smakar underbart med bara salt och peppar. Det finns massor av olika marinader som du kan experimentera med när du lagar fisk - sojasås och honung fungerar bra på lax, medan olivolja och citron arbetar bra på vitfisk. Men slutligen, bra fisk - som bra kött - smakar utsökta när du släpper den faktiska fisken, och inte marinaden, ta över.
  • Bild med titeln kock fisk steg 6
    6. Koka med din fisk så torr som möjligt. Torka av din fisk innan du lagar mat, oavsett vilken matlagning du bestämmer dig för att använda. Speciellt viktigt för stekning eller stekning, överskott av fukt kommer att svalna varm olja. Försök att klappa ner fiskfiléer eller biffar med en torr pappershandduk innan du lagar mat till bästa resultat.
  • Bild med titeln kock fisk steg 7
    7
    Tina din fisk Före matlagning. För bästa resultat, naturligtvis vill du använda färsk fisk. Men låt oss möta det - Färsk fisk är dyr, en lyx som inte alla har råd med. Fryst fisk är ett trevligt alternativ, men du vill tina din fisk för en dag i kylskåpet innan du lagar mat till bästa resultat. Åh, och kom ihåg att klappa ner det för att ta bort överskott av fukt innan du lagar mat!
  • Du kan baka frusen fisk, till exempel, men du vill dubbla den normala matlagningstiden från ditt recept. Matlagning frusen fisk är dock väldigt knepig, och borde inte göras som en tumregel om du har råd med det.
  • Del 2 av 3:
    Olika typer av matlagning
    1. Bild med titeln kock fisk steg 8
    1
    Försök grilla fisk. Perfekt för sommarmånaderna är grillfisken både lätt och roligt. Med dina kol eller gasgrill vill du försöka göra en varm hög och en kall stapel, så att du kan laga fisken över låg värme för majoriteten av tiden och sedan ge den lite färg genom att avsluta matlagningen över hög värme i slutet. Var noga med att använda termometern för att få temperaturen korrekt och kom ihåg att fisken kockar extremt snabbt!
    • När du grillar fisk, var noga med att olja grillen och fisken generöst innan du lagar mat. En väloljad fisk och grill kommer att hålla fisken att hålla fast vid gallret när du väljer att vända den. Om du vill, kan du också använda en aluminiumfoliepåse för att hålla fisken in som den lagar - det sparar rengöringstid och lagar fisken mycket snyggt.
    • Kom ihåg att välja rätt slags fisk för grillning. Meaty, hjärtlig fisk som lax, hälleflundra och svärdfisk fungerar bäst på grillen, speciellt om du kan få dem att skära i biffar. Delikat vit fisk som torsk, flundra eller enda tenderar att falla ifrån varandra på grillen, vilket gör ett mindre än idealiskt äktenskap mellan grill och fisk.
  • Bild med titeln kock fisk steg 9
    2
    Baka, baka bort. Förmodligen det hälsosammaste matlagningsalternativet, baking är beroende av torr värme och mindre olja för att noggrant ta med fisken till perfektion. Linje ett bakplåt med vaxpapper eller aluminiumfolie, grundligt olja fisken (eller färg med en dab av smält smör) och laga mat till en lägre värme under en längre tid. Här är några mer specifika pekare för att du kommer ihåg när du baka fisk:
  • Om du bakar med en fiskfilé som har ett tjockare centrum och tunna sidor, krulla de tunna sidorna under fisken som den lagar mat. På det sättet kommer sidorna inte att vara overcooked vara den tid resten av mitten är klar.
  • Besluta om din matlagningstemperatur. Eftersom fisken är känslig och torka ut, rekommenderar många kockar att baka fisk vid låga temperaturer (tänk 250 ° F) under längre perioder (20 minuter för filéer). För tjockare (mittskuren) fisk rekommenderar många kockar matlagning vid högre temperaturer (400 ° F) för mindre tid (15 minuter), även om tillagningstider beror på klippets tjocklek.
  • Prova 10-minuters regeln för bakfisk, eller "Kanadensisk matlagningsmetod." Mäta skuren av fisk på sin tjockaste punkt. För varje tum tjocklek, koka i 10 minuter vid 400 ° - 450 ° F. Pro-rate förhållandet för ojämna tjocklekar. Till exempel en 1.5 tum (3.8 cm) Centrumskuren laxs lax bör kokas i 15 minuter vid 425 ° F.
  • För tillsatt smak och fukt, tänk på att lägga örter och aromater till din bakade fisk. Citron och kapers eller dill fungerar bra med lax såväl som med andra typer av fisk. Brödsmulor fungerar bra med vit fisk, särskilt tilapia.
  • Bild med titeln kock fisk steg 10
    3
    Pan-steka din fisk till perfektion. Pan stekning ger dig möjlighet att vara lite mer kreativ med din fisk. Inte bara kan du mudda din fisk i mjöl eller majsmjöl för att få en trevlig crunchy exteriör, men du kan också göra såser från juicer kvar i botten av pannan. Här är några hemligheter för pan-stekfisk till perfektion.
  • Börja med tillräckligt med olja och en hetpanna. Olja din stålpanna generöst men inte överdrivet och få det varm. Starta heta hjälper till att laga huden på fisken snabbt, så att den kan hålla sig till köttet av fisken för fin presentation och en ännu trevligare känsla i munnen.
  • Alltid pan-steka med hudsidan ner till början med. På det sättet brinner din hud jämnt och klibbar av fiskens kött.
  • Efter en minut eller två på medium eller hög värme, vrid värmen ner till medelvärdet eller lågt. Koka fisken långsamt härifrån. Koka för varmt vid fukten kommer att indunstas från fisken innan den är helt kokta, vilket leder till en torrare fisk.
  • Flip en gång! Börja med att laga fiskens hudsida ner vid hög temperatur. Vänd tempet nere signifikant och fortsätt matlagning för lite. Vänd fisken en gång, och bara en gång. Fortsätt att laga fisken tills din termometer läser ca 137 ° F. Om du inte har en termometer kan du säga att fisken är tillagad om du enkelt kan klippa och flinga köttet med en gaffel.
  • Bild med titeln kock fisk steg 11
    4
    Poch din fisk. Tanken bakom poaching är att laga fisken genom att nedsänka den i en varm eller simma, men inte kokande, flytande inuti en täckt panna. Vätskan bör bestå huvudsakligen av vatten, men andra ingredienser tillsätts vanligtvis för att öka smaken. Vitt vin och salt används vanligen tillsammans med örter (timjan, rosmarin, persilja, etc.) och / eller grönsaker (lök, selleri, morötter, etc.).
  • Försök poaching med Court Bouillon, en utmärkt poaching-vätska. Court Bouillon är vanligen gjord av vatten, salt, vitt vin, grönsaker (vanligtvis mirepoix) och en bukett garniGöra bukett garni, eller örtbukett.
  • Det finns två sätt att pocha: "djup" Poach, som helt nedsänker fisken i en poaching-vätska, eller "grund" Poach, där fisken delvis är nedsänkt i poaching-vätska. Djup pocherade fiskar behöver vanligtvis inte ett lock för potten, medan grunda pocherade fiskar brukar göra.
  • I allmänhet bör din poaching-vätska bara vara ca 160-180ºF. Detta innebär en liten skimrande eller quivering på vätskans yta, och kanske en bubbla eller två där. För varmare, simmering poaching vätskor, kommer tillagningstiden att minska betydligt.
  • Vilken fisk är bra för poaching? Arctic Char, Barramundi, Halibut, Mahi Mahi, Striped Bass, Sturgeon och Tonfisk Allt arbete Utmärkt i Poaching Liquid.
  • Bild med titeln kock fisk steg 12
    5
    Stekfisk. Stekt fisk matar själen. Även om det är mindre friskt än poaching eller bakning, kan den höja en "vanlig" Fisk som havskatt i en konstform. Fisken är vanligtvis slagna och dunked sedan i en varm pan fylld med olja. Här är några grunder för dig att komma ihåg när du stekar fisk:
  • Besluta om dredd vs. smet. Du kan mudda din fisk i mjöl och ägg, vilket gör en ljusare fisk, eller piska upp en smet ut ur öl eller kärnmjölk för en tjockare, crunchier skal. Tillagningstider varierar inte signifikant för någon metod.
  • Du kommer sannolikt att önska att din olja är på cirka 375ºF när du börjar steka och laga filéerna i ca 3 till 4 minuter, eller tills gyllene brun. Ett knep för att bestämma om du har rätt värme för stekning är att flyta en strejk-någonstans matcha ovanpå stekvätskan. Matchen har en flampunkt på 365ºF, runt den ideala matlagningstemperaturen. Det är inte ett Martha Stewart-godkänd trick, men det kommer definitivt att få jobbet gjort!
  • Del 3 av 3:
    Försöker specifika recept
    1. Bild med titeln kock fisk steg 13
    1
    Gör mandelskorpad lax. Den skarpa nuttinessen hos mandel gifter sig perfekt med den rika, doftande av laxen. Ett no-nonsens alternativ till panerad lax!
  • Bild med titeln kock fisk steg 14
    2
    Grill upp en hel havsabborre. Det är rätt, en hel fisk. I många kulturer anses ögonen och kinderna av en fisk som en delikatess. Fylld med några frukter, grönsaker eller örter, det gör en riktigt transcendent maträtt.
  • Bild med titeln kock fisk steg 15
    3
    Prova fänkål toppad öring. Detta recept involverar fänkål, som inte överdelar den känsliga öring. Lägg till i ingefära, skalot och citronskal, och du har en trevlig liten slaw att gå över din öring.
  • Bild med titeln kock fisk steg 16
    4
    Gör lite citronbakad torsk. Torsk kan bakas till perfektion med bara lite smör, citron och lök. Utsökt!
  • Bild med titeln kock fisk steg 17
    5. Steka upp lite flundra. Denna bottenfiskande fisk med två ögon på ena sidan av ansiktet är överraskande känslig och ser som det inte rör sig väldigt mycket och har därmed ett högt fetthalt. För en snabb men välsmakande Morsel.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande