Hur fyller du ett recept

Ett receptbelagt läkemedel är ett läkemedel som legitimt föreskrivs av en läkare och menade att behandla ett specifikt tillstånd eller en sjukdom. Receptbelagda läkemedel är starkare och potentiellt farligare än medicinsk mediciner, så det är därför de är begränsade och kontrollerade av apotek. När du har "manus" Från din läkare, fyller det med att fysiskt gå till ett apotek eller gå online och ha det skickat till ditt hem.

Steg

Del 1 av 2:
Få recept från din läkare
  1. Bild med titeln fyller ett receptbelagt steg 1
1. Gör ett möte med en läkare. Om du har ett kroniskt tillstånd (som diabetes) eller känner symtom relaterade till något mer akut (hosta, feber, ledsmärta, kräkningar) så se din läkare för en fysisk. När din läkare har diagnostiserat dig kan hon rekommendera ett receptbelagt läkemedel för att bekämpa dina symtom. Om så är fallet, kommer hon att ge dig en pappersflinga (skriptet) som innehåller ditt namn, medicinen och mängden (dosering) hon vill att du ska ta.
  • Din läkare bör fråga om du tar andra läkemedel eller kosttillskott (vitaminer, mineraler, örter) för att undvika potentiellt skadliga reaktioner. Om hon inte frågar, se till att volontär sådan information.
  • Hälso- och sjukvårdspersonal än din läkare kan ge dig ett recept. Sjuksköterskautövare, läkareassistenter, tandläkare, podiatriker, psykiatriker, optiker, naturopaths, osteopaths, veterinär och även vissa kiropraktorer (i vissa områden) kan ge recept för ett begränsat antal läkemedel. Observera att lagarna om vad de faktiskt kan förskriva varierar mycket av staten.
  • Bild med titeln fyller ett receptsteg 2
    2. Be din läkare att ringa ett apotek för att beställa din medicin. Vissa läkare och andra hälsovårdare kommer att ringa (eller e-post) ett närliggande eller bekvämt beläget apotek för att informera dem om vilken medicin du behöver. Denna procedur hjälper till att eliminera förvirring och fel att fylla ett recept på grund av dålig läsning eller felaktig tolkning av dålig handskrift. Du har fortfarande ett fysiskt skript från din läkare i de flesta fall, men apoteket kommer redan att ha din medicin som väntar på dig när du anländer till att hämta det.
  • Inte alla läkare eller vårdpersonal erbjuder denna typ av tjänst eftersom det är tidskrävande och beroende av samarbete och effektivitet hos deltagande apotek. Det gör det dock aldrig ont att fråga - det kan spara dig lite tid och förhindra misstag.
  • Den senaste forskningen indikerar att cirka 1/3 av personer som får recept från en vårdgivare för första gången, får det inte fyllt det. Anledningar till att det kan innefatta missförstånd, misstro och / eller olika åsikter om säkerheten för receptbelagda läkemedel.
  • Bild med titeln fyller ett receptsteg 3
    3. Fråga din läkare om han tillhör ett datanät. Ett växande antal hälso- och sjukvårdspersonal hör till datanät (som inkluderar apotek) som delar tillgång till leverantörens elektroniska journaler (EMR). Som en del av det här nätverket kan en apotekspersonal se dina hälsoprojekt från en dator och lära dig vilka andra droger du tar. Denna typ av nätverk reducerar kommunikationsfel och tillåter apotekare att undvika potentiella narkotikaffekter.
  • Alla datornätverk som delar privat och konfidentiell information har potential för missbruk. Fråga din läkare om säkerheten för din hälsoinformation i sådana nätverk innan du bestämmer dig för att delta. Du kommer att underteckna en release innan något delas automatiskt via det här nätverket.
  • Med tillkomsten av elektroniska hälso-poster och online-förskrivning kan läkare enkelt ta reda på om du har fyllt ditt recept eller inte.
  • Din läkare kan också kunna skicka e-recept direkt till apoteket efter eget val genom de flesta elektroniska journaler.
  • Del 2 av 2:
    Få din medicinering
    1. Bild med titeln fyller ett recept 4
    1. Ta reda på om din hälsoförsäkring betalar för den föreskrivna medicinen. Innan du får ditt recept fyllt, bör du ta reda på om din sjukförsäkringsplan kommer att täcka kostnaderna för medicinen (er), antingen helt eller delvis. Var medveten om att vissa typer eller märken av medicinering inte kan täckas av din plan, så du kommer att vara ansvarig för kostnaden utanför ficka. Om din försäkring inte täcker ett visst läkemedel är det okej att fråga doktorn för en generisk eller en ersättningsmedicin.
    • Du kan vara skyldig att göra en sambetalning på apoteket. Apoteket får inte ersättas från försäkringsgivaren i några veckor, så de ber om medgifter så att de kan få lite kassaflöde som kommer in i verksamheten.
    • Patienter som sannolikt inte får receptbelagt är: medelålders och yngre vuxna, patienter som inte omfattas av sjukförsäkring, och de som föreskrivs dyra droger. Däremot är äldre patienter med långvariga relationer med sin läkare sannolikt att fylla och ta sina recept.
  • Bild med titeln fyller ett receptbelagt steg 5
    2. Gå till ett apotek nära ditt hem. När du har ett skript från din läkare eller de har ringt / mailat det, gå till ett bekvämt apotek och prata med apotekaren där. Många apotek ligger inuti livsmedelsbutiker eller stora kedjebutiker. Det är bäst att fylla alla recept med samma apotek eftersom de kommer att hålla en rekord av alla läkemedel du tar, vilket hjälper till att förebygga läkemedelsinteraktioner. Tänk på att din sjukförsäkringsleverantör kan kräva att du använder vissa apotek, annars kommer du inte att ersättas.
  • För att hitta ett apotek som accepterar din hälso-täckning, ring numret på baksidan av ditt försäkringskort och prata med en representant eller ringa apoteket direkt och fråga om de är kontraherade med din försäkringsplan.
  • För att hjälpa apotekaren att fylla i receptet, se till att all information fylls korrekt och har ditt personliga identifierings- och sjukförsäkringskort med dig att visa.
  • Bild med titeln fyller ett receptsteg 6
    3. Interagera med apotekaren. Apotekaren eller apoteket är ansvarig för att slutföra och fylla ditt recept. Som sådan kan apotekaren be dig om någon saknad information som inte skrivits på skriptet, till exempel ditt namn och adress. Apotekare är också skyldiga att skärpa din medicinsk post (kallad läkemedelsutnyttjande eller dur) innan du fyller skriptet för att undvika att ge dig droger som interagerar med varandra negativt.
  • För att utföra en dur måste apotekaren klargöra ditt kön, ålder, kända allergier, tidigare läkemedelsreaktioner, kroniska tillstånd och namnen på alla de läkemedel du tar.
  • Kom ihåg läkemedelsnamnet Din läkare föreskriver dig och av vilken anledning, så du kan bekräfta den informationen med apotekaren innan du börjar ta medicinen. Misstag händer, så det är bäst att vara proaktivt och se till att saker är klara.
  • Bild med titeln Fyll ett receptsteg 7
    4. Få din receptbelagd medicin som skickas till dig. Många apotek erbjuder nu hemleverans för att göra det bekvämare. Dessutom väljer vissa sjukförsäkringsbolag att använda apotek på postorder, särskilt för kroniska problem som kräver medicinering av långa perioder (såsom diabetes och hypertoni). Detta säkerställer att patienten får sina mediciner (er) regelbundet och eliminerar glömska - vilket kan vara en betydande faktor med äldre. Innan du mottog din medicinering måste receptet ringas eller mailas av din läkare till ett apotek som erbjuder postorderstjänsten.
  • Som en extra bonus kan din receptbelagda läkemedel kosta mindre om du får det levererat till ditt hem på grund av brist på lagringsavgifter. Å andra sidan kan medicinen ta en vecka eller mer att anlända.
  • På grund av tidsfördröjningen är det bäst att använda postorderstjänster för kroniska eller mindre allvarliga förhållanden, och inte akuta problem med betydande symptom som behöver snabb uppmärksamhet.
  • Läkemedel som behöver bibehållas vid specifika temperaturer bör inte betalas ut. Plocka upp dem från det lokala apoteket istället.
  • Bild med titeln fyller ett recept 8
    5. Använd ett internetbaserat apotek med försiktighet. Internetapotek blir populära och är vanligtvis inte anslutna till någon av dina lokala apotek. De marknadsför sina mediciner online och erbjuder bara hemleverans - du kan inte fysiskt gå till dem med ett skript och få ditt recept fyllt. Internetapotek har vanligtvis de lägsta priserna och erbjuder ett stort antal generiska droger, som ofta lockar människor utan full täckningsplaner som vill spara pengar. Internetapotek kan vara ett bra alternativ för notoriskt dyra droger, långsiktiga läkemedel och medicinska förnödenheter.
  • Välrenommerade internetapotek kräver att du har recept från din läkare innan de säljer dig något läkemedel. Deras webbplatser har instruktioner om hur man överför eller bevisa ditt recept.
  • Undvik någon webbplats som hävdar att de kan skicka ett kontrollerat läkemedel utan doktors recept - det är olagligt och du kan komma i trubbel.
  • Läkemedelsdistributionscentra som Internet apotek använder ofta utanför USA, så det kan ta mer tid att ta emot din medicinering (er).
  • Tips

    Nästan 60% av patienterna tar inte mediciner föreskrivs, vilket sätter dem i riskzonen för potentiella komplikationer. Se till att du alltid följer din läkares anvisningar.
  • Om din läkare ger dig ett skriftligt papperskript, säger lagen att du måste visa det på ett apotek innan de kan fylla receptet.
  • Kostnaden för receptbelagd läkemedel beror på många faktorer, inklusive om du har hälsokostnad och om läkemedlet är ett varumärke eller generisk version. Generics är betydligt billigare och testas för att vara lika effektiva.
  • För recept som involverar pågående månatlig användning (som p-piller), kommer din läkare ofta att ge dig recept som är bra för antingen tre, sex eller 12 månader. Men om du inte är på ett automatiskt postsystem måste du gå till apoteket varje månad för att hämta din medicinering.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande