Hur man blir hydratiserad

Dehydrering kan inträffa inte bara som ett resultat av att inte dricka tillräckligt med vatten, men också som en bieffekt av förhållanden som värmeslag, diabetes, diarré och kräkningar. Symtom på uttorkning kan innefatta törst, lightheadedness, yrsel, förvirring, sällsynt och mörk urinering, torr mun, torr hud, trötthet och i mer allvarliga fall ökad hjärtfrekvens och andning. Oavsett om du är allvarligt uttorkad från en sjukdom, eller helt enkelt försöker lägga till större hydrering i ditt liv som ett mått på hälsa, med rätt strategi kommer du att kunna uppnå ditt mål.

Steg

Metod 1 av 2:
Försöker hemma metoder
  1. Bild med titeln Få hydratiserad steg 1
1. Drick mer vatten. Många människor konsumerar inte det dagliga rekommenderade vattenintaget varje dag. Var som helst mellan åtta till 15 koppar vatten per dag, beroende på din aktivitetsnivå och andra faktorer som din kroppsvikt och exponering för solen eller varma temperaturer. Syfte att konsumera minst åtta koppar vatten varje dag om inte annat rekommenderas av en medicinsk professionell.
  • Bild med titeln Få hydratiserad steg 2
    2. Drick mindre mängder oftare. Om du dricker tillräckligt med vatten är en utmaning för dig, vilket sprider ut det hela dagen kan det göra det lättare för ditt system att hantera. Bär en vattenflaska med dig under din arbetsdag, eller ha ett glas vatten bredvid dig när du kopplar av hemma. Om du håller det i närheten, kommer du att vara mer benägna att sippa på det hela dagen. Innan du vet det kommer du att vara på väg att nå dina hydratiseringsmål.
  • Observera att även när du inte känner dig törstig är det viktigt att hålla dina vätskor upp.
  • Också, bara för att det är kallt betyder inte att du inte behöver ytterligare vätskor - ansträngning, hårda väder, torrhet, etc., kan alla bidra till att bli uttorkad.
  • Om du upplever törst som är missnöjd med dricksvätskor, kan detta indikera ett underliggande tillstånd, såsom diabetes, eller du kan uppleva törst som en bieffekt av medicinering. Prata med din läkare om du upplever dessa problem.
  • Bild med titeln får hydratiserad steg 3
    3. Kompensera för fluidförlust efter träning. Många människor underskattar mängden vätska som förlorats i svett när de går till gymmet eller gör en annan form av motion. Det rekommenderas att dricka en till tre koppar vatten innan du börjar din träningsrutin, och att bära en vattenflaska med dig när du tränar. Du kan ersätta vatten med en sportdryck för att fylla på dina elektrolyter (som inkluderar salt), eftersom du också förlorar salt när du svettar (och många sportdrycker innehåller kalorier som bränner dig för att fungera bättre under en hård träning).
  • För uthållighetssport är en elektrolytdryck nyckel som salt är avgörande för din kropps förmåga att absorbera vatten.
  • För kortare träningspass, bör vanligt vatten vara tillräckligt.
  • Bild med titeln Få hydratiserad steg 4
    4. Övervaka hur mycket tid du spenderar i solen. Ju mer tid du spenderar i varmt väder, desto större är din kropps behov av vätskepåfyllning att vara. För att hålla sig hydratiserad i det heta vädret, bära vätskor med dig. Om det är möjligt, schemalägga dina utomhusaktiviteter för de tidiga morgnarna eller sena eftermiddagen när solen är mindre stark, eftersom det kommer att minska din uttorkningsgrad.
  • Om du arbetar utomhus och bor också på ett ställe med ett varmt klimat, kan du välja att göra träningspass i tid på dagen när det är svalare ut. Detta gör det lättare för dig att bibehålla adekvat hydrering utan att behöva konsumera stora volymer av vätska.
  • Bild med titeln Få hydratiserad steg 5
    5. Undvik sodavatten, koffeinhaltiga drycker och / eller alkohol för hydratisering. Ofta när människor är sjuka, vänder de sig till läsk som Ginger Ale för att bosätta sig i magen. Dessa är dock ett ineffektivt val om du försöker bekämpa uttorkning. Detta beror på att de innehåller för mycket socker och för lite natrium för att fylla på elektrolyter.
  • Alkohol är ett diuretikum, vilket innebär att det ökar fluidförlusten från kroppen - du kan urinera fler vätskor än du faktiskt dricker. Huvudvärk du känner när du är hungover är ett direkt resultat av uttorkning. Om du torkar för att hydrera, undvik alkohol.
  • Kaffeinfria drycker har en mild diuretisk egenskap. Även om detta inte bör orsaka dehydrering, om du försöker hydrera din kropp, är koffeinhaltiga drycker inte det mest effektiva valet. Stick med rakt vatten istället.
  • Bild med titeln Få hydratiserad steg 6
    6. Kontrollera din urin som ett tecken på din hydratiseringsstatus. Mörkfärgad urin (en mörkgul), speciellt om den åtföljs av sällsynt urinering, är ett tecken på uttorkning. Å andra sidan är frekvent ljusfärgad urin ett tecken på att din kropp är välhydrad. Var inte rädd för att checka in på toaletten, eftersom det faktiskt är ett av de mer effektiva sätten att utvärdera din kropps hydratiseringsstatus.
  • Metod 2 av 2:
    Söker medicinsk behandling
    1. Bild med titeln Få hydratiserad steg 7
    1. Känna igen tecken på allvarlig uttorkning. Om du upplever lightheadedness, yrsel, förvirring eller förändrade vitala tecken (som en snabb hjärtfrekvens och ökad andningsfrekvens), kan du ha en mer allvarlig form av uttorkning som garanterar professionell läkarvård. De vanligaste orsakerna till allvarlig uttorkning är värmeslag (från att spendera för mycket tid i solen), extrema uthållighetssporter och sjukdomar som involverar diarré och / eller kräkningar.
    • Om du tror att du kan ha någon av dessa medicinska tillstånd, eller om du är orolig för att du kan ha svårt uttorkning, är det bäst att se en läkare snarare än senare för behandling.
  • Bild med titeln Få hydratiserad steg 8
    2. Få iv vätskor. Iv (intravenösa) vätskor är det snabbaste och mest effektiva sättet att ersätta vätskor om du lider av allvarlig uttorkning. Detta beror på att vätskan injiceras rakt in i din ven, snarare än att behöva gå den långa vägen att absorberas av ditt matsmältningssystem. Iv Vätskor är också anpassade till dina specifika behov med den perfekta balansen av vätska, salt och kalorier för att optimera kroppens hydrering och övergripande hälsa.
  • Om du har en sjukdom som diarré och / eller kräkningar, kanske du inte kan konsumera vätskor oralt (på grund av illamående och / eller kräkningar eller diarré som förhindrar absorption) - därför kan IV-vätskor vara ditt enda alternativ i allvarliga fall.
  • Bild med titeln får hydratiserad steg 9
    3. Få en diagnos för den bakomliggande orsaken till din uttorkning. Det är viktigt att förstå att allvarliga fall av uttorkning kräver inte bara vätskor för behandling, utan också diagnostiserar och löser den bakomliggande orsaken till dehydratiseringen - ett jobb som bäst uppnås av en erfaren läkare. Om du försöker rehydrera dig utan att först identifiera orsaken till problemet, är det osannolikt att det är en långsiktig eller permanent lösning - därför, om det är i tvivel är det bäst att se en läkare som kan vägleda dig genom stegen för att få ordentligt hydratiserad och i god hälsa igen.
  • Den specifika diagnosens underliggande uttorkning påverkar också behandlingskursen, i många fall. Detta är en annan anledning till att identifiera den underliggande orsaken är nyckeln.
  • Om du lider av en kronisk sjukdom som kongestivt hjärtsvikt, njursjukdom, en endokrin sjukdom eller hyponatremi kan det vara farligt för dig att göra ändringar i ditt dagliga vätskeintag. Tala med din läkare om vad som är lämpligt för dig, och kom ihåg att rekommendationerna för den allmänna befolkningen inte nödvändigtvis kommer att gälla.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande