Hur man kontrollerar diabetes

För många är en diabetesdiagnos ett väckarklocka. Du kan få en diagnos i alla åldrar, och det är viktigt att veta vad du kan göra för att hjälpa dig att leva ett normalt liv med diabetes. Styrning av ett fall av diabetes är vanligtvis en fråga om att hantera dina blodsockernivåer och leva ett aktivt, hälsovetenskapligt liv. Läkemedel (insulin för typ 1 När kroppen inte kan göra tillräckligt med insulin, men ofta andra läkemedel för typ 2, för när kroppen inte använder sitt tillgängliga insulin korrekt) används också för att hålla ditt blodsocker under kontroll och hantera dina symtom.

Att få din diabetes under kontroll så att du kan leva ett gott och hälsosamt liv är målet. Innehållet i den här artikeln avser endast allmänna fall och är inte avsett att ersätta en läkares yttrande eller följa ditt läkares råd.

Steg

Del 1 av 5:
Gör en diabetesbehandlingsplan (typ 1-diabetes)
  1. Bild med titeln Behandla lågt testosteron Steg 6
1. Rådfråga med en läkare att starta eller justera din behandlingsplan. Typ 1-diabetes, även kallad ungdomsdiabetes, är en kronisk sjukdom, som trots sitt namn kan börja och påverka människor i alla åldrar. Denna typ av diabetes är en autoimmun sjukdom. Även om det kan inträffa plötsligt på grund av infektion, kommer symptomen vanligtvis att visas efter en sjukdom. Symtom i typ 1 är vanligtvis ganska märkbara, svårare och snabbare att orsaka sjukdom. Symtom för typ 1 eller avancerad typ 2 inkluderar ofta:
  • Ökad törst och frekvent urinering
  • Uttorkning
  • Eventuellt extrem hunger med förvirrad aptit (ingenting uppfyller dig)
  • Oförklarlig suddig syn
  • Oförklarlig viktminskning
  • Ovanlig svaghet / trötthet
  • Irritabilitet
  • Slow-heling sår
  • Frekventa infektioner (t.ex. tandkött eller hudinfektioner och vaginala infektioner),
  • Illamående och / eller kräkningar
  • Ketoner i urinen, i medicinska tester - ketoner är en biprodukt av den ohälsosamma nedbrytningen / förlusten av muskler och fett (slösas bort) som händer när det inte finns tillräckligt med tillgängligt insulin för att stödja livet.
  • Bild med titeln Undvik att få influensan på vintern Steg 7
    2. Sök läkarvård omedelbart om de står inför något av följande allvarliga problem i obehandlad typ 1 eller 2-diabetes. Dessa kan vara livshotande. De kan inkludera:
  • Försvagad immunitet mot infektionssjukdomar
  • Dålig cirkulation (inklusive i ögonen och njurarna)
  • Sjukdomar, infektionssjukdomar
  • Numbness, stickningar i tår och fötter
  • Infektioner långsamt att läka (om alls) speciellt i tår och fötter
  • Gangrene (död kött) i tår, fötter och ben (vanligtvis utan smärta)
  • Bild med titeln Behandla lågt testosteron steg 12
    3. Titta på initiala symtom på typ 1-diabetes som är svår, det är inte ovanligt att du måste stanna på sjukhuset under en kort tid efter din diagnos. Om du misstänker att du har diabetes och försenar att se en läkare, kan du hamna i en koma. Lita alltid på råd från en kvalificerad läkare eller specialist när du bestämmer om några planer på att bekämpa din diabetes.
  • Varken typ 1 eller typ 2-diabetes kan helt botas, men med ett livslångt engagemang för din behandlingsplan kan dessa sjukdomar hanteras till den punkt som du kommer att kunna leva ett normalt liv. Börja din behandlingsplan omedelbart efter att du utvecklar diabetes, för bättre hälsa. Om du tror att du kan ha diabetes, gör det inte vänta på att se en läkare. Det rekommenderas starkt att du ser en läkare.
  • Bild med titeln Bedöm underarm tendinit steg 8
    4. Ta steg för att förstå diabetes. Du är här, så du är i rätt tankegång. Diabetespedagoger rekommenderas starkt. Dessa experter hjälper dig att förstå de olika verktygen som är tillgängliga för dig, och kan hjälpa dig att justera dina måltider för att bättre kontrollera blodglukosnivåerna. För de som diagnostiseras med typ 1-diabetes i ung ålder är ett möte med en diabetes tränare / utbildare ofta obligatorisk, och de kommer ofta att träffas med dig på sjukhuset.
  • Bild med titeln Bästa absorbera magnesiumtillskott Steg 12
    5. Ta dina mediciner varje dag. Kroppen hos en person med typ 1-diabetes behöver insulin eftersom deras bukspottkörtel är skadad på ett sätt som inte kommer att producera tillräckligt med insulin efter behov. Insulin är en kemisk förening som används för att bryta ner socker (glukos) i blodet. De med typ 1-diabetes måste fungera med sin läkare för att hitta sin korrekta dosering av insulin, eftersom olika individer har olika reaktioner på olika typer av insulin, och eftersom vissa individer med denna typ av diabetes fortfarande kan producera insulin på milda nivåer. Utan insulin kommer symtomen på typ 1-diabetes snabbt förvärras och så småningom orsaka dödsfall. Att vara tydlig: Personer med typ 1-diabetes måste ta insulin varje dag eller de kommer att dö. Dina exakta dagliga insulin doser varierar beroende på din storlek, kost, aktivitetsnivå och genetik, varför det är så viktigt att se en läkare för att få en grundlig utvärdering innan du börjar din Diabetesbehandlingsplan. Insulin är generellt tillgängligt i flera olika sorter, var och en är formulerad för specifika ändamål. Dessa är:
  • Rapid-acting: "Matdags" (bolus) insulin. Brukar tas rätt före en måltid för att förhindra förhöjda blodsockernivåer efter att ha ätit.
  • Kortverkande: Basal Insulin. Brukar tas mellan måltider en eller två gånger om dagen för att kontrollera "vilar" blodglukosnivåer.
  • Långverkande: en kombination av bolus och basalinsulin. Kan tas före frukost och middag för att hålla blodglukosnivåer låga efter måltider såväl som hela dagen.
  • Intermediate-acting: kombinerad med snabbverkande insulin. Det täcker blodglukoshöjningarna när snabbverkande insuliner slutar fungera. Denna typ tas vanligtvis två gånger om dagen.
  • Bild med titeln Hantera din period som ett diabetiskt steg 10
    6. Tänk på en insulinpump. En insulinpump är en anordning som kontinuerligt injicerar ett bolushastighetsinsulin för att efterlikna effekterna av basalhastighetsinsulinet. Din blodglukosnivå är inmatad i enheten vid måltider och i enlighet med ditt normala testschema, och din bolus beräknas för dig. Dessutom kan ett kolhydratförhållande ställas in och läggas till bolusberäkningen också.
  • Det finns den nya tubeless (ingen slang) insulinpump som är en "allt i ett" Enhet som vanligtvis kommer laddad med en tre dagars utbud av insulin med batteriet och pumpens inbyggd, är det Omnipod, som är trådlöst styrd av en personlig diabeteshanterare (PDM). Det tar idealiskt ungefär tio pumpar per månad som kommer i en låda med en 30-dagars leverans.
  • Den gamla, standardinjektionssatsen bestod av en plastlock som är fäst vid en kateter som injicerar insulinet (subkutan leverans av insulin). Det infördes i din valda injektionsställe som väckts från pumpen med rör som kallades kanylen. Pumpuppsättningen kan fästas på ett bälte eller nära leveransplatsen med en limplatta. I den andra änden ansluter slangen till en patron som du fyller med insulin och sätter in i pumpenheten. Vissa pumpar har en kompatibel glukosmonitor som mäter glukosnivåer strax under dermis. Medan inte lika effektiv som en glukosmätare, kommer den här enheten att möjliggöra tidig upptäckt och kompensation för sockerspikar och droppar.
  • Pumpanvändare övervakar vanligtvis sina blodsocker oftare för att utvärdera effektiviteten av insulinleverans av pumpen, för att vara medveten om pumpen störs. Vissa fel i insulinpumpen är:
  • Pumpbatteriet är urladdat
  • Insulin inaktiveras genom värmeexponering
  • Insulinreservoar går tomt
  • Slangar och insulin läcker istället för att injiceras
  • Kanylen blir böjd eller kinkad, förhindrar leverans av insulin.
  • Bild med titeln Adoptera ett intermittent fastande diet steg 12
    7. Övning. I allmänhet bör personer med diabetes sträva efter att vara fysiskt passande. Fysisk träning har effekten att sänka kroppens glukosnivåer - ibland så länge som 24 timmar. Eftersom de mest skadliga effekterna av diabetes orsakas av förhöjda glukosnivåer (blodsocker "spikar"), övning efter att ha ätit är ett värdefullt verktyg som använder socker naturligt och tillåter personer med diabetes att hålla glukos på hanterbara nivåer. Dessutom ger övningen också samma fördelar med de med diabetes som det gör för dem utan det - nämligen större övergripande kondition, viktminskning (men snabb viktminskning är ett dåligt symptom som indikerar mat och socker används inte korrekt av ditt system). Du kan få högre styrka och uthållighet, högre energinivåer, förhöjt humör och fler fördelar med motion också.
  • Diabetesresurser rekommenderar generellt att träna åtminstone flera gånger per vecka. De flesta resurser rekommenderar en hälsosam blandning av kardio, styrketräning och balans / flexibilitetsövningar. Ser Hur man tränar för mer information.
  • Även om låga, hanterbara glukosnivåer är i allmänhet a Bra sak för måttlig aktivitet för människor som har diabetes. Utöva kraftigt medan du har låga blodsockernivåer kan leda till ett tillstånd som kallas hypoglykemi, där kroppen inte har tillräckligt med blodsocker för att bränna sina viktiga processer och de utövande musklerna. Hypoglykemi kan leda till yrsel, svaghet och svimning. För att motverka hypoglykemi, bära en sugary, snabbverkande kolhydrat med dig medan du tränar, till exempel en söt, mogen orange eller en läsk, en sportdryck eller som rekommenderas av ditt hälso-team.
  • Bild med titeln Undvik att få influensan på vintern steg 15
    8. Minimera stress. Huruvida orsaken är fysisk eller mental, är stress känt för att blodsockernivån kan fluktuera. Konstant eller långvarig stress kan orsaka blodsockernivåer att stiga på lång sikt, vilket innebär att du kan behöva använda mer medicinering eller träning oftare för att vara frisk. Generellt är det bästa botemedel mot stress en förebyggande man - undvik stress i första hand genom att utöva ofta, få tillräckligt med sömn, undviker stressiga situationer när det är möjligt och pratar om dina problem innan de blir allvarliga.
  • Andra stresshanteringstekniker inkluderar att se en terapeut, öva meditationstekniker, vilket eliminerar koffein från din kost och förföljande hälsosamma hobbyer. Ser Hur man hanterar stress för mer information.
  • Bild med titeln Adoptera ett intermittent fastande diet steg 5
    9. Undvik att bli sjuk. Eftersom både en faktisk fysisk sjukdom och som en indirekt källa av stress kan sjukdom orsaka att blodsockerarterna fluktuerar. Långvarig eller allvarlig sjukdom kan till och med kräva förändringar i det sätt du tar din diabetesmedicinering eller kost- och träningsrutinerna du måste behålla. Även om den bästa politiken när det gäller sjukdomar, är att undvika dem genom att leva ett liv som är så hälsosamt, lyckligt och stressfritt som möjligt. Om och när du do kom ner med en sjukdom, var noga med att ge dig den vila och medicin som du behöver bli bättre så fort som möjligt.
  • Om du har det vanliga förkylningen, försök att dricka mycket vätskor, ta överkalla medicinska läkemedel (men undvika sugary hosta sirap) och få gott om vila. Eftersom förkylningen kan förstöra din aptit, vill du vara säker på att äta ungefär 15 gram kolhydrater varje timme eller så. Även om det är kallt höjer du blodsockernivån, som avstår från att äta som kan känna sig naturlig kan få blodsockret att falla farligt lågt.
  • Allvarliga sjukdomar kräver alltid en läkares råd, men hantering av allvarliga sjukdomar hos patienter med diabetes kan kräva speciella läkemedel och tekniker. Om du är en person med diabetes och du tror att du kan ha en sjukdom som är allvarligare än en vanlig förkylning, se din läkare direkt.
  • Bild med titeln Kope med suicidala tankar Steg 19
    10. Ändra dina diabetes planer på att ta hänsyn till menstruation och klimakteriet. Kvinnor med diabetes har unika utmaningar när det gäller att hantera blodsocker under sina perioder och klimakteriet. Även om diabetes påverkar varje kvinna som är annorlunda, rapporterar många kvinnor förhöjda blodsockernivåer i dagarna före sina perioder, vilket kan kräva att man använder mer insulin eller byter kost och motionvanor för att kompensera. Men dina blodsockernivåer under din menstruationscykel kan vara annorlunda, så prata med din läkare eller gynekolog för specifik vägledning.
  • Dessutom kan klimakteriet förändra det sätt som kroppens blodsocker levelfluates. Många kvinnor rapporterar att deras glukosnivåer blir mer oförutsägbara under klimakteriet. Klimakteriet kan också leda till viktökning, sömnförlust och tillfälliga vaginala sjukdomar, vilket kan öka kroppens stresshormoner och höja glukosnivåer. Om du har diabetes och går igenom klimakteriet, prata med din läkare för att hitta en behandlingsplan som passar dig.
  • Bildtiteln börjar träna yoga efter 50 steg 1
    11. Planera regelbundna kontroller med din läkare. Strax efter att du har diagnostiserats med typ 1-diabetes är det troligt att du regelbundet måste träffas med din läkare (så mycket som en gång i veckan eller mer) för att få en känsla för hur man bäst kontrollerar dina blodsockernivåer. Det kan ta några veckor att utveckla en insulinbehandling som perfekt matchar din kost och aktivitetsnivå. När din diabetesbehandling rutin är etablerad behöver du inte träffas med din läkare så ofta. Men du borde planera att upprätthålla ett bra förhållande med din läkare, vilket innebär att schemalägga semi-vanliga uppföljningsavtal. Din läkare är den som är bäst lämpad för att upptäcka anomalier för att hantera din diabetes under tider av stress, sjukdom, graviditet, och så vidare.
  • De med typ 1-diabetes bör förvänta sig att se sin läkare en gång var 3 - 6 månader när en rutin är etablerad.
  • Del 2 av 5:
    Gör en diabetesbehandlingsplan (typ 2-diabetes)
    1. Bild med titeln Boost din energinivå på eftermiddagen steg 15
    1. Rådfråga din läkare innan behandlingen börjar. Om du har typ 2-diabetes kan din kropp producera vissa insulin, i motsats till ingen alls, men har en minskad kapacitet för att producera insulin eller inte kunna använda kemikalien korrekt. På grund av denna avgörande skillnad kan typ 2-diabetes symptom vara mildare än typ 1 symptom och ha en mer gradvis start och kan kräva mindre drastiska behandlingar (även om undantag är möjliga). Men som med typ 1-diabetes, ser du din läkare innan någon behandlingsplan fortfarande är nödvändig. Endast en kvalificerad medicinsk professionell har kunskapen definitivt diagnostisera din diabetes och utforma en behandlingsplan som är skräddarsydd för dina personliga behov.
  • Bild med titeln Antag ett intermittent fastande diet steg 7
    2. Om du kan, hantera din diabetes med kost och motion. Som nämnts ovan har personer med typ 2-diabetes en minskad (men inte obefintlig) kapacitet att göra och använda insulin naturligt. Eftersom deras kroppar gör lite insulin, är det i vissa fall möjligt för personer med typ 2-diabetes för att hantera sin sjukdom utan att behöva använda något konstgjort insulin. Vanligtvis görs detta genom noggrann kost och motion, vilket innebär att man minimerar mängden söta livsmedel som konsumeras, upprätthåller en hälsosam vikt och utövas regelbundet. Vissa människor med milda fall av typ 2-diabetes kan potentiellt leva i grunden "vanligt" bor om de är mycket försiktiga med vad de äter och hur mycket de tränar.
  • Det är viktigt att komma ihåg att vissa fall av typ 2-diabetes är svårare än andra och kan inte hanteras med kost och motion ensam och kan kräva insulin eller andra läkemedel.
  • Obs! Se nedanstående avsnitt för information om kost och mediciner.
  • Bild med titeln Cure Prostate Cancer Steg 8
    3. Var beredd att driva mer aggressiva behandlingsalternativ över tiden. Typ 2-diabetes är känt för att vara en progressiv sjukdom. Det betyder att det kan värre över tiden. Detta anses vara för att kroppens celler ansvarar för att producera insulin får "utsliten" Från att behöva arbeta extra hårt hos personer med typ 2-diabetes. Som ett resultat kan fall av typ 2-diabetes som en gång krävt relativt mindre behandlingsalternativ så småningom kräver mer drastiska behandlingar, inklusive insulinbehandling, efter flera år. Detta beror ofta på något fel på patientens vägnar.
  • Som med typ 1-diabetes bör du hålla kontakten med din läkare om du har typ 2-diabetes - vanliga test och kontroller kan hjälpa dig att upptäcka progressionen av typ 2-diabetes innan det blir allvarligt.
  • Bild med titeln Adoptera ett intermittent fastande diet steg 1
    4. Överväga bariatrisk kirurgi om du är överviktig. Fetma är en av de främsta orsakerna till typ 2-diabetes. Men vara överviktig kan göra några fall av diabetes mer farligt och svårare att hantera. Den extra spänningen som fetma sätter på kroppen kan göra det extremt svårt att hålla blodsockret på friska nivåer. I typ 2-diabetesfall där patienter har högkroppsmassindex (vanligtvis större än 35), kommer läkare ibland att rekommendera viktminskningsoperationer för att snabbt ta med patientens vikt. Två typer av kirurgi används vanligtvis för detta ändamål:
  • Gastrisk bypassoperation - magen är krympt till en tumme och tunntarmen är förkortad så att färre kalorier absorberas från mat. Denna förändring är permanent.
  • Laparoskopisk gastrisk bandning ("Knoppband") - Ett band är inslaget runt magen så att det känns fullare med mindre mat. Detta band kan justeras eller tas bort om det behövs.
  • Del 3 av 5:
    Ta emot diabetesprov
    1. Bild med titeln Hantera din period som ett diabetiskt steg 9
    1
    Kontrollera ditt blodsocker varje dag. Eftersom de potentiellt skadliga effekterna av diabetes utlöses av förhöjda blodsockernivåer är det viktigt för personer med diabetes att kontrollera sina blodsockernivåer ganska regelbundet. Idag är det vanligtvis gjort med en liten, bärbar maskin som mäter ditt blodsocker från en liten droppe av ditt blod. De exakta svaren på när, var, och hur Du bör kontrollera ditt blodsocker kan bero på din ålder, vilken typ av diabetes du har, och ditt tillstånd. Således vill du prata med din läkare innan du börjar övervaka dina blodsockernivåer. Rådet nedan är för allmänna fall och är inte avsett att ersätta en läkares råd.
    • De med typ 1-diabetes är ofta instruerade att kontrollera sitt blodsocker tre eller flera gånger om dagen. Detta görs ofta före eller efter vissa måltider, före eller efter träning, före sängen, och även under natten. Om du är sjuk eller tar en ny medicinering, kan du behöva övervaka ditt blodsocker ännu närmare.
    • De med typ 2-diabetes, å andra sidan, behöver vanligtvis inte kontrollera sitt blodsocker ganska lika ofta - de kan bli instruerade att kontrollera sina nivåer en eller flera gånger per dag. I de fall där typ 2-diabetes kan hanteras med icke-insulinmedicin eller kost och motion ensam, kan din läkare inte ens kräva att du kontrollerar ditt blodsocker varje dag.
  • Bild med titeln Öka GFR Steg 1
    2. Ta ett A1C-test flera gånger per år. Precis som det är viktigt för personer med diabetes att övervaka sitt blodsocker från dag till dag är det också viktigt att ha en "fågelöga" Perspektiv på långsiktiga trender i blodsockernivån. Människor med diabetes bör i allmänhet ha ett speciellt test som kallas A1C (även känt som hemoglobin A1C eller HBA1C) tester med jämna mellanrum - din läkare kan rikta dig för att ha sådana test varje månad eller varannan till tre månader. Dessa test övervakar genomsnitt blodsockernivån under de senaste månaderna istället för att ge en momentan "snapshot" och kan därmed ge värdefull information om huruvida en behandlingsplan fungerar bra eller inte.
  • A1C-test fungerar genom att analysera en molekyl i ditt blod som kallas hemoglobin. När glukos kommer in i ditt blod binder en del av det till dessa hemoglobinmolekyler. Eftersom hemoglobinmolekyler vanligtvis bor i ca 3 månader, kan analysera procentandelen hemoglobinmolekyler som är bundna till glukos måla en bild av hur höga blodsockernivåer var under de senaste månaderna.
  • Bild med titeln Gör hemmet för diarré Steg 2
    3. Testa för ketoner i din urin om du har ketoacidos symtom. Om din kropp saknar insulin och inte kan bryta ner glukosen i blodet, kommer dess organ och vävnader snabbt att svälta för energi. Detta kan leda till ett farligt tillstånd som kallas ketoacidos där kroppen börjar bryta ner sina feta butiker för att bränna sina viktiga processer. Även om detta kommer att hålla din kropps funktion, producerar denna process toxiska föreningar som kallas ketoner som, om de får byggas upp, kan vara potentiellt livshotande. Om du har ett blodsockeravläsning över 240 mg / dl eller uppvisar de symptom som anges nedan, testet för ketoacidos var 4-6 timmar (detta kan göras med ett enkelt over-the-counter urinbandstest).Om ditt test avslöjar har du en hög mängd ketoner i din urin, ring din läkare omedelbart och söka akutbehandling. Symptomen på ketoacidos är:
  • Illamående
  • Kräkningar
  • Sött luktande, "fruktig" andningslukt
  • Oförklarlig viktminskning.
  • Bild med titeln Ta bort något från ditt öga Steg 10
    4. Ta emot fot och ögonprov regelbundet. Eftersom typ 2-diabetes kan utvecklas så gradvis att det är svårt att upptäcka, är det viktigt att vara på utkik efter eventuella komplikationer från sjukdomen så att de kan adresseras innan de blir allvarliga. Diabetes kan orsaka nervskada och byta cirkulation till vissa delar av kroppen, särskilt fötterna och ögonen. Med tiden kan detta leda till förlust av fötterna eller blindheten. Människor med typ 1 och personer med typ 2-diabetes är båda i riskzonen för dessa komplikationer. Men eftersom typ 2-diabetes kan fortskrida gradvis utan att bli märkt, är det extra viktigt att schemalägga regelbundna fot- och ögonprov för att förebygga det tillstånd som utvecklas.
  • Omfattande utvidgade ögonprov checkar efter diabetisk retinopati (Visionsförlust från diabetes) och bör normalt schemaläggas en gång per år. Under graviditeten eller sjukdomen är det mer frekvent att vara nödvändigt.
  • Fottest Kontrollera puls, känsla och närvaro av några sår eller sår på fötterna och bör schemaläggas en gång per år. Men om du har haft fotsår innan, har test så ofta som en gång var tredje månad vara nödvändiga.
  • Del 4 av 5:
    Hantera din kost
    1. Bild med titeln Gain Vikt Steg 3
    1. Alltid skjuta upp till din dietists råd. När det gäller att kontrollera din diabetes är kosten avgörande. Omsorgsfullt hanterar de typer och mängder av livsmedel du äter kan du hantera din blodsockernivån, vilket har en direkt effekt på svårighetsgraden av din diabetes. Rådgivningen i det här avsnittet kommer från välrenommerade diabetesresurser, men varje diabetesplan ska vara individuellt skräddarsydd för dig baserat på din ålder, storlek, aktivitetsnivå, tillstånd och genetik. Således är rådet i detta avsnitt endast avsett som en allmän rådgivning och bör aldrig Byt ut råd från en kvalificerad läkare eller nutritionist.
    • Om du är osäker på hur du får personlig dietinformation, prata med din läkare eller allmänläkare. Han / hon kommer att kunna styra din dietplan eller hänvisa till en kvalificerad specialist.
  • Bild med titeln Undvik gemensam skada som en ung idrottsman
    2. Syfte för en lågkalori, hög näringskost. När någon äter mer kalorier än han / hon brinner, svarar kroppen genom att skapa en ökning av blodsockret. Eftersom symptomen på diabetes orsakas av förhöjda blodsockernivåer är detta oönskat för personer som lider av diabetes. Således uppmuntras människor med diabetes i allmänhet att äta dieter som ger så många viktiga näringsämnen som möjligt samtidigt som de totala kalorierna förbrukas per dag på en tillräckligt låg nivå. Således kan livsmedel (som många typer av grönsaker) som är näringstät och lågkalori, utgöra en bra del av en hälsosam diabetesdiet.
  • Lågkalori, hög näringsämnen är också till hjälp för diabetes eftersom de ser till att du förblir i en hälsosam vikt. Fetma är känt för att starkt bidra till utvecklingen av typ 2-diabetes.Bild med titeln Hantera diabetes Risk med diet och motion Steg 3
  • Bild med titeln Detox ditt kolon Steg 9
    3. Prioritera friska kolhydrater som hela korn. Under de senaste åren har många hälsorisker med kolhydrater blivit tända. De flesta diabetesresurser rekommenderar att man äter kontrollerade mängder kolhydrater - specifikt, friska och näringsrika sorter av kolhydrater. I allmänhet kommer individer med diabetes att vilja begränsa deras intag av kolhydrater till måttligt låga nivåer och för att se till att kolhydraterna de do Ät är fullkorn, högfiberkarbohydrater. Se nedan för mer information:
  • Många kolhydrater är kornprodukter, som härrör från vete, havre, ris, korn och liknande korn. Kornprodukter kan delas upp i två kategorier - hela korn och raffinerade korn. Hela korn innehåller hela kornet, inklusive de näringsrika yttre delarna (kallad kli och bakteri), medan raffinerade korn endast innehåller den innersta stärkelsepartiet (kallad endosperm), vilket är mindre näringsrika. För ett givet kaloribelopp är hela korn mycket mer näringsrika än raffinerade korn, så försök att prioritera helkornsprodukter över "vit" bröd, pasta, ris, och så vidare.
  • Bröd har visat sig höja en persons blodsocker mer än två matskedar av bordsocker.
  • Bild med titeln Ät Paleo på en budget Steg 5
    4. Ät fiberrika livsmedel. Fiber är ett näringsämne som finns i grönsaker, frukter och andra växtavledda livsmedel. Fiber är i stort sett oförstörbar - när den är ätit, passerar de flesta fiber genom tarmarna utan att smälta. Även fiber ger inte mycket näring, det ger en mängd olika hälsofördelar. Till exempel hjälper det att styra känslor av hunger, vilket gör det lättare att äta hälsosamma mängder mat. Det bidrar också till matsmältningshälsa och är känt att hjälpa till "Håll dig regelbunden". Högfibermat är ett utmärkt val för personer med diabetes eftersom de gör det lättare att äta en hälsosam mängd mat varje dag.
  • Högfibermat inkluderar de flesta frukter (särskilt hallon, päron och äpplen), hela korn, kli, baljväxter (särskilt bönor och linser), grönsaker (särskilt kronärtskockor, broccoli och gröna bönor).
  • Bild med titeln Deal med oförklarliga smärtor Steg 4
    5. Ät Lean-källor för protein. Protein är ofta (med rätta) som en hälsosam källa till energi och muskelbyggande näring, men vissa källor till protein kan laddas med fett. För ett smartare alternativ, välj fetthalt, högt näringsämne mager Proteinkällor. Förutom att leverera den näring som behövs för en stark, hälsosam kropp är protein också känt för att producera en större, långvarig känsla av fullhet än andra kalorekällor.
  • Lean proteiner inkluderar hudlöst vitt kött kyckling (mörkt kött har lite mer fet, medan huden är högfett), de flesta fiskar, mejeriprodukter (full fetthalt är bättre än fetthalt eller fettfri), bönor, ägg, fläsk Tenderloin och mager sorter av rött kött.
  • Bild med titeln Ät mer Vitamin E Steg 7
    6. Äta vissa "Bra" fetter, men njut av dessa sparsamt. I motsats till populär tro är kostfett inte alltid en dålig sak. Faktum är att vissa typer av fett, nämligen mono- och fleromättade fetter (som inkluderar omega 3) är kända för att ge hälsofördelar, inklusive sänkning av kroppens nivå av LDL, eller "dålig" kolesterol. Men alla fetter är kalori-täta, så du vill njuta av fetter sparsamt för att upprätthålla en hälsosam vikt. Försök att lägga till små portioner av "Bra" fetter i din kost utan att öka din övergripande kaloribelastning per dag - din läkare eller dietist kommer att kunna hjälpa dig här.
  • Livsmedel som är rika på "Bra" Fetter (mono och fleromättade fetter) inkluderar avokado, de flesta nötter (inklusive mandel, pekannötter, cashewnötter och jordnötter), fisk, tofu, linfrö och mer.
  • Å andra sidan, mat som är rika på "dålig" Fetter (mättade och transfetter) inkluderar fettkött (inklusive regelbundet nötkött eller nötkött, bacon, korv, etc.), fettiga mejeriprodukter (inklusive grädde, glass, fullmjölk, ost, smör, etc.), choklad, lard, kokosnötolja, fjäderfäskinn, bearbetade mellanmål och stekt mat.
  • Bild med titeln bota en feber hemma steg 17
    7. Undvik livsmedel rik på kolesterol. Kolesterol är en lipid - en typ av fettmolekyl - som är naturligt producerad av kroppen för att fungera som en viktig del av cellmembran. Även om kroppen naturligtvis kräver en viss mängd kolesterol, kan förhöjda nivåer av blodkolesterol leda till hälsoproblem - speciellt för personer med diabetes. Höga kolesterolnivåer kan leda till en mängd olika allvarliga kardiovaskulära problem, inklusive hjärtsjukdomar och stroke. Personer med diabetes är naturligtvis predisponerade för att ha kolesterolnivåer som är ohälsosamma, så det är extra viktigt för diabetes drabbade att övervaka sitt kolesterolintag än för människor utan sjukdomen. Detta innebär att man väljer mat för att begränsa kolesterolintaget.
  • Kolesterol kommer i två former - LDL (R "dålig") kolesterol och HDL (eller "Bra") kolesterol. Dåligt kolesterol kan bygga upp på artärernas inre väggar, vilket orsakar eventuella problem hjärtinfarkt och stroke, medan bra kolesterol hjälper till att avlägsna skadligt kolesterol från blodet. Således kommer människor med diabetes att vilja hålla sin nivå av "dålig" kolesterolintag så lågt som möjligt medan du äter friska mängder av "Bra" kolesterol.
  • "Dålig" Kolesterolkällor inkluderar: Fettiga mejeriprodukter, äggulor, lever och andra typer av orgelkött, fettkött och fjäderfähud.
  • "Bra" Kolesterolkällor inkluderar: havregryn, nötter, de flesta fiskar, olivolja och livsmedel med växtsteroler
  • Bild med titeln Detox ett alkoholiskt steg 10
    8. Konsumera alkohol försiktigt. Alkohol kallas ofta en källa till "tomma kalorier", och av goda skäl - alkoholhaltiga drycker som öl, vin och sprit innehåller kalorier men lite i vägen för faktisk näring. Lyckligtvis kan de flesta med diabetes fortfarande njuta av dessa underhållande (om inte näringsrika) drycker i måttlighet. Enligt American Diabetes Association, måttlig Alkoholanvändning har faktiskt liten effekt på blodglukoskontroll och bidrar inte till hjärtsjukdomar. Således uppmuntras människor med diabetes i allmänhet att följa samma riktlinjer som människor utan diabetes när det kommer alkohol: män kan njuta av upp till 2 drycker dagligen, medan kvinnor kan ha 1 drink.
  • Observera att för medicinska ändamål, "dricker" definieras som standardstorlek av den ifrågavarande drycken - cirka 12 uns öl, 5 uns vin, eller 1 och 1/2 uns sprit.
  • Observera också att dessa riktlinjer inte tar hänsyn till sugary mixers och tillsatser som kan läggas till cocktails och kan negativt påverka blodsockernivån för någon med diabetes.
  • Bild med titeln Cure Illamea Steg 11
    9. Använd intelligent delkontroll. En av de mest frustrerande sakerna om någon diet, inklusive en diabetesdiet, är att äta för mycket av några mat - även hälsosam, näringsrik mat - kan orsaka viktökning som leder till hälsoproblem. Eftersom det är viktigt för personer med diabetes att hålla sin vikt på en hälsosam nivå, är delkontrollen en allvarlig oro. I allmänhet, för en stor måltid, som middag, kommer de med diabetes att vilja äta gott om näringsrika, fiberrika grönsaker tillsammans med kontrollerade mängder mager protein och stärkelse korn eller kolhydrater.
  • Många diabetesresurser erbjuder provmatstuider för att hjälpa till att undervisa vikten av delkontroll. De flesta av sådana guider erbjuder råd som starkt liknar följande:
  • Hänge 1/2 av din tallrik till icke-stärkelse, fiberrika grönsaker som kale, spenat, broccoli, gröna bönor, bok choy, lök, peppar, runda, tomater, blomkål och många fler.
  • Hänge 1/4 av din tallrik till hälsosamma stärkelser och korn som helkornsbröd, havregryn, ris, pasta, potatis, bönor, ärter, grits, squash och popcorn.
  • Hänge 1/4 av din tallrik att luta protein som hudlös kyckling eller kalkon, fisk, skaldjur, magert biff eller fläsk, tofu och ägg.
  • Del 5 av 5:
    Med hjälp av medicinering
    1. Bild med titeln Gör dig sömnig steg 8
    1. Prata med din läkare innan du tar mediciner för din diabetes. Diabetes är en allvarlig sjukdom som kan kräva speciella läkemedel att behandla. Men om missbrukas, kan dessa läkemedel leda till problem som kan vara allvarliga i sig. Innan du tar något läkemedel för din diabetes, prata med din läkare för att utveckla en plan som tar hänsyn till alla behandlingsalternativ (inklusive kost och motion). Liksom alla allvarliga medicinska tillstånd kräver ett fall av diabetes råd från en kvalificerad professionell. Informationen i detta avsnitt är rent informativ och bör inte användas för att välja läkemedel eller formulera doser.
    • Dessutom vill du inte nödvändigtvis sluta Med några läkemedel är du för närvarande om du upptäcker att du har diabetes. En läkare måste utvärdera alla variabler på spel - inklusive din nuvarande medicinering - för att utveckla en plan för att behandla din diabetes.
    • Effekterna av att använda för mycket eller för lite diabetesmedicin kan vara allvarlig. Till exempel kan en överdos av insulin resultera i hypoglykemi, vilket leder till yrsel, trötthet, förvirring och till och med koma i allvarliga fall.
  • Bild med titeln Behandla lågt testosteron steg 4
    2. Använd insulin för att styra ditt blodsocker. Insulin är kanske den mest kända diabetesmedicinen. Insulinet som läkare föreskriver till personer som har diabetes är en syntetisk form av en kemikalie som naturligt produceras av bukspottkörteln för att bearbeta socker i blodet. Hos friska individer, efter en måltid, när blodsockernivåerna är höga, släpper kroppen insulin för att bryta ner sockret, ta bort det från blodet och göra det till en användbar form av energi. Administrera insulin (via injektion) tillåter kroppen att behandla blodsocker ordentligt. Eftersom medicinsk insulin kommer i flera styrkor och sorter är det viktigt att få en läkares råd innan de börjar använda insulin.
  • Observera att personer med typ 1-diabetes måste ta insulin. Typ 1-diabetes kännetecknas av att kroppen är helt oförmögen att göra insulin, så det måste läggas till av patienten. Människor med typ 2-diabetes kan eller kanske inte ta insulin beroende på svårighetsgraden av deras sjukdom.
  • Bild med titeln Cure Illamea Steg 25
    3. Använd orala diabetesmedicin för att styra ditt blodsocker. Det finns en mängd olika alternativ när det gäller oralt administrerade diabetesmedicin (piller). Ofta, för personer med måttliga fall av typ 2-diabetes, kommer läkare att rekommendera att prova dessa typer av läkemedel innan Användning av insulin som den senare representerar ett mer drastiskt, livsförstärkande behandlingsalternativ. Eftersom det finns så många olika muntliga diabetesmedicin med olika verkningsmekanismer är det viktigt att prata med en läkare innan du börjar ta någon form av diabetespiller för att säkerställa att medicinen är säker för din egen personliga användning. Se nedan för de olika typerna av orala diabetesmedicin och en kort beskrivning av verkningsmekanismen för varje:
  • Sulfonylureas - stimulera bukspottkörteln att släppa mer insulin.
  • Biguanides - sänka mängden glukos som produceras i levern och gör muskelvävnad mer känslig för insulin.
  • Meglitinider - stimulera bukspottkörteln att släppa mer insulin.
  • Tiazolidindioner - minska glukosproduktionen i lever och öka insulinkänsligheten i muskel och fettvävnad.
  • DPP-4-hämmare - Förhindra nedbrytningen av normalt kortlivade kemiska mekanismer som reglerar blodsockernivån.
  • SGLT2-hämmare - Absorberar blodglukos i njurarna.
  • Alfa-glukosidashämmare - lägre glukosnivåer genom att förhindra nedbrytning av stärkelser i tarmarna. Saktar också nedbrytningen av vissa sockerarter.
  • Gallsyra-sekvestranter - minskar kolesterol och sänker samtidigt glukosnivåer. Metoden för den senare är fortfarande inte väl förstådd.
  • Bild med titeln Cure Illamea Steg 23
    4. Överväg att komplettera din behandlingsplan med andra läkemedel. De läkemedel som är speciellt utformade för att bekämpa diabetes ovan är inte de enda läkemedel som föreskrivs för diabetes. Läkare föreskriver ett antal mediciner, från aspirin till influensaskott, för att hjälpa till att hantera diabetes. Men även om dessa mediciner är vanligtvis inte som "allvarlig" eller drastiskt som de diabetesmedicin som beskrivs ovan, är det vanligtvis en bra idé att samråda med din läkare innan du kompletterar din behandlingsplan med ett av dessa läkemedel just i fallet. Bara några kompletterande läkemedel anges nedan:
  • Aspirin - Ibland föreskrivs för att minska risken för hjärtattacker för personer med diabetes. Verkningsmekanismen är inte väl förstådd men anses vara relaterad till aspirins förmåga att förhindra att röda blodkroppar sticker ihop.
  • Influensa skott - eftersom influensan, som många sjukdomar, kan orsaka blodsockernivåer att fluktuera och göra diabetes svårare att hantera, rekommenderar läkare ofta att patienter får årliga influensabilder för att minska sin chans att kontrahera denna sjukdom.
  • Växtbaserade kosttillskott - men de flesta "homeopatisk" Kosttillskott har inte definitivt bevisats effektiva i en vetenskaplig miljö, vissa diabetespatienter erbjuder anekdotiska vittnesbörd mot deras effektivitet.
  • Tips

    Konsistens är viktigt i diabeteshantering, speciellt typ 1-s.Till exempel bör du äta på konsekventa tider, äta en konsekvent mängd netto kolhydrater (totala kolhydrater - fiber och sockeralkoholer / polyoler) och ta en konsekvent mängd medicinering (e.g. insulin, piller) på konsekventa tider.På det sättet kan du justera dina mediciner och spotmönster baserat på dina blodsockernivåer.

    Varningar

    Försök inte att styra din diabetes ensam, eftersom det kan låta dig känna dig arg och trött, vilket leder till att du ger upp. När du är van vid din rutin, med hjälp av din medicinska, "diabeteslag," Du kommer att må bättre - och kontrollera din diabetes blir enklare.
  • Okontrollerade diabetes orsakar hjärtproblem, njursvikt, torr hud, nervskador, förlust av syn, nedre extremitetsinfektioner och amputationer, och det kan leda till dödsfall.
  • Om du utvecklar kronisk njursjukdom kanske du vill överväga alternativ för att behandla det.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande