Hur man undviker att känna sig dåsig efter lunchen

Efter att ha ätit en utsökt lunch, tenderar många av oss att falla i en liten eftermiddags stupor. Det är därför människor i Spanien ofta tar siestas. För att slå ett fall av eftermiddagsnedgången är det viktigt att uppmärksamma vad du äter, liksom att se till att du ger dig tillräcklig vård. Du kan hjälpa till att upprätthålla din eftermiddags energi genom att äta hälsosamma livsmedel, få tillräcklig sömn och flytta runt efter lunch. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur man undviker att känna dåsig efter lunch.

Steg

Metod 1 av 3:
Hur man identifierar orsaker till eftermiddags dåsighet
  1. Bild med titeln Undvik att känna Drowsy efter lunch Steg 1
1. Var medveten om att känslan sömnig efter lunch är relaterad till matsmältningen. Den främsta anledningen till att du blir sömnig efter lunchen är att mat som du äter till lunch avleder ditt blod bort från din hjärna för att hjälpa till med matsmältningsprocessen. Din kropp släpper också lite melatonin efter lunchrelaterad till en droppe i kärntemperatur som uppstår runt 2 till 3 pm. Melatonin är ett hormon som hjälper dig att somna på natten.
  • Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunch Steg 2
    2. Tänk på hur mycket sömn du har fått. En post lunch nedgång kan vara värre om du inte har haft tillräckligt med sömn natten innan. Vuxna behöver ca 7 till 8 timmars sömn per natt för att fungera bäst, så försök att gå och lägga dig i tid för att få tillräckligt med sömn varje natt. Om du lider av sömnlöshet, prata med din läkare för att bestämma orsaken.
  • Bild med titeln Undvik att känna Drowsy efter lunch Steg 3
    3. Fråga dig själv om dina matvanor kan bidra till din eftermiddags dåsighet. Medan en post-lunch-nedgång är normal, kan otillräcklig eller dålig näring göra din eftermiddags sömnighet sämre. För att bestämma hur man undviker att känna sig sömnig efter lunch, överväga följande frågor:
  • Äter jag frukost varje dag?
  • Har jag ätit mycket bearbetade och höga sockermat?
  • Har jag ätit dåligt natten innan?
  • Har jag konsumerat för mycket koffein och alkohol?
  • Är min frukost som ger mig näringsrik energi? (mer än bara kaffe)
  • Har jag varit fysiskt aktiv konsekvent?
  • Har jag rätt livsarbete?
  • Har jag ätit hälsosamma luncher?
  • Om ditt svar på någon av dessa frågor är nej, bör du utvärdera dina livsstilsvanor för att hjälpa dig att göra din efterlöpning mindre svår.
  • Bild med titeln Undvik att känna Drowsy efter lunch Steg 4
    4. Spåra vanorna som gör dig sömnig i en matdagbok. Skriv ner när du känner dig dåsig, vad du åt, oavsett om du hade utövat eller inte, hur bra du sov kvällen innan, och alla andra faktorer som kan vara inblandade. Gör det under en vecka, och i slutet av veckan, analysera de data du har spelat in. Leta efter mönster så att du kan lära dig att undvika vanor som orsakar sömnsproblem för dig.
  • Metod 2 av 3:
    Hur man justerar din kost för eftermiddagsenergi
    1. Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunch steg 5
    1. Ät en bra frukost. Hoppa aldrig över frukost eftersom det sätter energinormen för resten av dagen. Gör hälsosamma matval som fullkornsbröd och spannmål, frukter och yoghurt, för att ge dig en fortsatt energi för morgonen. Att äta frukost hjälper dig att känna sig mindre frestad att tillgripa ohälsosamma matval vid lunchtid och ökar ditt fysiska och mentala välbefinnande hela dagen. Goda frukostval inkluderar:
    • Spannmål med skummjölk och en bit färsk frukt.
    • Två skivor av helvete toast toppad med 2 matskedar (29.6 ml) jordnötssmör och en banan.
    • En multigrain bagel toppad med ett äggröra och en skiva med låg fetthalt och ett glas apelsinjuice.
  • Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunch steg 6
    2. Välj hälsosamma luncher över högfettliga luncher och snabbmat. Mest snabbmat är skräpmat, fylld full av fetter, sockerarter, salter, konserveringsmedel och smakförstärkare. Det smakar bra på plats och det känns som en energibostad, men det har fyllt dig med kalorier som saknar näringsämnen och är ett mycket ohälsosamt bränsle för din kropp.
  • Välj en ljusgrön sallad med magert protein till lunch för att undvika allvarlig energifall på eftermiddagen.
  • Drick en kopp grönt te med en bit mörk choklad.
  • Om du måste få din lunch från en snabbmatplats, välj objekt som är bakade eller broiled istället för stekt och hoppa över pommes frites.
  • Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunchsteg 7
    3. Hålla fast vid helkorn och undvik bearbetat socker och mjöl. Så läckra som bullar, croissanter, muffins och kakor är, liksom en pasta måltid, är det alla energiförloppsledare i förklädnad. Gabe Mirkin, MD, rekommenderar att man undviker bakverk, pasta och bakverk om du vill hålla dig vaken, eftersom deras högmjöl och sockerhalt kommer att medföra dåsighet. Att välja obearbetat över bearbetade eller raffinerade livsmedel är ett garanterat hälsosammare sätt att känna sig bättre efter lunchen.
  • Bild med titeln Undvik att känna Drowsy efter lunch Steg 8
    4. Ät en komplex-kolhydrat, högprotein lunch. I stället för att välja bearbetade livsmedel och stärkelse, se till att din lunch är balanserad och frisk. Välj en lunch som har grönsaker som huvudattraktion, och innehåller också en servering av hela korn och magert protein.Bygg hög energi luncher med följande mattyper:
  • Groddar, gröna bönor, sallad, senap grönsaker, radicchio, bok choy, havsgrönsaker, kål, svamp, rädisor, selleri, avokado, gurkor, broccoli, blomkål, paprika, sommar squash, zucchini, bambuskott, lök, tomater, kronärtskockor , morötter, vattenkastanjer, pumpa, etc.
  • Helvetebröd, brunt ris, helvete pasta, helvete kakor, bulgurvete, quinoa, etc.
  • Kikärter, ägg, kycklingbröst, tonfisk, tofu, kalkonbröst, etc.
  • Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunch Steg 9
    5. Ät mindre. En stor måltid tar mer ansträngning för att smälta, så det är mer benägna att få dig att känna dig dåsig. I stället för att äta stora luncher, äta en mindre måltider hela dagen. Balansera en liten lunch med mitten av morgonen och mid-afternoon snacks så att du får alla dina rekommenderade kalorier hela dagen. Om du planerar att försöka äta små måltider hela dagen, se till att du inte går mer än tre timmar utan att äta.
  • Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunch steg 10
    6. Ät hälsosam mid-afternoon snacks. Bra snacks för att nå i mitten av eftermiddagen är de som inte kommer att tömma din energi men kommer att öka det. Undvik frestelsen att bränna dig själv på en chokladstång och välj en bit frukt, några kakor med lågfett-strängost eller en handfull mandel istället.
  • Metod 3 av 3:
    Hur man tar andra åtgärder
    1. Bild med titeln Undvik att känna Drowsy efter lunch Steg 11
    1. Hoppa över vinet eller öl med lunch. Medan en stressig dag kan göra en öl eller ett glas vin med lunch verkar som en trevlig idé, det kommer att göra dig dåsig så att du bör undvika att ha alkohol med lunch. Alkohol är ett lugnande och till och med ett glas kommer att få dig att känna sig trött för resten av dagen.
  • Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunch steg 12
    2. Curb ditt koffeinintag efter lunchen. Även om koffein är känd för sin förmåga att förbättra vår alertness, kan det bli ett fall av minskande avkastning om du behöver fortsätta att öka dosen eftersom dess effekt har minskat över tiden. Behovet av koffein är ohälsosamt eftersom du enkelt kan hamna med för mycket koffein, kraschar snabbt efter att den slår av varje gång, och i slutändan riskerar du att utveckla en koffeinmissbruk.
  • Byt till deffaffeinerade eller icke-koffeinfria drycker för att få dig genom eftermiddagen.Vatten är ett utmärkt val, eftersom det också är viktigt att hålla bra hydratiserad under dagen. Som en extra bonus ger det dig en ursäkt för att promenera till vattenkylaren då och då.
  • Bild med titeln Undvik att känna dåsig efter lunch steg 13
    3
    Övning Efter att ha ätit din lunch. Efter att ha ätit är det en bra idé att komma ut och göra lite ljusövning. Ta en promenad för några kvarter, gör lite grundläggande sträck, Använd trappan istället för hissen, eller gör några hoppa jackar i toaletten - vad du än kan tänka på det passar med ditt schema och plats. Lätt träning efter att ha ätit hjälper dig att få ditt blod som flyter och hjälper till att avvärja trötthet.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 12
    4. Drick minst 8 till 10 glas vatten hela dagen. Att dricka mycket vatten under dagen kommer att hjälpa till att hålla dig hydratiserad och det kan också bidra till att minska en känsla av trötthet efter lunchen. Bär en återanvändbar vattenflaska med dig vart du än går och fyller på den hela dagen.
  • Bild med titeln Undvik att känna Drowsy efter lunch steg 14
    5. Se din läkare. Om du lider av överdriven sömnighet efter att ha ätit lunch, kanske du vill se din läkare för en checkup. Det finns medicinska tillstånd som kan orsaka dåsighet, inklusive järn eller andra näringsbrister, insulinresistens eller diabetes, hypoglykemi eller andra medicinska problem. Diagnos och behandling är bara som din läkare kan göra.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Det är viktigt att ge dig en avslappnad, trevlig atmosfär för att äta lunch. Försök att lämna kontoret eller arbetsrummet och få lite frisk luft. Det handlar om att närma din ande så mycket som din mage, och kommer att bidra till att förbättra din eftermiddags entusiasm och produktivitet.
  • Även om du bara har tio minuter att äta något, se till att det är näringsrikt. Om du är ombedd till en restaurang, välj den lättare maten.
  • Medan sportdrycker kan ge dig en första boost, lita inte på dem för en vanlig energikälla. Inte bara är några höga i koffein och socker, varav ingen är friska i stora doser, men förlitar sig på dem är inte en ersättning för god näring.
  • Försök att äta långsamt, lunch som tas i en rush kommer att stimulera ditt system för att släppa onödiga kemikalier i en rush och så småningom att du känner dig trött.
  • Fråga dina barn och tonåringar om sina energinivåer efter lunchen. Om de (eller deras lärare) rapporterar energislås efter lunch är det förmodligen dags att ompröva vad som går in i sin lunchbox eller att titta på de måltider de köper. God näring för barn är av yttersta vikt. Ta en titt på Pack Vegetarian School Lunches och Packa en lunchlåda.
  • Även om det inte är möjligt med ditt arbetsschema, kan du planera att ha en kort 15 minut tupplur eller utför en kort meditation efter lunchen och det kommer att bidra till att du känner dig dåsig för resten av dagen, och kan förbättra din produktivitet.
  • Varningar

    Kroniska trötthet immunologiska störningar som fibromyalgi kan göra denna post-måltid napp en nödvändighet. Om dessa åtgärder inte fungerar och du har fibromyalgi, överväga att berätta för din chef som en post-lunch nap är en funktionshinder. Om du kan ta en tupplur på jobbet och känna dig uppdaterad, det är en praktisk lösning på problemet - mycket effektivare än att försöka fungera medan hälften sover.
  • Konsultera en läkare innan du fattar några stora beslut om din kost eller hälsa.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande