Hur man minskar gas som orsakas av fiber i kost

Det finns många fördelar som är förknippade med att upprätthålla en högfiberdiet. Fiber kan hjälpa dig att sänka ditt LDL-kolesterol, öka viktminskning och förhindra förstoppning. Fiber hjälper dig också att smälta andra livsmedel och upprätthålla korrekta blodsockernivåer. All fiber, oavsett källa, kan orsaka gas. Eftersom bakterier varierar i sin förmåga att smälta olika typer av fiber kan olika fiberkällor producera olika mängder gas. Varje persons kropp kommer att svara på fiber annorlunda, så var tålmodig och villig att prova olika fiberkällor och hitta den som mest fördelar dig utan att orsaka överdriven uppblåsthet eller gas.

Steg

Metod 1 av 2:
Justera din kost
  1. Bild med titeln 1264222 1
1. Förstå skillnaden mellan löslig och olöslig fiber. Det är viktigt att förstå de två formerna av fiber, och vilka livsmedel innehåller löslig eller olöslig fiber.
  • Löslig fiber löses i vatten för att bilda ett geliknande material, vilket kan sänka kolesterol- och blodglukosnivåerna. Det saktar också ner din matsmältning och är mer benägna att orsaka gas. Det finns i livsmedel som havrej, korn, nötter, frön, bönor, linser, ärter och några frukter och grönsaker. Konsumera mer vatten för att bidra till att absorbera löslig fiber. Detta är viktigt när du tar ett fibertillskott också.
  • Olöslig fiber löses inte i vatten. Det främjar rörelse i matsmältningsorganet, så det accelererar din matsmältning. Som ett resultat får det att ha mindre gas än löslig fiber. Olöslig fiber finns i livsmedel som helvete mjöl, vete kli, nötter, gröna bönor och potatis.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i diet Steg 2
    2. Byte lösliga fiber Tunga livsmedel med olösliga fiber Tunga livsmedel. Det är viktigt att balansera din fiberförbrukning så att du äter både olösliga och lösliga fiberkällor. Detta hjälper dig att hålla dig frisk och få tillräckligt med fiber i din kost. Men att skära ner på gas, försök att ersätta vissa lösliga fibermat med olösliga fibermat.
  • Havrebran innehåller till exempel mest lösliga fiber, och vetebran innehåller mer olöslig fiber. Så, regelbundet vete klorfjädrar eller kli muffins kan orsaka mindre gas än havreklädesflingor eller havrebranmuffins.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i kost Steg 3
    3. Använd torkade bönor, snarare än konserverade bönor, i dina måltider. Bönor är kända för att vara stora gaskällor, men torkade bönor kan orsaka mindre gas, efter måltid. Blötlägger de torkade bönorna över natten innan du äter dem kan minska effekterna av bönor på ditt matsmältningssystem.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i diet Steg 4
    4. Undvik blomkål, broccoli och kål. Dessa livsmedel är stora fibrer, men de kan orsaka gas och uppblåsthet. Om möjligt, begränsa din konsumtion av dessa livsmedel till en gång i månaden, eller ersätta dessa livsmedel för andra grönsaker som är mindre gasinducerande.
  • Lummiga gröna grönsaker som spenat, collard greener och sallad är mestadels packade med olöslig fiber, så de är en bra källa till näringsämnen och bör orsaka mindre gas.
  • Undvik råa grönsaker, eftersom de är svårare för att din kropp ska bryta ner och kan leda till gas. Ånga eller laga grönsaker innan du äter dem.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i diet Steg 5
    5. Lägg till fiber i din kost långsamt. Bakterierna i magen och tunntarmen behöver tid att komma ikapp med din fiberförbrukning. Att lägga till för mycket fiber för snabbt kan orsaka gas, uppblåsthet, kramper och diarré. Öka ditt fiberintag ca 5 gram (0.2 oz) per dag, under en period av 1-2 veckor, så att din kroppstid kan justera.
  • Du kan uppleva uppblåsthet och gas i början av ditt fiberintag. Men över tiden kommer din kropp att anpassa sig till fibern och du bör se en minskning av uppblåsthet och gas.
  • Kom ihåg att öka fibern med vatten samtidigt. Öka vattenintaget när du lägger till fiber till din kost för att förhindra förstoppning.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i kost Steg 6
    6. Ät 25-38g (0.9-1.3 oz) av fiber om dagen om du är en vuxen. Det rekommenderade fiberintaget för kvinnliga äldre barn, ungdomar och vuxna är inte mer än 25g (0.9 oz) en dag. Äldre manliga barn, ungdomar och vuxna borde inte ha mer än 38G (1.3 oz) en dag.
  • Yngre barn kommer inte att kunna äta tillräckligt med kalorier för att uppnå denna mängd fiber i sin dagliga kost. Men du bör introducera hela korn, färska frukter och lummiga gröna till ditt barns kost så att de kan bygga upp sin tolerans för fiber över tiden.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i kost Steg 7
    7. Drick vatten med varje måltid. Vatten hjälper till att trycka fibern genom ditt matsmältningssystem. Att stanna hydratiseras också förhindrar fibern från härdning och hindrar tarmarna. Dehydrering och en uppbyggnad av fiber i kroppen kan leda till några obekväma ögonblick i badrummet.
  • Du borde också vara hydratiserad om du dricker kaffe hela dagen. Koffein är ett diuretikum som drar vätskor från din kropp och gör dig urinat. Detta kan leda till uttorkning. För varje 1 kopp koffeinhaltig vätska som konsumerar, bör du dricka 2 glas koffeinfria vätskor. För mycket koffein i din kropp, i kombination med en fiberrik diet, kan leda till förstoppning och gas.
  • Metod 2 av 2:
    Använda professionella produkter
    1. Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i diet Steg 8
    1. Använd en produkt som Beano. Beano är en överklagande medicin som innehåller ett naturligt enzym för att förhindra uppblåsthet och gas orsakad av fiberintag. Beano arbetar för att minska mängden gas den fiber du äter utsläpp, skär ner på mängden gas som du släpper efter en måltid.
    • I flera studier har Beano visat sig vara effektiv för att lindra uppblåsthet och gas efter en fiber tung måltid.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i kost Steg 9
    2. Prata med din läkare innan du tar fibertillskott. Daglig användning av fibertillskott som metamukil eller konsyl kan vara ett mycket effektivt sätt att upprätthålla ett hälsosamt fiberintag. Det bästa sättet att ta emot fiber är dock alltid genom mat först. Du bör kolla med din läkare innan du lägger till fibertillskott till din kost, speciellt om du tar andra mediciner som kan interagera med dessa tillskott.
  • Börja med en liten mängd fibertillskott så att din kropp har tid att justera och du får inte för uppblåst eller gassy. Drick mycket vätska hela dagen.
  • Fibertillskott kan minska kroppens förmåga att absorbera vissa läkemedel, som aspirin, warfarin (Coumadin) och karbamazepin (karbatrol, tegretol). Dessa kosttillskott kan också minska blodsockernivån. Din läkare kan behöva justera dina läkemedel eller ditt insulin om du har diabetes och vill ta fibertillskott.
  • Bild med titeln Minska gas orsakad av fiber i kost Steg 10
    3. Se en läkare om du upplever allvarlig buksmärta, diarré eller blodiga avföring. Bouts av överdriven uppblåsthet, belching och gas löser ofta på egen hand, eller de kommer att minska när din kropp anpassar sig till ditt fiberintag. Men du bör prata med din läkare om dina symtom inte förbättras eller du upplever allvarlig buksmärta, diarré, blodiga avföring, oavsiktlig viktminskning eller bröstsmärta.
  • Dessa symptom kan vara tecken på ett underliggande matsmältningsvillkor eller intestinalt problem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande