Hur man äter fisk under graviditeten

Gravida kvinnor berättas vanligtvis för att undvika fisk på grund av sitt höga kvicksilverinnehåll och risk för matburna sjukdomar. Men fisk kan vara en källa till näringsämnen som är viktiga för ditt barns prenatala utveckling, såsom omega-3-fettsyror. Högt kvicksilverintag har kopplats till fosterskador, men fiskförbrukningen i måttliga mängder är viktig under graviditeten, eftersom viktiga näringsämnen som bara finns i fisk hjälper barnets hjärna att utvecklas. Med några försiktighetsåtgärder kan du äta fisk utan att ta ett överskott av kvicksilver. Nyckeln till att undvika sjukdom är korrekt lagring och beredning av fisk och måttlighet av konsumtion.

Steg

Del 1 av 2:
Identifiera säker fisk
  1. Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 1
1. Fokusera på fiskkällor med de lägsta kvicksilvernivåerna. Nästan alla typer av skaldjur innehåller kvicksilver, så leta efter de med minst kvicksilver. Konsumera inte mer än 12 uns lågkvicksilverfisk per vecka. Medan måttliga nivåer av kvicksilver kanske inte skadar dig och ditt barn, bör du bara tillåta dig 3 portioner av 6 uns av det varje månad. Om du äter på en restaurang, fråga servitören att ta reda på hur många ounces är i en fiske-entré innan du konsumerar hela fileten.
  • Exempel på högkvalitetsfisk är svärdfisk, haj, makrill och tonfisk. Det är lämpligt att inte äta kvicksilverrik fisk som dessa under graviditeten.. Se upp för fisk som smakar särskilt metalliskt, ett tecken på höga kvicksilvernivåer.
  • Medium-kvicksilverfisk inkluderar chilenska havsbas, grouper, torsk, mahi mahi, sjöfågel och snapper.
  • Lågkvicksilverfisk är den säkraste för gravida kvinnor. Några exempel är ansjovis, smörfisk, havskatt, flounder, kolja, sill, abborre, pollock, lax, sardiner, sål, tilapia, öring, vitfisk och vitling.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 2
    2. Ät tonfisk sällan och i små mängder. Ljus tonfisk har bara lite över en tredjedel av kvicksilverinnehållet i vanlig albacore tonfisk. Det betyder att det är ofarligt nog för att du ska äta, men bara i moderering. En 5 ounce burk chunk Light Tonfisk kan konsumeras säkert var 3 till 5 dagar, och Albacore Canned Tonfisk är säker att konsumera en gång var 9-12 dagar.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 3
    3. Vet var din fisk kommer ifrån. Kvicksilverförgiftning är inte bara en fara med naturligt kvicksilverrika fiskar. Konstgjorda miljöfaror som kraftverk kan förorena omgivande vatten och, som ett resultat, närliggande fisk. Leta efter etiketter som säger att fisken kom från en ren vattenkälla.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 4
    4. Kontrollera om matlagning av fisk innan du köper. Lagrad fisk kan innehålla kemikalier eller livsmedelsburna sjukdomar som kan sätta dig och din utveckling av barn i riskzonen. Även om fiskeindustrin tar steg för att korrekt skicka, lagra och städa sin produkt, borde du fortfarande vara försiktig. Leta efter fisk packad med en NOAA-etikett, vilket indikerar att den har inspekterats av den nationella oceanografiska och atmosfäriska administrationen.
  • Köp bara färsk fisk som är kyld eller på färsk is. Fisken måste hållas väldigt kall för att hålla sig från att förstöra, och det ska ordnas för att tillåta dränering.
  • Fryst fisk ska inte köpas om påsen har öppnats eller brutits, eller om iskristaller har bildats på filéerna. Vågar kan vara mattare på frusen fisk och köttet kan inte vara så fast en gång tinas, men det är vanligtvis säkert att äta om förpackningens integritet har varit säker.
  • Undvik kylt rökt fisk. Exempel på rökt fisk är lax, torsk och tonfisk. Fisk som köpts i kylskåpsektionen kan innehålla listeria, en matburna sjukdom som är särskilt hotande för gravida kvinnor. Om du inte är säker på att den kylda fisken har kokats noggrant i en gryta eller sopprätt, köp konserverad fisk istället.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 5
    5. Dubbelkontrollera ditt köp när du öppnar det. Du kanske inte kan identifiera alla varningsskyltar på bortskämd fisk i mataffären. När du kommer hem, öppna paketet och se till att allt ser ut och luktar rätt. Detta kommer att rädda dig besväret att behöva gå till en "plan B" på middagstid om fisken du köpte är oätlig.
  • Kontrollera att fiskens ögon är klara och lite bulging. Detta indikerar fräschare.
  • Köp inte fisk med missfärgat kött. Grönt eller gult kött kan indikera att förstörande har börjat. Torkade eller mörka kanter indikerar också att fisken har suttit för länge och är inte längre fräsch.
  • Köttet av färsk fisk ska vara fast och bör springa tillbaka på plats efter att du har tryckt på det. Huden eller skalorna på en fiskfilé ska vara glänsande och fri från slime. Gills bör vara ljusröd.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditeten Steg 6
    6. Se upp för dolda källor av fisk. Vissa recept kan innehålla fisk utan att annonsera sin närvaro. Fråga om ingredienser i äggsallader eller pasta rätter, etniska livsmedel som empanadas eller sushi, garnerar som fiskägg, specialspridningar som rökt laxgrädde, imitation skaldjur produkter och andra matkällor. De flesta recept för oljebaserade salladsförband som grekisk dressing innehåller också fisk. När du äter i en restaurang, fråga personalen om fiskinnehållet i livsmedel som dessa.
  • Del 2 av 2:
    Förbereda fisk korrekt
    1. Bild med titeln Håll ditt kök rent och säkert steg 20
    1. Förbered fisk hur du förbereder andra kött. Du kan förbereda fisk på ungefär samma sätt som du förbereder kyckling eller fläsk. Det finns inte mycket av skillnad i hur du förbereder fisk jämfört med andra typer av kött.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 7
    2. Tina fisk i kylskåpet. Om fisken lämnas obehandlad för länge kan det utveckla farliga föroreningar som kan orsaka allvarlig sjukdom hos gravida kvinnor. Om du har frusen fisk, tina det inte genom att lämna den på disken. I stället kör fisken under kallt vatten tills det tinas eller lämnar det i kylskåpet över natten.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 8
    3. Ät inte fisk som har en stark lukt. Stinky fisk kan göra även friska människor sjuka, och är särskilt farligt för ditt ofödda barn. Fisk med starka fiskiga eller sura luktar, eller en lukt av ammoniak bör inte ätas. Även om de flesta fiskar i allmänhet avger en unik lukt, förbered bara fisk om det luktar mildt och friskt.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditeten Steg 9
    4. Koka alla skaldjur noggrant. Konsumera inte någon fiskprodukt som inte har kokats igenom. Underkokt eller rå fisk kan också överföra matburna sjukdom som kan påverka gravida kvinnor mer än andra. Farorna med otillbörligt beredda fisk kan undvikas med grundlig matlagning och säker förberedelsepraxis.
  • De flesta skaldjur bör kokas till en intern temperatur på 145 ° F (63 ° C). Om du inte har en matstermometer, laga fisken tills köttet är ogenomskinligt och flingor lätt med en gaffel på flera fläckar i filén.
  • Bild med titeln Ät fisk under graviditet Steg 10
    5. Korsa inte cross-contaminera. Om du förbereder fisk som tidigare var rå, använd inte några redskap, tallrikar eller serverar rätter för att äta fisken efter tillagningen. Använd rena redskap och tallrikar för att betjäna beredda fiskar. Försök också att undvika att blanda serveringsbehållare av fisk för att förhindra spridning av fiskburna sjukdomar.
  • Varningar

    Om du är osäker på säkerheten hos en fiskprodukt eller du inte är medveten om vilken typ av fisk en maträtt innehåller, avstå från att äta den.
  • Om du känner dig sjuk inom flera dagar med att äta någon typ av skaldjur, kontakta en medicinsk professionell omedelbart.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande